A vérző fogíny nem a fogkefe hibája

A fogmosás során jelentkező kisebb vérzések gyakori panasznak számítanak, ám ha rendszeresen előfordul, az többféle betegséget is jelezhet. Ezek egyike a vérzékenység egyik formája, a von Willebrand szindróma.

A véralvadási folyamat legfőbb mozzanata a kényes egyensúly megtartása a vérzékenység és a fokozott véralvadás között, hiszen mindkét véglet felé való eltolódás igen veszélyes lehet. Előbbi esetben kisebb-nagyobb vérzések keserítik meg a beteg életét, míg utóbbikor a vérrögök okozta trombózis rizikója emelkedik meg. Magában a véralvadási folyamatban több alvadási faktor, enzim és fehérje vesz részt, melyek mind segítik egymás működését. Éppen ezért, ha valahol hiba csúszik a rendszerbe, úgy az kihat az egész véralvadási kaszkádra - fejtette ki dr. Szélessy Zsuzsanna a Trombózisközpont hematológus főorvosa.

A gyakori ínyvérzés is lehet tünet

A von Willebrand szindróma a leggyakoribb vérzékenység, amelynek egyik jellemző tünete a fogínyvérzés, ami általában fogmosás során jelentkezik. A panasz előjöhet keményebb étel rágásánál, illetve kisebb sérülések miatt is. Fogínyvérzéskor sokan a fogkefét vagy a nem megfelelő fogmosási technikát tartják a fő bűnösnek, esetleg fogínygyulladásra gyanakodnak, pedig az okok közt véralvadási zavar is szerepelhet. A betegség lényege, hogy a véralvadásban fontos szerepet játszó von Willebrand nevű alvadási faktor hiányzik, vagy csökkent a működése - mondja a szakember. Ez a faktor ugyanis a vérlemezkék és a VIII alvadási faktor működését segíti, amelyek nélkülözhetetlenek a véralvadáshoz. A hematológus hozzátette, hogy bár a leggyakoribb vérzékenység, de szerencsére az esetek többségében igen enyhe mértékben van jelen. Így sokszor nem is sejti az érintett, hogy az orrvérzés, ínyvérzés, vagy az erősebb menstruáció hátterében ez az öröklött véralvadási probléma húzódik meg.

A von Willebrand szindróma további tünetei:

▪ gyakori orrvérzés

▪ fogínyvérzés

▪ nehezebben elállítható vérzések sérülések esetén

▪ foghúzás utáni bővebb, hosszabb ideig tartó vérzés

kék-zöld foltok a bőrön enyhe nyomásra is

▪ erős menstruációs vérzés

▪ vashiány/vérszegénység

A von Willebrand faktor hiányának mértékével súlyosabbak a vérzéses tünetek.

A fogínyvérzés hátterében a von Willebrand szindróma is állhat

Teljes értékű a von Willebrand szindrómával

A zavar fennállásáról laboratóriumi vizsgálatokkal, alvadási faktor aktivitások mérésével és az úgynevezett záródási teszt segítségével lehet megbizonyosodni. Ennek során a levett vért egy speciális készülékbe teszik, majd azt figyelik, mennyi idő alatt záródik el az eszköz az alvadt vértől. Ezzel kiderül, hogy milyen mértékben működnek hibásan a vérlemezkék, ami függ a von Willebrand faktor jelenlététől is.

Kezdetben csak humán plazma eredetű szerekkel kezelhették a hemofíliás betegeket, viszont az első rekombináns VIII-as véralvadási faktort tartalmazó készítmény bejegyzése óta folyamatosak az innovációk: így ezen készítmények már biztonságosabbak és hatékonyabbak. Részletek!

Ha igazolódik a von Willebrand betegség megléte, úgy megfelelő kezelés segít megszabadulni a kellemetlen vérzéses tünetektől. Ez történhet véralvadást segítő gyógyszerekkel, ám súlyosabb esetekben és bizonyos szituációkban (például műtétkor, foghúzáskor vagy szüléskor) intravénás injekciós készítményt, illetve még súlyosabb betegségnél VIII-as és von Willebrand alvadási faktort is tartalmazó infúziós kezelést kap a beteg. Így elkerülhető vérvesztés és a betegség miatt kialakuló vashiányos vérszegénység okozta kellemetlen tünetek is megelőzhetők.

Forrás: Trombózisközpont

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kisebb körzetekben lehet szakadozottabb a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra egyre inkább keleten is van esély. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra