Így öregíthet a mobiltelefonunk

Az összes általunk használt készülék, amelynek képernyője van - így a tévé vagy a mobiltelefon - kék fényt bocsát ki magából. Ez megzavarja az alvást, de kutatások szerint nem ez az egyetlen probléma, amelyet okoz.

A kék fény a fényspektrum természetes eleme, tehát alapvetően is találkozik vele a szervezet, viszont az elektronikai eszközök gyakori használata miatt napjainkban sokkal nagyobb adagot kapunk belőle, mint akár csak egy-két évtizeddel ezelőtt. Szakemberek szerint ez nemcsak az alvási ritmusunkat, illetve a pihenés minőségét befolyásolhatja, hanem a bőrünkre is negatívan hathat: gyorsíthatja az öregedést, előrehozhatja a ráncok megjelenését, és általánosságban ronthat a bőr gyulladásos folyamatain.

A kék fény jobban ébren tart a kávénál A kék fény olyan biológiai folyamatokat indít el a testben, amelyek vetekednek a koffein élénkítő hatásával, méghozzá teljesen ártalmatlan módon. Kattintson a részletekért!

A képernyő fénye is hatással van a bőrünkre

Bár a témában még nem készült túl sok kutatás, az eredmények arra mutatnak, hogy a kék fény hatással van a bőr működésére. Mivel a képernyővel rendelkező elektromos készülékek használata csak az utóbbi évtizedekben ugrott meg igazán, a hosszú távú hatásokról még nem áll rendelkezésre túl sok adat.

Ami tény, hogy a kék fény még mindig kevésbé káros, mint az UV sugarak. Ugyanakkor a bőr mélyebb rétegeibe hatol be, mint az UVA vagy UVB sugarak, és a mélyebben lévő szövetekben beindítja a káros szabad gyökök termelődését. A szabad gyökök bontani kezdik a bőr feszességéért, tömörségéért felelős kollagént és elasztint, illetve gyulladáskeltő hatásuk is van, és a hiperpigmentáció kialakulását is elősegítik. A kék fény ráadásul a sejtszintű, mitokondriális DNS-t is károsítja, tehát tulajdonképpen sejtszinten öregít. Minél több időt tölt valaki különféle képernyők előtt, annál jobban érvényesül a hatás.

A telefon által kibocsátott kék fény a bőrünkre sincs jó hatással
A telefon által kibocsátott kék fény a bőrünkre sincs jó hatással. Fotó: Getty Images

A kék fény ellen antioxidánsban gazdag táplálkozással védekezhetünk a legjobban, illetve külsőleg is érdemes antioxidánsban gazdag bőrápolókat használni. Keressünk olyat, amelyben sok a lutein, a béta karotin - a csipkebogyó-olajat tartalmazó termékek, illetve a retinolos termékek is mind nagyszerű öregedésgátlók. Emellett pedig minden évszakban, mindennap fordítsunk fokozott figyelmet a fényvédelemre. A készülékeken pedig keressük meg azokat a beállításokat, amelyekkel a kék fény kibocsátását lehet szabályozni, és vegyük lejjebb a fényerőt.

Forrás: care2.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)