PAROGEN 20 mg filmtabletta

PAROGEN 20 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Parogen és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Parogen depresszióban és/vagy szorongásos betegségekben szenvedő felnőttek kezelésére szolgál.
A Parogen-t a következő szorongásos betegségekben alkalmazzák: kényszerbetegség (ismétlődő kényszeres gondolatok, kontrollálhatatlan viselkedéssel), pánikbetegség (pánikrohamok, beleértve azokat is, amelyek oka az agorafóbia, vagyis a félelem a nyilvános helyektől), szociális szorongásos zavar (emberek társaságától való félelem vagy annak kerülése), traumákat követő stressz betegség (valamilyen trauma okozta szorongás), és általános szorongásos zavar (általános erős szorongás vagy idegesség).
A Parogen az SSRI (szelektív szerotonin visszavétel gátlók) néven ismert gyógyszerek közé tartozik. Minden ember agyában van egy szerotonin nevű anyag. A depressziós vagy szorongó emberek agyában alacsonyabb a szerotonin szintje. Nem teljesen ismert, hogy a Parogen és a többi SSRI hogyan hat, de ebben valószínűleg szerepe van annak, hogy növeli az agyban a szerotonin szintet.
Fontos, hogy a depressziót, illetve a szorongásos zavarokat megfelelően kezeljék, azért, hogy Ön jobban érezze magát.
2. Tudnivalók a Parogen szedése előtt
Ne szedje a Parogen-t:
- Ha ún. monoamino-oxidáz enzim gátló készítményt (rövidítve MAOI, ilyen a moklobemid és a metiltioninium-klorid (metilénkék) szed, vagy alkalmaztak Önnél az elmúlt két hét során. Orvosa tájékoztatni fogja, hogy mikor és milyen adagban kezdje szedni a Parogen-t, miután a MAOI szedését befejezte.
- Ha tioridazin vagy pimozid tartalmú antipszichotikumot (pszichés zavarok kezelésére szolgáló gyógyszert) szed.
- Ha allergiás a paroxetinre , vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Bármelyik fenti esetben ne vegye be a gyógyszert, hanem beszéljen kezelőorvosával.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Parogen szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a szakszemélyzettel. Beszélje meg orvosával, ha bármelyik alábbi kérdésre igen a válasz, hogy szedheti-e a Parogen-t.
- Szed Ön más gyógyszereket? (Lásd "A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek" pontot)
- Van vese-, máj- vagy szívproblémája?
- Epilepsziában szenved, vagy korábban volt már görcsrohama?
- Volt valamikor mániás epizódja (túl aktív viselkedés vagy gondolatok)?
- Kap elektrosokk kezelést (ECT)?
- Voltak vagy vannak vérzési problémái vagy szed olyan gyógyszereket, amelyek fokozhatják a vérzés kockázatát (ezek lehetnek vérhígító szerek, mint pl. a warfarin, antipszichotikumok, mint a perfenazin vagy a klozapin, triciklikus antidepresszánsok, fájdalom- és gyulladáscsökkentők: az ún. nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) mint az acetilszalicilsav, az ibuprofen, a celekoxib, az etodolak, a diklofenák, a meloxikám, a rofecoxib)?
- Tamoxifen tartalmú gyógyszert szed emlőrák kezelésére? A Parogen csökkentheti a tamoxifen hatékonyságát, ezért lehet, hogy orvosa egy másik antidepresszáns szedését fogja javasolni.
- Cukorbetegségben szenved?
- Alacsony nátrium-tartalmú diétát tart?
- Glaukómája van (magas szemében a belnyomás, vagy másnéven zöldhályogos)?
- Terhes vagy terhességet tervez? (Lásd "Terhesség és szoptatás" pontot)
- Nincs még 18 éves? (Lásd "Alkalmazása gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél" pontot)
Alkalmazása gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél
Gyermekek és serdülők 18 éves kor alatt nem szedhetnek Parogen-t.
Ennek ellenére kezelőorvosa dönthet úgy, hogy a beteg saját érdekében, 18 éves kor alatti betegnek írja fel a Parogen-t. Ha Ön ezt meg szeretné beszélni, akkor kérjük, menjen vissza orvosához. Amennyiben 18 évesnél fiatalabb Parogen-t szedő betegnél az alább felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát! Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek a 18 évesnél fiatalabb betegeknél megnövelik az alábbi mellékhatások kockázatát: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh).
Ezenkívül a Parogen gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, gondolkodási (kognitív) és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszú távú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.
Amikor a Parogen-t vizsgálták 18 év alatti betegeken, a 10 gyermek/serdülő közül kevesebb, mint egyet érintő gyakori mellékhatások a következők voltak: gyakrabban jelentkező öngyilkossági gondolatok és öngyilkossági kísérletek, szándékos önkárosítás, ellenséges, agresszív vagy barátságtalan viselkedés, étvágytalanság, reszketés, túlzott izzadás, hiperaktivitás (túl sok energia), izgatottság, érzelmi hullámzások (beleértve a sírást és hangulatváltozást), szokatlan sérülések vagy vérzés (mint pl. orrvérzés). Ezekben a vizsgálatokban a Parogen helyett cukortablettákat (placebót) szedő gyermekeknél és serdülőknél is jelentkeztek ugyanezek a tünetek, azonban sokkal ritkábban.
A18 év alatti betegeken végzett vizsgálatokban néhány betegen megvonási tüneteket észleltek a Parogen szedésének leállítása után. Ezek a hatások többnyire ugyanolyanok voltak, mint amikor felnőttek hagyták abba a Parogen szedését (lásd ebben a tájékoztatóban a 3. fejezetet, "Hogyan kell szedni a Parogen-t?"). Továbbá, a 18 évesnél fiatalabb betegek gyakran (10-ből kevesebb, mint egy beteg) tapasztaltak gyomorfájást, idegességet, érzelmi hullámzásokat (beleértve a sírást és hangulatváltozást, kísérletet az önkárosításra, öngyilkossági gondolatokat és öngyilkossági kísérletet).
Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
- Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évesnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel orvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
Egyéb gyógyszerek és a Parogen.
Egyes gyógyszerek befolyásolhatják a Parogen hatását, vagy növelhetik a mellékhatások kialakulásának lehetőségét. A Parogen is befolyással lehet más gyógyszerkészítmények hatására. Ilyen hatóanyag tartalmú gyógyszerek a következők:
- Ún. monoamino-oxidáz enzim gátló gyógyszerek (MAOI-k, köztük a moklobemid és a metiltioninium-klorid (metilénkék) - lásd a. "Ne szedje a Parogen-t" pontot.
- Tioridazin és pimozid antipszichotikumok - lásd a "Ne szedje a Parogen-t" pontot.
- Acetilszalicilsav, ibuprofen vagy más ún. NSAID-ok (nem szteroid gyulladáscsökkentők), köztük a celekoxib, az etodolak, a diklofenák, meloxikám és a rofecoxib, amelyeket fájdalom- és gyulladáscsökkentésre alkalmaznak.
- Tramadol nevű fájdalomcsillapító.
- A migrén kezelésére használt ún. triptánok, pl. a szumatriptán.
- Egyéb antidepresszánsok, köztük más SSRI-k, triciklikus antidepresszánsok mint a klomipramin, a nortriptilin és a dezipramin.
- A triptofán nevű táplálék-kiegészítő.
- Egyes pszichés zavarok kezelésére használt gyógyszerek (ún. antipszichotikumok) mint a lítium, a riszperidon és a klozapin.
- Fentanil, melyet érzéstelenítés során vagy krónikus fájdalom kezelésére alkalmaznak
- A fozamprenavir és ritonavir kombinációja, amelyet a humán immunhiány vírus (HIV) fertőzés kezelésére használnak.
- Orbáncfű, amely a depresszió kezelésére használt gyógynövény.
- A görcsrohamok vagy epilepszia kezelésére alkalmazott fenobarbitál, fenitoin, nátrium-valproát vagy karbamazepin.
- Atomoxetin, amelyet figyelemhiánnyal járó hiperaktivitás betegség (ADHD) kezelésére alkalmaznak.
- Prociklidin, amelyet a remegés csökkentésére alkalmaznak, különösen Parkinson kórban.
- Warfarin és egyéb gyógyszerek (az ún. antikoagulánsok), melyeket vérhígítóként alkalmaznak.
- Propafenon, flekainid és a szabálytalan szívverés kezelésére alkalmazott gyógyszerek.
- Metoprolol, amely béta-blokkoló és a magasvérnyomás, valamint szívproblémák kezelésére alkalmazzák.
- Rifampicin, amelyet a tuberkulózis (TB) és lepra kezelésére alkalmaznak.
- A linezolid nevű antibiotikum.
- Tamoxifen, amelyet mellrák kezelésére alkalmaznak.
Ha a fenti listán szereplő bármelyik gyógyszert szedi vagy a közelmúltban szedte és orvosával még nem beszélte meg, menjen vissza kezelőorvosához, és kérdezze meg, mi a teendő. Lehet, hogy az adagolás módosítása vagy egy másik gyógyszerkészítmény alkalmazása válik szükségessé.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Parogen egyidejű bevétele étellel és alkohollal
Ne fogyasszon alkoholt a Parogen-kezelés alatt. Az alkohol az Ön tüneteit, illetve a mellékhatásokat súlyosbíthatja. A Parogen reggel, táplálékkal történő bevétele csökkentheti az émelygés (hányinger) jelentkezését.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.Azoknál a csecsemőknél, akik édesanyja a terhesség első hónapjaiban Parogen-t szedett, néhány esetben a születési rendellenességek, különösen a szívrendellenességek, kockázatának fokozódását jelentették. A teljes népességben körülbelül 100 csecsemő közül egy születik szívhibával. Ez az arány megemelkedett, és 100 csecsemő közül legfeljebb kettőnél fordult elő azok között, akiknek édesanyja Parogen-t szedett. Ön és orvosa dönthetnek arról, hogy az-e a jobb, ha terhessége alatt másik gyógyszerre tér át, vagy fokozatosan abbahagyja a Parogen szedését. Azonban az is lehetséges, hogy az orvos, figyelembe véve minden körülményt, azt javasolja, hogy Ön folytassa a Parogen szedését.
Mondja el orvosának vagy a szülésznek, ha ön terhessége alatt Parogen-t szed. Ha a terhesség során, különösen a terhesség végén Parogen-t szed megnövekedhet egy súlyos, csecsemőket érintő állapot kialakulásának kockázata, melyet perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek. PPHN-ben a csecsemő szíve és tüdeje közötti erekben túlzottan magas a vérnyomás. Ha ön terhessége utolsó 3 hónapjában Parogen-t szed, kisbabáján születéskor bizonyos tünetek jelentkezhetnek, melyek általában a születés utáni első 24 órában mutatkoznak, és a következők lehetnek:
- légzési problémák,
- a bőr kékes elszíneződése vagy túlságosan hideg, illetve meleg bőr,
- kék ajkak,
- hányás vagy nem megfelelő táplálkozás,
- erős fáradtság és alvásképtelenség, sok sírás,
- merev vagy petyhüdt izomzat,
- remegés, izomrángások vagy görcsrohamok.
Ha kisbabáján születése után e tünetek bármelyikét észleli, vagy aggódik a kisbaba egészségéért, szóljon az orvosnak vagy a szülésznek, akik tanácsot tudnak adni Önnek.
A Parogen igen kis mennyiségben bejut az anyatejbe. Ha Parogen-t szed, keresse fel kezelőorvosát, és beszélje ezt meg vele, mielőtt szoptatni kezd. Ön és kezelőorvosa dönthetnek úgy, hogy Ön szoptathat a Parogen szedése alatt.
Termékenység
Állatkísérletekben a paroxetin negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Parogen lehetséges mellékhatásai közé tartozik a szédülés, a zavartság, az álmosság, a látászavar. Ilyen mellékhatások jelentkezése esetén ne vezessen autót és ne dolgozzon gépekkel.
3. Hogyan kell szedni a Parogen-t?

A különféle állapotokban alkalmazott ajánlott adagokat az alábbi táblázat tartalmazza:

Orvosa fogja megmondani, milyen adaggal kezdje a Parogen szedését. Minden antidepresszáns hatásának kialakulásához időre van szükség. Legtöbben néhány hetes kezelés után kezdik jobban érezni magukat. Vannak olyan antidepresszánst szedők, akik először rosszabbul érzik magukat, mielőtt állapotuk javulna. Ha Ön néhány heti kezelés után sem érzi jobban magát, beszélje meg orvosával, aki esetleg fokozatosan, 10 mg-onként emelni fogja az adagot, akár a legnagyobb napi adagig.
A gyógyszert minden nap ugyanabban az időpontban, reggel, táplálékkal vegye be.
A tablettákat egészben, vízzel nyelje le.
Ne rágja szét a tablettákat.
Kezelőorvosa el fogja mondani, mennyi ideig kell folyamatosan szednie a tablettákat. Lehet, hogy erre hónapokig vagy még tovább is szükség lesz.
Időskor
65 éves kor felett a legnagyobb napi adag 40 mg.
Máj- vagy vesebetegség
Ha Ön májbetegségben vagy súlyos vesebetegségben szenved, orvosa esetleg a szokásosnál alacsonyabb adagban fogja rendelni a Parogen-t.
Ha az előírtnál több Parogen-t vett be
Soha ne vegyen be több tablettát, mint amennyit az orvos javasolt. Ha Ön (vagy valaki más) túl sok Parogen-t vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy keresse fel a legközelebbi kórházat és mutassa meg a gyógyszer dobozát. Túl nagy Parogen adag bevétele esetén előfordulhatnak a 4. "Lehetséges mellékhatások" fejezetben felsorolt tünetek vagy a következők: láz, fejfájás, akaratlan izomösszehúzódások.
Ha elfelejtette bevenni a Parogen-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot és eszébe jut még lefekvés előtt, azonnal vegye be. Másnap a szokásos időben vegye be a tablettákat.
Ha ez csak éjszaka vagy másnap jut eszébe, ne vegye be az elfelejtett adagot. Lehet, hogy lesznek megvonási tünetei, de ezek elmúlnak, amikor a következő adagot a szokásos időben beveszi. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha abbahagyja a Parogen szedését
Ne hagyja abba a Parogen szedését addig, amíg az orvos erre utasítást nem ad.
A Parogen leállítása esetén orvosa segítségével az adagot lassan, néhány hét vagy hónap alatt kell csökkentenie - ezáltal csökken a megvonási tünetek kialakulásának lehetősége. Egyik lehetőség, hogy a Parogen adagját hetente 10 mg-mal csökkenti. Legtöbb esetben a Parogen-kezelés abbahagyása enyhe tünetekkel jár, és azok két héten belül elmúlnak. Némely esetben azonban a tünetek súlyosabbak lehetnek, és hosszabb ideig megmaradnak.
Ha a gyógyszerszedés abbahagyása megvonási tüneteket okoz, orvosa valószínűleg az adagolás lassabb csökkentését fogja tanácsolni. Ha súlyos megvonási tüneteket tapasztal a Parogen abbahagyásakor, kérjük, forduljon kezelőorvosához, aki esetleg azt javasolja, hogy kezdje újra szedni a tablettákat, majd hosszabb idő alatt hagyja abba.
Ha megvonási tünetek jelentkeznek, Ön ebben az esetben is képes lesz abbahagyni a Parogen szedését.
A kezelés abbahagyásakor lehetséges megvonási tünetek
Vizsgálati adatok szerint 10 betegből 3 észlel egy vagy több tünetet a Parogen kezelés abbahagyásakor. Egyes megvonási tünetek gyakrabban jelentkeznek, mint mások.
Gyakori megvonási tünetek (10 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):
- szédülés, bizonytalanság vagy egyensúlyzavar érzése;
- bizsergésérzet, égő érzés, valamint (kevésbé gyakran) áramütésszerű érzés (a fejben is), továbbá zsongás, sziszegés, sípolás, csengés vagy egyéb állandó zaj a fülben (tinnitusz);
- alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, alvásképtelenség);
- szorongás érzése;
- fejfájás.
Nem gyakori megvonási tünetek (100 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):
- émelygés (hányinger);
- izzadás (éjszakai izzadás is);
- nyugtalanság, izgatottság;
- remegés (reszketés);
- zavartság vagy tájékozódási zavar;
- hasmenés (laza széklet);
- lelki érzékenység, ingerlékenység;
- látászavar;
- szívdobogásérzés (palpitáció).
Kérjük, beszéljen kezelőorvosával, ha a Parogen abbahagyásakor aggódik a megvonási tünetek miatt.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások legnagyobb valószínűséggel a Parogen-kezelés első néhány hetében lépnek fel.
Keresse fel kezelőorvosát, ha a gyógyszer szedése alatt az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik.
Lehet, hogy elég orvosával beszélnie, de lehet, hogy azonnal kórházba kell mennie.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):
- Ha szokatlan zúzódások vagy vérzések jelentkeznek, beleértve a vérhányást vagy a véres székletet, beszéljen kezelőorvosával, vagy menjen azonnal kórházba.
- Ha nem tud vizeletet üríteni, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba.
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):
- Ha görcsrohama alakul ki, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba.
- Ha nyugtalanságot érez, úgy érzi, nem tud ülve vagy állva maradni, lehet, hogy ún. akatíziája van. A Parogen adagjának emelése ronthatja ezeket a tüneteket. Ha ilyesmit érez, beszéljen kezelőorvosával.
- Ha fáradtnak, gyengének vagy zavartnak érzi magát, vagy izomfájdalom, izommerevség, rendezetlen izommozgás lép fel, ennek az lehet az oka, hogy vérében a normálisnál alacsonyabb a nátriumszint. Ha ilyen tünetei vannak, beszéljen kezelőorvosával.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):
- Allergiás reakciók
Ha vörös vagy göbös bőrkiütés, a szemhéjak, az arc, az ajak, a száj vagy a torok duzzanata jelentkezik, viszketni kezd vagy légzési, vagy nyelési nehézsége támad, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba.
- Ha a következő tüneteket vagy azok némelyikét tapasztalja, valószínűleg ún. szerotonin szindróma alakult ki, amelynek a tünetei közé tartozik a zavarodottság, a nyugtalanság érzése, az izzadás, a reszketés, a hidegrázás, a hallucinációk (különös látomások és hangok), hirtelen izomrángások, vagy a gyors szívverés. Ha ilyesmit érez, beszéljen kezelőorvosával.
- Akut glaukóma.
Ha fájnak a szemei és látászavara alakul ki, beszéljen kezelőorvosával.
Gyakorisága nem ismert
Néhány embernél önbántalmazás vagy öngyilkosság gondolata előfordult a Parogen szedésekor vagy a kezelés befejezését követően (lásd a 2. pontot "Tudnivalók a Parogen szedése előtt")
További lehetséges mellékhatások a kezelés során
Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több, mint egy esetében fordulhatnak elő):
- Émelygés (hányinger). A gyógyszer reggeli, táplálkozással egyidejű bevételével csökkenthető ennek előfordulása.
- A szexuális vágy vagy funkció változása, pl. az orgazmus hiánya és férfiaknál a merevedés, illetve az ondókilövellés zavara.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):
- A vér koleszterinszintjének emelkedése;
- Étvágytalanság;
- Rossz alvás (álmatlanság) vagy álmosság;
- Abnormális álmok (beleértve rémálmok);
- Szédülés vagy remegés;
- Fejfájás;
- Koncentráció romlása
- Izgatottság;
- Szokatlan gyengeség érzése;
- Látászavar;
- Ásítgatás, szájszárazság;
- Hasmenés vagy székrekedés;
- Hányás;
- Testtömeg-gyarapodás;
- Izzadás.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):
- Szédülés, ájulásérzés hirtelen felálláskor (ennek oka a vérnyomás leesése);
- A szokásosnál gyorsabb szívverés,
- Mozgásszegénység, merevség, reszketés vagy abnormális száj- és nyelvmozgás;
- A pupillák kitágulása,
- Bőrkiütés, viszketés;
- Zavartság;
- Hallucinációk (különös látomások és hangok);
- Akaratlan vizeletürítés (vizelet inkontinencia).
Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):
- Rendellenes tejelválasztás férfiaknál és nőknél;
- Lassú szívverés;
- Májat érintő hatások, amelyek következtében a májfunkciós értékek megváltoznak;
- Pánikrohamok;
- Hiperaktív viselkedés vagy gondolatok (mánia);
- Elszemélytelenedés érzése (deperszonalizáció);
- Szorongásérzet;
- Ellenállhatatlan hirtelen lábmozgás (ún. nyugtalan láb szindróma);
- Ízületi vagy izomfájdalom.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb egy esetében fordulhatnak elő):
- Bőrkiütés, mely felhólyagosodhat, és úgy néz ki, mint egy kis céltábla (egy világosabb terület közepén fekete pont , sötét peremmel), ezt erythema multiforme-nak hívják.
- Nagyobb kiterjedésű kiütés hólyagokkal és hámló bőrrel, különösen a száj, orr, szemek és a nemi szervek környékén (Stevens-Johnson szindróma).
- Széles kiterjedésű kiütés hólyagokkal és a testfelszín nagy területein hámló bőr (toxikus epidermális nekrolízis).
- Májproblémák, amelyek a bőr, ill. a szemfehérje sárgaságával járnak;
- Folyadék, ill. vízvisszatartás okozta kar- vagy lábduzzanat;
- Napfény-érzékenység;
- A hímvessző fájdalmas és tartós merevedése;
- Alacsony vérlemezkeszám.
Egyes betegeknél a Parogen szedése kapcsán zsongás, sziszegés, sípolás, csengés vagy egyéb állandó zaj keletkezhet a fülben (tinnitusz).
Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik..
5. Hogyan kell a Parogen filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartályon vagy a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a a gógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Parogen?
- A készítmény hatóanyaga 20 mg paroxetin (vízmentes paroxetin-hidroklorid formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát
Filmbevonat: titán-dioxid (E 171), dimetil-amino-etil-metakrilát-kopolimer (Eudragit E 100), talkum
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér kerek, mindkét oldalán domború felületű filmbevonatú tabletta, egyik oldalán "P 2" jelzéssel és törővonallal, másik oldalán "G" felirattal ellátva.
A törővonal csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza
10, 12, 14, 20, 28, 30, 50, 58, 60, 98, 100, 200, 250 vagy 500 db filmtabletta zárófóliával és fehér, PP, gyermekbiztos csavaros kupakkal lezárt fehér, nem átlátszó, nedvességmegkötő betétet is tartalmazó HDPE tartályban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8795/01
PAROGEN 20 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Viatris Limited
  • Hatóanyag: paroxetine
  • ATC: Paroxetine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1376Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 138 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1032 Ft
Kiszerelés: 30x OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-8795/03
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Viatris Limited
  • Hatóanyag: paroxetine
  • ATC: Paroxetine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1376Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 138 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1032 Ft
Kiszerelés: 60x hdpe tartályban Törzskönyvi szám: OGYI-T-8795/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Viatris Limited
  • Hatóanyag: paroxetine
  • ATC: Paroxetine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: