Miért leszünk egészségesebbek ősszel?

Lehet szidni a rossz időt, a rövidebb nappalokat, az esőt és a ködöt, de az ősz csodálatos évszak - összeszedtünk néhány ötletet, hogyan élvezhetjük igazán. Így télre még egészségesebbek lehetünk!

Többet és jobban aludhatunk

Ezek az ősz betegségei Az ősz rendszerint az első megfázások időszaka, ám van pár betegség, amely szintén ehhez az évszakhoz köthető. Így jó alaposan megismerni őket, hogy családunkat felkészíthessük és megelőzhessük őket. Tudjon meg többet, kattintson! Az óraátállítás a legtöbben feleslegesnek és idegesítőnek tartják, de az is igaz, hogy ennek köszönhetően valamivel többet alhatunk. Egy, a New England Journal of Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a szívrohamok száma jelentősen lecsökken az őszi, majd újra megnő a tavaszi óraátállítást követő napon. Ennek oka a szakemberek szerint abban keresendő, hogy a több alvás hozzájárul a szívünk egészségének megőrzéséhez.

Az egyre hűvösebb időnek köszönhetően jobban is alszunk: a kutatások szerint 15 és 20 fok között pihenjük ki magunkat a legjobban. Ennél magasabb vagy alacsonyabb hőmérséklet már megzavarhatja az alvásunkat.

Többet kapunk a szerelemhormonból

A hűvös idő és a korai sötétedés miatt gyakrabban és szívesebben bújunk össze a párunkkal, például egy puha takaró alatt beszélgetni, filmet nézni. Ennek köszönhetően a szevezetünkben könnyebben szabadul fel a szerelemhormonnak is nevezett oxitocin, melynek számos előnyös hatása között találjuk például azt, hgy csökkenti a depressziós tüneteket.

Élvezzük a szabadban az őszi természetet

Élvezzük a szabadban az őszi természetet

Nagyszerű ételeket ehetünk

Lehet, hogy tavasszal és nyáron több zöldség és gyümölcs áll a rendelkezésünkre, de a jellegzetesen őszi finomságokról sem szabad elfeledkezni: a sütőtök, az alma, a cékla, a szilva, a szőlő mind hozzájárul az egészségünk megőrzéséhez. A sütőtökben például rengeteg a béta karotin és az A-vitamin, az alma pedig bizonyítottan segít csökkenteni a koleszterinszintet.

Nagy sétákat tehetünk

A csodás őszi színek megnyugtatják a lelkünket, a séta pedig az egész szervezetünket átmozgatja és számtalan pozitív egészségügyi hatása is van. Egy, a Psychological Science című szaklapban megjelent tanulmány szerint ha egy órát sétálunk egy erdőben, azzal 20 százalékkal javíthatjuk a memóriánkat és a koncentrációs képességünket.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: