Pajzsmirigy: normál TSH mellett is lehet baj

Ha valaki képet szeretne kapni pajzsmirigye működéséről, első körben a TSH-szintjét ellenőrizteti. A szakember szerint azonban ez az érték önmagában nem elegendő a diagnózishoz.

Mit mutat meg a TSH-szint és hogyan ellenőriztethetjük? A kérdésre dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája válaszolt, felhívva a figyelmet, hogy a TSH értéke önmagában nem diagnosztikus jellegű.

pajzsmirigy, pajzsmirigyzavar, hormonok, TSH, vizsgálat, ultrahang
A pontos diagnózishoz apajzsmirigyultrahangos vizsgálatára is szükség van. Fotó: 123rf

Mit mutat a TSH?

A TSH az agyalapi mirigy által termelt hormon, amely serkenti a pajzsmirigy hormontermelését, valamint segíti a jód felszívódását. Ha a pajzsmirigy kevés hormont termel, akkor az agyalapi mirigy több TSH termelésével kompenzál. Ha pedig túl sok a T3 vagy a T4, akkor kevesebb TSH termelődik. Normál esetben 0,4-4 mIU/l között mozog a hormon szintje, de a 2,5 mIU/l alatti érték a legideálisabb. Időseknél egy kicsit magasabb értékek is megengedettek.

Önmagában a TSH nem elég

Egészséges-e a pajzsmirigy? Ezek a vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy kideríthessük!

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy önmagában a TSH-szint ellenőrzése nem elég. Ez alapján ugyanis nem lehet pontos diagnózist felállítani. A betegek jellemzően megnyugszanak, ha a laboreredményükön azt látják, hogy a TSH-szint a referenciatartományon belül mozog. A teljes képhez azonban egyéb vizsgálatokra is szükség van - főleg akkor, ha tüneteket is tapasztal a páciens.

A vérvétel során célszerű ellenőriztetni a T3, a T4 és az ATPO szintjét is - ez utóbbi gyulladásra, autoimmun betegségre hívhatja fel a figyelmet. De fontos a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálata is. Előfordulhat ugyanis, hogy a normál tartományon belüli TSH ellenére is megjelennek a mirigyen göbök vagy szerkezet- és méretbeli eltérések.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)