SOMNOGEN 10 mg filmtabletta

SOMNOGEN 10 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Somnogen filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Somnogen filmtabletta hatóanyaga, a zolpidem, az úgynevezett altatók csoportjába tartozó gyógyszer. A Somnogen filmtabletta egy altató, amely hatását az agyban fejti ki az álmosságot előidézve.
Ez a gyógyszer munkaképességet nagymértékben csökkentő vagy a beteget erősen megviselő súlyos álmatlanság (inszomnia) rövid távú kezelésre alkalmazható. Az álmatlanság lényege az, hogy a beteg nehezen tud elaludni, vagy alvása nem megfelelő.
2. Tudnivalók a Somnogen filmtabletta alkalmazása előtt

Ne szedje a Somnogen filmtablettát
- ha allergiás a zolpidem-tartarátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció jelei lehetnek a kiütés, viszketés, légzési nehézségek valamint az arc, ajkak, torok vagy a nyelv duzzanata.
- ha súlyos májelégtelensége van
- ha alvási apnoé szindrómában szenved (alvás közben rövid időszakokra megszűnik a légzése).
- súlyos izomgyengeség (miaszténia grávisz) esetén.
- ha heveny és/vagy súlyos légzési panaszai vannak
- ha 18 évnél fiatalabb
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Beszéljen kezelőorvosával mielőtt elkezdi szedni a Somnogen filmtablettát
- ha Ön időskorú vagy legyengült állapotú. Ha éjszaka felkel legyen óvatos. A Somnogen ellazítja az izmokat és ez megnöveli az elesés és ennek következtében a csípőtörés kockázatát.
- ha vese vagy májpanaszai vannak
- ha kórtörténetében légzési nehézség előfordult. A Somnogen szedése alatt légzése kevésbé erőteljessé válhat.
- ha kórtörténetében mentális betegség, szorongás vagy pszichotikus betegség szerepel. A Somnogen felfedheti és ronthatja a tüneteket
- ha depresszióban szenved vagy kórtörténetében a depresszió (szomorúság) szerepelt.
- ha Ön valaha is gyógyszer- vagy alkoholfüggőségben szenvedett. Ezeknél a betegeknél, valamint az adag nagyságával és a kezelés időtartamával arányosan, megnövekszik annak kockázata, hogy a függőség (gyógyszer folytatólagos szedését eredményező fizikai vagy mentális kényszer) alakul ki a Somnogen filmtablettával szemben.
Gyermekek és serdülők
Ez a gyógyszer 18 év alatti gyermekeknek és serdülőknek nem adható.
Egyéb szempontok
- Általánosan - mielőtt ezt a gyógyszert felírnák Önnek, kezelőorvosa felülvizsgálja az Ön alvási problémáját, hogy meggyőződjön arról, hogy azt nem egyéb betegség okozza.
- Ha a gyógyszer 7-14 nap után nem segít, keresse fel kezelőorvosát, mivel leht, hogy valami más okozza a problémát és további ellenőrzésre van szükség.
- Hozzászokás - ha néhány hét után azt tapasztalja, hogy a tabletta már nem hat olyan mértékben, mint a kezelés megkezdésekor, akkor forduljon kezelőorvosához. Az adag módosítására lehet szükség.
- Függőség - az ilyen típusú gyógyszer szedésénél fennáll annak kockázata, hogy függőség alakul ki. Ez a kockázat az adag és a kezelés időtartamának növelésével növekszik. Fokozottabb a függőség kialakulásának kockázata olyan betegek esetében, akiknél korábban előfordult alkohollal vagy kábítószerrel való visszaélés.
- Kezelés elhagyása - a kezelést kizárólag fokozatosan szabad elhagyni. A kezelés elhagyásakor úgynevezett "short-lived" szindróma alakulhat ki, melynek következtében a Somnogen kezelést indokoló tünetek fokozottabb formában ismételten megjelenhetnek és más reakciókkal is társulhatnak úgymint hangulat változás, szorongás, és nyugtalanság.
- Amnézia - a Somnogen szedése memóriavesztést okozhat. Ennek kockázatát csökkentendő, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy 7-8 órát zavartalanul tudjon aludni.
- Pszichiátriai és ún. "paradox" reakciók - a kezelés során a következő hatások ismerten előfordulnak: nyugtalanság, izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, téveszmék, dührohamok, rémálmok, hallucinációk (olyan dolgokat lát, hall vagy érez, amelyek valójában nincsenek ott), pszihózis (valóságérzet elvesztése, nem tud tiszta fejjel gondolkodni vagy nem képes helyes döntéseket hozni), rendellenes viselkedés és fokozott álmatlanság.
- Alvajárás és az azzal összefüggő egyéb viselkedésformák - A Somnogen olyan hatással lehet a betegekre, hogy olyan dolgokat csinálnak alvás közben, amelyre nem emlékeznek, amikor felébrednek. Ezek a következők lehetnek: alvajárás, alvás közbeni vezetés, ételkészítése és elfogyasztása, telefonálás vagy közösülés. Az ilyen események kockázata nőhet, ha ezt a gyógyszert alkohollal vagy más olyan gyógyszerekkel együtt alkalmazza amelyek lassítják a központi idegrendszert, vagy ha az ajánlott legnagyobb adagnál több Somnogen filmtablettát vesz be. Ha ilyen tüneteket tapasztal, azonnal értesítse kezelőorvosát. Kezelőorvosa azt javasolhatja Önnek, hogy hagyja abba a kezelést.
- Egyéb gyógyszerek és a Somnogen filmtabletta

- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A Somnogen befolyásolhatja más gyógyszerek hatását/mellékhatását. Amennyiben műtét előtt áll, melynek során általános altató használatára is sor kerül, tájékoztassa orvosát arról, hogy milyen gyógyszert szed.
- A következő gyógyszerek növelhetik a Somnogen nyugtató hatását:
- antipszichotikumok (mentális zavarok kezelésre szolgáló gyógyszerek, például klórpromazin vagy klozapin)
- antidepresszánsok (depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek), különösen a szertralin
- egyéb altatók mint például: nitrazepám, temazepám
- egyéb nyugtatószerek és a szorongásos betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek például: diazepám, oxazepám
- kábító fájdalomcsillapítók, úgymint kodein, morfin. Fokozott izgatottság érzés (eufória) fordulhat elő, ami függőséghez vezethet.
- antiepileptikumok (epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek) például: fenitoin, fenobarbitál
- érzéstelenítők (sebészeti beavatkozás alatt) például: ketamin, izoflurán
- izomlazítók például: baklofén, tizanidin
- antihisztaminok (allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek), melyek álmosságot okoznak, például hidroxizin, klórfenamin
- A következő gyógyszerek megnövelhetik a mellékhatások kialakulásának valószínűségét a Somnogen kezelés alatt. Azért, hogy ez kiseeb valószínűséggel forduljon elő, a kezelőorvosa csökkentheti a Somnogen adagját:
- antibiotikumok (fertőzések kezelésére), például: klaritromicin,vagy eritromicin
- néhány gombás fertőzésre használt gyógyszer, például ketokonazol és itrakonazol
- ritonavir, a HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer.
- A következő gyógyszerek csökkenthetik a Somnogen hatását:
- rifampicin, fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikum
- közönséges orbáncfű, növényi gyógyszer a hangulatváltozás és depresszió kezelésére
A Somnogen egyidejű bevétele alkohollal
A Somnogen szedése alatt nem szabad alkoholt fogyasztani, mivel a nyugtató hatás fokozódhat.
Terhesség és szoptatás
A Somnogen filmtabletta nem szedhető terhesség alatt, különösen az első három hónapban. Amennyiben sürgős orvosi indokok miatt a kései terhesség időszakában vagy a vajúdás ideje alatt Somnogen filmtablettát vesz be, az újszülöttnél alacsony testhőmérséklet, izomgyengeség és légzési nehézségek és a fizikai függőség következtében elvonási tünetek jelentkezhetnek.
A Somnogen szedése alatt ne szoptassa gyermekét, mert a zolpidem kismértékben átjut az anyatejbe.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Somnogen filmtabletta szedésének ideje alatt álmosság, emlékezetkiesés izomgyengeség fordulhat elő és gyengülhet a szellemi összpontosító képesség. Ezek a tünetek rosszabbodhatnak, ha kevesebb mint 7-8 órát alszik a gyógyszer bevételét követően. Az alkohol tovább ronthatja ezeket a tüneteket. A gyógyszer hatása alatt ne vezessen járművet és ne kezeljen gépeket.
A Somnogen filmtabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a Somnogen filmtablettát?

A Somnogen filmtablettát mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A tabletták gyorsan fejtik ki hatásukat, ezért közvetlenül lefekvés előtt vagy lefekvéskor, folyadékkal egészben kell lenyelni. Győződjön meg arról, hogy a gyógyszer bevétele után tud legalább 7-8 óra alvásidőt biztosítani.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Felnőttek: A készítmény ajánlott adagja 10 mg.
Időskorúak (65 éven felül) vagy legyengült állapotú betegek: A készítmény ajánlott adagja 5 mg.

Májkárosodásban szenvedő betegek
: Az ajánlott kezdő adag 5 mg. Kezelőorvosa dönthet úgy, hogy az adagot 10 mg-ra emeli, ha ezt biztonságosnak tartja.
A maximális adag 10 mg, melyet bármely betegcsoport esetében tilos túllépni.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél:
Ne adja ezt a gyógyszert 18 évnél fiatalabb gyermekeknek és serdülőknek.
Amennyiben azt tapasztalja, hogy a filmtabletta már nem hat olyan mértékben, mint a kezelés megkezdésekor, akkor keresse fel kezelőorvosát.
Kezelés időtartama

A kezelés időtartamának a lehető legrövidebbnek kell lennie. Ez általában néhány naptól a két hétig terjedhet. A kezelés maximális időtartama - beleértve a fokozatos elhagyás folyamatát is - 4 hét lehet.
Kezelőorvosa a készítmény fokozatos elhagyását fogja tanácsolni Önnek, figyelemmel az Ön egyéni szükségletére. Egyes esetekben szükség lehet arra, hogy a Somnogen filmtablettát 4 hétnél hosszabb ideig szedje.
Ha az előírtnál több Somnogen filmtablettát vett be
Ha Ön (vagy valaki más) sok filmtablettát egyszerre nyelt le, vagy ha azt gondolja, hogy egy gyermek lenyelt akár egyetlen filmtablettát is, azonnal forduljon orvosához vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához. Vigye magával a gyógyszer dobozát és a megmaradt tablettákat. Az orvosi segítséget kísérettel vegye igénybe, mivel a túladagolás bekövetkezése esetén igen gyorsan egyre álmosabb lesz, illetve nagyobb adag bevétele esetleg kómához vagy akár halálhoz is vezethet.
Ha elfelejtette bevenni a Somnogen filmtablettát
Ha elfelejtette bevenni az adagot közvetlen lefekvés előtt, de az éjszaka folyamán eszébe jut, kizárólag akkor vegye be a kihagyott adagot, ha van lehetősége még 7-8 órát zavartalanul aludnia. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor a következő adagot a következő este lefekvés előtt vegye be. Nem szabad ezt a gyógyszert a nap más időpontjában bevenni, mert álmosság, szédülés vagy zavartság érzet jelentkezhet Önnél. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Amennyiben aggódik, kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
Ha idő előtt abbahagyja a Somnogen szedését
A gyógyszert mindaddig szedje, amíg a kezelőorvos azt nem mondja, hogy abbahagyhatja a kezelést. Ne hagyja hirtelen abba a gyógyszer szedését, de tájékoztassa kezelőorvosát, ha abba szeretné hagyni a kezelést. A kezelés fokozatosan kell abbahagyni, különben a kezelést indokoló alvási problémák még intenzívebben jelentkeznek újra ("Rebound" álmatlanság). Szorongás, nyugtalanság és hangulatváltozás ugyancsak jelentkezhet. Ezek a hatások idővel majd megszűnnek.
A Somnogen filmtablettával szembeni fizikai függőség kialakulása esetén a kezelés hirtelen abbahagyásakor a következő mellékhatások fordulhatnak elő: fejfájás, izomfájdalom, szorongás és feszültség, nyugtalanság, zavartság, ingerlékenység és alvászavarok. Súlyosabb esetekben egyéb hatások is jelentkezhetnek, úgymint fényre, zajra és fizikai érintésre való túlérzékenység, rendkívül érzékennyé váló hallás, hangokra való fájdalmas érzékenység, hallucináció, bizsergés és végtagzsibbadás, realitásérzés elvesztése (úgy érzi, hogy a világ nem valóságos Ön körül), deperszonalizáció (olyan érzés, mintha elszakadt volna saját testétől), epilepsziás görcsök (erős görcsök és rángatózás). Ezeket a tünetek két adag bevétele között is tapasztalhatja, különösen ha ezek az adagok nagyok.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát, ha
- allergiás reakció jelentkezik Önnél. Ennek tünetei lehetnek a bőrkiütés, viszketés, az arc, ajkak, torok vagy a nyelv duzzanata, légzési vagy nyelési nehézségek.
- Amennyiben a következők bármelyike jelentkezik Önnél, minél hamarabb értesítse kezelőorvosát:

- Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- rossz memória (amnézia) vagy szokatlan viselkedés a Somnogen szedése alatt (lásd 2. pont "Egyéb szempontok" című részt). Ez nagyobb valószínűséggel a gyógyszer bevételét követő néhány órán belül jelentkezhet Önnél. Amennyiben a gyógyszer bevételét követően 7-8 órát tud aludni, úgy kisebb annak az esélye annak, hogy ezek a problémák jelentkeznek Önnél.
- alvási problémák, melyek a gyógyszer szedése után rosszabbodnak
- olyan dolgokat lát vagy hall, melyek nem valósak (hallucináció)
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- homályos látás vagy kettős látás
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- fizikai függőség: a készítmény használata (már a terápiás dózisban is) fizikai függőséget eredményezhet. A kezelés hirtelen abbahagyása elvonási tünetek megjelenését és a problémák kiújulását eredményezheti.
- pszihés függőség: ez akkor jelentkezik, ha Ön úgy képzeli, hogy többé nem tud a Somnogen filmtabletta bevétele nélkül aludni.
- álmosság és fáradtság érzet, nem képes koncentrálni vagy a normális tevékenységét elvégezni
- légzési nehézség
- a környezetéről kevésbé vesz tudomást (pszihózis)
- elesés, különösen az időseknél.
Ezek a mellékhatások súlyosak és Önnek orvosi ellátásra lehet szüksége.
Ha a következő mellékhatások bármelyike jelentkezik vagy súlyossá válik, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét:
Gyakori
(10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- izgatottság, rémálmok
- álmosság, fejfájás, szédülés
- hasmenés,
- hányinger vagy hányás
- fáradékonyság
- hasi fájdalom
- az orr vagy a torok fertőzése
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- ingerlékenység, zavartság
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem állapítható meg):
- paradox" reakciók: (nyugtalanság, izgatottság, ingerlékenység, agresszivitás, téveszmék, dührohamok, rémálmok, hallucinációk, pszichózisok, rendellenes viselkedés és egyéb viselkedési rendellenességek). Ezek a mellékhatások időseknél nagyobb valószínűséggel fordulnak elő.
- rendellenes viselkedés
- depresszió (szomorúság érzet)
- a nemi vágy megváltozása (csökkent libidó)
- alvajárás,
- megemelkedett májenzim szintek (melyet kezelőorvosa észlelhet a vérvizsgálat során),
- bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés,
- fokozott verejtékezés,
- izomgyengeség,
- járászavarok,
- fokozatosan növekvő adag bevételének igénye ugyanazon hatás eléréshez,
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Somnogen filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Somnogen filmtabletta:
- A készítmény hatóanyaga a zolpidem-tartarát. 10 mg zolpidem-tartarát filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát (lásd 2. pont " A Somnogen filmtabletta laktót tartalmaz" című részt), mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: hipromellóz, titán-dioxid (E171), poliszorbát 80 (E433), makrogol 400.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás alakú filmtabletta az egyik oldalán "ZM" és "10" jelöléssel, bemetszéssel ellátva, a másik oldalán "G" jelöléssel.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
4db, 7 db, 10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db, 100 db vagy 250 db filmtabletta buborékcsomagolásban vagy műanyag tartályban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 20x (buborékfóliában) Törzskönyvi szám: OGYI-T-20043/05
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan Ireland
  • Hatóanyag: zolpidem
  • ATC: Zolpidem
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 30x (buborékfóliában) Törzskönyvi szám: OGYI-T-20043/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan Ireland
  • Hatóanyag: zolpidem
  • ATC: Zolpidem
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1467 Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 30x (tartályban) Törzskönyvi szám: OGYI-T-20043/04
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan Ireland
  • Hatóanyag: zolpidem
  • ATC: Zolpidem
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)