Fáj a fejed a vörösbortól? Ez lehet az oka

Egy friss kutatás szerint egy flavanol lehet a felelős azért, hogy egy pohár vörösbor megivását gyakran fejfájás követi.

Dr. Andrew Waterhouse borkémikus, a Kaliforniai Egyetem emeritus professzora, a tanulmány társszerzője szerint a kutatás segíthet abban, hogy a fogyasztók több információt kapjanak arról, hogy bizonyos borok milyen hatással lehetnek az egészségükre - írja a HealthlineA vörösboros fejfájás jellemzően egy pohár megivását követő 30 percen belül jelentkezik. Korábbi elméletek ezt a szőlőhéjban lévő hisztaminoknak, a tanninoknak és szulfitoknak tulajdonították.

vörös bor fejfájás
Neked fáj a fejed, ha vörösbort iszol? Fotó: Getty Images

Az új kutatás szerint viszont a kvercetin nevű flavanol - amely számos gyümölcsben és zöldségben, a többi között a szőlőben és így a a vörösborban is megtalálható - befolyásolhatja az alkohol anyagcseréjét. A kutatók szerint a kvercetin jelenléte zavarhatja alkohol lebontását segítő enzim, az ALDH2 (aldehid-dehidrogenáz-2) működését. Ez az anyagcserezavar pedig növelheti a toxikus acetaldehid szintjét, ami olyan tüneteket okozhat, mint a kipirulás, a hányinger vagy a fejfájás.

"Amikor a kvercetin a véráramba kerül, a szervezet kvercetin-glükuroniddá alakítja át. Ebben a formában gátolja az alkohol anyagcseréjét"- írta Waterhouse a sajtóközleményben.

Előtérben a flavonolok

Waterhouse érdeklődése a vörösbor okozta fejfájás iránt egy Napa-völgyi utazás során kezdődött. "Már egy ideje tudtam a vörösboros fejfájásról, mikor a Napa-völgyben egy borásszal beszélgettem. És ő felhozta ezt a témát, megemlítette, hogy neki is fáj a feje egy pohár vörösbor után, és kíváncsi volt, hogy mi okozhatja ezt. Ez kelkeltette fel az érdeklődésemet" - mondta.

Waterhouse és kollégái ezután annak jártak utána, hogy mi a kapcsolat a gyulladás, a fejfájás és aközött, hogy ki hajlamos bizonyos alkoholfajták fogyasztása után fejfájásra. A flavanolok - különösen a csokoládéban található flavanolok - egészségügyi tulajdonságait évtizedek óta kutatják, de a közvélemény érdeklődése a flavanolok iránt csak az utóbbi időben nőtt meg.

Dr. Adam Brickman, a Columbia Egyetem neuropszichológia professzora, aki a flavanolok, a kakaó és a kogníció közötti kapcsolatot tanulmányozta, azt nyilatkozta a Healthline-nak, hogy a flavanolok iránti kíváncsiság érthető, mivel egyre több mindent tudunk ezekről a vegyületekről. "Sokakat érdekel, hogy jótékony vagy káros hatása van-e a szervezetükre, kedvükre mindaz, amit fogyasztanak" - magyarázta.

Bár a kutatás még korai stádiumban van, az eredmények elég meggyőzőek ahhoz, hogy folytassák a munkát, ezúttal embereken.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők lassan összeesnek, ellaposodnak, ezzel összhangban fokozatosan csökken a csapadékgócok száma. Főleg a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, Sopronnál és a Fertőnél, valamint záporok, zivatarok nyomán erős széllökések is várhatók. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra az előrejelzések szerint napközben nem kell számítani.