GABAGAMMA 600 mg filmtabletta

GABAGAMMA 600 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Gabagamma filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Gabagamma filmtabletta az epilepszia és a perifériás neuropátiás fájdalom (hosszan fennálló idegkárosodás okozta fájdalom) kezelésére alkalmazott gyógyszerek csoportjába tartozik.

A Gabagamma filmtabletta hatóanyaga a gabapentin.

Gabagamma-val lehet kezelni:

- Az epilepszia különböző formáit (kezdetben az agy bizonyos területeire korlátozódó rohamok, amelyek a roham más agyterületekre való átterjedésével vagy anélkül lépnek fel). Az Ön vagy 6 éves vagy annál idősebb gyermekének kezelőorvosa Gabagamma filmtablettát ír fel az epilepszia kezelésére, ha a jelenlegi kezelése nem kielégítő hatású. A Gabagamma filmtablettát Önnek vagy 6 éves vagy annál idősebb gyermekének a jelenlegi kezelése mellett kell szednie, kivéve ha orvosa másképp rendelte.
A Gabagamma filmtabletta önmagában is alkalmazható felnőttek és 12 évnél idősebb serdülők kezelésére.

- Perifériás neuropátiás fájdalom (hosszan fennálló idegkárosodás okozta fájdalom). Számos betegség okozhat perifériás (elsősorban a lábakban és/vagy karokban előforduló) neuropátiás fájdalmat, például a cukorbetegség vagy az övsömör. A fájdalom jellege lehet forró, égő, lüktető, nyilalló, szúró, éles, görcsös, sajgó, fájó, bizsergő, zsibbadó szorító és szurkáló stb.


2. Tudnivalók a Gabagamma filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Gabagamma filmtablettát
- ha allergiás a gabapentinre, szójára, mogyoróra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Gabagamma filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha veseproblémáktól szenved, kezelőorvosa eltérő adagolási sémát írhat elő,
- ha művesekezelés (méreganyagok eltávolítása veseelégtelenség miatt) alatt áll, mondja el orvosának, ha izomfájdalom és/vagy gyengeség fejlődik ki Önnél
- ha tartós gyomorfájdalom, hányinger vagy hányás jelentkezne, azonnal keresse fel kezelőorvosát, mivel ezek a heveny hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz) tünetei lehetnek.
- ha Ön idegrendszeri vagy légzőszervi betegségben szenved, illetve 65 évesnél idősebb, a kezelőorvosa a szokásostól eltérő adagolást írhat elő az Ön számára.
- A gyógyszer alkalmazása előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha valaha visszaélt olyan szerekkel, vagy valaha függővé vált olyan szerektől, mint az alkohol, a vényköteles gyógyszerek vagy a tiltott kábítószerek; ez azt jelentheti, hogy az Ön esetében nagyobb lehet annak a kockázata, hogy függővé válik a Gabagammától.


A forgalomba hozatal utáni tapasztalatok során beszámoltak a gabapentinnel kapcsolatos gyógyszer-visszaélési és gyógyszerfüggőségi esetekről. Beszéljen kezelőorvosával, ha Önnél korábban már előfordult gyógyszervisszaélés vagy gyógyszerfüggőség.

Függőség
Előfordulhat, hogy függőség alakul ki a Gabagamma alkalmazása során (késztetés a készítmény folyamatos szedésére). Ilyen esetben elvonási tünetei alakulhatnak ki, amikor abbahagyja a Gabagamma szedését (lásd 3. pont, "Hogyan kell szedni a Gabagammát?", valamint "Ha idő előtt abbahagyja a Gabagamma alkalmazását"). Ha aggályai vannak, hogy a Gabagamma alkalmazása kapcsán függőség alakulhat ki Önnél, fontos, hogy ezt megbeszélje kezelőorvosával.

Ha a következő jelek bármelyikét észleli a Gabagamma alkalmazása során, az annak a jele lehet, hogy függőség alakult ki Önnél.
- Úgy érzi, a felíró orvos által javasoltnál hosszabb ideig kell alkalmaznia a készítményt.
- Úgy érzi, hogy az ajánlott adagnál nagyobb mennyiséget kell alkalmaznia.
- A felírtaktól eltérő okokból alkalmazza a készítményt.
- Többször sikertelenül próbálta a készítmény alkalmazását abbahagyni vagy kontroll alatt tartani.
- Amikor abbahagyja a készítmény alkalmazását, rosszul érzi magát, és a készítmény ismételt alkalmazása után jobban érzi magát.

Ha a fentiek bármelyikét észleli, forduljon kezelőorvosához, hogy megbeszéljék az Ön számára leginkább megfelelő kezelési megoldást, beleértve azt is, hogy mikor alkalmas a kezelés leállítása, és hogyan teheti meg ezt biztonságosan.


Az epilepszia ellen gyógyszert - mint a gabapentin - szedő betegek kis hányadánál önkárosító vagy öngyilkossági gondolatok jelentkeztek. Ha bármikor ilyen gondolatai támadnak, azonnal forduljon kezelőorvosához.

Fontos információ lehetségesen súlyos hatásokról
A gabapentinnel összefüggésben súlyos bőrkiütések, többek között Stevens-Johnson-szindróma, úgynevezett toxikus epidermális nekrolízis, valamint eozinofíliával és szisztemás tünetekkel járó gyógyszerreakció (DRESS) előfordulásáról számoltak be. Hagyja abba a gabapentin
alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz, ha ezekkel a 4. pontban leírt, súlyos bőrreakcióval kapcsolatos tünetek bármelyikét észleli.

Olvassa el ezeknek a tüneteknek a leírását a betegtájékoztató 4. pont következő részében "Azonnal keresse fel orvosát, ha a gyógyszer bevételét követően a következő tünetek bármelyikét észleli, mivel ezek súlyosak lehetnek".

Izomgyengeség, érzékenység vagy fájdalom esetén, különösen, ha ezzel egyidőben nem érzi jól magát vagy magas láza van, előfordulhat, hogy ez kóros izomlebomlás következménye, amely életveszélyes lehet és veseproblémákhoz vezethet. Vizeletének elszíneződését is tapasztalhatja, valamint megváltozhatnak vérvizsgálati eredményei (főleg a vér kreatin-foszfokináz szintje emelkedhet). Ha e jelek vagy tünetek bármelyikét észleli, kérjük azonnal forduljon kezelőorvosához.

Egyéb gyógyszerek és a Gabagamma filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Különösen fontos, hogy elmondja kezelőorvosának (vagy gyógyszerészének), ha Ön görcsroham, alvászavar, depresszió, szorongás vagy bármely más neurológiai vagy pszichiátriai probléma miatt nemrégiben gyógyszert szedett vagy jelenleg is szed.

Opioidot - például morfint - tartalmazó gyógyszerek

Ha bármilyen opioid-tartalmú (pl. morfin tartalmú) gyógyszert szed, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mert az opioidok fokozhatják a Gabagamma filmtabletta hatását. Ezen kívül a Gabagamma és az opioidok együttes alkalmazása álmosságot, kábultságot, a légzés csökkenését, vagy halált okozhat.

Gyomorsavcsökkentők emésztési zavar kezelésére
Ha alumínium és magnézium tartalmú gyomorsavlekötő gyógyszereket a Gabagammával együtt vesz be, akkor csökkenhet a Gabagamma felszívódása a gyomorból. Ezért javasolt, hogy az antacidum alkalmazását követően legalább két óra elteltével vegye be a Gabagammát.

A Gabagamma
- nem várható, hogy kölcsönhatásba lépne egyéb epilepszia-elleni, vagy szájon át szedhető fogamzásgátló gyógyszerekkel.

- befolyásolhatja néhány laborvizsgálat eredményét, vizeletvizsgálat esetén közölje kezelőorvosával vagy a kórházban, hogy mit szed.

A Gabagamma filmtabletta egyidejű bevétele étellel
A Gabagamma filmtabletta étkezés közben, vagy attól függetlenül is bevehető.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A Gabagamma filmtablettát nem szabad terhesség alatt szedni, csak ha orvosa másképpen nem rendeli. Fogamzóképes korú nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.

Nincsenek olyan vizsgálatok, amelyekben kifejezetten terhes nőknél tanulmányozták volna a gabapentin alkalmazását, de egyéb, az epilepsziás rohamok kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel kapcsolatban a fejlődő baba károsodásának fokozott kockázatáról számoltak be, különösen akkor, ha a rohamokra egyszerre több gyógyszeres kezelést is alkalmaztak. Ezért, amikor csak lehetséges, csak egyféle gyógyszert szedjen a rohamok kezelésére terhessége alatt, kizárólag a kezelőorvosa beleegyezésével.

Terhesség alatti alkalmazás esetén a gabapentin megvonási tünetekhez vezethet újszülötteknél. Ez a kockázat még nagyobb lehet, ha a gabapentint opioid fájdalomcsillapítókkal (súlyos fájdalom enyhítésére szolgáló gyógyszerekkel) együtt alkalmazzák.

Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne a Gabagamma filmtabletta szedése közben, azonnal forduljon kezelőorvosához. Hirtelen ne hagyja abba a Gabagamma szedését, mivel az a rohamok visszatéréséhez vezethet, mely súlyos következményekkel járhat Önre és gyermekére nézve.

Szoptatás
A Gabagamma filmtabletta hatóanyaga, a gabapentin kiválasztódik az emberi anyatejbe. A Gabagamma filmtabletta szedése alatt nem ajánlott a szoptatás, mivel a csecsemőre gyakorolt hatása nem ismert.

Termékenység
Állatkísérletekben nem észleltek a termékenységre kifejtett hatást.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Gabagamma filmtabletta szédülést, álmosságot és fáradtságot okozhat. Ne vezessen, ne kezeljen bonyolult gépeket illetve ne vegyen részt más potenciálisan veszélyes tevékenységekben addig, amíg nem ismeri, hogy a gyógyszer befolyásolja-e ezen tevékenységekhez szükséges képességeit.

A Gabagamma filmtabletta szójalecitint tartalmaz
Ha allergiás mogyoróra vagy szójára, ne alkalmazza ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Gabagamma filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ne alkalmazzon többet a gyógyszerből, mint amennyit a kezelőorvosa előírt.


Kezelőorvosa határozza meg az Ön számára megfelelő adagot.

Epilepsziában a készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek és serdülők
Annyi tablettát vegyen be, amennyit orvosa előírt. Kezelőorvosa rendszerint fokozatosan állítja be az Ön adagját. A kezdő adag általában napi 300-900 mg között van. Ezt követően az adag emelhető kezelőorvosa utasítása szerint a napi maximális 3600 mg-os dózis eléréséig, amelyet 3 részre osztva kell bevennie, azaz egyszer reggel, egyszer délután és egyszer este.

6 éves vagy annál idősebb gyermekek
A gyermeke számára alkalmazandó adagot a kezelőorvos határozza meg a gyermek testsúlya alapján. A kezelés alacsony kezdőadaggal indul, amit fokozatosan növelnek, körülbelül 3 nap alatt. A szokásos adag az epilepszia kezelésére 25-35 mg/testtömeg-kilogramm/nap. Rendszerint 3 részre osztva kell bevenni a tablettákat minden nap, vagyis egyszer reggel, egyszer délután és egyszer este.

A Gabagamma 6 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésére nem ajánlott.

Perifériás neuropátiás fájdalomban a készítmény ajánlott adagja

Felnőttek:
Annyi tablettát vegyen be, amennyit orvosa előírt. Kezelőorvosa rendszerint fokozatosan állítja be az Ön adagját. A kezdő adag általában napi 300-900 mg között van. Ezt követően az adag kezelőorvosa utasítása szerint emelhető a napi maximális 3600 mg-os dózis eléréséig, amelyet orvosa útmutatása szerint 3 részre osztva kell bevennie, azaz egyszer reggel, egyszer délután és egyszer este.

Ha vesebetegségben szenved vagy művese-kezelésben részesül:
Kezelőorvosa eltérő adagolási sémát és/vagy adagot írhat elő, ha vesebetegségben szenved vagy művese-kezelésben részesül.

Amennyiben Ön időskorú (65 éves kor fölött)
Ön a szokásos módon szedheti a Gabagammát, kivéve, ha veseproblémái vannak. Kezelőorvosa eltérő adagolási sémát és/vagy adagokat írhat fel, amennyiben Önnek veseproblémái vannak.

Ha a Gabagamma alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek vagy csekélynek érzi, minél hamarabb forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Az alkalmazás módja
Gabagamma filmtablettát szájon át kell alkalmazni. A tablettákat mindig egészben és sok vízzel kell lenyelni.

A Gabagammát folyamatosan kell szednie, amíg kezelőorvosa nem mondja, hogy hagyja abba.

Ha az előírtnál több Gabagamma filmtablettát vett be
Az ajánlottnál magasabb dózis a mellékhatások növekedését okozhatja, ide tartozik a tudatvesztés, szédülés, kettős látás, elmosódott beszéd, álmosság és hasmenés. Azonnal hívja orvosát vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi ambulanciájára, ha az előírtnál több Gabagamma filmtablettát vett be. Vigye magával a megmaradt tablettákat, amelyeket még nem vett be, valamint a gyógyszer dobozát és címkéjét, hogy a kórházban azonnal láthassák, hogy milyen gyógyszert vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Gabagamma filmtablettát
Ha elfelejt bevenni egy adagot, vegye be azonnal, amikor eszébe jut, kivéve, ha már eljött a következő adag ideje. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Gabagamma filmtabletta szedését
Ne hagyja abba hirtelen a Gabagamma alkalmazását. Ha szeretné abbahagyni a Gabagamma alkalmazását, előbb forduljon kezelőorvosához. Ő majd elmondja, hogyan teheti ezt meg. A kezelés felfüggesztésekor fokozatosan, legalább egy hét leforgása alatt kell elhagyni a gyógyszert.
Rövid és hosszú távú Gabagamma-kezelés leállítása után tudnia kell arról, hogy bizonyos mellékhatásokat, úgynevezett megvonási tüneteket tapasztalhat. Ezek a hatások a következők lehetnek: görcsroham, szorongás, alvási nehézség, hányinger, fájdalom, verejtékezés, remegés, fejfájás, depresszió, szokatlan érzet, szédülés és általános rossz közérzet. Ezek a hatások általában a Gabagamma-kezelés leállítását követő 48 órán belül jelentkeznek. Ha megvonási tüneteket tapasztal, forduljon kezelőorvosához.


Ha bármilyen további kérdése van e gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Hagyja abba a Gabagamma alkalmazást, és azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli:

• vöröses, nem kiemelkedő, céltáblaszerű vagy körkörös foltok a törzsön, a közepükön gyakran
hólyaggal, bőrhámlás, a száj, a torok, az orr, a nemi szervek és a szemek kifekélyesedése. Ezeket a
súlyos bőrkiütéseket láz vagy influenzaszerű tünetek előzhetik meg (Stevens-Johnson-szindróma,
toxikus epidermális nekrolízis).
• Testszerte jelentkező kiütés, magas testhőmérséklet és megnagyobbodott nyirokcsomók (DRESS
szindróma vagy gyógyszer-túlérzékenységi tünetcsoport).

Azonnal keresse fel orvosát, ha a gyógyszer bevételét követően a következő tünetek bármelyikét észleli, mivel ezek súlyosak lehetnek:
- Súlyos bőrelváltozások, amelyek azonnali figyelmet igényelnek, az ajkak-és az arc duzzanata, bőrkiütés, bőrpír és/vagy hajhullás (ezek súlyos allergiás reakció tünetei lehetnek)
- Tartós hasi fájdalom, hányinger és hányás, mivel ezek a heveny hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz) tünetei lehetnek.
- Légzési problémák, amelyek ha súlyossá válnak, Önnek sürgősségi vagy intenzív osztályos ellátásra lehet szüksége, hogy normálisan tudjon lélegezni.

A Gabagamma okozhat súlyos vagy életet veszélyeztető allergiás reakciót, amely érintheti a bőrét, vagy a testének más részeit is, úgy, mint a májat vagy a vér alakos elemeit. Önnél ez a típusú reakció jelentkezhet bőrkiütéssel vagy anélkül. Előfordulhat, hogy emiatt kórházi ellátásra szorul, vagy hogy abba kell hagynia a Gabagamma szedését.

Azonnal értesítse az orvosát, ha Önnél az alábbi tünetek bármelyike jelentkezik:
- bőrkiütés
- csalánkiütés
- láz
- nem múló nyirokcsomó-duzzanat
- ajkak és nyelv duzzanata
- a bőr vagy a szemfehérje sárgasága
- szokatlan véraláfutás vagy vérzés
- súlyos kimerültség vagy gyengeség
- váratlan izomfájdalom
- gyakori fertőzések

Ezek a tünetek egy súlyos allergiás reakció első jelei lehetnek. Orvosa az Ön vizsgálata után dönt arról, hogy folytatnia kell-e a Gabagamma szedését.

Ha művesekezelésben részesül, értesítse kezelőorvosát, ha izomfájdalom és/vagy gyengeség alakul ki.

Egyéb mellékhatások:

Nagyon gyakori (10 emberből több mint 1-nél fordulhat elő)
- vírusfertőzés
- álmosság, szédülés, a mozgás-koordináció hiánya
- fáradtság, láz

Gyakori (10 emberből legfeljebb 1-nél fordulhat elő)
- tüdőgyulladás, légúti fertőzés, húgyúti fertőzés, fülgyulladás vagy egyéb fertőzések
- alacsony fehérvérsejtszám
- étvágytalanság, megnövekedett étvágy
- düh mások irányában, zavartság, hangulatváltozás, depresszió, szorongás, idegesség és
gondolkodási nehézség
- görcsök, rángatózó mozgás, beszédzavar, memóriazavar, remegés, álmatlanság, fejfájás, érzékeny bőr, érzéscsökkenés (zsibbadás), koordinációs nehézségek, szokatlan szemmozgás, fokozott-, csökkent- vagy hiányzó reflexek
- homályos látás, kettős látás
- forgó jellegű szédülés
- magas vérnyomás, kipirulás vagy értágulás
- nehézlégzés, hörghurut, torok-kaparás, köhögés, orrszárazság
- hányás, émelygés (hányinger), fogászati rendellenességek, fogínygyulladás, hasmenés, gyomorfájdalom, emésztési zavar, székrekedés, száj- vagy torokszárazság, bélgázosság
- arcduzzanat, horzsolások, bőrkiütés, bőrviszketés, pattanás
- ízületi fájdalom, izomfájdalom, hátfájdalom, izomrángás
- merevedési zavar (impotencia)
- láb- és karduzzanat, és járási nehézség, gyengeség, fájdalom, rossz közérzet, influenza-szerű tünetek
- fehérvérsejtszám-csökkenés, súlygyarapodás
- véletlen sérülés, csonttörés, horzsolás

Emellett, gyermekekkel végzett klinikai vizsgálatok során gyakran számoltak be agresszív magatartásról és rángatózó mozgásról.

Nem gyakori (100 emberből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
- agitáció (krónikus nyugtalansággal és akaratlan, céltalan mozgásokkal járó állapot)
- allergiás reakció pl. csalánkiütés
- csökkent mozgás
- szapora szívverés
- nyelési nehézség
- duzzanatok, melyek megjelenhetnek az arcon, törzsön és végtagokon
- rendellenes vérvizsgálati eredmények, melyek májproblémákra utalnak
- mentális károsodás
- elesés
- a vércukorszintek emelkedése (a leggyakrabban cukorbetegek esetében figyelhető meg)

Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
- a vércukorszintek csökkenése (a leggyakrabban cukorbetegek esetében figyelhető meg)
- eszméletvesztés
- légzési nehézség, felületes légzés (légzésdepresszió)

Nem ismert: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

- Függővé válás a Gabagammától ("gyógyszerfüggőség")

Rövid és hosszú távú Gabagamma-kezelés leállítása után tudnia kell arról, hogy bizonyos mellékhatásokat, úgynevezett megvonási tüneteket tapasztalhat (lásd "Ha idő előtt abbahagyja a Gabagamma alkalmazását").

A forgalomba hozatal óta a következő mellékhatásokat jelentették
- A vérlemezkék (véralvadáshoz szükséges testek) számának csökkenése
- Hallucinációk, öngyilkossági gondolatok
- Problémát jelentő mozgási rendellenességek pl. vonaglás, rángatózás, merevség
- Fülzúgás
- A mellékhatások egy csoportja, amelybe beletartozik a megduzzadt nyirokcsomók (elkülönülő kis domború púpok a bőr felszíne alatt), láz, bőrkiütés, és májgyulladás együttes előfordulása.
- A bőr és a szemek sárgasága (sárgaság), májgyulladás
- Heveny veseelégtelenség, inkontinencia
- A mellmirigyek megnövekedése, mellnagyobbodás
- A gabapentin hirtelen elhagyását követő mellékhatások (szorongás, álmatlanság, émelygés, fájdalom, izzadás), mellkasi fájdalom
- Izomrostok lebomlása (rabdomiolízis)
- Vérvizsgálati eredmények változása (emelkedett kreatin-foszfokináz szint)
- A szexuális működés zavarai, beleértve az orgazmusra való képtelenséget és a késleltetett ejakulációt
- Alacsony nátriumszint a vérben
- Anafilaxia (súlyos, potenciálisan életveszélyes allergiás reakció, beleértve a nehézlégzést, az ajkak, a torok és a nyelv duzzanatát, és az alacsony vérnyomást, azonnali sürgősségi ellátást igényel).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Gabagamma filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő {Felh.} után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Gabagamma filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a gabapentin.
600 mg gabapentint tartalmaz filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tabletta mag: makrogol 4000, hidegen duzzadó kukoricakeményítő, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Filmbevonat: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), talkum, szójalecitin, xantán gumi.

Milyen a Gabagamma filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, kapszula formájú filmtabletták egyik oldalukon mélynyomású 600 jelöléssel.

20 db, 50 db, 100 db vagy 200 filmtabletta PVC/alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 100x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20334/42
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Wörwag Pharma GmbH & Co. KG
    • Hatóanyag: gabapentin
    • ATC: Gabapentin
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 11752Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 1175 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 11752 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.