+16° - +37°
Nincs front

ZALDIAR 37,5 mg/325 mg pezsgőtabletta

ZALDIAR 37,5 mg/325 mg pezsgőtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Zaldiar pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Zaldiar pezsgőtabletta két fájdalomcsillapítót, tramadolt és paracetamolt tartalmazó kombinált készítmény. A két hatóanyag együttesen csillapítja az Ön fájdalmát.
A Zaldiar pezsgőtabletta mérsékelttől súlyosig terjedő fájdalom kezelésére javallt olyan esetekben, amikor az Ön kezelőorvosa azt javasolja, hogy a tramadol és a paracetamol együttes alkalmazása szükséges.
A Zaldiar pezsgőtablettát csak felnőttek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülők szedhetik.
2. Tudnivalók a Zaldiar pezsgőtabletta alkalmazása előtt
Ne szedje a Zaldiar pezsgőtablettát:
- ha allergiás a tramadol-hidrokloridra, a paracetamolra, a sunset yellow-ra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- az alábbi anyagokkal történt heveny mérgezés esetén: alkohol, altatószerek, fájdalomcsillapítók vagy egyéb pszichotróp (a hangulatra és az érzelmekre ható) gyógyszerek;
- ha MAO-gátlókat is szed (ezek a depresszió vagy a Parkinson-kór kezelésére használt bizonyos gyógyszerek) vagy a Zaldiar-kezelés megkezdése előtti 14 nap alatt MAO-gátlókat szedett;
- ha súlyos májbetegségben szenved;
- ha a jelenlegi gyógyszeres kezelésével nem megfelelően szabályozott epilepsziában szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Zaldiar pezsgőtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha más paracetamol- vagy tramadol-hidroklorid-tartalmú gyógyszereket is szed.
- ha májproblémái vagy májbetegsége van, vagy ha azt észleli, hogy a szeme fehérje és a bőre besárgul. Ez sárgaságra vagy epeúti problémákra utalhat.
- ha veseproblémái vannak.
- ha súlyos légzési nehézsége van, pl. asztmás, vagy súlyos tüdőproblémái vannak.
- ha epilepsziás vagy már volt görcsrohama.
- ha nemrég fejsérülés, sokk vagy hányással járó súlyos fejfájás fordult elő Önnél.
- ha gyógyszerfüggő, beleértve a fájdalomcsillapítóktól, pl. morfintól való függőséget is.
- ha a fájdalom kezelésére más gyógyszereket is szed, amelyek buprenorfint, nalbufint vagy pentazocint tartalmaznak.
- ha érzéstelenítés/altatás előtt áll. Közölje kezelőorvosával vagy fogorvosával, hogy Zaldiar pezsgőtablettát szed.
Alvás alatti légzészavarok
A Zaldiar pezsgőtabletta az opioidok gyógyszercsoportjába tartozó hatóanyagot tartalmaz. Az opioidok alvás alatti légzészavart, például centrális alvási apnoét (alvás alatti felületes légzés/légzéskimaradás) és alvás alatti hipoxémiát (alacsony oxigénszint a vérben) okozhatnak.
A centrális alvási apnoe kialakulásának kockázata az opioidok adagjától függ. Ha Ön centrális alvási apnoét tapasztal, kezelőorvosa megfontolhatja az alkalmazott opioidok összdózisának csökkentését.
Ha a fenti állítások közül bármelyik korábban érvényes volt vagy jelenleg érvényes Önre a Zaldiar pezsgőtabletta szedése során, akkor feltétlenül tájékoztassa erről kezelőorvosát, mert az orvos csak így tudja eldönteni, hogy Ön folytathatja-e a kezelést ezzel a gyógyszerrel.
Egyéb gyógyszerek és a Zaldiar pezsgőtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Fontos megjegyzés: Ez a gyógyszer paracetamolt és tramadol-hidrokloridot tartalmaz. Közölje kezelőorvosával, ha bármilyen más paracetamol- vagy tramadol-hidroklorid-tartalmú gyógyszert szed, nehogy túllépje a maximális napi adagokat.
A Zaldiar pezsgőtablettát tilos együtt szednie MAO-gátlókkal (lásd a "Ne szedje a Zaldiar pezsgőtablettát" c. pontot).
Nem ajánlott a Zaldiar pezsgőtabletta együttes szedése az alábbi gyógyszerekkel:
- karbamazepin (ezt a gyógyszert gyakran használják az epilepszia vagy bizonyos fajta fájdalmak, mint pl. az ún. trigeminusz-neuralgia kezelésére, amely az arc területén rohamokban jelentkező súlyos fájdalom).
- buprenorfin, nalbufin vagy pentazocin (opioid-típusú fájdalomcsillapítók). A fájdalomcsillapító hatás csökkenhet.
Növekszik a mellékhatások kockázata:
- ha Ön triptánokat (a migrén kezelésére) vagy szelektív szerotonin-visszavétel gátlókat, úgynevezett SSRI-k (a depresszió kezelésére) szed. Hívja fel kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja: zavartság, nyugtalanság, láz, verejtékezés, a végtag- vagy a szemmozgás összerendezettségének megszűnése, akaratlagosan nem szabályozható izomrángások, vagy hasmenés.
- ha Ön nyugtatókat, altatókat, egyéb fájdalomcsillapítókat, mint pl. morfin és kodein (köhögéscsillapítóként is), baklofént (izomlazító), vérnyomáscsökkentőket vagy allergia elleni gyógyszereket szed. Álmosságot érezhet, vagy úgy érezheti, hogy el fog ájulni. Ilyen esetben hívja fel kezelőorvosát.
A Zaldiar és a nyugtató (szedatív) hatású gyógyszerek pl. bezodiazepinek vagy hasonló hatóanyagok együttes alkalmazása növeli az álmosság, a légzési nehézség (légzésdepresszió), a kóma kockázatát, és életveszélyes is lehet. Ezért az együttes alkalmazás csak akkor jöhet szóba, ha más kezelési lehetőségre nincs mód. Ha azonban kezelőorvosa a Zaldiar-t nyugtató hatású gyógyszerekkel együtt írja fel, az adagot és az együttes kezelés időtartamát korlátoznia kell. Kérjük, minden Ön által szedett nyugtató hatású gyógyszerről számoljon be kezelőorvosának, és pontosan kövesse a kezelőorvosa által ajánlott dózist. Az is segíthet, ha barátait és rokonait is tájékoztatja a fent leírt jelekről és tünetekről, hogy tisztában legyenek azokkal. Forduljon kezelőorvosához, ha ilyen tüneteket észlel.
- ha Ön olyan gyógyszereket szed, amelyek görcsrohamokat (konvulziót) okozhatnak, mint pl. a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek vagy egyes antipszichotikumok. A görcsrohamok előfordulásának kockázata növekszik, ha Ön ezekkel egyidejűleg Zaldiar pezsgőtabletta használ. Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy a Zaldiar pezsgőtabletta megfelelő-e az Ön számára.
- ha Ön bizonyos antidepresszáns gyógyszereket szed. A Zaldiar pezsgőtabletta kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel, és Önnél az alábbi tünetek alakulhatnak ki: az izmok, beleértve a szem mozgását irányító izmok akaratlan, ritmusos összehúzódásai, izgatottság, bőséges verejtékezés, remegés, túlzott mértékű reflextevékenység, fokozott izomfeszülés, 38 °C-nál magasabb testhőmérséklet.
- ha Ön warfarint vagy fenprokumont (a véralvadást gátló szerek) szed. Az ilyen gyógyszerek hatásossága megváltozhat, és vérzés léphet fel. Minden elhúzódó vagy váratlan vérzésről azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.
A Zaldiar pezsgőtabletta hatásossága megváltozhat, ha Ön az alábbi gyógyszerek valamelyikét is szedi:
- metoklopramid, domperidon vagy ondanszetron (hányinger és hányás kezelésére használt gyógyszerek).
- kolesztiramin (a vér koleszterinszintjét csökkentő gyógyszer),
Kezelőorvosa közölni fogja, hogy Ön milyen gyógyszereket szedhet együtt biztonságosan a Zaldiar pezsgőtablettával.
A Zaldiar pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása étellel és alkohollal
A Zaldiar pezsgőtabletta hatására Ön álmos lehet. Alkohol hatására az álmosság fokozódhat, ezért nem ajánlatos alkoholt fogyasztania, amíg a Zaldiar pezsgőtablettát szedi.
Terhesség és szoptatás és termékenység
Mivel a Zaldiar pezsgőtabletta tramadol-hidrokloridot tartalmaz, ezért ezt a gyógyszert terhesség vagy szoptatás alatt nem szabad szednie. Ha a Zaldiar pezsgőtabletta szedése során Ön teherbe esik, beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt folytatná a pezsgőtabletta szedését.
A tramadol bejut az anyatejbe. Ezért a szoptatás ideje alatt legfeljebb egyszer vegyen be Zaldiar-t, vagy ha többször vesz be Zaldiar-t, akkor abba kell hagynia a szoptatást.
Az embereken szerzett tapasztalatok arra utalnak, hogy a tramadol nem befolyásolja sem a férfi sem a női termékenységet. Tramadol és paracetamol kombinációjának termékenységre gyakorolt hatásáról nem állnak rendelkezésre adatok.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Zaldiar pezsgőtabletta hatására Ön álmos lehet, ami befolyásolhatja az Ön biztonságos gépjárművezetési, gépkezelési és eszközhasználati képességét.
A Zaldiar pezsgőtabletta sunset yellow-t (E110) és nátriumot tartalmaz
A gyógyszer a "sunset yellow" nevű, E110 jelű színezéket tartalmazza, amely allergiás reakciókat okozhat.
Ez a gyógyszer 7,8 mmol (179,4 mmol) nátriumot (a konyhasó fő összetevője) tartalmaz pezsgőtablettánként, ami megfelel a nátrium ajánlott maximális napi bevitel 9,1%-ának felnőtteknél.
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha hosszabb ideig naponta 2 vagy több tablettát szükséges alkalmazni, különösen akkor, ha azt tanácsolták Önnek, hogy tartson alacsony sótartalmú étrendet.
3. Hogyan kell szedni a Zaldiar pezsgőtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Zaldiar pezsgőtablettát csak a lehető legrövidebb ideig szedje.
12 év alatti gyermekeknek ez a gyógyszer nem ajánlott.
Az adagolást a fájdalom erőssége és az Ön egyéni fájdalom-érzékenysége szerint kell meghatározni. Általában a legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell alkalmazni.
Ha kezelőorvosa másként nem rendeli, az ajánlott kezdő adag felnőtteknek és 12 éves, illetve annál idősebb serdülőknek 2 db pezsgőtabletta.
Szükség esetén további adagok is bevehetők a kezelőorvos ajánlása szerint. Két egymást követő adag között legalább 6 órának el kell telnie.
Ne szedjen naponta több mint 8 db Zaldiar pezsgőtablettát.
Ne szedje a Zaldiar pezsgőtablettát gyakrabban, mint ahogyan kezelőorvosa utasította.
Idős betegek
Idős betegeknél (75 év felett) a tramadol szervezetből való eltávolítása elhúzódhat. Ha ez az Ön esetében is fennáll, akkor lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.
Máj- vagy vesebetegség (-elégtelenség)/dializált betegek
A súlyos máj- és/vagy veseelégtelenségben szenvedő betegek nem alkalmazhatják a Zaldiar filmtablettát. Amennyiben az Ön esetében a károsodás enyhe vagy középsúlyos, lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.
Az alkalmazás módja:
Szájon át történő alkalmazásra.
A pezsgőtablettát egy pohár ivóvízben feloldva kell bevenni.
Ha Ön úgy érzi, hogy a Zaldiar pezsgőtabletta hatása túl erős (azaz Ön nagyon álmos, vagy légzési nehézsége van), vagy túl gyenge (pl. nem csillapítja eléggé a fájdalmat), akkor forduljon kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Zaldiar pezsgőtablettát alkalmazott
Ilyen esetben azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, még akkor is, ha jól érzi magát. Fennáll a májkárosodás kockázata, amely esetleg csak később derül ki.
Ha elfelejtette bevenni a Zaldiar pezsgőtablettát
Ha elfelejti bevenni a tablettát, akkor a fájdalom valószínűleg kiújul. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem egyszerűen szedje tovább a pezsgőtablettát úgy, ahogy addig szedte.
Ha idő előtt abbahagyja a Zaldiar pezsgőtabletta alkalmazását
Általában nincsenek utóhatások, amikor a Zaldiar-kezelést abbahagyják. Ritka esetekben azonban a tramadol-hidrokloridot hosszabb ideig szedő betegek rosszul érezhetik magukat, ha hirtelen hagyják abba a kezelést (lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások"). Ha Ön már egy ideje szedi a Zaldiar pezsgőtablettát, és abba akarja hagyni, akkor feltétlenül kérdezze meg kezelőorvosát, mert lehetséges, hogy a szervezete már hozzászokott a gyógyszerhez.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori: 10 betegből több mint 1-et érinthet:
- hányinger
- szédülés, álmosság
Gyakori: 10 betegből legfeljebb 1-et érinthet:
- hányás, emésztési zavarok (székrekedés, bélgázképződés, hasmenés), hasi fájdalom, szájszárazság
- viszketés, verejtékezés (hiperhidrózis)
- fejfájás, remegés
- zavart tudatállapot, alvászavarok, hangulatváltozások (szorongás, idegesség, emelkedett hangulat)
Nem gyakori: 100 betegből legfeljebb 1-et érinthet:
- a pulzus vagy a vérnyomás emelkedése, szívritmuszavarok
- bizsergés vagy zsibbadás a végtagokban, fülzúgás, akaratlan izomrángások
- depresszió, rémálmok, hallucinációk (a valóságban nem létező dolgok hallása, látása vagy érzékelése), emlékezet-kihagyások
- légzési nehézség
- nyelési nehézség, véres széklet
- bőrreakciók (pl. bőrkiütés, csalánkiütés)
- a májenzim-értékek emelkedése
- albumin megjelenése a vizeletben, nehéz vagy fájdalmas vizeletürítés
- hidegrázás, hőhullámok, mellkasi fájdalom
Ritka: 1000 betegből legfeljebb 1-et érinthet:
- görcsrohamok, az összehangolt mozgások kivitelezésének nehézsége, átmeneti eszméletvesztés (szinkope)
- gyógyszerfüggőség
- delírium
- homályos látás, pupillaszűkület (miózis)
- beszédzavar
- túlzott pupillatágulat (midriázis)
Nem ismert gyakoriságú:
- vércukorszint-csökkenés (hipoglikémia)
Az alábbiak olyan ismert mellékhatások, amelyekről olyan személyek számoltak be, akik csak tramadol-hidrokloridot vagy csak paracetamolt tartalmazó gyógyszereket szedtek. Ha azonban Ön ezek bármelyikét tapasztalja a Zaldiar pezsgőtabletta szedése során, közölje ezt kezelőorvosával:
- úgy érzi, el fog ájulni, amikor fekvő vagy ülő helyzetből feláll; lassú szívverés, ájulás, az étvágy megváltozása, izomgyengeség, lassúbb vagy gyengült légzés, hangulatváltozások, az aktivitás megváltozása, az érzékelés megváltozása, a fennálló asztma súlyosbodása.
- A Zaldiar pezsgőtabletta együttes alkalmazása a véralvadás csökkentésére használt gyógyszerekkel (pl. fenprokumon, warfarin) fokozhatja a vérzés kockázatát. Bármilyen elhúzódó vagy váratlan vérzésről azonnal be kell számolni a kezelőorvosnak.
- Ritkán kialakulhat egy allergiás reakcióra utaló bőrkiütés, az arc és a nyak hirtelen bedagadásával, légzési nehézséggel vagy a vérnyomás leesésével és ájulással. Ha Önnél ez történik, azonnal hagyja abba a kezelést, és azonnal menjen orvoshoz. Ezt a gyógyszert soha többé nem szedheti.
Ritkán egy tramadol-hidroklorid-típusú gyógyszer használata során Ön függővé válhat a gyógyszertől, ami miatt nehezen tudja abbahagyni a szedést.
Ritka esetekben a tramadol-hidrokloridot bizonyos ideje szedő személyek rosszul érezhetik magukat, ha hirtelen hagyják abba a gyógyszer szedését. Izgatottak vagy idegesek lehetnek, szoronghatnak vagy remeghetnek. Túlzottan tevékenyek lehetnek, valamint alvási nehézségeik és gyomor- vagy bélpanaszaik lehetnek. Néhány embernél az alábbi tünetek is felléphetnek: pánikrohamok, hallucinációk, szokatlan érzések, mint pl. viszketés, bizsergés és zsibbadás, és fülzúgás. Ha Önnél a fenti panaszok bármelyike előfordul a Zaldiar pezsgőtabletta szedésének abbahagyása után, forduljon kezelőorvosához.
Kivételes esetekben bizonyos vértesztek eredménye kóros lehet, pl. alacsony vérlemezkeszám, ami orrvérzéshez vagy ínyvérzéshez vezethet.
Nagyon ritkán súlyos bőrreakciókról számoltak be a paracetamollal kapcsolatban.
Ritkán légzésdepresszióról számoltak be a tramadollal kapcsolatban.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Zaldiar pezsgőtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon, alumínium fólián vagy a tabletta tartály alján feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Alumínium fóliacsíkban:
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Polipropilén tablettatartályban:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Első felbontás után: A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva. Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Eltarthatósági idő felbontás után: 1 év, de a lejárati időt nem szabad túllépni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Zaldiar pezsgőtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 37,5 mg tramadol-hidroklorid és 325 mg paracetamol pezsgőtablettánként.
- Egyéb összetevők: vízmentes nátrium-citrát, vízmentes citromsav, povidon K30, nátrium-hidrogén-karbonát, makrogol 6000, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, narancs aroma (maltodextrin (kukorica), módosított keményítő (E1450), természetes és mesterséges aromák), aceszulfám-kálium, szacharin-nátrium, sunset yellow (E110) színezék.
Milyen a Zaldiar pezsgőtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Csaknem fehér vagy enyhén rózsaszín, színes pettyes, kerek, lapos, metszett élű pezsgőtabletta.
2 db, 10 db, 20 db, 30 db, 40 db, 50 db, 60 db, 70 db, 80 db, 90 db vagy 100 db pezsgőtabletta gyermekbiztos polietilén-tereftalát/Al/PE hő hegesztett fóliacsíkban és dobozban, vagy
10 db, 20 db, 30 db, 40 db, 50 db, 60 db, 70 db, 80 db, 90 db vagy 100 db pezsgőtabletta gyermekbiztos PP kupakkal lezárt, nedvességmegkötő molekulaszűrővel ellátott PP tartályban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 20x (polietilén-tereftalát/Al/PE fóliacsíkban)

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20557/08

ZALDIAR 37,5 mg/325 mg pezsgőtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: STADA Arzneimittel

Hatóanyag: tramadol, paracetamol

ATC: Tramadol és paracetamol 

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 2653 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár