A jótevő Lukács

Kiss Éva

Magyarország a gyógyvizek országa: számos gyógyfürdő várja az egészségüket megőrizni akarókat és a legkülönbözőbb megbetegedésekben szenvedőket. A néhány nagyobb gyógyfürdőt bemutató sorozatunkban ezúttal a budapesti Lukácsba látogattunk el.

Évszázadok óta ismerik

A patinás budai gyógyfürdő nevét valószínűleg a gyógyító Szent Lukács evangélistáról kapta. Korábban más névmagyarázat is felmerült: "lukas" fürdő, "lúgos" (svábosan lugas) fürdő, "gödörfürdő" (németül Lochbad), vagy középkori tulajdonosáról Lukász-fürdő. A József-hegy lábánál fakadó források már a honfoglalást megelőző korokban is szerepet játszottak a letelepedő vagy ideiglenes táborhelyet választó emberek életében. A mai Császár és Lukács fürdő környékén lévő Felhévízen 1178-ban a betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik, templomaik mellé kórházat és fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek itt. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került, a régi épületek elpusztultak. 1857-ben egy óbudai molnármester kezdte meg a fürdő kiépítését. 1884-ben Palotay Fülöp vásárolta meg a kincstártól, ezután épült fel a gyógyszálló, a modern vízgyógyászati osztály és az uszoda. A fürdő ivócsarnoka 1937-ben épült. Budapesten 1979-ben, a Lukács fürdőben jött létre az első komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg (nappali kórház). 1999-ben került sor az uszodai szabadtéri medencék korszerűsítésére. Ennek során az addig alig használt ún. iszaptó helyére élménymedence került. A fürdő másik udvarában levő két különböző hőmérsékletű úszómedence is szűrőforgató-berendezéssel épült újjá.

Hálás gyógyultak, törzsvendégek

Több mint száz éve a világ minden tájáról érkeznek ide a gyógyulni vágyók. Egy régi szép szokást követve közülük számosan a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán. Ezeket ma is láthatjuk: érdekes tanulmányozni, hogy a régmúlt korok betegei milyen hálás elismeréssel adóztak a "csodatevő" gyógyvíznek, amely megszabadította őket súlyos isiászuktól, csúzuktól, epebántalmaiktól, stb. Minden ajánlásnál többet mond az egyik legújabb tábla: ezt 1996-ban Dr. Vitéz Molnár Károly orvos-tábornok, az "utolsó magyar király utolsó katonája" 102 éves születésnapján állította a következő szöveggel: "1920-tól 76 éven át a Lukács uszodába minden nap eljöttem, hosszú életemet ennek köszönhetem."
A "lukácsisták", a fürdő mai törzsgárdájához tartozó látogatók, köztük neves művészek, közéleti személyiségek osztják a hosszú életű tábornok véleményét: igyekeznek a lehető legrendszeresebben látogatni a fürdőt, mert ez testi-lelki egészségükhöz egyaránt hozzájárul. A Lukács-fürdő ugyanis az idők során amolyan kávéházpótló hellyé, szellemi-kulturális központtá vált, baráti találkozók, jóízű beszélgetések helyszíne lett. Kultúránk nagyjai közül például törzsvendég volt itt annak idején Kodály Zoltán, Illyés Gyula, Vas István, Jékely Zoltán, Kolozsvári-Grandpierre Emil, Déry Tibor, Zelk Zoltán, Makk Károly, Örkény István és sokan mások is. A mai vendégek között pedig gyakran fel lehet fedezni például Garas Dezsőt, Kern Andrást, Presser Gábort. Az idejárók vallják, hogy a fürdő a jó társaságon túl edz, tartást ad, pszichés támaszt nyújt, fegyelemre tanít, kisimítja az idegeket, növeli az állóképességet.

Gyógyító, frissítő szolgáltatások

A Lukács gyógyvizét ivókúraként ajánlják gyomor- és bélrendszeri panaszokra, az epehólyag és az epeutak hurutos megbetegedésére, gyomorsav-túltengésre, de vesemedence-gyulladás és vesekőképződés esetére is. Vize nátriumot is tartalmazó kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos és szulfátos-kloridos hévíz, melynek fluoridion tartalma is jelentős. A gyógyfürdőt leginkább mozgásszervi megbetegedésekben szenvedőknek ajánlják: ízületek degeneratív betegségei, gyulladásai, gerincdeformáció, porckorongsérv, idegzsábák, a csontrendszer mészhiányos állapotai esetén. Nyolc medence várja a gyógyulni, regenerálódni, relaxálni kívánókat. A fedetlen uszodában a régi hagyományoknak megfelelően - amikor még létezett ez az elkülönítés - férfi és női úszómedenceként emlegetik a 22 illetve a 26 fokos medencét. A másik belső udvaron találjuk az élménymedencét, sokféle szolgáltatással: többek között sodrófolyosó, víz alatti pezsegtetés, nyakzuhany, az ülőpadokba rejtett, hátat masszírozó vízsugár, buzgár, pezsgőágy frissíti fel a kényeztetésre vágyókat. Négy különböző hőmérsékletű termálmedence és egy súlyfürdőmedence szolgálja a gyógyulást. Mellette száraz hőlég- és nedvesgőz-kamrák, finn szauna adhat frissülést.
Mindezeket természetesen nemcsak a piaci árú belépővel, hanem a reumatológus szakorvosoktól kapott beutalókkal, gyakorlatilag harmadáron is igénybe lehet venni. A Lukács fürdőben kezdte meg működését a város első, nappali kórházként működő, komplex gyógyfürdőellátást biztosító részlege.

Fürdő nevemedencék
száma
időarányos
beléptető
parkjafizioterápiás
osztály
extrarendezvény
Dagály Strandfürdő
és Uszoda
9ősztől
tavaszig
vannincs-
Gellért Gyógyfürdő
és Uszoda
13vannincsvanesküvő, bál, parti
Széchenyi Gyógyfürdő
és Uszoda
15vannincsvanesküvő, bál, parti
Rudas Gyógyfürdő3nincsnincsvanesküvő, bál, parti
Lukács Gyógyfürdő
és Uszoda
8vannincsvanfogadás, koktélparti
Király Gyógyfürdő4nincs nincsnincsesküvő, bál, parti
Dandár Gyógyfürdő2nincsnincsnincs-
Pestszenterzsébeti
Jódos- sós Gyógyfürdő
3nincsvannincs-
Újpesti Gyógyfürdő
és Uszoda
3nincsnincsnincs-

Kapcsolódó cikkek: Megújult a Dagály
Irány a Széchenyi!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Melegfront

Maximum:
-3, +2 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban kedden délelőtt északon a változó felhőzet mellett hosszabb napos időszakok is előfordulnak, délen azonban sok lesz a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag