MARCAIN SPINAL HEAVY 5 mg/ml oldatos injekció

MARCAIN SPINAL HEAVY 5 mg/ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Marcain spinal heavy oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Marcain spinal heavy 5 mg/ml oldatos injekciót műtétek alatt használják a test egy bizonyos részének érzéstelenítésére és fájdalomcsillapításra. Legfontosabb szerepe a következő:
- Érzésteleníti az operálandó testrészt.
- A fájdalmat csillapítja szülésnél, műtét után vagy akut sérülésnél.
A Marcain spinal heavy 5 mg/ml oldatos injekciót a test egyes területeinek műtétek alatti elzsibbasztására (érzéstelenítésére) használják felnőtteknél és bármely életkorú gyermeknél.
A Marcain spinal heavyt a gerinc előre meghatározott területére injekciózzák be.
A Marcain spinal heavy hatása azon alapul, hogy megakadályozza a beinjekciózott területen a fájdalom-, a hideg- vagy a meleg-idegvégződések jeltovábbítását az agy felé. Ennek ellenére nyomás- vagy érintésérzet kialakulhat. Így az adott ideg(ek) által beidegzett testrész elérzéstelenedik, és készen áll a műtétre. Sok esetben ez azt is jelenti, hogy az adott területen az izmok is blokkolva vannak, ami ideiglenesen gyöngeséget és bénultságot okoz.
2. Tudnivalók a Marcain spinal heavy oldatos injekció alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Marcain spinal heavy oldatos injekciót
- Ha allergiás a bupivakainra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Ha allergiás más, hasonló helyi érzéstelenítőszerekre, értesítse kezelőorvosát. A hasonló helyi érzéstelenítőszerekkel szemben fennálló allergiás hajlam megnöveli a Marcain spinal heavy iránt kialakuló allergia kockázatát is.
- Ha központi idegrendszeri akut, aktív megbetegedései vannak, például: meningitisz (agyhártya-gyulladás), daganat, koponyaűri vérzés.
- Ha a csigolyákat érintő megbetegedése van (pl. csigolyagyulladás, gerinc-tuberkulózis, daganat) vagy friss sérülés (pl. törés) a csigolyaoszlopon.
- Ha az egész szervezetre kiterjedő súlyos fertőzésben szenved.
- Vészes vérszegénység esetén.
- A behatolási pont helyén vagy annak szomszédságában levő fertőző bőrbetegség esetén.
- Ha nagyon alacsony a vérnyomása vagy csökkent a vértérfogata.
- Véralvadási zavarok esetén, vagy fennálló/folyamatban lévő vérhígító kezelés alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Marcain spinal heavy oldatos injekció fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- ha előfordult már Önnel, hogy valamely fájdalomcsillapítóra nem kellően reagált a szervezete,
- ha allergiás bármilyen helyi érzéstelenítőre,
- ha terhessége végén jár,
- ha szoptat,
- ha bőrbetegsége van azon a helyen vagy azon a környéken, ahová az injekciót be fogják adni,
- ha szívbetegsége van,
- ha májbetegsége van,
- ha vesebetegsége van,
- ha idős.
Egyéb gyógyszerek és a Marcain spinal heavy oldatos injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Más gyógyszerek befolyásolhatják a Marcain spinal heavy hatásmechanizmusát, ezért fontos, hogy az orvosa tudjon a folyamatosan szedett gyógyszereiről, illetve azokról is, amelyeket az utóbbi időben szedett. Ezek az adatok elengedhetetlenek az Ön pontos gyógyszerdózisa meghatározásához is.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. A Marcain spinal heavy esetében nem mutattak ki káros mellékhatásokat terhesség alatt.
Mielőtt megkapja a Marcain spinal heavyt, mondja el orvosának, ha szoptat. A Marcain spinal heavy esetében nem mutattak ki káros mellékhatásokat a szoptatás során.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha Marcain spinal heavyt adtak Önnek, addig ne vezessen gépjárművet és ne üzemeltessen gépeket, amíg az orvosától engedélyt nem kapott. A gyógyszer bizonyos érzéstelenítési formáknál megakadályozhatja a biztonságos vezetést ill. üzemeltetést.
3. Hogyan kell alkalmazni a Marcain spinal heavy oldatos injekciót?
Ezt a gyógyszert injekció formájában kapja. A kezelőorvosa dönti el, hogy milyen adag felel meg Önnek. Az adag függ a testsúlytól, egészségi állapottól és attól, hogy milyen okból kapja a készítményt.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Marcain spinal heavy 5 mg/ml oldatos injekciót egy, a gyermekek érzéstelenítési technikáiban jártas aneszteziológus lassan befecskendezi a gerinccsatornába (a gerinc egy területe). Az adagolás a beteg életkorától és testtömegétől függ, és az aneszteziológus fogja azt meghatározni.
Ha az előírtnál több Marcain spinal heavy oldatos injekciót alkalmaztak Önnél
Túladagolás miatti olyan súlyos mellékhatás nagyon ritkán alakul ki, ami speciális ellátást igényel. Az Önt kezelő orvos megfelelően kiképzett és a szükséges eszközökkel ellátott. Felügyeli az állapotát mindvégig, amíg az érzéstelenítés hatása el nem múlik.
A túladagolás első jele rendszerint látási vagy hallási zavarok, ajak- és szájkörnyéki zsibbadás, szédülés, szórakozottság, fülcsengés, néha beszédnehézségek és izommerevség. Súlyos túladagolás esetén, vagy ha nem megfelelő helyre lett beinjekciózva a gyógyszer, remegés, roham vagy ájulás léphet fel.
Ha az első túladagolásra utaló tünetek felléptekor a Marcain spinal heavy adagolását leállítják, akkor a súlyos, nemkívánatos mellékhatásuk kockázata gyorsan lecsökken.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 esetében): Alacsony vérnyomás, lassú szívverés, rosszullét/hányinger.
Gyakori (10 betegből kevesebb mint egynél, és 100 betegből több mint egynél): Fejfájás, hányás, vizelési nehézségek, vizelettartási problémák.
Nem gyakori (100 betegből kevesebb mint egynél, és 1000 betegből több mint egynél): Tűszúrások érzése, részleges bénultság, abnormális érzékelések, izomgyengeség, hátfájás.
Ritka (1000 betegből kevesebb, mint egynél): Szívmegállás, allergiás reakció; allergiás eredetű sokk, a karok, lábak, illetve a légzőizmok ideiglenes zsibbadása, kétoldali bénultság, bénultság, idegrendszeri zavarok, a gerinccsatorna véletlenszerű gyulladásos reakciója, légzési nehézségek.
További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
A gyermekeknél észlelt, gyógyszer okozta mellékhatások a felnőtteknél észleltekhez hasonlóak.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosátvagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Marcain spinal heavy oldatos injekciót tárolni?
Ez a rész elsősorban a kórháznak/gyógyszerésznek és/vagy az osztályos nővérnek szól.
A gyógyszert az Ön orvosa/gyógyszerésze tárolja.
A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP( után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az oldatok tartósítószer-mentesek, így felbontás után azonnal fel kell őket használni. A megmaradó oldatokat meg kell semmisíteni.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Marcain spinal heavy oldatos injekció?
A készítmény hatóanyaga: 20,0 mg vízmentes bupivakain-klorid (megfelel 18,44 mg bupivakainnak) ampullánként.
Egyéb összetevők: glükóz-monohidrát, nátrium-hidroxid, sósav, injekcióhoz való víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Oldatos injekció.
Tiszta, színtelen, steril, vizes oldat.
5 db 4 ml töltettérfogatú, kék törőponttal és egy rózsaszín kódgyűrűvel ellátott, színtelen üvegampulla, PP buborékcsomagolásban, dobozban.
Kiszerelés: 5x4 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-6777/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Aspen Pharma
  • Hatóanyag: bupivacaine
  • ATC: Bupivacaine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +12 °C
Minimum: +3 °C

A gomolyfelhők összeesnek, a nyugat felől érező frontális felhőzet pedig fokozatosan szétesik. Néhol nem zárható ki gyenge eső, zápor. A délnyugatira, délire forduló szél mérséklődik. Késő estére 2 és 8 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.