Az időskori bőrszárazság okai

A xerósis, avagy bőrszárazság idős korban nagyon gyakori jelenség, bőrtípustól függetlenül. Mi ennek az oka? Mit tehetünk ellene?

Száraz, durva, érdes, feszülő bőr, amely pikkelyessé válhat, és olykor hámlik is. Mindannyian tapasztaljuk időnként, hogy kiszárad a bőrünk, de idős korban szinte általános problémát jelent. Az idő múlásával ugyanis a bőr védtelenebbé válik a külső hatások ellen, anyagcseréje folyamatosan lassul, veszít rugalmasságából. A xerózist gyakran kellemetlen viszketés kíséri, a bőr kirepedezik, ráncok jelennek meg rajta, amelyek sokasodnak, mélyülnek. A hámlás a lábszárakon a leggyakoribb. A száraz bőr dörzsölése vagy vakarása bőrfertőzéshez és hegesedéshez vezethet.

Lassul a bőr anyagcseréje

A fiatal bőr még puha és rugalmas, ezt magas víztartalmának köszönheti. Hogy ne száradjon ki, a bőr felszíni rétegének faggyúja védi, amely gátolja a párolgást, és benntartja a nedvességet a mélyebb rétegekben. Amikor a faggyútermelés valami okból csökken, például az öregedés hatására, a bőr szárazzá válik.

A bőrszárazság idősebb korban egyre gyakoribbá váló problémát jelent
A bőrszárazság idősebb korban egyre gyakoribbá váló problémát jelent

25 éves kor felett a bőr anyagcseréje lassul, a bőr öregedni kezd. A száraz bőr különösen középkorúaknál és időseknél okoz gondot. A hideg, a fűtés, a napsugárzás, a gyakori mosakodás ráadásul a bőrfelszín faggyúrétegét károsítja, még inkább vízhiányossá téve a bőrt.

Milyen bőrpanaszok jelentkezhetnek a változókorú nőknél? Részletek itt.

Nemcsak a környezeti hatások befolyásolják a bőr öregedésének sebességét, genetikai hajlamtól és etnikai hovatartozástól is függ. A hormonális változások is hatnak rá, a menopauza kezdetekor az ösztrogénszint csökkenése is okozhat bőrszárazságot. Mögöttes betegségek is gyorsíthatják a folyamatot, például a cukorbetegség.

Létezik a bőrszárazságnak egy nagyon súlyos fajtája, ezt ichtiózisnak nevezik. Sokféle betegség állhat a háttérben, lehet genetikai eredetű, de kísérhet pajzsmirigy-alulműködést , limfómát vagy szarkoidózist .

Őrizzük meg bőrünk hidratáltságát

A száraz bőr kezelésének lényege az, hogy a bőr nedvességtartalmát megőrizzük. A faggyúréteg védelmében érdemes ritkábban fürdeni, és inkább zuhanyozni. Mindenképpen kíméletes ápolószereket vásároljunk. A bőr hámlása esetén a szalicilsavat, tejsavat vagy ureát tartalmazó oldatok vagy krémek javíthatnak a bőr állapotán.

Érdemes figyelni arra is, hogy lehetőleg kerüljük a szélsőséges időjárási körülményeket. A nagyon meleg, a nagyon hideg és a száraz levegő rossz hatással van a bőrre. Ne fűtsük túl a lakást, párologtassunk, és vigyázzunk a nagy hőmérsékletingadozással (például ne üljünk a kályha mellé, ha épp a kemény mínuszokból jöttünk be.)

Az UV-sugárzás ellen védekezzünk, a legmelegebb órákban ne tartózkodjunk a napon, és laza, jól szellőző ruhát vegyünk magunkra. Száraz bőrre kifejlesztett napozószert használjunk, magas UV-védelemmel.

A megfelelő táplálkozással is sokat tehetünk bőrünk egészségéért. A zöldségek-gyümölcsök segítik az immunrendszer működését, a változatos táplálkozás, a megfelelő tápanyagok lassítják az öregedés folyamatát. A rendszeres folyadékpótlás alapvetően fontos a bőr kiszáradásának megelőzésében.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)