LERCATON 20 mg filmtabletta

A Lercaton vényre kapható vérnyomáscsökkentő gyógyszer. Magasvérnyomás-betegség, avagy hipertónia kezelésére használható 18 éves kor feletti felnőttek számára. A gyógyszer hatóanyaga a lerkanidipin-hidroklorid, amely a kalciumcsatorna-blokkolók csoportjába tartozik. A készítményt minden esetben a kezelőorvos által meghatározott adagolásban kell szedni. A tablettát lehetőség szerint mindennap ugyanabban az időszakban, célszerűen reggelizés előtt negyedórával javasolt bevenni. Ilyenkor kerüljük a zsíros ételeket és az alkoholt, valamint a Lercatont nem szabad grapefruittal vagy grapefruitból készült gyümölcslével beszedni. A gyógyszer nem alkalmazható egyes szív-, máj- vagy veseproblémák fennállása esetén, így ezekről mindenképpen tájékoztassuk kezelőorvosunkat, akárcsak az esetleges egyéb szedett gyógyszereinkről. Utóbbiak kapcsán mind a Lercaton, mind a másik készítmény hatása változhat, továbbá bizonyos mellékhatások kockázata is fokozódhat.

A gyógyszer gyakori mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, emelkedett pulzus, szívdobogás, a bőr kipirosodása az arc, nyak vagy mellkas területén, illetve a beteg bokái is megduzzadhatnak. Valamelyest ritkábban, de felléphet szédülés, vérnyomásesés, emésztési panaszok, bőrtünetek, izomfájdalmak, fokozott vizeletürítés, gyengeség és fáradtság egyaránt. Ritkán kialakulhat mellkasi szorító érzés, ami a szív elégtelen vérellátására utal, továbbá jelentkezhetnek allergiás reakciók és ájulás is. Ilyen esetekben feltétlenül hívjunk orvosi segítséget azonnal! Fontos, hogy amennyiben elfelejtettük bevenni a tablettát, a következő alkalommal ne szedjünk be dupla dózist! Csak hagyjunk ki ilyenkor egy alkalmat, majd a következő időponttól folytassuk a megszokott rendben a gyógyszeres kúrát. A Lercaton túladagolása túlzottan alacsony szintre viheti a vérnyomást, illetve szívritmuszavart és emelkedett pulzust válthat ki. Ezen felül a gyógyszerszedést nem szabad egyik napról a másikra saját döntés alapján abbahagyni: ha bármilyen kérdésünk, problémánk adódik a Lercaton alkalmazása során, forduljunk a kezelőorvoshoz vagy gyógyszerészhez!

LERCATON 20 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Lercaton és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lercaton hatóanyaga a lerkanidipin-hidroklorid, az úgynevezett kalciumcsatorna-blokkolók közé tartozik (dihidropiridin-csoport), melyek csökkentik a vérnyomást.
A Lercaton a magasvérnyomás-betegség, más néven a hipertónia kezelésére szolgál 18 éves életkor feletti felnőtteknél (a Lercaton nem javasolt gyermekeknek és 18 éves kor alatti serdülőknek).


2. Tudnivalók a Lercaton szedése előtt

Ne szedje a Lercaton-t:
- ha allergiás (túlérzékeny) a lerkanidipin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- amennyiben bizonyos szívbetegségekben szenved:
-- a vérnek a szívből való elfolyását akadályozó szűkület;
-- kezeletlen szívelégtelenség;
-- instabil angina (nyugalomban is jelentkező vagy fokozatosan súlyosbodó szívtáji fájdalom);
-- szívinfarktust követően egy hónapon belül;
- ha Önnek súlyos májkárosodása van;
- ha Önnek súlyos vesekárosodása van vagy Ön művesekezelést (dialízist) igényel;
- ha Ön a májban történő átalakulást (metabolizmust) gátló gyógyszereket szed:
-- gombaellenes készítményeket (ketokonazol vagy itrakonazol);
-- makrolid antibiotikumokat (például eritromicin, troleandomicin vagy klaritromicin);
-- vírusellenes készítményeket (például ritonavir);
- ha Ön ciklosporint tartalmazó gyógyszert szed (transzplantáció esetén alkalmazzák a szervkilökődés megakadályozására);
- grépfrúttal vagy grépfrútlével.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lercaton szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek szívbetegsége van;
- ha Önnek májproblémái vagy veseproblémái vannak.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha úgy gondolja hogy terhes vagy teherbe eshetett, vagy ha szoptat (lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" részt).

Gyermekek és serdülők
A Lercaton biztonságosságát és a hatásosságát nem állapították meg 18 évnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetében.

Egyéb gyógyszerek és a Lercaton
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ennek az az oka, hogy amikor a Lercaton-t más gyógyszerekkel együtt szedik, a Lercaton vagy a másik gyógyszer hatása megváltozhat, vagy bizonyos mellékhatások gyakrabban fordulhatnak elő (lásd 2. pont " Ne szedje a Lercaton-t").

Beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével különösen akkor, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- fenitoin, fenobarbitál vagy karbamazepin (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek);
- rifampicin (tuberkulózis (tbc) kezelésére alkalmazott gyógyszer);
- asztemizol vagy terfenadin (allergia esetén alkalmazott gyógyszerek);
- amiodaron, kinidin vagy szotalol (gyors szívverés kezelésére szolgáló gyógyszerek);
- midazolám (az alvás elősegítésére szolgáló gyógyszer);
- digoxin (szívproblémák kezelésére alkalmazott gyógyszer);
- béta-blokkolók, mint a metoprolol (magas vérnyomás, szívelégtelenség és szabálytalan szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek);
- cimetidin (több mint 800 mg cimetidint tartalmazó gyógyszerek, gyomorfekély, emésztési zavar vagy gyomorégés kezelésére);
- szimvasztatin (az Ön vérének koleszterinszintjét csökkentő gyógyszer);
- magas vérnyomás kezelésére alkalmazott más gyógyszerek.

A Lercaton egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- Zsíros étel fogyasztása jelentősen megnöveli a gyógyszer vérszintjét (lásd 3. pont).
- Az alkohol növelheti a Lercaton hatását. Ne fogyasszon alkoholt a Lercaton-kezelés alatt.
- A Lercaton-t tilos grépfrúttal vagy grépfrútlével bevenni (növelhetik a vérnyomáscsökkentő hatást). Lásd a 2. pont - "Ne szedje a Lercaton-t".

Terhesség, szoptatás és termékenység
A Lercaton nem ajánlott, ha Ön terhes, illetve nem szabad alkalmazni szoptatás alatt. A Lercaton-ra vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat terhes nőknél és szoptató anyáknál való alkalmazásról. Ha Ön terhes vagy szoptat, ha nem alkalmaz fogamzásgátlást, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha ez a gyógyszer szédülést, gyengeséget vagy álmosságot okoz Önnél, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.

A Lercaton laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

A Lercaton nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Lercaton-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Felnőttek
A készítmény ajánlott adagja naponta 10 mg, amit a nap ugyanazon szakában ajánlott bevenni, lehetőség szerint reggel, legalább 15 perccel reggeli előtt. Az adagot a kezelőorvos szükség esetén naponta egy Lercaton 20 mg filmtablettára növelheti, amennyiben szükséges (lásd 2. pont "A Lercaton egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal").

Lercaton 10 mg filmtabletta: a bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Lercaton 20 mg filmtabletta: a tabletta egyenlő adagokra osztható.

A filmtablettát egészben, vízzel ajánlott bevenni.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A gyógyszert nem szedhetik 18 év alatti gyermekek és serdülők.

Idősek
N
em szükséges a napi adag módosítása. Azonban a kezelés kezdetekor nagyobb gondossággal kell eljárni.

Májproblémák vagy veseproblémák esetén
A
kezelés kezdetekor nagyobb gondossággal kell eljárni ezeknél a betegeknél és a napi adag 20 mg-ra történő emelésekor óvatosság szükséges.

Ha az előírtnál több Lercaton-t vett be
Ne vegyen be többet az előírt adagnál.
Ha az előírt adagnál többet vett be, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba. Vigye magával a gyógyszert és annak csomagolását.
A megfelelő adagnál több gyógyszer bevétele túl alacsonyra viheti le a vérnyomást, és szabálytalan vagy túl gyors szívműködést eredményezhet.

Ha elfelejtette bevenni a Lercaton-t
Ha elfelejtette bevenni a filmtablettát, egyszerűen hagyja ki azt az adagot, majd folytassa a szedést az előzőeknek megfelelően. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Lercaton szedését
Ha abbahagyja a Lercaton szedését vérnyomása ismét emelkedhet. Kérjük, beszélje meg kezelőorvosával mielőtt abbahagyja a kezelést.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő ezen gyógyszer alkalmazása kapcsán:

Néhány mellékhatás súlyos is lehet.
Amennyiben az alábbi mellékhatások bármelyike fellép, azonnal forduljon kezelőorvosához.


Ritka (1 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): angina pektorisz (például a szív elégtelen vérellátása következtében fellépő mellkasi szorító érzés), allergiás reakciók (tünetei lehetnek a viszketés, kiütések, csalánkiütés), ájulás.

Ha már korábban fennálló angina pektoriszban szenvedő betegek a Lercaton-nal azonos hatástani csoportba tartozó gyógyszert szednek, anginás rohamaik gyakoribbá, hosszabbá vagy súlyosabbá válhatnak. Izolált esetekben szívroham is előfordulhat.

Egyéb lehetséges mellékhatások:
Gyakori
(10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): fejfájás, a pulzusszám növekedése, szívdobogásérzés, azaz kalapáló vagy zakatoló szív (palpitáció), az arc, a nyak vagy a mellkas felső részének váratlan kipirulása, bokaduzzanat.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet): szédülés, vérnyomásesés, gyomorégés, hányinger, gyomortáji fájdalom, bőrkiütés, viszketés, izomfájdalom, nagy mennyiségű vizelet ürítése, gyengeség vagy fáradtságérzés.

Ritka (1 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): álmosság, hányás, hasmenés, csalánkiütés, gyakoribb vizeletürítés, mellkasi fájdalom.

Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg): ínyduzzanat, májműködéssel kapcsolatos változások (laboratóriumi vérvizsgálattal kimutatható), zavaros kifolyó oldat hashártyán keresztül végzett művesekezelés, azaz peritoneális dialízis során, az arc, az ajak, a nyelv vagy a torok duzzanata, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.

Feltételezett mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Lercaton-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lercaton?
- A készítmény hatóanyaga a lerkanidipin.
- Lercaton 10 mg filmtabletta: 10 mg lerkanidipin-hidrokloridot (megfelel 9,4 mg lerkanidipinnek) tartalmaz filmtablettánként.
- Lercaton 20 mg filmtabletta: 20 mg lerkanidipin-hidrokloridot (megfelel 18,8 mg lerkanidipinnek) tartalmaz filmtablettánként.

- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium, povidon K30, magnézium-sztearát
Filmbevonat keverék: hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), makrogol 6000, sárga vas-oxid (E172)/ vörös vas-oxid (E172)

Milyen a Lercaton külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
Lercaton 10 mg filmtabletta
: sárga, kerek, mindkét oldalukon domború felületű 6,5 mm-es filmtabletták, egyik oldalukon bemetszéssel. A bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Lercaton 20 mg filmtabletta: rózsaszín, kerek, mindkét oldalukon domború felületű 8,5 mm-es filmtabletták, egyik oldalukon bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás:
Lercaton 10 mg filmtabletta:
7 db, 14 db, 28 db, 60 db vagy 90 db filmtabletta fehér, átlátszatlan PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Lercaton 20 mg filmtabletta:
28 db, 60 db vagy 90 db filmtabletta fehér, átlátszatlan PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8077/04
LERCATON 20 mg filmtabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Berlin-Chemie AG (Menarini Group)
    • Hatóanyag: lercanidipine
    • ATC: Lercanidipine
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 60x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8077/07
LERCATON 20 mg filmtabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Berlin-Chemie AG (Menarini Group)
    • Hatóanyag: lercanidipine
    • ATC: Lercanidipine
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -2 °C

A Dunántúl nyugati felén döntőrészt napos idő várható, máshol a több-kevesebb napsütés mellett közepesen vagy erősen felhős lesz az ég. Csapadék nem valószínű. Megélénkül, a Tiszántúlon néhol meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 12 fok között valószínű. Késő estére többnyire 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.