DOXIPROCT PLUS OM kenőcs

DOXIPROCT PLUS OM kenőcs betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Doxiproct Plus OM kenőcs és milyen betegségek estén alkalmazható?

A Doxiproct Plus OM kenőcs három hatóanyag kombinációját tartalmazza: ezek a kalcium-dobezilát-monohidrát, a lidokain-hidroklorid és a dexametazon-acetát.

A Doxiproct Plus OM kenőcs külső és belső aranyér, a végbélnyílás körüli bőr viszketése, végbél- és végbéltáji gyulladás, trombotizált aranyér vagy a végbélnyílás berepedésének kezelésére, valamint aranyér kimetszése esetén a műtét előtt és után alkalmazható.


2. Tudnivalók a Doxiproct Plus OM kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Doxiproct Plus OM kenőcsöt:
- ha allergiás a kalcium-dobezilát-monohidrátra, a lidokain-hidrokloridra, a dexametazon-acetátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Doxiproct Plus OM kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Veseelégtelenségben a Doxiproct Plus OM kenőcs alkalmazását néhány napra kell korlátozni. A hosszan tartó kezelés kerülendő.
- Helyi allergiás reakciók esetén a kezelést azonnal abba kell hagyni.

Gyermekek és serdülők
Nem áll rendelkezésre a gyermekek vagy serdülők kezelésével kapcsolatos tudományos kutatás (vagy klinikai vizsgálat). Ezért a készítmény alkalmazása nem javasolt ezeknél a betegeknél.

Idősek
Nem azonosítottak biztonságossági aggályokat ebben a betegcsoportban.

Egyéb gyógyszerek és a Doxiproct Plus OM kenőcs
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Jelenleg nem ismertek a Doxiproct Plus OM kenőcsöt érintő gyógyszerkölcsönhatások.
Elővigyázatosságból oda kell figyelni a dexametazon-acetáttal kialakuló kölcsönhatásokra.

A Doxiproct Plus OM kenőcs egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Nem ismertek kölcsönhatások.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Kezelőorvosa meghatározza a tennivalókat, és elmondja Önnek, hogy alkalmazhat-e Doxiproct Plus OM kenőcsöt a terhessége során.
A Doxiproct Plus OM kenőcs csak akkor alkalmazható terhesség alatt, ha a kezelés lehetséges előnyei meghaladják a lehetséges magzati kockázatot.

Szoptatás
A Doxiproct Plus OM kenőcs összetevőinek egy része átjuthat az anyatejbe. Ezért vagy a kezelést, vagy a szoptatást abba kell hagyni.

A késztímény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Doxiproct Plus OM kenőcs nem vagy csak elhanyagolható mértékben befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Doxiproct Plus OM butil-hidroxianizolt (E320), cetil-alkoholt és propilén-glikolt tartalmaz.
A butil-hidroxianizol helyi bőrreakciókat (például kontakt dermatitisz), vagy szem- és nyálkahártya-irritációt okozhat.
A cetil-alkohol helyi bőrreakciókat okozhat (például kontakt dermatitisz).
Ez a gyógyszer 309 mg propilén-glikolt tartalmaz grammonként. A propilén-glikol bőrirritációt okozhat.


3. Hogyan kell alkalmazni a Doxiproct Plus OM kenőcsöt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kizárólag felnőtteknek.
Végbélben történő alkalmazásra.

A kenőcsöt általában székletürítés után kell alkalmazni.
Belső aranyérnél a mellékelt applikátort a tubusra kell csavarni. Az applikátort - amilyen mélyen csak lehet - be kell vezetni a végbélbe, és a tubus egyidejű enyhe nyomásával ki kell húzni. Az applikátor fájdalommentes bevezetése érdekében előnyös lehet a végbélnyílás bekrémezése az alkalmazás előtt. Ilyen alkalmazás mellett a tubus tartalma körülbelül 8 kezelésre elegendő.
Külső aranyérnél vagy végbélnyílás körüli viszketésnél a Doxiproct Plus OM kenőcsöt vékony rétegben naponta többször (2-3 alkalommal) kell felkenni.

A kezelés időtartama általában néhány nap. Amennyiben a tünetek 1-2 heti kezelés után sem enyhülnek vagy éppen rosszabbodnak, forduljon kezelőorvosához.

Ne módosítsa önkényesen az előírt adagot. Ha túl gyengének vagy túl erősnek találja a gyógyszer hatását, szóljon kezelőorvosának vagy gyógyszerészének.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Nem áll rendelkezésre a gyermekek vagy serdülők kezelésével kapcsolatos tudományos kutatás (vagy klinikai vizsgálat). Ezért a készítmény alkalmazása nem javasolt ezeknél a betegeknél.

Idősek
Nem azonosítottak biztonságossági aggályokat ebben a betegcsoportban.

Vesekárosodás
Veseelégtelenségben a Doxiproct Plus OM kenőcs alkalmazását néhány napra kell korlátozni. A hosszan tartó kezelés kerülendő Lásd a 2. pont, Figyelmeztetések és óvintézkedések részét.

Ha az előírtnál több Doxiproct Plus OM kenőcsöt alkalmazott
Túladagolásról nem számoltak be. Nem ajánlott eltérni az előírt adagolástól.

Ha elfelejtette alkalmazni a Doxiproct Plus OM kenőcsöt
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Doxiproct Plus OM kenőcs is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet)
Allergiás reakciók, emésztési zavarok, hasmenés, kellemetlen érzet a végbéltájékon, helyi fájdalom.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem állapítható meg):
bőrelváltozások (például a bőr elvékonyodása, elszíneződése).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Doxiproct Plus OM kenőcsöt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Doxiproct Plus OM kenőcs?

A készítmény hatóanyagai: 40 mg kalcium-dobezilát-monohidrátot, 20 mg lidokain-hidrokloridot és 0,25 mg dexametazon-acetátot tartalmaz grammonként.
Egyéb összetevők: propil-gallát (E310), butil-hidroxianizol (E320), vízmentes citromsav (E330), poliszorbát 80, makrogol 4000, cetil-alkohol, makrogol 1540, makrogol300, propilén-glikol.

Milyen a Doxiproct Plus OM kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér színű, szagtalan, homogén kenőcs.
20 g kenőcs fehér színű, csavaros műanyag kupakkal lezárt, alumínium tubusba töltve. 1 tubus (20 g) fehér színű műanyag applikátorral, dobozban.
Kiszerelés: 1x20 g Törzskönyvi szám: OGYI-T-5619/01
DOXIPROCT PLUS OM kenőcs
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Omedicamed Unipessoal
    • Hatóanyag: összetett: calcium dobesilate, lidocaine, dexamethasone
    • ATC: Dexamethasone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.