Gyógyszerkereső

METFOGAMMA 1000 mg filmtabletta

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8209/08

METFOGAMMA 1000 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Wörwag Pharma GmbH & Co. KG

Hatóanyag: metformin

ATC: Metformin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 432 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kiszerelés: 120x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8209/09

METFOGAMMA 1000 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Wörwag Pharma GmbH & Co. KG

Hatóanyag: metformin

ATC: Metformin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 3090 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A METFOGAMMA 1000 MG ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Metfogamma 1000 mg metformint tartalmaz, melyet a cukorbetegség kezelésére használnak. A biguanidoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Kimutatták, hogy a metformin csökkenti a vércukorszintet.
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glükózt) felvegyék a vérből. Szervezete a glükózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.
Ha Önnek diabétesze (cukorbetegsége) van, akkor hasnyálmirigye nem termel elegendő mennyiségű inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez az Ön vérében vércukorszint-emelkedéshez vezet. A Metfogamma 1000 mg elősegíti a vércukorszintjének a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.
Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Metfogamma 1000 mg hosszabb távú szedése segít a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentésében.
A Metfogamma 1000 mg szedését testtömeg-stabilizálódás vagy mérsékelt testtömeg-csökkenés kísérheti.
A Mertfogamma 1000 mg a 2-es típusú diabéteszben (más néven nem-inzulin-dependens cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amennyiben a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére használatos.
Felnőttek a Metfogamma 1000 mg-ot szedhetik önmagában vagy a diabétesz kezelésére alkalmas egyéb gyógyszerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.
10 éves és annál idősebb gyermekek és serdülők számára a Metfogamma 1000 mg önmagában vagy inzulinnal kombinálva adható.
2. TUDNIVALÓK A METFOGAMMA 1000 MG SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Metfogamma 1000 mg-ot
- ha allergiás (túlérzékeny) a metforminra vagy a gyógyszer egyéb összetevőjére (lásd 6. "Mit tartalmaz a Metfogamma 1000 mg" pontot).
- ha májbetegsége van.
- ha veseműködése súlyosan csökkent.
- ha nem beállított diabétesze (cukorbetegsége) van, amely például súlyos hiperglikémiával
(magas vércukorszinttel), hányingerrel, hányással, hasmenéssel, gyors súlyvesztéssel,
laktátacidózissal (tejsavas acidózissal) (lásd "A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kockázata"
című részt) vagy ketoacidózissal jár. A ketoacidózis lényege, hogy a ketontesteknek nevezett
anyagok felszaporodnak a vérben, ami diabéteszes prekómához (a kómát megelőző állapothoz)
vezethet. Ennek tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a gyors és mély légzés, az aluszékonyság,
vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.
- ha szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, ismétlődően előforduló hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, amely fokozhatja Önnél a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- ha súlyos fertőzésben szenved, mint például tüdő vagy hörgőrendszeri, illetve vesét érintő fertőzés. A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, fokozva Önnél a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- ha akut szívelégtelenség miatt kezelik, a közelmúltban szívrohama volt, súlyos keringési problémája (mint például sokk) vagy légzési nehézsége van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavara révén növelhetik Önnél a tejsavas acidózis kialakulásának kockázatát (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).
- ha probléma van a májával.
- ha nagymértékben fogyaszt alkoholt.
Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával.
Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha:
- Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak.
- Önnek nagyobb műtétre van szüksége. Ha Önnek nagyobb műtétre van szüksége, a beavatkozás idejére és azt követően egy bizonyos időre fel kell függesztenie a Metfogamma 1000 mg filmtabletta szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy mikor kell abbahagynia, és mikor kell újra elkezdenie a Metfogamma 1000 mg filmtabletta szedését.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kockázata
A Metfogamma 1000 mg filmtabletta egy nagyon ritka, de nagyon súlyos mellékhatást, az úgynevezett laktátacidózist (tejsavas acidózist) okozhat, különösen, ha az Ön veséi nem működnek megfelelően. A laktátacidózis (tejsavas acidózis) kialakulásának esélye szintén fokozódik nem beállított diabétesz (cukorbetegség), súlyos fertőzés, tartós éhezés vagy alkoholfogyasztás, dehidratáció (testfolyadékhiány; további tájékoztatást lásd alább), májproblémák és minden olyan betegség esetén, amelyben a test egy részének oxigénellátása csökken (mint például súlyos akut szívbetegségben).
Ha a fentiek közül bármelyik Önre vonatkozik, további utasításért forduljon kezelőorvosához.
Rövid ideig hagyja abba a Metfogamma 1000 mg filmtabletta szedését, ha olyan betegsége van, amely dehidratációval (jelentős testfolyadékhiánnyal) járhat, például súlyos hányás, hasmenés, láz vagy hőhatás, vagy ha a szokásosnál kevesebb folyadékot fogyaszt. További utasításért forduljon kezelőorvosához.
Hagyja abba a Metfogamma 1000 mg filmtabletta szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a laktátacidózis (tejsavas acidózis) tünetei közül néhányat tapasztal, mivel az állapot kómához vezethet.
A laktátacidózis (tejsavas acidózis) tünetei:
- hányás,
- hasi fájdalom,
- izomgörcsök,
- súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét,
- légzési nehézség,
- csökkent testhőmérséklet és lassú szívverés.
A laktátacidózis (tejsavas acidózis) sürgősségi állapot, mely kórházi kezelést igényel.
A Metfogamma 1000 mg önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ha azonban a Metfogamma 1000 mg-ot más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása segíthet.
A Metfogamma 1000 mg filmtabletta kezelés során kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség idős vagy romló veseműködésű betegeknél.
Egyéb gyógyszerek és a Metfogamma 1000 mg
Ha Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatra vagy más képalkotó vizsgálatra van szükség, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálatot megelőzően vagy a vizsgálat idejére fel kell függesztenie a Metfogamma 1000 mg filmtabletta szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy mikor kell abbahagynia, és mikor kell újra elkezdenie a Metfogamma 1000 mg filmtabletta szedését.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy a nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Gyakoribb vércukorszint- és veseműködés-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Metfogamma 1000 mg filmtabletta dózisát. Különösen fontos, hogy megemlítse az alábbiakat:
- vizeletürítést fokozó gyógyszerek (diuretikumok (vízhajtók)),
- fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek (nem-szteroid gyulladáscsökkentők és COX-2-
gátlók, például ibuprofén és celekoxib),
- egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (ACE-gátlók és angiotenzin-II-receptor-blokkolók). béta-2 agonisták, mint a szalbutamol vagy a terbutalin (az asztma kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- egyéb, a diabétesz kezelésére alkalmazott gyógyszerek.
A Metfogamma 1000 mg egyidejű bevétele étellel és itallal
A Metfogamma 1000 mg filmtabletta egyidejű bevétele alkohollal
Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást a Metfogamma 1000 mg filmtabletta szedése idején, mivel az alkohol megnövelheti a laktátacidózis (tejsavas acidózis) előfordulásának kockázatát (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
Terhesség és szoptatás
Terhesség ideje alatt a cukorbetegsége kezelésére inzulinra van szüksége. Közölje orvosával, ha terhes, erre gyanúja van vagy ezt tervezi, így az orvos módosíthatja a terápiát.
Ez a gyógyszer nem ajánlott, amennyiben Ön szoptat vagy tervezi, hogy szoptatni fogja csecsemőjét.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Metfogamma 1000 mg önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint), ezért a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléshez szükséges képességeket nem befolyásolja.
Azonban, legyen különösen óvatos, ha a Metfogamma 1000 mg-ot más cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerekkel (pl. szulfonilureák, inzulin, meglitinidek) együtt alkalmazza, mivel hipoglikémiát (a vércukorszint túlzott csökkenését) idézhetnek elő.
A hipoglikémia tünetei: gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy a koncentrálási nehézségek. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A METFOGAMMA 1000 MG-OT?
A Metfogamma 1000 mg-ot mindig pontosan a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Metfogamma 1000 mg nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is kövesse orvosa étrendre vonatkozó tanácsait és mozogjon rendszeresen.
Ajánlott adag
10 éves és annál idősebb gyermekek, valamint serdülők szokásos kezdő adagja napi egy 500 mg-os vagy 850 mg-os Metfogamma. A maximális napi adag 2000 mg, két vagy három részre osztva. 10 és 12 év közötti gyermekek kezelése kizárólag a kezelőorvos speciális útmutatása alapján történhet, mivel ebben a korcsoportban a rendelkezésre álló adatok korlátozottak.
Felnőttek szokásos kezdő adagja napi két - háromszor egy 500 mg-os vagy 850 mg-os Metfogamma. A maximális napi adag 3000 mg, három részre osztva.
Ha az Ön veseműködése csökkent, előfordulhat, hogy kezelőorvosa alacsonyabb adagot ír fel.
Amennyiben inzulint is kap, kezelőorvosa dönt arról, hogyan kell megkezdeni a Metfogamma-kezelést.
Ellenőrzés
- Kezelőorvosa rendszeres vércukorszint-ellenőrzést fog végezni, és hozzáigazítja a Metfogamma adagolását az Ön vércukorszintjéhez. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülők, valamint idős betegek esetében.
- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség idős vagy károsodott vesefunkciójú betegeknél.
Hogyan kell alkalmazni a Metfogamma 1000 mg-ot
A filmtablettát étkezés közben vagy után kell bevenni. Így elkerülhetők az emésztést érintő mellékhatások.
A filmtablettát ne törje össze és ne rágja szét. Mindegyik tablettát egészben, egy pohár vízzel nyelje le.
- ha csak napi egy adagot vesz be, akkor a készítményt reggel vegye be (reggelinél)
- ha napi két külön adagot szed, akkor reggel (reggelinél) és este (vacsoránál) vegye be
- ha a napi adagot három részre osztva veszi be, akkor reggel (reggelinél), délben (ebédnél) és este (vacsoránál) vegye be.
Ha egy idő múltán úgy ítéli, hogy a Metfogamma 1000 mg hatása túl erős vagy túl gyenge, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha az előírtnál több Metfogamma 1000 mg-ot vett be
Ha az előírt mennyiségnél több Metfogamma 1000 mg-ot vett be, tejsavas acidózis alakulhat ki. A tejsavas acidózis tünetei nem specifikusak, mint például hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. További tünetek: csökkent testhőmérséklet és lassú szívverés. Ha ezek közül néhány tünetet tapasztal, Önnek azonnal orvoshoz kell fordulnia, mivel a tejsavas acidózis kómához vezethet. Azonnal hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését, és vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával vagy azonnal keresse fel a legközelebbi kórházat.
Ha elfelejtette bevenni a Metfogamma 1000 mg-ot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Metfogamma 1000 mg is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Metfogamma 1000 mg filmtabletta egy nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet), de nagyon súlyos mellékhatást, az úgynevezett laktátacidózist (tejsavas acidózist) okozhat (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt). Ha ez bekövetkezik, hagyja abba a Metfogamma 1000 mg filmtabletta szedését, és haladéktalanul forduljon orvoshoz vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, mivel a laktát acidózis kómához vezethet.
Az alábbi mellékhatások léphetnek fel:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 -ből több, mint 1 beteget érinthet):
- emésztési zavarok, mint pl. hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, étvágytalanság. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Metfogamma-kezelés megkezdésekor jelentkezhetnek. Segít, ha a Metfogamma 1000 mg-ot a nap folyamán elosztva, étkezés közben vagy közvetlenül étkezés után veszi be. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését és beszéljen kezelőorvosával.
Gyakori mellékhatások (10 -ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
- megváltozott ízérzés
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 -ből kevesebb, mint 1 beteget érinthet):
- májfunkciós eltérések, valamint hepatitisz (májgyulladás; amely fáradságot, étvágytalanságot, súlyvesztést okozhat a bőr, illetve a szemfehérje besárgulásával vagy anélkül). Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a Metfogamma 1000 mg szedését, és keresse fel kezelőorvosát.
- bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy csalánkiütés (urtikária).
- a vér csökkent B12-vitamin szintje.
Gyermekek és serdülők
A gyermekek és serdülők kezelésével kapcsolatos korlátozott számú adat szerint a mellékhatások jellege és súlyossága hasonló a felnőtteknél tapasztaltakhoz.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. HOGYAN KELL A METFOGAMMA 1000 MG-OT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Gyermekek Metfogamma 1000 mg-mal történő kezelése esetén ajánlatos, hogy a szülők, illetve a gyermeket gondozó személyek megismerjék a gyógyszer alkalmazását.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Metfogammát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha a a bomlás bármilyen jelét észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környzet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Metfogamma 1000 mg?
- A készítmény hatóanyaga: a metformin-hidroklorid. Egy Metfogamma1000 mg filmtabletta 1000 mg metformin-hidrokloridot tartalmaz , amely 780 mg metformin bázisnak felel meg.
- Egyéb összetevők: povidon K25, hipromellóz, titán-dioxid (E171), magnézium-sztearát, makrogol 6000.
Milyen a Metfogamma 1000 mg külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Metfogamma 1000 mg filmtabletta fehér, hosszúkás alakú filmtabletta, egyik oldalán bemetszéssel, másik oldalán mély bemetszéssel ellátva (ún. snap-tab).
A tabletta egyenlő adagokra osztható
15, 30, 60, 120, 180 és 600 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( hormonbetegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár