PERDOX 1 mg/ml belsőleges oldat

PERDOX 1 mg/ml belsőleges oldat betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PERDOX BELSŐLEGES OLDAT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A riszperidon az antipszichotikumok csoportjába tartozik.
A Perdox a következő állapotok kezelésére használatos
- a tudathasadás (szkizofrénia) betegség, amikor Ön olyan dolgokat láthat, hallhat, vagy érzékelhet, amelyek valójában nincsenek ott, nem valós dolgokat vél vagy kóros gyanakvást vagy zavartságot érez.
- a mánia, amikor Ön lehet nagyon izgatott, emelkedett hangulatban van, zaklatott, lelkes/felbuzdult vagy hiperaktív. A mánia ún. bipoláris betegségben fordul elő.
- az önmagára vagy másokra veszélyes, szellemi leépüléssel (ún. Alzheimer demenciával) társuló, régóta fennálló agresszió rövidtávú kezelése (legfeljebb 6 hetes). Előzőleg alternatív (nem gyógyszeres) kezelési módokat kell alkalmazni.
- a szellemileg károsodott gyermekek (legalább 5 éves) és serdülők viselkedési zavaraiban jelentkező régóta fennálló agresszió rövidtávú (legalább 6 hetes) kezelése.
2. TUDNIVALÓK A PERDOX BELSŐLEGES OLDAT ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Perdox belsőleges oldatot
- ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra (riszperidon) vagy a Perdox belsőleges oldat egyéb összetevőjére (lásd 6. pont).
- Ha bizonytalan abban, hogy ez vonatkozik-e Önre, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi a Perdox belsőleges oldat alkalmazását.
- A Perdox belsőleges oldat fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Beszéljen orvosával, vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi a Perdox alkalmazását:
- ha Önnek, vagy valamelyik családtagjának korábban vérrögösödése volt, vagy az ehhez hasonló gyógyszerek alkalmazását követően vérrögösödés alakult ki.
- ha szívbetegsége van, mint pl. szívritmuszavar vagy, ha Ön hajlamos az alacsony vérnyomásra, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed. A Perdox vérnyomásesést okozhat. Szükség lehet az Ön adagjának módosítására.
- ha Ön előtt ismert bármilyen olyan körülmény, mely szélütés előidézését segítheti, mint pl. magas vérnyomás, szív-érrendszeri megbetegedés vagy agyi vérér-betegségek.
- ha Parkinson-kórban szenved vagy szellemileg leépült (demencia),
- ha cukorbetegsége van,
- ha epilepsziás,
- ha tapasztalt már elhúzódó vagy fájdalmas erekciót. Ha a Perdox alkalmazásakor ilyen tünetet észlel, azonnal forduljon orvosához.
- ha testhőmérsékletének szabályozása és a túlhevülés elleni védekezése károsodott,
- ha veseműködése károsodott,
- ha májműködése károsodott,
- ha vérében rendellenesen magas a prolaktinszint vagy Önnek valószínűsíthetően prolaktin-függő daganata van.
Azonnal tájékoztassa orvosát, ha a következőket tapasztalja
- a nyelv, száj és az arc akaratlan, ritmikus mozgásai. Szükség lehet a riszperidon abbahagyására.
- láz, súlyos izomfeszesség, verejtékezés vagy csökkent tudati szint (neuroleptikus malignus szindrómának nevezett betegség). Azonnali gyógyszeres kezelésre lehet szükség.
Ha bizonytalan abban, hogy a fent felsoroltak közül valamelyik állapot vonatkozik-e Önre, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével a Perdox alkalmazása előtt.
A Perdox súlynövekedést okozhat.
Szellemileg leépült (demenciában szenvedő) idős betegek
Demenciában szenvedő idős betegeknél agyi vérkeringési zavar (szélütés) fokozott kockázata áll fenn. Nem szabad riszperidont bevennie, ha szélütés által okozott demenciája van.
A riszperidon kezelés alatt gyakran fel kell keresnie orvosát.
Azonnali orvosi ellátás szükséges, ha Ön vagy gondozója a szellemi állapot hirtelen változását vagy az arc, a karok vagy a lábak, főleg egyik oldali hirtelen gyengeségét vagy érzéketlenségét, vagy zavart beszéd jelentkezését észleli, még abban az esetben is, ha ez csak rövid ideig tart. Ezek a tünetek szélütésre utalhatnak.
Gyermekek és serdülők
Mielőtt viselkedési zavarokban a kezelést elkezdik, az agresszív viselkedés egyéb okait ki kell zárni.
Ha a riszperidon kezelés alatt fáradtság fordul elő, a figyelemzavarok javíthatók az adagolás időpontjának megváltoztatásával.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alább felsorolt készítmények közül bármelyiket szedi:
- az agy működésére ható gyógyszerek, mint pl. nyugtatók (benzodiazepinek) vagy egyes fájdalomcsillapítók (ópiátok), allergiaellenes gyógyszerek (egyes antihisztaminok), mivel a riszperidon fokozhatja ezek nyugtató hatását.
- gyógyszerek, melyek változást okozhatnak a szív ingerületvezetési rendszerében, mint pl. maláriaellenes gyógyszerek, szívritmuszavarok kezelésére használt gyógyszerek (pl. kinidin), allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok), néhány depresszió (antidepresszáns) vagy egyéb pszichés betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer.
- lassú szívverést okozó gyógyszerek.
- alacsony kálium-szintet okozó gyógyszerek (pl. bizonyos vízhajtók).
- magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek. A Perdox csökkentheti a vérnyomást.
- a Parkinson-kór kezelésében használatos gyógyszerek: pl. levodopa, amantadin.
- vízhajtók (diuretikumok), melyeket szívbetegségekben vagy a túl sok folyadék következtében a szervezet egyes részein kialakuló vizenyők kezelésére használnak (pl. furoszemid vagy klorotiazid). A Perdox önmagában vagy furoszemiddel együtt adva fokozhatja demenciában szenvedő idős betegeknél a sztrók (szélütés) vagy a halál kockázatát.
- Az alábbi gyógyszerek csökkenthetik a riszperidon hatását
- rifampicin (egyes fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszer).
- karbamazepin, fenitoin (az epilepszia kezelésére alkalmazható).
- fenobarbitál.
- Más riszperidon adagra lehet szüksége, ha elkezdi vagy abbahagyja ilyen gyógyszerek szedését.
- Az alábbi gyógyszerek fokozhatják a riszperidon hatását
- kinidin (bizonyos szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer).
- haloperidol (a szkizofrénia kezelésére használatos).
- depresszió elleni szerek: pl. klomipramin, fluoxetin, paroxetin, három molekulagyűrűs (triciklusos) depresszió elleni gyógyszerek.
- béta-blokkolóként ismert gyógyszerek (szívbetegségek kezelésére használatosak): pl. atenolol, propranolol.
- fenotiazinok (émelygés elleni, nyugtató vagy elmezavar kezelésére szánt gyógyszerek): pl. klórpromazin, tioridazin, proklórperazin.
- cimetidin, ranitidin (a gyomorsav csökkentésére szolgáló készítmények).
Más riszperidon adagra lehet szüksége, ha elkezdi vagy abbahagyja ilyen gyógyszerek szedését.
Ha bizonytalan abban, hogy a fent felsoroltak közül valamelyik állapot vonatkozik-e Önre, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével a Perdox oldat alkalmazása előtt.

A Perdox belsőleges oldat egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
Ezt a gyógyszert beveheti étellel vagy anélkül. A Perdox alkalmazásakor kerülni kell az alkohol fogyasztását. A folyadék teával nem keverhető.
Terhesség és szoptatás
Ha gyermeket vár, vagy terhes szeretne lenni, vagy szoptat, beszéljen orvosával a Perdox alkalmazása előtt. Orvosa el fogja dönteni, hogy Ön szedheti-e a készítményt.
Újszülötteken remegést, izommerevséget és táplálkozási nehézséget figyeltek meg, ha az anya riszperidon kezelésben részesült a terhesség utolsó harmadában (trimeszterében). Ezek a tünetek nem álltak fenn tartósan.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Perdox-kezelés alatt szédülés, fáradtság és látási problémák előfordulhatnak. Ne vezessen gépjárművet, ne használjon szerszámokat, és ne kezeljen gépeket mindaddig, amíg orvosával nem beszélt.
Fontos információk a Perdox belsőleges oldat egyes összetevőiről
Ez a gyógyszer szorbitot (150 mg kristályosodó szorbit szirup formájában milliliterenként) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa már korábban figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A PERDOX BELSŐLEGES OLDATOT?

A Perdox belsőleges oldatot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A Perdox tabletta formájában is kapható.
A készítmény szokásos adagja a következő:

Szkizofrénia kezelésére

Felnőttek
A szokásos kezdő adag napi 2 mg, mely a második napon napi 4 mg-ra emelhető. Ezt követően kezelőorvosa módosíthatja adagját attól függően, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre. A legtöbb ember 4-6 mg-os napi adaggal érzi magát jobban.
Ezt a teljes napi mennyiséget be lehet venni egyszerre vagy két adagban. Kezelőorvosa fogja megmondani, hogy az Ön esetében melyik a legmegfelelőbb.
Idős emberek
A kezdő adag normális körülmények között naponta kétszer 0,5 mg. Ezt követően az orvos az adagot fokozatosan emelheti naponta kétszer 1-2 mg-ra.
Kezelőorvosa fogja megmondani, hogy az Ön esetében melyik a legmegfelelőbb.

Gyermekek és serdülők
18 év alatti szkizofréniában szenvedő gyermekeket és serdülőket nem szabad Perdox-szal kezelni.
Mánia kezelésére
Felnőttek
A kezdő adagja rendszerint naponta egyszer 2 mg. Attól függően, hogyan reagál a kezelésre, kezelőorvosa fokozatosan módosíthatja az adagját. A legtöbb ember naponta egyszeri 1-6 mg-os adaggal érzi magát jobban.
Idős emberek
A kezdő adag rendszerint naponta kétszer 0,5 mg. Attól függően, hogy hogyan reagál a kezelésre, kezelőorvosa fokozatosan módosíthatja az adagot naponta kétszer 1-2 mg-ra.

Gyermekek és serdülők
18 év alatti gyermekek bipoláris betegséggel összefüggő mániás állapotát nem szabad Perdox-szal kezelni.
Alzheimer típusú demenciában szenvedő betegek hosszú ideje fennálló agressziójának kezelésére
Felnőttek (beleértve idős embereket)
A kezdő adagja normális körülmények között naponta kétszer 0,25 mg. Attól függően, hogyan reagál a kezelésre, kezelőorvosa fokozatosan módosíthatja az adagját. A legtöbb ember jobban érzi magát naponta kétszeri 0,5 mg-os adaggal. Néhány betegnek szüksége lehet naponta kétszer 1 mg-ra.
Alzheimer típusú demenciában szenvedő betegek kezelésének időtartama 6 hétnél nem lehet hosszabb.
Gyermekek és serdülők viselkedési zavarainak kezelésére
Az adag a gyermekének súlyától függ:
50 kg-nál kisebb testsúlyú gyermekeknek
A kezdő adag általában naponta egyszer 0,25 mg. Az adag másnaponta emelhető napi 0,25 mg-os lépésekben. A szokásos fenntartó adag naponta egyszer 0,25−0,75 mg.
50 kg-os vagy nagyobb testsúlyú gyermekeknek
A kezdő adag általában naponta egyszer 0,5 mg. Az adag másnaponta emelhető napi 0,5 mg-os lépésekben. A szokásos fenntartó adag naponta egyszer 0,5−1,5 mg.
Viselkedési zavarokban szenvedő betegek kezelésének időtartama 6 hétnél nem lehet hosszabb.
5 éves kor alatti, viselkedési zavarokban szenvedő gyermekeket nem szabad Perdox-szal kezelni.
Károsodott vese- vagy májműködésű betegek
Tekintet nélkül a kezelendő betegségre, minden kezdő adagot és azt követő riszperidon adagokat is felezni kell. Az ilyen betegeknél az adag emelését lassabban kell végezni. Ebben a betegcsoportban a riszperidont óvatosan kell alkalmazni.
Hogyan kell alkalmazni a Perdox belsőleges oldatot
A Perdox-ot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Orvosa meg fogja mondani, mennyi gyógyszert kell bevennie és mennyi ideig. Ez függ az Ön állapotától és egyénileg különböző.
A Perdox belsőleges oldat 1 mg riszperidont tartalmaz milliliterenként. Szükség esetén az oldat hígítható ásványvízzel, narancslével vagy feketekávéval. Hígítás esetén a készítményt azonnal fel kell használni. A folyadék teával nem keverhető.
A Perdox oldat étkezés közben vagy két étkezés között is bevehető.
Perdox belsőleges oldat
Az oldat fecskendővel együtt van a dobozban. Ezt kell használnia, hogy segítsen az oldat pontos mennyiségének kimérésében.
Kövesse az alábbi lépéseket:
1. Távolítsa el a gyermekbiztonsági zárókupakot. Nyomja lefelé a műanyag csavarmenetes kupakot, és közben forgassa az óramutató járásával ellentétes irányba.
2. Helyezze a fecskendőt az üvegbe.
3. Az alsó gyűrűt tartva, húzza felfelé a felső gyűrűt addig a jelig, amelynél az Ön számára szükséges milliliter vagy milligramm jelzés található.
4. Az alsó gyűrűnél fogva emelje ki a fecskendőt az üvegből.
5. Ürítse a fecskendő tartalmát a felső gyűrű ütközésig-történő lenyomásával bármilyen alkoholmentes italba, de ne teába.
6. Zárja be az üveget.
7. Kevés vízzel öblítse ki a fecskendőt.
Ha az előírtnál több Perdox belsőleges oldatot alkalmazott
Azonnal orvoshoz kell fordulnia. Vigye magával a gyógyszeres dobozt.
Túladagolás esetén álmosságot vagy fáradtságot érezhet, vagy szokatlan testmozgásai lehetnek, gondot okozhat az állás és járás, az alacsony vérnyomás következtében szédülhet vagy szabálytalan szívverést vagy rohamokat érezhet.
Ha elfelejtette alkalmazni a Perdox belsőleges oldatot
Ha elfelejt egy adagot bevenni, amint eszébe jut, vegye be. Ha már szinte eljött a következő adag bevételének az ideje, hagyja ki a hiányzó adagot és folytassa a gyógyszer szedését a szokásos módon.
Ha kettő vagy több adagot elfelejt bevenni, keresse fel kezelőorvosát.
Ne vegyen be kétszeres adagot (két adagot egyszerre) a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Perdox belsőleges oldat alkalmazását
A gyógyszer alkalmazását nem szabad abbahagynia, csak akkor, ha orvosa ezt mondja. Tünetei visszatérhetnek. Ha kezelőorvosa dönt ennek a gyógyszernek az abbahagyásáról, az Ön adagját fokozatosan, néhány napon át csökkentheti.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Perdox belsőleges oldat is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori: 10 betegből több, mint 1 beteget érint
Gyakori: 100 betegből 1-10 beteget érint
Nem gyakori: 1000 betegből 1-10 beteget érint
Ritka: 10 000 betegből 1-10 beteget érint
Nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 beteget érint
Nem ismert: a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.
A következő mellékhatások fordultak elő:
Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 embert érint):
- Parkinsonizmus. Ez egy orvosi szakkifejezés, ami sok tünetet foglal magában. A tünetek egyenként kevésbé gyakran fordulhatnak elő, mint 10-ből 1 esetben. A parkinsonizmus magában foglalja a fokozott nyálelválasztást, csont-izomrendszeri merevséget, nyáladzást, rángást a végtagok behajlításakor, lassú, csökkent vagy károsodott testmozgásokat, kifejezés nélküli arcot, izomfeszítettséget, nyakmerevedést, izommerevséget, apró, csoszogó, gyors lépteket és a normális karmozgások hiányát járáskor, folyamatos pislogást a homlok érintésére adott válaszként (egy kóros reflex).
- fejfájás, elalvási vagy átalvási nehézség.
Gyakori (100 beteg közül több mint 1−10 embert érint):
- aluszékonyság, fáradtság, nyugtalanság, ülvemaradási képtelenség, ingerlékenység, szorongás, álmosság, szédülés, figyelemzavar, kimerültség érzése, alvászavar,
- hányás, hasmenés, székrekedés, hányinger, étvágynövekedés, hasi fájdalom vagy diszkomfort érzés, torokfájás, szájszárazság,
- súlygyarapodás, a testhőmérséklet emelkedése, étvágycsökkenés,
- légzési nehézség, tüdőfertőzés (tüdőgyulladás), influenza, légúti fertőzés, homályos látás, orrdugulás, orrvérzés, köhögés,
- húgyúti fertőzés, ágybavizelés,
- izomgörcs, az arc vagy a kar és láb akaratlan mozgása, izületi fájdalom, hátfájdalom, karok és lábak duzzanata, fájdalom a karokban és lábakban. Ha ilyen hatásokat észlel, forduljon orvosához annak eldöntésére, hogy szedheti-e tovább a gyógyszert.
- bőrkiütés, bőrvörösség,
- gyors szívverés érzése, mellkasi fájdalom,
- emelkedett prolaktinszint a vérben.
Nem gyakori (1000 beteg közül 1−10 embert érint):
- nagymennyiségű folyadék fogyasztása, széklet-visszatartási képtelenség, szomjúság, nagyon kemény széklet, rekedtség vagy hangképzési zavar,
- a légutakba jutó táplálék okozta tüdőgyulladás, hólyagfertőzés, fertőző, "piros szem" szindróma, arc vagy orrmelléküreg fertőzése, vírusfertőzés, fülfertőzés, mandulagyulladás, bőr alatti fertőzés, szemfertőzés, gyomorfertőzés, szemváladékozás, körömgombásodás,
- a szív szabálytalan ingerületvezetése, felállást követő vérnyomáscsökkenés, alacsony vérnyomás, szédülés testhelyzet megváltoztatáskor, eltérés a szívműködés elektromos vizsgálatakor (EKG), szabálytalan szívritmus, a szívdobogás érzése, szapora- vagy lassú szívverés,
- vizelet-visszatartási zavar (inkontinencia), fájdalom vizeletürítéskor, gyakori vizelés,
- zavartság, figyelemzavar, alacsony tudatszint, fokozott aluszékonyság, idegesség, emelkedett hangulat (mánia), tetterő és érdeklődés hiánya,
- emelkedett vércukorszint, májenzimek emelkedett szintje, csökkent fehérvérsejtszám, csökkent hemoglobinszint vagy a vörösvértestek számának csökkenése (anémia), emelkedett eozinofilszám (speciális fehérvérsejt típus), emelkedett kreatinin-foszfokinázszint a vérben, csökkent vérlemezkeszám (vérsejtek, amik segítenek elállítani a vérzést),
- izomgyengeség, izomfájdalom, fülfájdalom, nyakfájdalom, izületi duzzanat, rendellenes testtartás, izületi feszesség, csont-izomrendszert érintő mellkasi fájdalom, mellkasi diszkomfort érzés,
- bőrsérülés, bőrbetegség, száraz bőr, erős bőrviszketés, akne, hajhullás, atkák okozta bőrgyulladás, bőrelszíneződés, bőrvastagodás, kipirulás, csökkent bőrérzékelés fájdalomra vagy érintésre, zsíros bőrgyulladás,
- menstruációs vérzés elmaradása, szexuális funkció zavara, merevedési zavar, ejakuláció zavara, mellből váladékszivárgás, férfiaknál mellmegnagyobbodás, csökkent nemi vágy, rendszertelen menstruáció, hüvelyfolyás,
- ájulás, járászavar, lassú felfogás, alultápláltságot és alacsony testsúlyt okozó étvágycsökkenés, rossz hangulat, egyensúlyzavar, allergia, ödéma, beszédzavar, hidegrázás, koordinációs zavar,
- fájdalommal járó fokozott fényérzékenység, vérbőség a szemben, szemduzzanat, száraz szem, fokozott könnyezés,
- légutak megbetegedése, vérbőség a tüdőben, szörtyzörej, légutak vérbősége, beszédzavar, nyelési nehézség, köpettel járó köhögés, légzéskor durva/sípoló hang, influenza-szerű megbetegedés, arc vagy orrmelléküreg vérbősége,
- ingerekre való reakció hiánya, eszméletvesztés, az ajak és a szem hirtelen fellépő duzzanata nehézlégzéssel, az arc, a kar vagy a láb hirtelen, főként az egyik oldalon jelentkező gyengesége vagy zsibbadtsága, vagy elmosódó beszéd epizódjai, melyek 24 óránál rövidebb ideig tartottak (ezt minisztróknak vagy sztróknak nevezik), az arc, a karok vagy a lábak akaratlan mozgásai, fülcsengés, arcödéma.
Ritka (10 000 beteg közül 1−10 embert érint):
- orgazmus képtelenség, menstruációs zavar,
- korpásodás,
- gyógyszerallergia, a kar és a láb hidegsége, ajakduzzanat, ajakgyulladás,
- zöldhályog (glaukóma), csökkent látásélesség, beszáradt váladék a szemhéjak szélein, kóros szemgolyó-forgás,
- érzelemhiány,
- zavart tudatállapot magas lázzal és izomrángatódzással, ödéma testszerte, gyógyszermegvonási tünetegyüttes, csökkent testhőmérséklet,
- gyors, felszínes légzés, alvás során jelentkező légzési zavar, tartós középfülgyulladás,
- bélelzáródás,
- az agy csökkent vérellátása,
- fehérvérsejtszám csökkenése, a vizelet mennyiségét szabályozó hormon kiválasztási zavara,
- izomrostok leépülése és izomfájdalom (rabdomiolízis), mozgászavar,
- nem kontrollált cukorbetegség következtében fellépő kóma,
- a bőr és a szem sárga elszíneződése (sárgaság),
- hasnyálmirigy-gyulladás.

Nagyon ritka
(10 000 beteg közül kevesebb, mint 1 embert érint):
- nem kontrollált cukorbetegség életveszélyes szövődményei.

Ismeretlen előfordulási gyakoriságú
(a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- légzési nehézséget és sokkot okozó súlyos allergiás reakció,
- granulociták hiánya (a fehérvérsejt egyik fajtája, mely segíti a fertőzéssel szembeni védekezését),
- elhúzódó és fájdalmas merevedés,
- veszélyesen nagymennyiségű folyadék fogyasztása.
- vérrögképződés a vénákban, különösen a lábakban (tünetei lehetnek a láb megdagadása, fájdalma, vörössége), amely a véráram útján tovább sodródhat a tüdőkbe, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket tapasztalja, azonnal kérjen orvosi segítséget!
Riszperidon tartós hatású injekció
Az alábbi mellékhatásokról tartós hatású riszperidon injekció alkalmazásakor számoltak be. Forduljon orvosához még abban az esetben is, ha nem kezelték riszperidon tartós hatású injekcióval, de az alább felsorolt mellékhatások közül bármelyiket tapasztalja:
- bélfertőzés,
- bőr alatti tályog, a bőr viszkető, szúró vagy zsibbadó érzése, bőrgyulladás,
- a baktériális fertőzésekkel szembeni ellenállásban résztvevő fehérvérsejtek számának csökkenése,
- depresszió,
- görcs,
- pislogás,
- forgó vagy ingadozó érzés,
- lassú szívverés, magas vérnyomás,
- fogfájás, nyelvgörcs,
- farfájdalom,
- súlycsökkenés.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A PERDOX BELSŐLEGES OLDATOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a Perdox belsőleges oldatot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Felbontást követően 3 hónapon belül fel kell használni.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást. Az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Perdox belsőleges oldat
- A készítmény hatóanyaga a riszperidon. 1 mg riszperidont tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevő(k): benzoesav, kristályosodó szorbit szirup, tisztított víz.
Milyen a Perdox belsőleges oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Leírás: átlátszó, színtelen vagy csaknem sárga oldat.
Csomagolás: 30 ml, 60 ml illetve 100 ml-es oldat fehér, gyermekbiztos, PP kupakkal lezárt, barna színű üvegbe töltve. Egy üveg és egy LDPE adagoló szájfecskendő (3 ml-es fecskendő a 30 ml és 60 ml-es üveghez, valamint 5 ml-es fecskendő a 100 ml-es üveghez) dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 100 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-10212/06
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
  • Hatóanyag: risperidone
  • ATC: Risperidone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 4831 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: