MEFORAL 1000 mg filmtabletta

MEFORAL 1000 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Meforal 1000 mg és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Meforal 1000 mg?
A Meforal 1000 mg a metformint tartalmaz, amely a cukorbetegség kezelésére alkalmazott hatóanyag. A biguanidoknak nevezett gyógyszerek csoportjához tartozik.
Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely lehetővé teszi, hogy a szervezet szövetei a cukrot (glukózt) felvegyék a vérből. A szervezet a glukózt energiatermelésre használja fel, vagy elraktározza későbbi felhasználás céljára.
Ha Önnek diabétesze (cukorbetegsége) van, akkor a hasnyálmirigye nem termel elegendő inzulint, vagy szervezete nem képes megfelelően felhasználni a saját maga által előállított inzulint. Ez a vércukorszint emelkedéséhez vezet. A Meforal 1000 elősegíti a vércukoszintnek a normálishoz lehető legközelebbi értékre való csökkentését.
Ha Ön a túlsúlyos felnőttek közé tartozik, a Meforal 1000 hosszabb távú szedése segíti a diabétesszel összefüggő szövődmények kockázatának csökkentését is. A Meforal 1000 mg alkalmazása stabil testsúllyal vagy enyhe mértékű fogyással jár.
Milyen betegségek esetén alkalmazható a Meforal 1000 mg?
A Meforal 1000 mg a 2-es típusú diabéteszben (más néven nem-inzulin-dependens cukorbetegségben) szenvedő betegek kezelésére alkalmas, amikor a diéta és a testmozgás nem elegendő a vércukorszint megfelelő szabályozásához. Különösen túlsúlyos betegek kezelésére alkalmazzák.
A felnőttek a Meforal 1000 mg-ot szedhetik önmagában, vagy diabétesz kezelésére alkalmas egyéb szerekkel (szájon át szedhető gyógyszerekkel vagy inzulinnal) együtt.
10 év feletti gyermekek és serdülők szedhetik a Meforal 1000 mg-ot önmagában vagy inzulinnal való kombinációban.


2. Tudnivalók a Meforal 1000 mg alkalmazása előtt
Ne szedje a Meforal 1000 mg-ot:

- ha allergiás a metformin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha vese-, vagy májbetegsége van,
- ha kontrollálatlan cukorbetegsége (diabétesze) van, például súlyos hiperglikémiával (magas vércukorszinttel), hányingerrel, hányással, kiszáradással, gyors súlycsökkenéssel vagy ketoacidózissal. A ketoacidózis egy olyan állapot, amikor a "ketontesteknek" nevezett anyagok felszaporodnak a vérben, és diabéteszes prekóma alakulhat ki. Ennek tünetei közé tartozik a gyomorfájdalom, a gyors és felületes légzés, aluszékonyság, vagy a szokatlan, gyümölcsös szagú lehelet.
- ha szervezete túl sok vizet vesztett (dehidráció), például tartós vagy súlyos fokú hasmenés, ismétlődően előforduló hányás miatt. A dehidráció veseműködési zavarokhoz vezethet, amely fokozza a tejsavacidózis kockázatát (lásd alább a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt).
- ha súlyos fertőzésben szenved pl. tüdő vagy hörgőrendszeri, illetve veséket érintő fertőzés. A súlyos fertőzések veseműködési zavarokhoz vezethetnek, fokozva a tejsavacidózis kialakulásának kockázatát (lásd alább a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt),
- ha szívbetegség miatt kezelik, vagy a közelmúltban szívrohama volt, súlyos keringési problémája (például sokk) vagy légzési nehézsége van. Ezek az állapotok a szöveti oxigénellátás zavara révén növelhetik a tejsavacidózis kialakulásának kockázatát (lásd alább a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című részt),
- ha nagymértékben fogyaszt alkoholt
Ha a fent említett tényezők bármelyike fennáll Önnél, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt értesítse kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Meforal 1000 mg alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha
- Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak.
- Önnek nagyobb műtétre van szüksége.
A vizsgálat, vagy a műtét előtt és után bizonyos időre fel kell függesztenie a Meforal 1000 mg szedését. Kezelőorvosa dönt arról, hogy ezen idő alatt szükség van-e bármilyen egyéb kezelésre. Fontos, hogy pontosan betartsa a kezelőorvos utasításait.

A Meforal 1000 mg önmagában nem okoz hipoglikémiát (túl alacsony vércukorszint). Ha azonban a Meforal 1000 mg-ot más, a cukorbetegség kezelésére alkalmas olyan gyógyszerekkel (például szulfonilureákkal, inzulinnal, meglitinidekkel) együtt alkalmazza, melyek hipoglikémiát okozhatnak, akkor fennáll a hipoglikémia kialakulásának veszélye. A hipoglikémia bármely tünetének - gyengeség, szédülés, fokozott verejtékezés, szapora szívverés, látászavarok vagy koncentrálási nehézségek - jelentkezése esetén cukortartalmú étel vagy ital fogyasztása segíthet.
Egyéb gyógyszerek és a Meforal 1000 mg
Amennyiben Önnél kontrasztanyagos röntgenvizsgálatot vagy más képalkotó vizsgálatot terveznek, amelynek során vérkeringésébe jódtartalmú kontrasztanyagot juttatnak, a vizsgálat előtt és után bizonyos ideig fel kell függesztenie a Meforal 1000 mg szedését (lásd feljebb a "Feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát" című részt).
Közölje orvosával, ha a Meforal 1000 mg-mal egyidejűleg az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi. Gyakoribb vércukorszint-ellenőrzésekre lehet szüksége, illetve lehet, hogy kezelőorvosa módosítja a Meforal 1000 mg dózisát:
- diuretikumok (amelyek több vizelet ürítése révén kihajtják a felesleges vizet a szervezetből)
- béta-2 agonisták, például a salbutamol vagy terbutalin (az asztma kezelésében alkalmazott szerek)
- kortikoszteroidok (számos különféle állapot, például súlyos bőrgyulladás vagy asztma kezelésére)
- a cukorbetegség kezelésére alkalmazott egyéb gyógyszerek
- ranolazin (az angina pektorisz - mellkasi szorító fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszer) vagy cimetidin (gyomorproblémák kezelésére alkalmazott gyógyszer)
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét jelenleg vagy nemrégiben szedett / alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Meforal 1000 mg és az alkohol
Ne fogyasszon alkoholt a gyógyszer szedése idején. Az alkohol megnövelheti a tejsavacidózis előfordulásának lehetőségét, különösen májműködési zavar vagy alultápláltság esetén. Ez az alkoholtartalmú gyógyszerekre is vonatkozik.
Terhesség és szoptatás
Terhesség ideje alatt a cukorbetegség kezelésére inzulint alkalmaznak.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, hogy változtathasson a kezelésen.
A gyógyszer szedése nem javasolt a szoptatás időszaka alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Meforal 1000 mg önmagában nem okoz hipoglikémiát (túlságosan alacsony vércukorszint). Ez azt jelenti, hogy a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.
Azonban legyen különösen óvatos amennyiben a Meforal 1000 mg-ot olyan cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerrel szedi együtt mely hipoglikémiát okozhat (pl. szulfonilureák, inzulin, meglitinidek). A hipoglikémia tünetei: gyengeségérzet, szédülés, fokozott verejtékezés, gyors szívverés, látászavarok vagy a koncentráló-képesség csökkenése. Ha ilyen tüneteket észlel, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.
3. Hogyan kell szedni a Meforal 1000 mg-ot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Meforal 1000 nem helyettesíti az egészséges életmód előnyeit. Továbbra is tartsa be az orvosa által adott étrendi tanácsokat és rendszeresen végezzen testmozgást.
A készítmény ajánlott adagja
A felnőtteknél a szokásos kezdő adag naponta 2-3-szor 1/2 Meforal 1000 mg filmtabletta (mely 500 mg metformin-hidrokloridnak felel meg) vagy 850 mg metformin-hidroklorid 2-3-szor naponta (ez az adagolás Meforal 1000 mg-mal nem lehetséges).
A maximális napi adag 1 tabletta Meforal 1000 mg naponta 3-szor.

Alkalmazása gyermekeknek és serdülőknek
10 év feletti gyermekek és serdülők szokásos kezdő adagja naponta 1-szer 1/2 Meforal 1000 mg filmtabletta (ez megfelel 500 mg metformin-hidrokloridnak) vagy 850 mg metformin-hidroklorid naponta 1-szer (ez az adagolás Meforal 1000 mg-mal nem lehetséges).
A maximális napi adag 1 tabletta Meforal 1000 mg naponta kétszer. 10-12 éves korú gyermekek kezelése, csak orvosa különleges ajánlása alapján javasolt, mivel ebben a korcsoportban korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.
Amennyiben inzulint is használ, kezelőorvosa el fogja mondani, hogyan kezdje el szedni a Meforal 1000 mg-ot.
Ellenőrzés
- Kezelőorvosa rendszeresen vércukor vizsgálatot fog végezni, és a Meforal 1000 mg adagolását a vércukorszintjéhez fogja igazítani. Beszéljen rendszeresen kezelőorvosával. Ez különösen fontos gyermekek, serdülőkorúak esetében, illetve ha Ön idősebb korú.
- Kezelőorvosa legalább évente egyszer ellenőrzi az Ön veseműködését is. Gyakoribb ellenőrzésekre lehet szükség, ha Ön idősebb, vagy ha veséje nem működik rendesen.
Hogyan felezze meg a Meforal 1000 mg filmtablettát?
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
A Meforal 1000 mg tabletta formájának köszönhetően könnyen és pontosan felezhető a filmtabletta. A filmtablettát egyaránt lehet felezni két kézzel, vagy úgy, hogy a nagyobb bemélyedéssel lefelé egy kemény egyenletes felületre helyezi a tablettát és hüvelykujjával megnyomva felezi el (lásd az ábrát).


Hogyan kell szedni a Meforal 1000 mg-ot?
A tablettát étkezés közben vagy étkezés után vegye be. Így elkerülhető, hogy emésztést érintő mellékhatások lépjenek fel Önnél. A tablettákat ne törje össze, illetve ne rágja szét. A tablettákat egy pohár vízzel nyelje le.
- Amennyiben egy adagot vesz be, vegye be reggel (reggeli után)
- Amennyiben naponta két részre osztott adagot vesz be, vegye be reggel (reggeli után) és este (vacsora után)
- Amennyiben naponta három részre osztott adagot vesz be, vegye be reggel (reggeli után), délben (ebéd után) és este (vacsora után)
Ha bizonyos idő múltán úgy ítéli meg, hogy a Meforal 1000 mg hatása túlságosan erős, vagy túlságosan gyenge, beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
Ha az előírtnál több Meforal 1000 mg-ot vett be
Ha az előírt mennyiségnél több Meforal 1000 mg-ot vett be, tejsavacidózis alakulhat ki. A tejsavacidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel és súlyos fáradtságérzéssel járó általános rosszullét, valamint légzési nehézség. Amennyiben ez az állapot fellép, akkor azonnali kórházi kezelésre lehet szükség, mivel a tejsavacidózis kómához vezethet. Azonnal vegye fel a kapcsolatot egy orvossal vagy a legközelebbi kórházzal.
Ha elfelejtette bevenni a Meforal 1000 mg-ot
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Vegye be a következő adagot a szokásos időben.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások léphetnek fel:
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint egynél léphet fel)
- emésztési zavarok, mint például hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom és étvágycsökkenés. Ezek a mellékhatások leggyakrabban a Meforal 1000 mg kezelés megkezdésekor jelentkezhetnek. Segít, ha elosztja az adagokat a nap folyamán, illetve ha étkezések közben, vagy közvetlenül étkezés után veszi be a tablettát. Ha a tünetek továbbra is fennállnak, hagyja abba a Meforal 1000 mg szedését és beszéljen kezelőorvosával.

Gyakori mellékhatások (10 betegből kevesebb, mint egynél léphet fel)
- ízérzékelési zavarok

- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből kevesebb, mint egynél léphet fel):
- tejsavacidózis. Nagyon ritka, de súlyos szövődmény, különösen károsodott veseműködésű betegeknél. Amennyiben ez a szövődmény fellépne Önnél, azonnali kezelés szükséges.
- A tejsavacidózis tünetei: hányás, hasi fájdalom izomgörcsökkel, általános rossz közérzet súlyos fáradtságérzéssel, valamint légzési nehézség. Amennyiben ez az állapot fellép, akkor azonnali kórházi kezelésre lehet szükség, mivel a tejsavacidózis kómához vezethet. Ha ez előfordul, azonnal hagyja abba a Meforal 1000 mg szedését és vegye fel a kapcsolatot orvosával vagy a legközelebbi kórházzal.
- bőrtünetek, mint a bőrvörösség (eritéma), viszketés vagy viszkető bőrkiütés (csalánkiütés).
- a vér csökkent B12-vitamin szintje
- májfunkciós eltérések, valamint hepatitis (májgyulladás; amely fáradságot, étvágytalanságot, súlyvesztést okozhat, a bőr illetve a szem sárgulásával vagy anélkül). Ha ez előfordul Önnél, hagyja abba a gyógyszer szedését, és tájékoztassa orvosát.
További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
A gyermekekre és serdülőkorúakra vonatkozóan rendelkezésre álló korlátozott számú adatok azt mutatták, hogy a nemkívánatos hatások természetükben és gyakoriságukban hasonlóak a felnőttek esetében jelentett adatokkal.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Meforal 1000 mg-ot tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Amennyiben egy gyermeket kezelnek a Meforal 1000 mg-mal tanácsos a szülőknek, gondviselőknek felügyelni a gyógyszer szedését.
A buborékfólián és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Meforal
1000 mg filmtabletta
A készítmény hatóanyaga: 1000 mg metformin-hidroklorid (megfelel 780 mg metforminnak) filmtablettánként.
Egyéb összetevők:
Tabletta mag: hipromellóz, povidon K25, magnézium-sztearát (Ph.Eur.),
Filmbevonat: hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171).
Milyen a Meforal 1000 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér, hosszúkás filmtabletta, egyik oldalán törővonallal, másik oldalán törőbemetszéssel ellátva.
A tabletta két egyenlő adagra osztható (lásd 3. pontban a felezésre vonatkozó útmutatást).
Csomagolás:
10 db, 30 db, 60 db, 90 db vagy 120 db filmtabletta átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban, dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 60x Törzskönyvi szám: OGYI-T-10104/02
MEFORAL 1000 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Laboratori Guidotti
  • Hatóanyag: metformin
  • ATC: Metformin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1232 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)