LERCATON 20 mg filmtabletta

A Lercaton vényre kapható vérnyomáscsökkentő gyógyszer. Magasvérnyomás-betegség, avagy hipertónia kezelésére használható 18 éves kor feletti felnőttek számára. A gyógyszer hatóanyaga a lerkanidipin-hidroklorid, amely a kalciumcsatorna-blokkolók csoportjába tartozik. A készítményt minden esetben a kezelőorvos által meghatározott adagolásban kell szedni. A tablettát lehetőség szerint mindennap ugyanabban az időszakban, célszerűen reggelizés előtt negyedórával javasolt bevenni. Ilyenkor kerüljük a zsíros ételeket és az alkoholt, valamint a Lercatont nem szabad grapefruittal vagy grapefruitból készült gyümölcslével beszedni. A gyógyszer nem alkalmazható egyes szív-, máj- vagy veseproblémák fennállása esetén, így ezekről mindenképpen tájékoztassuk kezelőorvosunkat, akárcsak az esetleges egyéb szedett gyógyszereinkről. Utóbbiak kapcsán mind a Lercaton, mind a másik készítmény hatása változhat, továbbá bizonyos mellékhatások kockázata is fokozódhat.

A gyógyszer gyakori mellékhatásai közé tartozik a fejfájás, emelkedett pulzus, szívdobogás, a bőr kipirosodása az arc, nyak vagy mellkas területén, illetve a beteg bokái is megduzzadhatnak. Valamelyest ritkábban, de felléphet szédülés, vérnyomásesés, emésztési panaszok, bőrtünetek, izomfájdalmak, fokozott vizeletürítés, gyengeség és fáradtság egyaránt. Ritkán kialakulhat mellkasi szorító érzés, ami a szív elégtelen vérellátására utal, továbbá jelentkezhetnek allergiás reakciók és ájulás is. Ilyen esetekben feltétlenül hívjunk orvosi segítséget azonnal! Fontos, hogy amennyiben elfelejtettük bevenni a tablettát, a következő alkalommal ne szedjünk be dupla dózist! Csak hagyjunk ki ilyenkor egy alkalmat, majd a következő időponttól folytassuk a megszokott rendben a gyógyszeres kúrát. A Lercaton túladagolása túlzottan alacsony szintre viheti a vérnyomást, illetve szívritmuszavart és emelkedett pulzust válthat ki. Ezen felül a gyógyszerszedést nem szabad egyik napról a másikra saját döntés alapján abbahagyni: ha bármilyen kérdésünk, problémánk adódik a Lercaton alkalmazása során, forduljunk a kezelőorvoshoz vagy gyógyszerészhez!

LERCATON 20 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Lercaton és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Lercaton, lerkanidipin-hidroklorid, az úgynevezett kalciumcsatorna-blokkolók közé tartozik (dihidropiridin-csoport), melyek csökkentik a vérnyomást.
A Lercaton a magasvérnyomás-betegség, más néven a hipertónia kezelésére szolgál 18 éves életkor feletti felnőtteknél (a Lercaton nem javasolt gyermekeknek és 18 éves kor alatti serdülőknek).
2. Tudnivalók a Lercaton szedése előtt
Ne szedje a Lercatont:
- ha allergiás (túlérzékeny) a lerkanidipin-hidrokloridra vagy a Lercaton filmtabletta egyéb összetevőire.
- amennyiben bizonyos szívbetegségekben szenved:
- a vérnek a szívből való elfolyását akadályozó szűkület,
- kezeletlen szívelégtelenség,
- instabil angina (nyugalomban is jelentkező vagy fokozatosan súlyosbodó szívtáji fájdalom),
- szívinfarktust követően egy hónapon belül.
- ha Önnek súlyos májkárosodása van.
- ha Önnek súlyos vesekárosodása van vagy Ön művesekezelést (dialízist) igényel.
- ha Ön a májban történő átalakulást (metabolizmust) gátló gyógyszereket szed:
- gombaellenes készítményeket (ketokonazol vagy itrakonazol),
- makrolid antibiotikumokat (például eritromicin, troleandomicin vagy klaritromicin),
- vírusellenes készítményeket (például ritonavir).
- ha Ön ciklosporint tartalmazó gyógyszert szed (transzplantáció esetén használatos a szervkilökődés megakadályozására).
- grépfrúttal vagy grépfrútlével.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lercaton szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek szívbetegsége van,
- ha Önnek máj-, illetve veseproblémái vannak.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha úgy gondolja hogy terhes vagy teherbe eshetett, vagy ha szoptat (Lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" részt).
Gyermekek és serdülők
A Lercaton biztonságosságát és a hatásosságát nem állapították meg 18 évnél fiatalabb gyermekek esetében.
Egyéb gyógyszerek és a Lercaton
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ennek az az oka, hogy amikor a Lercatont más gyógyszerekkel együtt szedik, a Lercaton vagy a másik gyógyszer hatása megváltozhat, vagy bizonyos mellékhatások gyakrabban fordulhatnak elő (Lásd 2. pont " Ne szedje a Lercatont").
Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével különösen, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- fenitoin, fenobarbitál vagy karbamazepin (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek).
- rifampicin (tüdőgümőkór, más néven tuberkulózis, tbc kezelésére használt gyógyszer).
- asztemizol vagy terfenadin (allergia esetén alkalmazott gyógyszerek).
- amiodaron, kinidin vagy szotalol (gyors szívdobogás kezelésére használt gyógyszerek).
- midazolám (az alvás elősegítésére használt gyógyszer).
- digoxin (szívproblémák kezelésére használat gyógyszer).
- béta-blokkolók, mint a metoprolol (magas vérnyomás, szívelégtelenség és szabálytalan szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek)
- cimetidin (több mint 800 mg cimetidint tartalmazó gyógyszer, gyomorfekély, emésztési zavar vagy gyomorégés kezelésére)
- szimvasztatin (az Ön vérének koleszterinszintjének csökkentésére használatos gyógyszer)
- magas vérnyomás kezelésére alkalmazott más gyógyszerek.
A Lercaton egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- Zsíros étel fogyasztása jelentősen megnöveli a gyógyszer vérszintjét (Lásd 3. pont).
- Az alkohol növelheti a Lercaton hatását. Ne fogyasszon alkoholt a Lercaton-kezelés alatt!
- A Lercatont nem szabad grépfrúttal vagy grépfrútlével bevenni (növelhetik a vérnyomáscsökkentő hatást). Lásd a 2. pont - "Ne szedje a Lercatont".
Terhesség, szoptatás és termékenység
A Lercaton nem ajánlott, ha Ön terhes, illetve nem szabad alkalmazni szoptatás alatt. A Lercatonra vonatkozóan nem áll rendelkezésre adat terhes nőknél és szoptató anyáknál való alkalmazásról. Ha Ön terhes vagy szoptat, ha nem alkalmaz fogamzásgátló módszereket, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha ez a gyógyszer szédülést, gyengeséget vagy álmosságot okoz Önnél, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket.
A Lercaton laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Lercatont?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek
A készítmény ajánlott adagja naponta 10 mg, amit a nap ugyanazon szakában ajánlott bevenni, lehetőség szerint reggel, legalább 15 perccel reggeli előtt. Az adagot a kezelőorvos szükség esetén naponta egy Lercaton 20 mg filmtablettára növelheti, amennyiben szükséges (Lásd 2. pont "A Lercaton egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal").
A filmtablettát egészben, vízzel ajánlott bevenni.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A gyógyszert nem szedhetik 18 év alatti gyermekek és serdülők.
Idősek
Nem szükséges a napi adag módosítása. Azonban a kezelés kezdetekor nagyobb gondossággal kell eljárni.
Máj- vagy veseproblémák esetén
A kezelés kezdetekor nagyobb gondossággal kell eljárni ezeknél a betegeknél és a napi adag 20 mg-ra történő emelésekor óvatosság szükséges.
A Lercaton nem alkalmazható súlyos máj- vagy vesekárosodásban szenvedő betegek esetében.
Ha az előírtnál több Lercatont vett be
Ne vegyen be többet az előírt dózisnál.
Ha az előírt adagnál többet vett be, beszéljen kezelőorvosával, vagy azonnal menjen kórházba. Vigye magával a gyógyszert és annak dobozát.
A megfelelő adagnál több gyógyszer bevétele túl alacsonyra viheti le a vérnyomást, és szabálytalan vagy túl gyors szívműködést eredményezhet.
Ha elfelejtette bevenni a Lercatont
Ha elfelejtette bevenni a filmtablettát, egyszerűen hagyja ki azt az adagot, majd folytassa a szedést az előzőeknek megfelelően. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Lercaton szedését
Ha abbahagyja a Lercaton szedését vérnyomása ismét emelkedhet. Kérjük, beszélje meg kezelőorvosával mielőtt abbahagyja a kezelést.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő ezen gyógyszer alkalmazása kapcsán:
Néhány mellékhatás súlyos is lehet.
Amennyiben az alábbi mellékhatások bármelyike fellép, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Ritka (1 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): angina pektorisz (például a szív elégtelen vérellátása következtében fellépő mellkasi szorító érzés), allergiás reakciók (tünetei lehetnek a viszketés, kiütések, csalánkiütés), ájulás.
Ha már korábban fennálló angina pektoriszban szenvedő betegek a Lercatonnal azonos hatástani csoportba tartozó gyógyszert szednek, anginás rohamaik gyakoribbá, hosszabbá, vagy súlyosabbá válhatnak. Izolált esetekben szívroham is előfordulhat.
Egyéb lehetséges mellékhatások:
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): fejfájás, a pulzusszám növekedése, szívdobogásérzés, azaz kalapáló vagy zakatoló szív (palpitáció), az arc, a nyak vagy a mellkas felső részének váratlan kipirulása, bokaduzzanat.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet): szédülés, vérnyomásesés, gyomorégés, hányinger, gyomortáji fájdalom, bőrkiütés, viszketés, izomfájdalom, nagy mennyiségű vizelet ürítése, gyengeség vagy fáradtság érzet.
Ritka (1 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): álmosság, hányás, hasmenés, csalánkiütés, gyakoribb vizeletürítés, mellkasi fájdalom.
Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg): ínyduzzanat, májműködéssel kapcsolatos változások (vértesztekkel kimutatható), zavaros kifolyó oldat hashártyán keresztül végzett művesekezelés, azaz peritoneális dialízis során, az arc, az ajak, a nyelv vagy a torok duzzanata, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
Feltételezett mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lercatont tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon vagy a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lercaton?
- A készítmény hatóanyaga a lerkanidipin.
- Lercaton 10 mg filmtabletta: Egy filmtabletta 10 mg lerkanidipin-hidrokloridot (megfelel 9,4 mg lerkanidipinnek) tartalmaz.
- Lercaton 20 mg filmtabletta: Egy filmtabletta 20 mg lerkanidipin-hidrokloridot (megfelel 18,8 mg lerkanidipinnek) tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, karboximetilkeményítő-nátrium, povidon K30, magnézium-sztearát
Filmbevonat: hipromellóz, talkum, titán-dioxid (E171), makrogol 6000, sárga vas-oxid (E172)/ vörös vas-oxid (E172)
Milyen a Lercaton külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
Lercaton 10 mg filmtabletta: sárga, kerek, mindkét oldalukon domború felületű filmtabletták, egyik oldalukon bemetszéssel. A bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Lercaton 20 mg filmtabletta: rózsaszín, kerek, mindkét oldalukon domború felületű filmtabletták, egyik oldalukon bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Csomagolás:
Lercaton 10 mg filmtabletta:
7 db, 14 db, 28 db, 60 db vagy 90 db filmtabletta fehér, átlátszatlan PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Lercaton 20 mg filmtabletta:
28 db, 60 db vagy 90 db filmtabletta fehér, átlátszatlan PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8077/04
LERCATON 20 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Berlin-Chemie AG (Menarini Group)
  • Hatóanyag: lercanidipine
  • ATC: Lercanidipine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 60x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8077/07
LERCATON 20 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Berlin-Chemie AG (Menarini Group)
  • Hatóanyag: lercanidipine
  • ATC: Lercanidipine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció