Gyógyszerkereső

POLLEZIN 5 mg filmtabletta

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21067/02

POLLEZIN 5 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: EGIS

Hatóanyag: levocetirizine

ATC: Levocetirizine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Pollezin 5 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Pollezin 5 mg filmtabletta allergia kezelésére szolgáló szer, hatóanyaga a levocetirizin, a H1-receptorokat gátló gyógyszerek csoportjába tartozik.
Az alábbi allergiás betegségek tüneteinek (tüsszentés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és bőrtünetek) kezelésére szolgáló készítmény felnőttek és 6 éves kor feletti gyermekek részére:
- szénanátha
- egész éven át tartó allergiás nátha
- csalánkiütés.
2. Tudnivalók a Pollezin 5 mg filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Pollezin 5 mg filmtablettát
- ha allergiás a levocetirizin-re, cetirizinre, hidroxizinre vagy az úgynevezett "piperazin származékokra", vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha súlyos vesekárosodásban szenved (súlyos veseelégtelenség 10 ml/perc alatti kreatinin-klírensz értékkel).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Pollezin 5 mg filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát
- korábbi és jelenlegi betegségeiről,
- más gyógyszerre fellépő allergiájáról,
- ha terhes vagy szoptat, illetve gyermekvállalási szándéka van.
Ha Önnél valamilyen, a hólyag kiürítési zavarára hajlamosító tényező áll fenn (mint pl. a gerincvelő sérülése vagy prosztatamegnagyobbodás), kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Gyermekek
A Pollezin szedése nem ajánlott 6 éves kor alatti gyermekeknek, mivel a filmtablettával nem lehetséges az adagok megfelelő módosítása. Ilyen esetben a levocetirizin gyermekgyógyászati kezelésre alkalmas gyógyszerformájának alkalmazása javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Pollezin 5 mg filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Pollezin 5 mg filmtabletta egyidejű bevétele alkohollal
A gyógyszer szedésének ideje alatt az alkoholfogyasztás, illetve a központi idegrendszerre ható szer együttes alkalmazása tekintetében ajánlatos az óvatosság. Arra érzékeny betegeknél a Pollezin és alkohol vagy más, a központi idegrendszerre ható szer együttes alkalmazása tovább csökkentheti az éberséget és ronthatja a teljesítményt.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Egyes Pollezinnel kezelt betegek aluszékonyságot/álmosságot, fáradtságot és kimerültséget tapasztalhatnak. Óvatosan vezessen gépjárművet, illetve kezeljen gépeket, amíg nem tapasztalja ki, hogy ez a gyógyszer hogyan hat Önre. Speciális vizsgálatokkal ugyanakkor kimutatták, hogy egészséges személyeknél nem károsodott a szellemi éberség, a reakciókészség és a gépjárművezetési képesség, ha a levocetirizint az ajánlott adagban szedték.
.
A Pollezin 5 mg filmtabletta tejcukrot (laktóz-monohidrátot) tartalmaz
Ezt tejcukor-érzékenységben szenvedőknek figyelembe kell venni.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Pollezin 5 mg filmtablettát?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A filmtablettát folyadékkal együtt, egészben kell lenyelni, étkezés közben vagy attól függetlenül.
A kezelés időtartama a tünetek típusától, fennállásuk időtartamától és lefolyásuktól függ, szénanáthában általában 3-6 hét.
A készítmény ajánlott adagja a következő:
Felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek: naponta 1x1 filmtabletta (1x5 mg).
6-12 év közötti gyermekeknek: naponta 1x1 filmtabletta (1x5 mg).
2-6 év közötti gyermekek esetében a filmtabletta alkalmazása nem ajánlott, mivel ez a gyógyszerforma nem teszi lehetővé az adag megfelelő módosítását. A biztonságos kezelésére a Pollezin csepp alkalmas.
A levocetirizin alkalmazása csecsemőknek és 2 éven aluli kisgyermekeknek nem ajánlott.
Vesekárosodásban szenvedő betegeknek - vesebetegségük súlyosságától függően - a szokásosnál alacsonyabb adag adandó. Gyermekek esetében a dózis megválasztásánál a testsúlyt is figyelembe kell venni. Az adagolást az Ön kezeléséért felelős orvos határozza meg.
Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknél nem alkalmazható a Pollezin 5 mg filmtabletta.
A csak májkárosodásban szenvedő betegek a szokásos adagot kaphatják.
A máj- és vesekárosodásban egyaránt szenvedő betegeknek - vesebetegségük súlyosságától függően - a szokásosnál alacsonyabb adag adandó. Gyermekeknél a dózis megválasztásánál a testsúlyt is figyelembe kell venni. Az adagolást a kezelőorvos határozza meg.
Normális vesefunkciójú idős betegek esetében nem szükséges a dózis módosítása.
Ha az előírtnál több Pollezin 5 mg filmtablettát vett be
Jelentős túladagolás felnőttekben álmosságot, gyermekekben pedig kezdetben nyugtalanságot, majd álmosságot okozhat.
Amennyiben az előírtnál több Pollezin filmtablettát vett be, tájékoztassa erről kezelőorvosát, aki ezek után dönteni fog a szükséges tennivalókról.
Ha elfelejtette bevenni a Pollezin 5 mg filmtablettát
Ha elfelejtette bevenni a Pollezint vagy az előírtnál kisebb adagot alkalmazott, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. A következő adagot a szokásos időpontban vegye be.
Ha idő előtt abbahagyja a Pollezin 5 mg filmtabletta szedését
Amennyiben a tervezettnél hamarabb hagyja abba a Pollezin filmtabletta szedését, ennek nem lesznek káros következményei olyan értelemben, hogy a betegség tünetei csak fokozatosan térnek vissza és nem fogják meghaladni a Pollezin kezelés előtti tünetek súlyosságát.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (100 betegből 1-10 beteg tapasztalhatja):
Szájszárazság, fejfájás, fáradtság, aluszékonyság/álmosság.
Nem gyakori mellékhatások (1000 betegből 1-10 beteg tapasztalhatja):
Kimerültség, hasi fájdalom.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg):
Fokozott étvágy, agresszivitás, nyugtalanság, hallucináció, depresszió, álmatlanság, öngyilkossági gondolatok, görcsök, kóros bőrérzékelés (paresztézia), szédülés, ájulás, remegés (tremor), az ízérzékelés zavara, látászavarok, homályos látás, a szem akaratlan, körkörös mozgása (okulogíria), forgás- vagy mozgásérzés, szívdobogásérzés, szapora szívverés, nehézlégzés, émelygés, hányás, hasmenés, májgyulladás, súlyos bőrkiütés (erupció), viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés (duzzadt, vörös és viszkető bőr), izomfájdalom, ízületi fájdalom, fájdalmas vagy nehéz vizeletürítés, képtelenség a hólyag teljes kiürítésére, vizenyő (ödéma), testsúlynövekedés, kóros májfunkciós vizsgálati eredmények.
Túlérzékenységi reakcióra utaló tünetek (a száj, a nyelv, az arc és/vagy a torok megduzzadása, légzési vagy nyelési nehézség csalánkiütéssel együtt (angioödéma), hirtelen vérnyomásesés, ami ájuláshoz vagy esetleg végzetes kimenetelű sokkhoz vezethet) fellépésekor azonnal hagyja abba a Pollezin 5 mg filmtabletta szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát!
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Pollezin 5 mg filmtablettát tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Pollezin 5 mg filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 5,00 mg levocetirizin-dihidroklorid (megfelel: 4,21 mg levocetirizinnek) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Mag: mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, laktóz-monohidrát (37,9 mg), hidroxipropilcellulóz, magnézium-sztearát.
Bevonat: Opadry II-33G28523 White, makrogol 3350, titán-dioxid, hipromellóz, laktóz-monohidrát (1,05 mg), triacetin.
Milyen a Pollezin 5 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy majdnem fehér színű, szagtalan vagy majdnem szagtalan, kerek, enyhén domború, egyik oldalán stilizált E jelzéssel, másik oldalán 281 kódszámmal ellátott, fizikai hibáktól, mechanikai szennyeződésektől mentes, egyenletes bevonattal ellátott filmtabletta. Átmérő: kb. 7 mm.
10, 20, 30, 7 vagy 28 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések, táplálkozási betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár