HEMORID végbélkúp

HEMORID végbélkúp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Hemorid végbélkúp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Hemorid végbélkúp az aranyér és más végbéltáji megbetegedések heveny tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszer. A Hemorid végbélkúp csillapítja a helyi vérzést és duzzanatot, a viszketést és a fájdalmat és enyhe fertőtlenítő hatással is rendelkezik.
2. Tudnivalók a Hemorid végbélkúp alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Hemorid végbélkúpot:
- ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A végbéltájékot minden székletürítés után langyos vízzel és szappannal meg kell mosni és puha kendővel meg kell szárítani.
Ha a tünetei 1-2 hetes kezelés során nem javulnak, keresse fel kezelőorvosát, mivel proktológiai vizsgálatot kell végezni.
A Hemorid végbélkúp egyebek mellett (lásd 6. pont) prokaint is tartalmaz, amivel szemben egyes betegek túlérzékenyek lehetnek. Ilyenek lehetnek azok, akik korábban foghúzás vagy más kisebb sebészi beavatkozások kapcsán kapott helyi érzéstelenítés után viszkető bőrkiütéseket tapasztaltak. Túlérzékenységre utaló bőrkiütések fellépése esetén a kúp használatát azonnal abba kell hagyni.
Gyermekek és serdülők
Gyermekek esetében a Hemorid végbélkúp alkalmazásának biztonságosságáról és hatásosságáról nem áll rendelkezésre megfelelő tapasztalat.
Egyéb gyógyszerek és a Hemorid végbélkúp
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Gyógyszerkölcsönhatás nem ismert.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A kezelés a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem korlátozza.
3. Hogyan kell alkalmazni a Hemorid végbélkúpot?
A Hemorid végbélkúpot mindig a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A javasolt adag felnőtteknek:
Naponta 1 vagy 2 alkalommal (székletürítés után, illetve este, lefekvés előtt) egy kúpot kell óvatosan a végbélbe helyezni. A végbélnyílást és környékét minden székletürítés után langyos vízzel és szappannal meg kell mosni és puha kendővel meg kell szárítani.
Enyhe hashajtóval vagy megfelelő étrenddel gondoskodni kell arról, hogy a széklet ne legyen kemény.
A heveny tünetek általában néhány napos kezelés után enyhülnek. Ha ez 1-2 hét alatt sem következik be, akkor hagyja abba a kúp használatát és behatóbb vizsgálat céljából forduljon orvoshoz!
Ha az előírtnál több Hemorid végbélkúpot alkalmazott
A Hemorid kúp túladagolásának egyetlen esete sem ismert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Hemorid kúp átmeneti enyhe égő érzésen kívül csak ritkán okoz egyéb kellemetlenségeket.
Túlérzékenységi reakciókat főleg a készítményben lévő prokain okozhat, főleg allergiás bőrreakciók formájában. Túlérzékenységre utaló bőrkiütések fellépése esetén a kúp használatát azonnal abba kell hagyni.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Hemorid végbélkúpot tárolni?
Hűtőszekrényben (2-8 °C-on) tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Hemorid végbélkúp?
- A készítmény hatóanyagai: Egy kúp 35 prokain-hidrokloridot, 18 mg efedrin-hidrokloridot, mentolt, 5 mg racém kámfort és 0,1 mg cickafarkolajat tartalmaz.
- Egyéb összetevők: 96%-os alkohol, szilárd zsír.
Milyen a Hemorid végbélkúp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Csaknem fehér, homogén torpedó alakú kúp.
10 db kúp PVC/PE buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 10x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20702/01
HEMORID végbélkúp
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pharmamagist
  • Hatóanyag: összetett: camphora, menthol, aetheroleum millefolii, epinephrine, procaine, ephedrine
  • ATC: Procaine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható, azonban északon és az ország keleti felén erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, arrafelé előfordulhatnak - néhol több hullámban is - záporok, zivatarok, sőt keleten egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Délnyugat felől ugyanakkor megnövekszik a magasszintű felhőzet is. Többnyire gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, délkeleten kísérhetik a déli irányú szelet időnként élénk lökések, zivatarok környezetében viszont viharos lökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet 21 és 29 fok között változik, a felhősebb északkeleti tájakon marad hűvösebb az idő. Késő estére 14 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.