KALDYUM 600 mg retard kemény kapszula

KALDYUM 600 mg retard kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Kaldyum kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A készítmény hatóanyaga a kálium-klorid, az alapvető élettani folyamatokhoz nélkülözhetetlen kálium-ion sósavas sója. A kálium specifikus élettani hatásokkal rendelkező ion, a test legtöbb szövetének a legfontosabb sejten belüli kationja. A kálium-ionok számos alapvető élettani folyamatban vesznek részt, beleértve a sejten belüli tónus fenntartását, az idegimpulzus-vezetést, a szív-, a vázizomzat és a simaizmok összehúzódását és a normális vesefunkció fenntartását.
A kálium legnagyobb része az étkezéssel kerül a szervezetbe. Gyógyszerként a kálium sóit a káliumhiányos állapotok kezelésére, vagy ezek megelőzésére alkalmazzák.
2. Tudnivalók a Kaldyum kapszula szedése előtt
Ne szedje a Kaldyum kapszulát:
- ha allergiás a kálium-kloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Önnél magas szérum káliumszintet állapítottak meg (laboratóriumi vizsgálatokkal), melyet bizonyos állapotok és gyógyszerek is előidézhetnek. Emelkedett káliumszint előfordulhat bizonyos vízhajtó gyógyszerek (káliummegtakarító diuretikumok), vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. ACE-gátlók) alkalmazása esetén, mellékvesekéreg-elégtelenségben, veseelégtelenségben, acidózisban (a vér elsavasodása pl. cukorbetegségben szenvedő betegek esetén), szöveti trauma (nagy testfelületre kiterjedő égés) után.
- heveny és idült veseelégtelenség bizonyos stádiumaiban,
- mellékvesekéreg-elégtelenségben (Addison-kórban),
- heveny kiszáradás esetén,
- lelassult gyomor-bélműködésben.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Kaldyum kapszula szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A kórtörténetben szereplő vagy aktuálisan fennálló gyomor- vagy nyombélfekély esetén fokozott óvatosság szükséges.
Időskorban vagy elégtelen veseműködés esetén az adag csökkentésére lehet szükség.
Fokozott elővigyázatosság szükséges digitálisz (szívműködésre ható gyógyszer) egyidejű szedése esetén a káliumpótlás hirtelen elhagyásakor, mivel az így kialakuló alacsony szérum káliumszint a digitálisz mérgezés kialakulásának veszélyét növeli.
Bizonyos körülmények esetén kezelőorvosa a Kaldyum kapszula helyett más káliumtartalmú készítményt írhat fel Önnek, vagy olyan eset is előfordulhat, hogy a Kaldyum kapszulával történő kezelés kiegészítésére más készítményt is javasol Önnek.
Egyéb gyógyszerek és a Kaldyum kapszula
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
- Káliumsók és káliummegtakarító vízhajtók egyidejű alkalmazása súlyos káliumszint emelkedést okozhat.
- A vérnyomáscsökkentő ACE-gátlók (pl. kaptopril, enalapril) szérum káliumszint-emelkedést okozhatnak. ACE-gátlókat szedő betegeknél káliumpótlást csak szoros ellenőrzés mellett lehet alkalmazni.
- Az angiotenzin-II-receptor-blokkolók, és az aliszkiren (vérnyomás csökkentésére és bizonyos szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek) egyidejű alkalmazása káliumszint emelkedést okozhat.
- A protonpumpa-gátlók (gyomorsav csökkentésére alkalmazott gyógyszerek) egyidejű alkalmazása káliumszint emelkedést okozhat.
- Nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel és ún. antikolinerg hatású gyógyszerekkel együtt adva fokozódhatnak a gyomor-bélrendszeri mellékhatások.
- Szívműködésre ható gyógyszerekkel (digitálisz glikozidokkal , béta-blokkolókkal), heparinnal (vérhígító), ciklosporinnal (immunrendszerre ható készítmény) együtt adva a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése szükséges.
- Vesekárosító anyagokkal (ciszplatin, aminoglikozidok) együtt adva a káliumszint nő.
A Kaldyum kapszula egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A káliumban gazdag élelmiszerek és gyógynövények (pl. gyermekláncfű levél és gyökér, banán, paradicsom, narancslé) egyidejű alkalmazása növeli a káliumszint emelkedésének kockázatát. A magas káliumtartalmú táplálékok fogyasztását esetleg mérsékelni kell.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Nem végeztek kontrollált klinikai vizsgálatokat terheseken, de a tapasztalatok alapján az előny/kockázat szigorú (orvos általi) mérlegelésével a készítmény terhesség idején is szedhető.
A káliumpótlásnak általában nincs, vagy kicsi a hatása az anyatej káliumtartalmára. Nincs arra adat, hogy az anyának szájon át adagolt kálium bármilyen ártalmas hatást okozna az anyatejjel táplált csecsemőknél.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs arra adat, hogy a kálium készítményeknek hatása lenne a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
3. Hogyan kell szedni a Kaldyum kapszulát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Az adagolást az egyéni szükségletek szerint kell beállítani.
Felnőttek
A készítmény ajánlott adagja a káliumhiány megelőzésére 2-3 kapszula/nap, a káliumhiány kezelésére 5-12 kapszula/nap, a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése mellett.
Kettőnél több kapszula alkalmazása esetén a napi adagot két vagy több részre kell osztani.
A kezelés során - különösen szív- és vesebetegség esetén - a szérum káliumszint rendszeres ellenőrzése mellett időnkénti EKG kontroll javasolt.
Alkalmazása gyermekeknél
Gyermekek esetében kevés tapasztalat áll rendelkezésre.
Vesekárosodás
Súlyos veseelégtelenségben a Kaldyum kapszulát nem szabad alkalmazni (lásd a "Ne szedje a Kaldyum kapszulát" című fejezetet).
Májkárosodás
Nem végeztek vizsgálatokat májkárosodásban szenvedő betegek esetén.
Időskor
Időskorban a veseműködés lehetséges romlása miatt az adag csökkentése válhat szükségessé.
Az alkalmazás módja:
Általános esetben a gyógyszert étkezés közben vagy után szétrágás nélkül, bőséges folyadékkal kell bevenni.
Gyomorszondával történő táplálás esetén:
A kapszulahéj kinyitható, és annak tartalma a gyomorszondába töltendő ételhez, folyadékhoz keverhető.
Ha az előírtnál több Kaldyum kapszulát vett be
Túladagolás esetén a lehetséges mellékhatások mellett a magas szérum káliumszint tünetei fordulhatnak elő a mérgezés súlyosságától függően: érzészavar, izomgyengeség, légzési nehézség, bénulás, vérnyomásesés, sokkos állapot, szívritmuszavarok, szívmegállás. Az emelkedett szérum káliumszint az EKG vizsgálat alapján egyszerűen kimutatható.
Ha a gyógyszerből jóval többet vett be az előírtnál, haladéktalanul értesítse kezelőorvosát, mert a túladagolás kezelése összetett, azt minél hamarabb el kell kezdeni, és gyógyintézeti (esetleg intenzív) ellátásra is szükség lehet.
Ha elfelejtette bevenni a Kaldyum kapszulát
Ha gyógyszerét elfelejtette bevenni, mielőbb pótolja a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolhatja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki magát.
Ha idő előtt abbahagyja a Kaldyum kapszula szedését
Ebben az esetben a szérum káliumszintje a kívánatosnál alacsonyabb maradhat, és megjelenhetnek a káliumhiány tünetei, mint pl. izomgyengeség, izomgörcs, bélrenyheség, szabálytalan szívverés, EKG-eltérések.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnali teendőt igénylő mellékhatások:
- Ritkán szapora szívdobogás előfordulhat, ekkor a gyógyszer szedését azonnal fel kell függeszteni, és orvoshoz kell fordulni.
- Egyes esetekben az emésztőcsatornában vérzés, fekély, bélátfúródás és szűkület előfordulhat a lassú hatóanyag-leadású kálium-klorid készítmények alkalmazása után is. Ha ismétlődő hányás vagy hasmenés, szurokszínű vagy véres széklet jelentkezik, a gyógyszer szedését azonnal fel kell függeszteni, és orvoshoz kell fordulni.
- Ritkán izomgyengeség fordulhat elő, ekkor a gyógyszer szedését azonnal fel kell függeszteni, és orvoshoz kell fordulni.
- Megemelkedett káliumszint, melynek tünetei érzészavar (pl. égő, szúró érzés, bizsergés, viszketés), izomgyengeség, bénulás, vérnyomásesés, szabálytalan szívverés lehetnek, ekkor a gyógyszer szedését azonnal fel kell függeszteni, és orvoshoz kell fordulni.
Mivel a készítményről nem áll rendelkezésre olyan modern klinikai dokumentáció, mely alapján a mellékhatások gyakoriság szerint csoportosíthatók lennének, a további mellékhatásokat szervrendszerenként csoportosítva tüntetjük fel:
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:
Hányinger, hányás, hasmenés, haspuffadás, hasi görcsök is előfordulhatnak a káliumsók bevétele után. Ezek a tünetek a bélcsatorna irritációjának (pl. gyulladás) a következményei; leginkább egyidejű étkezéssel és a gyógyszer több részletben történő bevételével csökkenthetők.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Kaldyum kapszulát tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Kaldyum kapszula?
- A készítmény hatóanyaga: 600 mg kálium-klorid retard kemény kapszulánként.
- Egyéb összetevők:
Mag: indigókármin (E132), vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, dimetikon, 30%-os poliakrilát-diszperzió, mikrokristályos cellulóz.
Kapszulahéj: Felső rész: eritrozin (E127), indigókármin (E132), zselatin. Alsó rész: zselatin.
Milyen a Kaldyum kapszula külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Retard kemény kapszula; felső részén kék színű, alsó részén színtelen, átlátszó "OEL" méretű kemény zselatin kapszulába töltött, fehér vagy sárgásfehér és kék színű, szagtalan retard pelletek.
Csomagolás: 50 db, 70 db, 80 db, 90 db, 100 db vagy 120 db kapszula PE garanciazáras kupakkal lezárt átlátszó üvegben, dobozban. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 50x Törzskönyvi szám: OGYI-T-5297/01
KALDYUM 600 mg retard kemény kapszula
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: EGIS
  • Hatóanyag: potassium chloride
  • ATC: Kalium chloride
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 788 Ft Lefoglalom
Kiszerelés: 100x Törzskönyvi szám: OGYI-T-5297/02
KALDYUM 600 mg retard kemény kapszula
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: EGIS
  • Hatóanyag: potassium chloride
  • ATC: Kalium chloride
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1341 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)