ELOCOM 0,1% oldat

ELOCOM 0,1% oldat betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ELOCOM ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Elocom egy erős hatású kortikoszteroidot (mellékvesekéreg-hormon) tartalmazó, bőrgyógyászati alkalmazásra szánt gyógyszer. Felnőttek, gyermekek (2 éves kortól) részére a hajas fejbőr gyulladással és viszketéssel járó pszoriázisának (pikkelysömör) és szeborreás bőrgyulladásának kezelésére szolgál.
2. TUDNIVALÓK AZ ELOCOM ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Elocomot
- Ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra vagy az Elocom egyéb összetevőjére.
- Kizárólag orvosa kifejezett utasítására használja ezt a készítményt, ha a mometazon-furoát bármikor korábban szokatlan vagy súlyos lefolyású allergiás reakciót okozott.
- Ne használja a bőr vírus- (herpesz, övsömör, bárányhimlő), baktérium- (ótvar (impetigo)), parazita- vagy gombafertőzéseiben (kandida, dermatofiton). Az Elocomot nem szabad sebeken vagy fekélyes bőrön alkalmazni.
- A felsorolt kórképek fennállásának lehetőségét kezelőorvosa zárhatja ki.
Az Elocom fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Zöld hályog, szürke hályog, cukorbetegség esetén a készítmény használatakor fokozott elővigyázatosság szükséges.
Ne hagyja abba hirtelen az Elocom készítmények alkalmazását! Ezzel kapcsolatban kérjen részletesebb tájékoztatást orvosától.
Ügyeljen arra, hogy a készítmény ne kerüljön a szemébe!
Ha néhány napos kezelés után sem enyhülnek, sőt inkább súlyosbodnak a panaszai, forduljon orvosához!
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kezelőorvosának kell eldöntenie, hogy a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt biztonságos-e az Elocom készítmények alkalmazása.

Gyermekkor:
Gyermekek esetében 2 éves kortól alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert.
Fontos információk az Elocom oldat egyes összetevőiről
Az Elocom oldat segédanyagként propilénglikolt és izopropil-alkoholt tartalmaz. A propilénglikol bőr-irritációt, az izopropil-alkohol a gyulladásos területre juttatva égő érzést okozhat.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ELOCOMOT?

Az Elocomot mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Elocom oldat szokásos alkalmazása felnőttek és gyermekek (2 éves kortól) esetében a gyógykezelés ideje alatt a következő: a fejbőr érintett területén naponta egyszer finoman masszírozzon be pár csepp oldatot.
Az Elocom használata során tartsa be az alábbiakat:
- Ezt a gyógyszert csak a fejbőrön szabad alkalmazni. Ne használja semmilyen más testrészen!
- Nem javasolt az oldatból nagy mennyiséget hosszú ideig alkalmazni (pl. több héten, akár hónapokon keresztül).
- Az oldat ne kerüljön a szembe! Ha véletlenül az oldatból nagyobb mennyiség a szemébe kerülne, keressen fel szemész szakorvost!
- Alkalmazását a tünetek alakulása szerint a lehető legrövidebb időtartamra kell korlátozni, a kezelés időtartama általában 3 hét.
Ha az előírtnál több Elocomot alkalmazott
Ha Ön (vagy más) véletlenül lenyeli az oldatot, az elvileg nem okozhat mellékhatásokat. Ha azonban emiatt nyugtalan, keresse fel orvosát, és kérje tanácsát.
Ha az oldatot a szükségesnél gyakrabban vagy a test nagy kiterjedésű, illetve sebes bőrfelületein, vagy a hajlatokban használják, az - a felszívódás nagyobb mértéke miatt - bizonyos fokig hatással lehet a hormonháztartásra. Tartós alkalmazása gyermekeknél befolyással lehet a növekedésre és fejlődésre.
Ha nem követte az adagolási útmutatót vagy orvosa tanácsát, ezt feltétlenül tudassa orvosával!
Ha elfelejtette alkalmazni az Elocomot
Ha elfelejti az oldatot a megfelelő időben használni, a soron következő előírt kezelési időpontban ne alkalmazzon dupla adagot a kimaradt kezelés pótlására, hanem folytassa a kezelést, amint eszébe jut, majd a továbbiakban a megszokott rend szerint alkalmazza a készítményt.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Elocom is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő mellékhatások jelentkezhetnek: csiklandozó érzés, viszketés, a bőr elvékonyodása - emiatt feltűnőbbé válhatnak a bőr kiserei, a feszülésnek kitett helyeken csíkos rajzolat (stria) keletkezhet a bőrön, bőrpír (eritéma), a bőr bíbor-vörösesbarna elszíneződése, kontakt-dermatitisz.
Az Elocom oldat alkalmazása égő érzést válthat ki és bőrirritációt okozhat.
További, szisztémás (a szervezet egészét érintő) mellékhatások is felléphetnek, ha a kezelt bőrfelszínt a bőr szellőzését akadályozó módon befedi és/vagy nagy kiterjedésű bőrfelszínt kezel hosszú időn keresztül. Ezekben az esetekben kérje orvosa tanácsát.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL AZ ELOCOMOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Elocomot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Felbontás után 3 hónapig használható.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Elocom
- A készítmény hatóanyaga: 1,00 mg mometazon-furoát 1 g oldatban
- Egyéb összetevők: hidroxipropilcellulóz, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, propilénglikol, izopropil-alkohol, foszforsav, tisztított víz.
Milyen az Elocom oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta, színtelen vagy halványsárga oldat.
Csomagolás:
20 ml oldat, illetve 30 ml oldat műanyag tartályban és dobozban.
Kiszerelés: 1x20 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-4219/05
ELOCOM 0,1% oldat
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Organon Hungary
  • Hatóanyag: mometasone
  • ATC: Mometasone
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1555 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +15, +22 °C

A hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, ezekből többfelé zápor, zivatar is előfordulhat, néhol felhőszakadás is lehet. Erős, időnként viharos lökések kísérik az északnyugati szelet, 25, 30 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk, de északkeleten ennél melegebb is lehet. Szombaton változékony idő lesz, kettősfront jellegű hatás érvényesül. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, keringési problémák jelentkezhetnek. A fülledt időben többen légszomjat, rosszullétet tapasztalhatnak. Zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)