VIPIDIA 12,5 mg filmtabletta

VIPIDIA 12,5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Vipidia és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Vipidia alogliptin hatóanyagot tartalmaz, mely az orális antidiabetikumoknak nevezett gyógyszercsporthoz tartozik. 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, felnőtt betegeknél a vércukorszint csökkentésére használják. A 2-es típusú cukorbetegséget más néven nem inzulinfüggő cukorbetegségnek is hívják (rövidítése angolul NIDDM).
A Vipidia úgy hat, hogy étkezés után növeli a szervezetben az inzulin szintjét, és csökkenti a szervezetben a cukor mennyiségét. Más cukorbetegség elleni gyógyszerekkel együtt kell szedni, amiket a kezelőorvosa rendel majd Önnek, például szulfanilureákkal (például glipizid, tolbutamid, glibenklamid), metforminnal és/vagy tiazolidindionokkal (például pioglitazon) valamint metforminnal és/vagy inzulinnal.
A Vipidiát akkor szedi, ha vércukorszintje étrenddel, testmozgással és egy vagy több ilyen cukorbetegség elleni gyógyszerrel nem kezelhető megfelelően. Fontos, hogy folytassa az egyéb cukorbetegség elleni gyógyszereinek a szedését, kövesse az étrendre és testmozgásra vonatkozó tanácsokat, melyeket a gondozását végző egészségügyi szakember vagy a kezelőorvos adott Önnek.
2. Tudnivalók a Vipidia szedése előtt
Ne szedje a Vipidiát:
- ha allergiás az alogliptinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Önnek súlyos allergiás reakciója volt bármely hasonló gyógyszerrel szemben, melyet vércukrának szabályozására szed. A súlyos allergiás reakció tünetei között szerepelhet: bőrkiütés, vörös kiemelkedő foltok a bőrén (csalánkiütés), az arc, az ajkak, a nyelv és a torok duzzanata, mely légzési és nyelési nehézséget okozhat.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vipidia szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Ön 1-es típusú cukorbetegségben szenved (szervezete nem termel inzulint),
- ha Ön diabéteszes ketoacidózisban szenved (a cukorbetegség szövődménye, ami akkor jelentkezik, amikor szervezet nem képes a gyümölcscukrot lebontani, mert nincs elég inzulin). A tünetek között szerepel fokozott szomjúság, gyakori vizelés, étvágytalanság, hányinger vagy hányás és gyors testsúlyvesztés.
- ha Ön egy szulfanilureaként ismert cukorbetegség elleni gyógyszert szed (például glipizidet, tolbutamidot, glibenklamidot) vagy inzulint kap. Kezelőorvosa esetleg csökkenteni kívánja az Ön szulfanilurea vagy inzulin adagját, ha bármelyiket Vipidiával együtt szedi, azért, hogy megakadályozza a vércukorszint túlzott csökkenését (hipoglikémia).
- ha Ön vesebeteg; ennek ellenére szedheti ezt a gyógyszert, de kezelőorvosa csökkentheti az adagot,
- ha Ön májbeteg,
- ha Ön szívelégtelenségben szenved,
- ha Ön allergiás reakciókat mutat bármilyen más gyógyszerre, melyet vércukorszintjének kezelésére szed. A tünetek között szerepelhet általános viszketés és forróság érzés, mely főként a fejbőrt, a szájat, a torkot, a tenyeret és a talpat érinti (Stevens-Johnson szindróma).
- ha Ön inzulint vagy egy cukorbetegség elleni gyógyszert kap, kezelőorvosa csökkenteni kívánhatja a másik cukorbetegség elleni gyógyszer vagy az inzulin adagját akkor, amikor a Vipidiával együtt szedi őket, hogy megakadályozza az alacsony vércukorszintet,
- ha jelenleg hasnyálmirigy betegsége van vagy ilyen korábban volt.
Gyermekek és serdülők
A Vipidia nem ajánlott gyermekeknek és 18 évesnél fiatalabb serdülőknek, mivel ilyen betegeknél nincsenek adatok.
Egyéb gyógyszerek és a Vipidia
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Vipidia terhes vagy szoptató nőknél történő alkalmazása tekintetében nem áll rendelkezésre tapasztalat. A Vipidia nem használható terhesség és szoptatás során, kivéve, ha ezt kezelőorvosa egyértelműen szükségesnek ítéli.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre Nem ismert, hogy a Vipidia befolyásolja-e az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. A Vipidia szedése szulfanilureának nevezett gyógyszerekkel, inzulinnal együtt vagy kombinációs terápiában tiazolidindionnal és metforminnal túl alacsony vércukorszintet okozhat (hipoglikémia), mely befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell szedni a Vipidiát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa a Vipidiát egy vagy több másik gyógyszerrel együtt fogja rendelni, hogy vércukorszintjét szabályozza. Kezelőorvosa szólni fog, ha változtatnia kell az Ön beszedendő gyógyszereinek mennyiségén.
A készítmény ajánlott adagja 25 mg naponta egyszer.
Vesebetegek
Ha Ön vesebetegségben szenved kezelőorvosa csökkentett adagot írhat fel. Ez vesebetegségének súlyosságától függően lehet 12,5 mg vagy 6,25 mg, naponta egyszer.
Májbetegek
Ha Önnek májműködése enyhén vagy közepes mértékben csökkent, a Vipidia ajánlott adagja 25 mg naponta egyszer. Ez a gyógyszer súlyosan károsodott májműködésű betegeknek nem ajánlott az ilyen betegekben nyert adatok hiánya miatt.
A tablettá(i)t egészben nyelje le, vízzel. A gyógyszert étkezés közben vagy attól függetlenül is beveheti.
Ha az előírtnál több Vipidiát vett be
Ha több tablettát vett be, mint kellett volna, vagy más, illetve gyermek vette be az Ön gyógyszerét, azonnal lépjen kapcsolatba vagy menjen a legközelebbi sürgősségi ellátóközpontba. Vigye magával ezt a betegtájékoztatót és néhány tablettát, hogy kezelőorvosa megtudhassa, pontosan mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Vipidiát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Vipidia szedését
Ne hagyja abba a Vipidia szedését anélkül, hogy kezelőorvosával előbb megbeszélte volna.
Vércukorszintje megemelkedhet, ha abbahagyja a Vipidia szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
HAGYJA ABBA a Vipidia szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő, súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető):
- allergiás reakció. A tünetek között szerepelhet: bőrkiütés, csalánkiütés, nyelési vagy légzési problémák, az ajkak, az arc, a torok vagy a nyelv duzzanata és ájulásérzés.
- súlyos allergiás reakció. A tünetek között szerepelhet: általános viszketés és hőhullám, mely főleg a fejbőrt, szájat, torkot, tenyeret vagy talpat érinti (Stevens-Johnson szindróma).
- Erős és tartós hasi (gyomortáji) fájdalom, ami a hát felé sugározhat, valamint hányinger és hányás, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) tünetei lehetnek.
Azt is meg kell beszélnie kezelőorvosával, ha a következő mellékhatásokat tapasztalja:
Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-et érinthet):
- Alacsony vércukorszint tünetei (hipoglikémia) akkor fordulhatnak elő, ha a Vipidiát inzulinnal vagy szulfanilureákkal (például glipizid, tolbutamid, glibenklamid) együtt szedik. A tünetek között szerepelhet: remegés, izzadás, szorongás, homályos látás, bizsergő ajak, sápadtság, hangulatváltozás vagy zavartság. Vércukorszintje a normális alá csökkenhet, de cukor fogyasztásakor újra emelkedik. Javasolt, hogy tartson magánál kockacukrot, édességet, kekszet vagy cukrozott gyümölcslevet.
- meghűléses tünetek, mint a torokfájás, rosszul szellőző vagy eldugult orr,
- bőrkiütés,
- bőrviszketés,
- fejfájás,
- gyomorfájdalom,
- hasmenés,
- emésztési zavar, gyomorégés.
Nem ismert:
- májproblémák, mint például hányinger vagy hányás, gyomorfájdalom, szokatlan vagy meg nem magyarázható fáradtság, étvágytalanság, sötét vizelet vagy a bőr illetve a szemfehérje besárgulása.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vipidiát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vipidia
- A készítmény hatóanyaga alogliptin.
25 mg alogliptinnek megfelelő alogliptin-benzoát 25 mg-os tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit, mikrokristályos cellulóz, hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, hipromellóz, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), makrogol 8000, shellak és fekete vas-oxid (E172).
12,5 mg alogliptinnek megfelelő alogliptin-benzoát 12,5 mg-os tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit, mikrokristályos cellulóz, hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, hipromellóz, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), makrogol 8000, shellak és fekete vas-oxid (E172).
6,25 mg alogliptinnek megfelelő alogliptin-benzoát 6,25 mg-os tablettánként.
- Egyéb összetevők: mannit, mikrokristályos cellulóz, hidroxipropil-cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát, hipromellóz, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), makrogol 8000, shellak és fekete vas-oxid (E172).
Milyen a Vipidia külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- A Vipidia 25 mg filmtabletta (tabletta) világospiros, ovális (körülbelül 9,1 mm hosszú és 5,1 mm széles), mindkét oldalán domború, filmtabletta, egyik oldalon szürke jelölőfestékkel "TAK" és "ALG-25" felirattal ellátva.
- A Vipidia 12,5 mg filmtabletta (tabletta) sárga, ovális (körülbelül 9,1 mm hosszú és 5,1 mm széles), mindkét oldalán domború, filmtabletta, egyik oldalon szürke jelölőfestékkel "TAK" és "ALG-12.5" felirattal ellátva.
- A Vipidia 6,25 mg filmtabletta (tabletta) világos rózsaszín, ovális (körülbelül 9,1 mm hosszú és 5,1 mm széles), mindkét oldalán domború, filmtabletta, egyik oldalon szürke jelölőfestékkel "TAK" és "ALG-6.25" felirattal ellátva.
A Vipidia 10, 14, 28, 30, 56, 60, 90, 98 vagy 100 tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban érhető el. Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: EU/1/13/844/012
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Takeda Pharma A/S
  • Hatóanyag: alogliptin
  • ATC: Alogliptin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 5245 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)