SPERSALLERG 0,5 mg/ml+0,4 mg/ml oldatos szemcsepp

SPERSALLERG 0,5 mg/ml+0,4 mg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Spersallerg szemcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Spersallerg szemcsepp az allergiás kötőhártya-gyulladás tüneteinek (kivörösödés, viszketés, szemhéjduzzanat) átmeneti enyhítésére alkalmazható, felnőttek, serdülők és 2 évesnél idősebb gyermekek esetében.
2. Tudnivalók a Spersallerg szemcsepp alkalmazása előtt
Ha Ön más szemészeti készítményt is használ, kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, hogy ezt figyelembe véve milyen időzítésben a legcélszerűbb alkalmaznia a Spersallerg szemcseppet.
Mindazonáltal, többféle helyileg alkalmazható (lokális) szer használata esetén várjon legalább 5 percet az egyes készítmények alkalmazása között.
Ne alkalmazza a Spersallerg szemcseppet:
- ha allergiás az antazolinra és/vagy a tetrizolinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- úgynevezett "MAO-gátlók" csoportjába tartozó hatóanyag tartalmú készítmények egyidejű alkalmazása esetén (az összes úgynevezett "antihisztaminra", vagyis allergiaellenes készítményekre vonatkozó ellenjavallat).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Számoljon be kezelőorvosának minden egyéb betegségéről vagy egészségi panaszáról, mert ebben az esetben az orvos teljes körűen mérlegelheti, vajon megfelelő-e az Ön számára a Spersallerg szemcsepp. A Spersallerg szemcsepp alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha az alábbiak jelenleg fennállnak vagy a múltban előfordultak Önnél:
- súlyos szív- és érrendszeri betegség, például szívritmuszavar, szapora szívverés, magasvérnyomás-betegség;
- pajzsmirigy-túlműködés;
- cukorbetegség;
- a mellékvese velőállományának daganata (feokromocitóma);
- a zöldhályog egy típusa, az úgynevezett zártzugú glaukóma (a szem belső nyomásának kóros fokozódása) vagy annak gyanúja;
- száraz orrnyálkahártya-gyulladás (rinitisz szikka).
Amennyiben a Spersallerg szemcsepp alkalmazása során szemszárazságot tapasztal, ne használja tovább a készítményt.
Forduljon kezelőorvosához, amennyiben tünetei 3-4 napon túl is fennállnak, vagy súlyosbodnak, illetve, ha szemfájdalmat vagy homályos látást tapasztal.
Egyéb gyógyszerek és a Spersallerg
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A MAO-gátlók egyidejű alkalmazása ellenjavallt.
A Spersallerg szemcsepp a központi idegrendszeri gátlószerek (depresszánsok, például az alkohol, altatószerek, kábító fájdalomcsillapítók, szorongást csökkentő szerek és antipszichotikumok) nyugtató hatását fokozhatja.
Idősek
Körültekintéssel alkalmazza a szemcseppet abban az esetben, ha Ön idős, és a következő betegségek valamelyikében szenved: súlyos szív- és érrendszeri betegség (például szívritmuszavar, rosszul beállított magasvérnyomás-betegség), cukorbetegség.
Gyermekek
A szemcsepp 2 éves kor alatt nem alkalmazható.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha Ön terhes, vagy gyermeket szeretne, kizárólag kezelőorvosa jóváhagyásával használjon Spersallerg szemcseppet.
Mivel nem ismert, hogy a készítmény hatóanyagai kiválasztódnak-e az anyatejbe, a készítmény szoptatás ideje alatt nem alkalmazható, kivéve, ha kezelőorvosa másképp nem javasolja.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Spersallerg szemcsepp álmosságot, szédülést, aluszékonyságot és homályos látást okozhat. Ha ezen mellékhatások bármelyikét tapasztalja, a tünetek megszűnéséig ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
A Spersallerg benzalkónium-kloridot tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,0023 mg benzalkónium-kloridot tartalmaz cseppenként, ami megfelel 0,05 mg/ml-nek.
A benzalkónium-klorid felszívódhat a lágy kontaktlencsékbe, és megváltoztathatja a kontaktlencsék színét. A gyógyszer alkalmazása előtt el kell távolítania kontaktlencséjét, amit csak 15 perccel az alkalmazás után tehet vissza.
A benzalkónium-klorid szemirritációt is okozhat, különösen akkor, ha szemszárazságban vagy a szaruhártya (a szem elülső részén található áttetsző réteg) rendellenességében szenved. Beszéljen kezelőorvosával, ha szokatlan vagy szúró érzést, illetve fájdalmat tapasztal a szemében a gyógyszer alkalmazását követően.
3. Hogyan kell alkalmazni a Spersallerg szemcseppet?
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos a napi adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Felnőttek és serdülők: naponta 2-3-szor 1 csepp, legfeljebb 14 napon keresztül.
Gyermekek (2 éves kor felett): napi 1-2-szer 1 csepp.
A Spersallerg szemcsepp nem alkalmazható 14 napnál hosszabb ideig.
A készítmény alkalmazása:
Egyik kezével óvatosan húzza lefelé alsó szemhéját. Vegye a cseppentős tartályt a másik kezébe, hajtsa hátra a fejét és emelje a szeme fölé a tartályt. A tartályt ujjaival gyengéden összenyomva cseppentsen 1 csepp oldatot a szemébe. Soha ne érintse a szeméhez a tartály cseppentőhegyét. A becseppentés után 1-2 percre nyomja a mutatóujja begyét a belső szemzugára. Ezzel a módszerrel megakadályozhatja, hogy az oldat a könnycsatornán keresztül az orrüregébe távozzon, vagyis biztosíthatja, hogy a szemcsepp a kötőhártyán fejtse ki a hatását.
Ha az előírtnál több Spersallerg szemcseppet alkalmazott
A túladagolás kockázata csekély, amennyiben a szemcseppet az előírások szerint alkalmazzák.
Egy 10 ml-es cseppentős tartály tartalmának véletlen lenyelése felnőtteknél várhatóan nem jár súlyos következményekkel. Gyermekeknél, elsősorban 2 éves életkor alatt émelygés, álmosság, szívritmuszavar/szapora szívverés és esetleg sokk léphet fel. Központi idegrendszeri depresszió, sokkszerű vérnyomásesés és kóma fordult elő a tetrizolin túladagolását követően.
Túladagolás esetén forduljon azonnal orvoshoz.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Spersallerg szemcsepp alkalmazása után enyhe, múló jellegű, égő/csípő érzés jelentkezhet a kötőhártyán, és átmenetileg homályossá válhat a látás.
Ritkán előfordulhat fejfájás, álmosság, bágyadtság, szédülés és szapora szívverés, különösen kisgyermekek kezelése során.
Előfordulhat izzadás, remegés, vérnyomás-emelkedés, izgatottság, szívtáji szorító fájdalom, pupillatágulat, látászavar, szemszárazság, zártzugú glaukóma, kötőhártya-gyulladás, szemvörösség (rebound congestio, reaktív hiperémia).
Igen ritkán túlérzékenységi reakciók léphetnek fel.
Forduljon kezelőorvosához, ha a készítmény használata közben megítélése szerint a kezeléssel összefüggő szempanaszokat észlel.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell tárolni a Spersallerg szemcseppet?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Felbontás után legfeljebb 1 hónapig használható.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Használat után azonnal helyezze vissza a zárókupakot a cseppentős tartályra.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Spersallerg szemcsepp?
- A készítmény hatóanyagai: 0,44 mg antazolint (0,50 mg antazolin-hidroklorid formájában) és 0,338 mg tetrizolint (0,40 mg tetrizolin-hidroklorid formájában) tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, hipromellóz, nátrium-klorid, hígított sósav, injekcióhoz való víz.
Milyen a Spersallerg szemcsepp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Oldatos szemcsepp: tiszta, színtelen, szagtalan, steril, vizes oldat.
Kb. 10 ml szemcsepp, fehér, garanciazáras, csavaros kupakkal és színtelen, átlátszó cseppentővel lezárt színtelen, átlátszó, tartályban és dobozban.
Kiszerelés: 10 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-4700/01
SPERSALLERG 0,5 mg/ml+0,4 mg/ml oldatos szemcsepp
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Laboratoires THEA
  • Hatóanyag: tetryzoline, antazoline
  • ATC: Tetryzoline, kombinációk
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1194 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: