TIAPRIDAL oldatos injekció

TIAPRIDAL oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Tiapridal injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Tiapridal injekció hatóanyaga a tiaprid, ami egy antipszichotikum. Egyes idegrendszeri betegségek kezelésére szolgál, mint az agitáció (izgatottság) és az agresszív állapotok, különösen ha azt alkoholmegvonás váltotta ki, vagy idős korban alakult ki.
2. Tudnivalók a Tiapridal injekció alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Tiapridal injekciót:
- ha allergiás a tiapridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- egyes daganatos betegségekben, ha azokra a prolaktin nevű hormon hatással van (ilyen pl. az agyalapi mirigy bizonyos hormontermelő daganata, vagy bizonyos emlőrákok);
- egyes Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerekkel együtt (levodopa, és egyéb úgynevezett dopaminerg gyógyszerek);
- ha bizonyos mellékvese daganatban szenved, amit úgy neveznek, hogy feokromocitóma.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tiapridal injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
A Tiapridal injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható azoknál a betegeknél:
- akik szív vagy érrendszeri betegségben szenvednek vagy családjukban előfordult már szív ingerületvezetési zavar,
- akiknél fennállnak a szív ingerületvezetési zavarait (QT időtartam megnyúlása az EKG vizsgálat alapján) elősegítő kockázati tényezők (pl. alacsony vér kálium szint, veleszületett ingerületvezetési zavar, szívbetegség, egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek),
- ha fennállnak a sztrók (agyvérzés) kialakulásának kockázati tényezői,
- akiknél a személyes vagy családi kórtörténetében előfordult már emlőrák, mivel a tiaprid megemelheti a prolaktin nevű hormon szintjét a szervezetben
- ha Ön Parkinson kórban szenved és egyidejűleg levodopa tartalmú gyógyszert kap.
- Ismeretlen eredetű testhőmérséklet emelkedés esetén a tiaprid kezelést abba kell hagyni. Egyéb idegrendszerre ható készítményhez hasonlóan, neuroleptikus malignus szindróma léphet fel, akár halálos kimenetellel. A neuroleptikus malignus szindrómát a testhőmérséklet emelkedése, izommerevség és a vegetatív működészavar tünetegyüttes jelzi, ugyanakkor megfigyeltek olyan eseteket is, amelyeket az izommerevség hiánya, vagy magas vérnyomás és hőemelkedés jellemez (lásd még 4. pont).
- A visszerekben a vérrögképződés okozta elzáródás (vénás tromboembólia) fokozott veszélye esetén. Ha Önnek, vagy valamelyik családtagjának korábban vérrögösödése volt.
- akiknél korábban epilepsziás görcsroham fordult elő
- akiknek vesekárosodása van;
- akik időskorúak, vagy elbutulásban (demencia) szenvednek, a tudatszint csökkenése és kóma kialakulásának esetleges veszélye miatt.
Gyermekek és serdülők
Gyermekeknél nem áll rendelkezésre széleskörű tapasztalat a tiapriddal kapcsolatban. Ezért alkalmazása gyermekkorban 18 éves kor alatt nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Tiapridal injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyéb gyógyszer egyidejűleg csak a kezelőorvos tudtával és utasítására szedhető, mivel az együttes alkalmazás során módosulhat a gyógyszerek hatása.
Az alábbi gyógyszerek alkalmazásakor különös figyelem, óvatosság szükséges:
- Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek,
- egyes nyugtatók és altatók, kábító fájdalomcsillapítók,
- köhögéscsillapítók,
- egyes szívritmus csökkenést kiváltó gyógyszerek,
- allergia kezelésére alkalmazott gyógyszerek,
- egyes vérnyomás csökkentő gyógyszerek.
- nitrát származékok és rokon vegyületek.
Nem ajánlott a következő gyógyszerekkel való együttes alkalmazása:
- Lassú szívverést okozó gyógyszerek, béta-blokkolók, kalciumcsatorna-blokkolók, mint a diltiazem, verapamil, klonidin, guanfacin; digitáliszok.
- Vízhajtók, hashajtók, intravénás amfotericin, glükokortikoid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek és egyéb alacsony kálium szintet okozó gyógyszerek.
- Bizonyos szívgyógyszerek, mint az IA (kinidin, dizopiramid) és III osztályú (amiodaron, szotalol) ritmuszavar elleni szerek.
- Egyes idegrendszerre ható gyógyszerek, depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek.
- Egyéb gyógyszerek, mint a pimozid, szultoprid, haloperidol, tioridazin, metadon, imipramin, lítium, bepridil, cizaprid, intravénás eritromicin és vinkamin, halofantrin, pentamidin, sparfloxacin.
- Kerülni kell a szeszesitalok és alkoholtartalmú gyógyszerek fogyasztását.
Terhesség, szoptatás, és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével, vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
Terhesség
Terhesség ideje alatt egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható.
Ha az anyánál a terhesség utolsó trimeszterében (a terhesség utolsó három hónapjában) alkalmazták a Tiapridal injekciót, az újszülöttben a következő tünetek fordulhatnak elő: remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, táplálkozási nehézség. Ha gyermekén a fenti tünetek bármelyikét észleli, keresse fel gyermekorvosát.
Szoptatás
Szoptatás ideje alatt alkalmazása nem ajánlott.
Termékenység
A kezelés során tapasztalt átmeneti hormonális zavarok csökkent termékenységgel társulhatnak.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Tiapridal injekció aluszékonyságot okozhat. Alkalmazásának első időszakában járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos! Az alkalmazás további időszakában az orvos egyedileg határozza meg a tilalom mértékét.
3. Hogyan kell alkalmazni a Tiapridal injekciót?
A Tiapridal injekciót orvosa fogja beadni Önnek. Szintén orvosa fog dönteni az alkalmazás módjáról és az adagolásról (lásd a betegtájékoztató végén található, egészségügyi szakembereknek szóló kiegészítést).
Ha a készítmény alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több injekciót kapott:
Véletlen vagy szándékos túladagoláskor azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy az orvosi ügyeletet!
A túladagolás tünetei lehetnek: álmosság, kábaság, kóma, vérnyomásesés és bizonyos idegrendszeri tünetek jelentkezhetnek.
Végzetes kimenetelű túladagolásokat is jelentettek, több esetben egyéb pszichotróp (a lelki folyamatokra ható) gyógyszerek együttes alkalmazásával összefüggésben.
Ha adagját elfelejtették beadni:
Következő alkalommal ne alkalmazzanak kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel már nem pótolható a kiesett mennyiség, viszont a túladagolás veszélye növekedik.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Sokszor nehéz a mellékhatásokat elkülöníteni a meglévő betegség tüneteitől, azonban haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő súlyos mellékhatások lépnek fel Önnél, mert sürgős orvosi beavatkozásra lehet szükség:
- mint egyéb antipszichotikumok alkalmazásakor, a testhőmérséklet nagyfokú emelkedésével, izommerevséggel, és vegetatív működészavarral (izzadás, szapora pulzus) járó, potenciálisan halálos kimenetelű ún. neuroleptikus malignus szindróma léphet fel. Ezen tünetek jelentkezése esetén a tiaprid kezelést abba kell hagyni.
- szívritmus-zavarok jelentkezése, szívdobogásérzés, ájulás. Ezek az EKG-n látható, ún. QT-idő megnyúlás következtében kialakuló kamarai szívritmuszavar jelei lehetnek, melyek kamrafibrillációhoz, szívmegálláshoz és hirtelen halálhoz is vezethetnek.
- vérrögképződés a vénákban, különösen a lábakban (vénás tromboembólia). Tünetei lehetnek a láb megdagadása, fájdalma, vörössége), a vérrög a véráram útján tovább sodródhat a tüdőkbe, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést okozhat (tüdőembólia, amely esetenként halálos kimenetelű is lehet).
- fertőzés jelei, mint pl. hirtelen fellépő, megmagyarázhatatlan okokból kialakuló magas láz,
torokfájás és szájfekély. Ezek a tünetek a vérsejtek termelődésének zavarát mutathatják, amit alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia, agranulocitózis) jellemezhet.
A fenti mellékhatások kialakulásának gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakorisága nem állapítható meg).
Egyéb mellékhatások lehetnek:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Szédülés, fejfájás, remegés, fokozott izomtónus, mozgás-szegénység, fokozott nyálképződés (ezek a tünetek általában antiparkinzon gyógyszer hatására megszűnnek).
- Fáradtság, álmosság vagy alvászavar, izgatottság, közömbösség.
- Prolaktin hormonszint emelkedés (laborvizsgálat során).
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Kényszermozgások és izomtónus zavarok (ezek a tünetek általában antiparkinzon gyógyszer hatására megszűnnek).
- Testsúlynövekedés.
- Átmeneti hormonális zavar (hiperprolaktinémia) tünetei, melyek a gyógyszer abbahagyására elmúlnak: tejcsorgás, a havivérzés elmaradása, emlőnagyobbodás, illetve -fájdalom, orgazmus zavarok, impotencia, merevedési zavar lehetnek a következményei.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- Akut mozgászavar, ami antiparkinzon kezelés hatására megszűnik.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
- az arc és nyelv izmainak akaratlan, ritmikus mozgásai (3 hónapot meghaladó kezelést követően),
- zavartság, a tudatszint csökkenése, görcsök, hallucinációk,
- újszülötteknél gyógyszerelvonási tünetegyüttes, ha az édesanyánál a terhesség utolsó három hónapjában alkalmazták a Tiapridal-t (remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok),
- székrekedés, bélelzáródás,
- megnövekedett májenzimszintek,
- aspirációs tüdőgyulladás, amit ételmaradék vagy hányás után a légcsőbe került gyomortartalom okoz,
- légzési elégtelenség (egyéb, depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer együttes alkalmazásával összefüggésben),
- a vér emelkedett kreatin-foszfokináz szintje,
- izomgyengeség és/vagy izomfájdalom (rabdomiolízis),
- bőrkiütés, csalánkiütés
- a vér nátriumtartalmának csökkenése (hiponatrémia),
- nem megfelelő antidiuretikus hormon-kiválasztás (SIADH),
- elesés, főleg idősek esetében.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Tiapridal injekciót tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Tiapridal oldatos injekció?
- A készítmény hatóanyaga: 100 mg tiaprid, (111,1 mg tiaprid-hidroklorid formájában) ampullánként.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, nitrogén, injekcióhoz való víz.
Milyen a Tiapridal injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Színtelen vagy csaknem színtelen, átlátszó oldat.
12 x 2 ml oldat fehér törőponttal és zöld kódgyűrűvel ellátott, színtelen, OPC üvegampullában. Ampullák műanyag tálcán, dobozban.
Kiszerelés: 12x2 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-1117/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: sanofi-aventis
  • Hatóanyag: tiapride
  • ATC: Tiapride
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 2629Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső