+15° - +30°
Kettős front

Gyógyszerkereső

SPERSALLERG 0,5 mg/ml+0,4 mg/ml oldatos szemcsepp

Kiszerelés: 10 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-4700/01

SPERSALLERG 0,5 mg/ml+0,4 mg/ml oldatos szemcsepp

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Laboratoires THEA

Hatóanyag: tetryzoline, antazoline

ATC: Tetryzoline, kombinációk

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1194 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Spersallerg szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Spersallerg szemcsepp az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek (kivörösödés, viszketés, szemhéjduzzanat) átmeneti enyhítésére alkalmazható, felnőttek és 2 évesnél idősebb gyermekek esetében.
2. Tudnivalók a Spersallerg szemcsepp alkalmazása előtt
Ha Ön más szemészeti készítményt is használ, kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, hogy ezt figyelembe véve milyen időzítésben a legcélszerűbb alkalmaznia a Spersallerg szemcseppet.
Mindazonáltal, többféle helyileg alkalmazható (lokális) szer használata esetén tartson legalább 5 perc várakozási időt az egyes készítmények alkalmazása között.
Ne alkalmazza a Spersallerg szemcseppet:
- ha allergiás az antazolinra és/vagy a tetrizolinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ún. "MAO-gátlók" csoportjába tartozó hatóanyag tartalmú készítmények egyidejű alkalmazása esetén (az összes ún. "antihisztaminra", vagyis allergia ellenes készítményekre vonatkozó ellenjavallat).
Számoljon be kezelőorvosának minden egyéb betegségéről vagy egészségi panaszáról, mert ebben az esetben az orvos teljes körűen mérlegelheti, vajon megfelelő-e az Ön számára a Spersallerg szemcsepp.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- súlyos szív- és érrendszeri betegség, pl. szívritmuszavar, szapora szívverés, magas vérnyomás,
- pajzsmirigy túlműködés,
- cukorbetegség,
- a mellékvese velőállományának daganata (feokromocitóma),
- zártzugú glaukóma (a szem belső nyomásának kóros fokozódása) vagy annak gyanúja,
- száraz orrnyálkahártya gyulladás (rinitis szikka), illetve
- kontaktlencse viselése esetén - ilyenkor a készítmény becseppentése előtt a lencséket el kell távolítani a szemről. A Spersallerg szemcsepp alkalmazása után várjon legalább 15 percet és csak ezután helyezze ismét vissza a kontaktlencsét. Mindazonáltal, a kötőhártyagyulladás megszűnéséig ajánlatos mellőznie a kontaktlencse viselését. (A Spersallerg szemcsepp tartósítószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz, amely a szem irritációját, valamint a lágy kontaktlencsék elszíneződését okozhatja.)
Amennyiben a Spersallerg szemcsepp alkalmazása során szemszárazságot tapasztal, ne használja tovább a készítményt.
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben tünetei 3-4 napon túl is fennállnak, vagy súlyosbodnak, illetve, ha szemfájdalmat vagy homályos látást tapasztal.
Egyéb gyógyszerek és a Spersallerg
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A MAO-gátlók egyidejű alkalmazása ellenjavallt.
A Spersallerg szemcsepp a központi idegrendszeri depresszánsok (pl. az alkohol, altatószerek, opiát fájdalomcsillapítók, szorongást csökkentő szerek és antipszichotikumok) nyugtató hatását fokozhatja.
Időskorú betegek
Körültekintéssel alkalmazza a szemcseppet abban az esetben, ha Ön időskorú, és a következő betegségek valamelyikében szenved: súlyos szív- és érrendszeri betegség (pl. szívritmuszavar, rosszul beállított magas vérnyomás), cukorbetegség.
Gyermekek
A szemcsepp 2 éves kor alatt nem alkalmazható.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha Ön terhes, vagy gyermeket szeretne, kizárólag kezelőorvosa jóváhagyásával használjon Spersallerg szemcseppet.
Mivel nem ismert, hogy a készítmény hatóanyagai kiválasztódnak-e az anyatejbe, a készítmény szoptatás ideje alatt nem alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Spersallerg szemcsepp álmosságot, szédülést, aluszékonyságot és homályos látást okozhat. Ha ezen mellékhatások bármelyikét tapasztalja, a tünetek megszűnéséig ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell alkalmazni a Spersallerg szemcseppet?
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos a napi adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek és serdülők: naponta 2-3-szor 1 csepp, legfeljebb 14 napon keresztül.
Gyermekek (2 éves kor felett): napi 1-2-szer 1 csepp.
A Spersallerg szemcsepp nem alkalmazható 14 napnál hosszabb ideig.
A készítmény alkalmazása:
Egyik kezével óvatosan húzza lefelé alsó szemhéját. Vegye a cseppentős tartályt a másik kezébe, hajtsa hátra a fejét és emelje a szeme fölé a tartályt. A tartályt ujjaival gyengéden összepréselve cseppentsen 1 csepp oldatot a szemébe. Soha ne érintse a szeméhez a tartály cseppentőhegyét. A becseppentés után 1-2 percre nyomja a mutatóujja begyét a belső szemzugára. Ezzel a módszerrel megakadályozhatja, hogy az oldat a könnycsatornán keresztül az orrüregébe távozzon, vagyis biztosíthatja, hogy a szemcsepp a kötőhártyán fejtse ki a hatását.
Ha az előírtnál több Spersallerg szemcseppet alkalmazott
A túladagolás kockázata csekély, amennyiben a szemcseppet az előírások szerint alkalmazzák.
Egy 10 ml-es cseppentős tartály tartalmának véletlen lenyelése felnőttekben várhatóan nem jár súlyos következményekkel. Gyermekekben, elsősorban 2 éves életkor alatt émelygés, álmosság, szívritmuszavar/szapora szívverés és esetleg sokk léphet fel. Központi idegrendszeri depresszió, sokkszerű vérnyomásesés és kóma fordult elő a tetrizolin túladagolását követően.
Túladagolás esetén forduljon azonnal orvoshoz.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Spersallerg szemcsepp alkalmazása után enyhe, múló jellegű, égő/csípő érzés jelentkezhet a kötőhártyán, és átmenetileg homályossá válhat a látás.
Ritkán előfordulhat fejfájás, álmosság, bágyadtság, szédülés és szapora szívverés, különösen kisgyermekek kezelése során.
Előfordulhat izzadás, remegés, vérnyomás emelkedés, izgatottság, szívtáji szorító fájdalom, pupillatágulat, látászavar, szemszárazság, zártzugú glaukóma, kötőhártya-gyulladás.
Igen ritkán túlérzékenységi reakciók léphetnek fel.
Forduljon kezelőorvosához, ha a készítmény használata közben megítélése szerint a kezeléssel összefüggő szempanaszokat észlel.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell tárolni a Spersallerg szemcseppet?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felbontás után legfeljebb 1 hónapig használható.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Használat után azonnal helyezze vissza a zárókupakot a cseppentős tartályra.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. Csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Spersallerg szemcsepp?
- A készítmény hatóanyagai: 0,44 mg antazolin (0,50 mg antazolin-hidroklorid formájában) és 0,338 mg tetrizolin (0,40 mg tetrizolin-hidroklorid formájában) milliliterenként.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, hipromellóz, nátrium-klorid, hígított sósav, injekcióhoz való víz.
Milyen a Spersallerg szemcsepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Oldatos szemcsepp: tiszta, színtelen, szagtalan, steril, vizes oldat.
Kb. 10 ml szemcsepp, fehér, garanciazáras, csavaros kupakkal és színtelen, átlátszó cseppentővel lezárt színtelen, átlátszó, tartályban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( szemészeti problémák, tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár