Gyermekhigiénia az uszodában

Az uszodákban, a strandokon könnyű "beszerezni" fertőzéseket. Leggyakoribb előidézők a szarut kedvelő gombák. Erősen viszkető, finoman hámló, szélein terjedő, gyulladásos foltokat okoznak. Megelőzésük legalább annyira fontos, mint terápiás kezelésük.

Az úszás, a strandolás után mindig zuhanyoztassuk le a kisgyereket, méghozzá gumipapucsban. Így kisebb a valószínűsége, hogy gombás fertőzést kap.

Az uszodákban, a strandokon könnyű "beszerezni" fertőzéseket. Leggyakoribb előidézők a szarut kedvelő fonalas gombák. Erősen viszkető, finoman hámló, szélein terjedő, gyulladásos foltokat okoznak. A fertőzött területeken nem képződik pigment, az elpusztult gombatelepek helyén fehér foltok maradnak. A lábujjakon legtöbbször a negyedik és az ötödik ujj között alakul ki, mert ezek simulnak legszorosabban egymáshoz. Nagyon fontos, hogy fürdés után mindig töröljük szárazra ezeket a közöket, és ha a kicsink már kezdi önállóan használni a törölközőt, ebben a műveletben akkor is segítsünk.

Ha mégis megtörténne a baj, vigyük orvoshoz, mert nem biztos, hogy mi képesek vagyunk felismerni a bőrelváltozást. Persze, ha többször is megesik, hogy bepirosodik, hámlik, viszket a babánk ujja köze, már magunk is tudjuk, hogy mivel kezeljük. És mindjárt az elején, akkor nem romlik az állapota. Vannak olyan - nagyon hatásos - krémek, ecsetelők, amelyek a patikában recept nélkül kaphatók, és gyorsan használnak.

A szemölcs is "uszoda-betegség", vírus terjeszti, nagyon gyakori a gyermekek kézhátán, kézujján, talpán. Sajnos, nincs rá otthoni gyógyír. Eltávolításukra semmiféle házi beavatkozást (pl. kivágást) nem ajánlok, sőt erről határozottan lebeszélem az anyukákat. Higgyék el, ez az orvos dolga! Mi maximum tyúkszemtapasszal, ecsetelőkkel, gyógynövényes oldatokkal próbálkozzunk, amely jó esetben eredményt is hozhat, ha van mellé elegendő türelmünk is. Mert ez hosszadalmas "menet".

Jó ha tudjuk, terjedésüket a közvetlen kontaktus okozza, ezért spontán elmúlásukat - mely bizony hónapokba, de még évekbe is telhet - igyekezzünk úgy segíteni, hogy mi se fertőzzük tovább. Se érintéssel, se közös törölközővel. Egyébként is az a normális és higiénikus, ha mindenkinek külön-külön törülközője van. Hogy véletlenül se cseréljük össze, jó, ha a törölközőkre monogramot varrunk.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső