+18° - +38°
Nincs front

VIPDOMET 12,5 mg/1000 mg filmtabletta

VIPDOMET 12,5 mg/1000 mg filmtabletta betegtájékoztatója

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer a Vipdomet és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Mi a Vipdomet?

A Vipdomet két különböző gyógyszert, alogliptint és metformint tartalmaz egyetlen tablettában.
- Az alogliptin a DPP-4-gátlóknak (dipeptidil-peptidáz-4-gátlók) nevezett gyógyszercsportba tartozik. Az alogliptin úgy hat, hogy étkezés után növeli a szervezetben az inzulin szintjét és csökkenti a szervezetben a cukor mennyiségét.
- A metformin a biguanidoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik, ami a májban termelt cukor mennyiségének csökkentésével szintén segít csökkenteni a vércukorszintet, és segíti az inzulint, hogy hatékonyabban fejtse ki hatását.
Mindkét gyógyszercsoport szájon át szedendő, cukorbetegség elleni szer.
Mire használják a Vipdometet?
2-es típusú cukorbetegségben szenvedő, felnőtt betegeknél a vércukorszint csökkentésére használják a Vipdometet. A 2-es típusú cukorbetegséget más néven nem inzulinfüggő cukorbetegségnek is hívják (rövidítése angolul NIDDM).
A Vipdometet akkor szedi, ha vércukorszintje étrenddel, testmozgással és más, szájon át szedendő cukorbetegség elleni gyógyszerrel, például metforminnal önmagában, inzulinnal önmagában vagy együtt szedett metforminnal és pioglitazonnal nem kezelhető megfelelően.
Ha már szedi külön az alogliptin és külön a metformin tablettát is, a Vipdomet helyettesítheti őket egyetlen tablettában.
Fontos, hogy kövesse az étrendre és testmozgásra vonatkozó tanácsokat, melyeket a gondozását végző egészségügyi szakember vagy kezelőorvosa adott Önnek.
2. Tudnivalók a Vipdomet szedése előtt
NE szedje a Vipdometet:
- ha allergiás az alogliptinre, a metforminra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Önnek súlyos allergiás reakciója volt bármely hasonló gyógyszerrel szemben, melyet vércukrának szabályozására szed. A súlyos allergiás reakció tünetei között szerepelhet: bőrkiütés, vörös kiemelkedő foltok a bőrén (csalánkiütés), az arc, az ajkak, a nyelv és a torok duzzanata, mely légzési és nyelési nehézséget okozhat.
- ha Önnek nemrégiben szívelégtelensége volt vagy súlyos keringési problémái vannak, pédául a shock,
- ha Önnek súlyos légzési nehézségei vannak,
- ha Ön májbeteg,
- ha Ön közepesen súlyos vagy súlyos vesebetegségben szenved,
- Ha Ön túlzott mértékben fogyaszt alkoholt (akár naponta, akár nagy mennyiséget csak alkalmanként).
- ha Ön diabéteszes ketoacidózisban szenved (a rosszul kezelt cukorbetegség súlyos szövődménye). A tünetek között szerepel fokozott szomjúság, gyakori vizelés, étvágytalanság, hányinger vagy hányás és gyors testsúlyvesztés,
- ha Ön súlyos fertőzésben szenved vagy súlyosan kiszáradt (szervezetéből sok vizet elveszített).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Vipdomet szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Ön 1-es típusú cukorbetegségben szenved (szervezete nem termel inzulint),
- ha Ön a Vipdometet inzulinnal vagy egy tiazolidindionnal együtt szedi. Kezelőorvosa csökkenteni kívánhatja az Ön inzulin vagy tiazolidindion adagját, ha Ön azt Vipdomettel együtt alkalmazza, azért, hogy a túl alcsony vércukorszintet (hipoglikémia) elkerülje.
- egy szulfanilureaként ismert cukorbetegség elleni gyógyszert szed, a Vipdometet nem kezdheti el szedni,
- ha Önnek általános, gerincvelői vagy epidurális érzéstelenítésben műtétje lesz. Javasolhatják, hogy hagyja abba ennek a gyógyszernek a szedését a műtét előtt és után egy bizonyos időre.
- ha Ön allergiás reakciókat mutatott bármilyen más gyógyszerre, melyet vércukorjának kezelésére szed. A tünetek között szerepelhet általános viszketés és forróság érzés, mely főként a fejbőrt, a szájat, a torkot, a tenyeret és a talpat érinti (Stevens-Johnson szindróma),
- ha jelenleg hasnyálmirigy betegsége van vagy ilyen korábban volt.
A Vipdomet kezelés alatt kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön veseműködését legalább évente egyszer vagy annál gyakrabban, ha Ön idős beteg vagy veseműködése határesetet jelent vagy a rosszabbodás kockázata fennáll.
Gyermekek és serdülők
A Vipdomet nem ajánlott gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek, mivel ilyen betegeknél nincsenek adatok.
Egyéb gyógyszerek és a Vipdomet
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Főként arról tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a következők bármelyikét szedi:
- hidrokortizon és prednizolon (kortikoszteroidok) aszthmával és ízületi gyulladással járó betegségek kezelésére használják,
- cimetidin, gyomorproblémák kezelésére használják,
- hörgőtágítók (béta-2 agonisták), melyeket asztma kezelésére használnak,
- ramipril, lizinopril és enalapril (ACE-gátlók), magasvérnyomás kezelésére használják,
- vízhajtók (diuretikumok), a vizelet mennyiségét fokozzák,
- jódozott kontrasztanyagok röntgen-felvételek készítéséhez,
- alkoholt tartalmazó gyógyszerek.
Vipdomet és az alkohol
Ezt a gyógyszert ne szedje túlzott mennyiségű alkohollal, mivel fokozottan veszélyeztett lehet tejsavas acidózis, egy súlyos kórházi kezelést igénylő szövődmény kialakulása szempontjából (lásd 4 pont "Lehetséges mellékhatások").
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Nem szedheti a Vipdometet, ha Ön terhes.
A Vipdomet nem ajánlott szoptatás során, mivel a metformin átjut az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek a kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert, hogy aVipdomet befolyásolja-e az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Az Vipdomet szedése pioglitazonnak nevezett gyógyszerrel vagy inzulinnal együtt túlzottan alacsony vércukorszintet okozhat (hipoglikémia), mely befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
3. Hogyan kell szedni a Vipdometet?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Kezelőorvosa el fogja mondani, hogy pontosan mennyi Vipdometet kell szednie. A Vipdomet mennyisége az Ön állapotától és a jelenleg önmagában szedett metformin, pioglitazonnal, inzulinnal kombinációban szedett metformin, és/vagy a külön alogliptin és metformin tabletták adagjától függően fog változni.
Az ajánlott adag egy tabletta naponta kétszer.
A tablettá(i)t egészben nyelje le, vízzel. A gyógyszert étkezés közben vegye be, hogy a gyomorpanasz kockázatát csökkentse.
Ha az előírtnál több Vipdometet vett be
Ha több tablettát vett be, mint kellett volna, vagy más illetve gyermek vette be az Ön gyógyszerét, azonnal lépjen kapcsolatba vagy menjen a legközelebbi sürgősségi ellátóközpontba. Vigye magával ezt a betegtájékoztatót és néhány tablettát, hogy kezelőorvosa megtudhassa, pontosan mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Vipdometet
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Vipdomet szedését
Ne hagyja abba a Vipdomet szedését anélkül, hogy kezelőorvosával előbb megbeszélte volna.
Vércukorszintje megemelkedhet, ha abbahagyja a Vipdomet szedését.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
HAGYJA ABBA a Vipdomet szedését és azonnal forduljon orvoshoz, ha a következő, súlyos mellékhatások bármelyikét észleli:
Nagyon ritka (10 000-ből kevesebb, mint 1 embert érinthet):
- tejsavas acidózis (a tejsav felszaporodása a vérben). A tejsavas acidózis egy életveszélyes állapot, amit kórházban kell kezelni. Főként azokat a betegeket érintheti, akiknek veséje nem működik normálisan. A tünetek között szerepel a következők egyike vagy mindegyike: hidegérzet, rossz közérzet, súlyos hányinger hányással vagy anélkül, nem magyarázható súlyvesztés vagy gyors légzés.
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető):
- allergiás reakció. A tünetek között szerepelhet: bőrkiütés, csalánkiütés, nyelési vagy légzési problémák, az ajkak, az arc, a torok és a nyelv duzzanata valamint ájulásérzés.
súlyos allergiás reakció. A tünetek között szerepelhet: általános viszketés és forróság érzés, mely főként a fejbőrt, a szájat, a torkot, a tenyeret és a talpat érinti (Stevens-Johnson szindróma).
- erős és tartós hasi (gyomortáji) fájdalom, ami a hát felé sugározhat, valamint hányinger és hányás, mivel ezek a hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz) tünetei lehetnek.
Azt is meg kell beszélnie kezelőorvosával, ha a következő mellékhatásokat tapasztalja:
Nagyon gyakori (10 emberből több, mint 1-et érinthet):
- gyomorfájdalom,
- hasmenés,
- étvágytalanság,
- hányinger,
- rosszullét.
Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-et érinthet):
- Alacsony vércukorszint tünetei (hipoglikémia) akkor fordulhatnak elő, ha a Vipdometet inzulinnal vagy szulfanilureákkal (például glipizid, tolbutamid, glibenklamid) együtt szedik. A tünetek között szerepelhet: remegés, izzadás, szorongás, homályos látás, bizsergő ajak, sápadtság, hangulatváltozás vagy zavartság. Vércukorszintje a normális alá csökkenhet, de cukor elfogyasztására újra emelkedik. Javasolt, hogy tartson magánál kockacukrot, édességet, kekszet vagy cukrozott gyümölcslevet.
- megfázás tünetei mint például torokfájás, rosszul szellőző vagy eldugult orr, fáradtságérzés, láz, meghűlés, száraz köhögés,
- bőrkiütés,
- bőrviszketés csalánkiütéssel vagy anélkül,
- fejfájás,
- emésztési zavar, gyomorégés,
- hányás és/vagy hasmenés.
Nagyon ritka:
- csökkent vitamin B12 -vitamin szintek vagy vérszegénység; a tünetek között szerepel fáradtság, levertség, ájulásérzés, légszomj kialakulása,
- májproblémák (májgyulladás).

Nem ismert
:
- májproblémák, mint például hányinger vagy hányás, gyomorfájdalom, szokatlan vagy meg nem magyarázható fáradtság, étvágytalanság, sötét vizelet vagy a bőr illetve a szemfehérje besárgulása.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Vipdometet tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Vipdomet
- A hatóanyagok alogliptin és metformin-hidroklorid.
12,5 mg/850 mg-os filmtablettánként 12,5 mg alogliptinnek megfelelő alogliptin-benzoát és 850 mg metformin-hidroklorid.
12,5 mg/1000 mg-os filmtablettánként 12,5 mg alogliptinnek megfelelő alogliptin-benzoát és 1000 mg metformin-hidroklorid.

Egyéb összetevők
mannit, mikrokristályos cellulóz, povidon, kroszpovidon, magnézium-sztearát, hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172).
Milyen a Vipdomet külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- A Vipdomet 12,5 mg/850 mg filmtabletta (tabletta) világossárga, ovális (körülbelül 21,0 mm hosszú és 10,1 mm széles), mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "12.5/850", a másik oldalon "322M" mélynyomással.
- A Vipdomet 12,5 mg/1000 mg filmtabletta (tabletta) halványsárga, ovális (körülbelül 22,3 mm hosszú és 10,7 mm széles), mindkét oldalán domború filmtabletta, az egyik oldalon "12.5/1000", a másik oldalon "322M" mélynyomással.
A Vipdomet 10, 14, 20, 28, 56, 60, 98, 112, 120, 180, 196 vagy 200 tablettát tartalmazó buborékcsomagolású kiszerelésben érhető el.
Nem feltétlenül kerül mindegyik kiszerelés forgalomba.

Kiszerelés: 56x

Törzskönyvi szám: EU/1/13/843/017

VIPDOMET 12,5 mg/1000 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Takeda Pharma A/S

Hatóanyag: alogliptin, metformin

ATC: Metformin és alogliptin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 10141 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( hormonbetegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár