CLOZAPINE GEROT 25 mg tabletta

CLOZAPINE GEROT 25 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Clozapine Gerot és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Clozapine Gerot az úgynevezett neuroleptikumok (antipszichotikumok) csoportjába tartozik. A Clozapine Gerot -ot olyan terápiának ellenálló skizofrén betegek kezelésére alkalmazzák, akik egyéb, skizofrénia ellenes készítményekre nem reagálnak vagy azokat súlyos mellékhatások jelentkezése miatt nem szedhetik. A skizofrénia mentális betegség, ami a gondolkodás, érzelmi reakciók és a viselkedés zavaraival jár.
A Clozapine Gerot alkalmazása javasolt pszichotikus zavarokkal járó, Parkinsonos betegek esetében is, akiknél az egyéb kezelések sikertelenek voltak.
Kizárólag az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazható!

2. Tudnivalók a Clozapine Gerot szedése előtt

Ne szedje a Clozapine Gerot -ot
- ha allergiás a klozapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha aktív májbetegsége (hányingerrel, étvágytalansággal, sárgasággal); súlyosbodó májbetegsége, májelégtelensége van;
- ha súlyos vese-, vagy szívműködési zavara van;
- nem megfelelően kezelt epilepszia esetén;
- meglévő elégtelen csontvelő-funkció (vérképzőszervi megbetegedése) esetén; vagy gyógyszer okozta fehérvérsejtszám-csökkenés (granulocitopénia illetve agranulocitózis) fordult elő korábban;
- előzőleg már előforduló alacsony fehérvérsejtszám esetén (kivéve, ha azt korábbi kemoterápiás kezelés okozta);
- ha Önnél rendszeres vérvizsgálat nem végezhető;
- előzőleg már előforduló Clozapine Gerot által kiváltott alacsony fehérvérsejtszám esetén, pl. leukopénia, agranulocitózis;
- alkoholos és egyéb toxikus pszichózis, gyógyszer intoxikáció, ájulásszerű állapotok esetén;
- keringési elégtelenség és/vagy a központi idegrendszer deprimált állapota esetén;
- paralitikus ileus (bélcsavarodás bizonyos formája) fennállása esetén;
- a Clozapine Gerot -kezelés nem kezdhető egyidejűleg olyan gyógyszerrel, ami nagy valószínűséggel szintén fehérvérsejtszám csökkenést okoz; depot antipszichotikumok egyidejű alkalmazása ellenjavallt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Főleg prosztata megnagyobbodás, epilepszia (fokozott görcskészség), zöldhályog, de bármely egyéb természetű megbetegedéséről is - a kezelés megkezdése előtt - tájékoztassa kezelőorvosát.
A kezelőorvos által előírandó ellenőrző és laboratóriumi vizsgálatokon (a kezelés első 18 hetében hetente, majd havonta legalább egyszer) feltétlen meg kell jelennie. Ellenőrzés nélkül a gyógyszert nem szabad alkalmazni, mivel - az ellenőrző vizsgálatok elmulasztása esetén - rendkívül súlyos mellékhatások is kialakulhatnak, mint pl. a fehérvérsejtszám csökkenése (ami a fertőzésekre való hajlamot fokozza).
A Clozapin Gerot fokozott elővigyázatossággal alkalmazható: ha Önnek, vagy valamelyik családtagjának korábban vérrögösödése volt, vagy az ehhez hasonló gyógyszerek alkalmazását követően vérrögösödés alakult ki.
Mellékhatások jelentkezéséről a kezelőorvost tájékoztatni kell.
Azonnal a kezelést előíró orvoshoz kell fordulni, ha a gyógyszer szedése során láz, torokgyulladás, meghűlés, influenzaszerű tünetek vagy egyéb fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek; hányinger, hányás, és/vagy étvágytalanság, ismeretlen eredetű fáradtság, gyors vagy szabálytalan szívverés, légzési nehézség, mellkasi fájdalom vagy súlyos székrekedés alakulna ki.
A Clozapine Gerot - elsősorban a kezelés kezdetén - csökkentheti vérnyomását. Ez bizonytalanságot, szédülést okozhat.
Közölje kezelőorvosával, ha dohányzik, ill. hogy hány kávét iszik naponta. Ezen szokások megváltoztatása befolyásolhatja a Clozapine Gerot hatását.
A kezelés tartama alatt szeszes italt fogyasztani tilos!
Clozapine Gerot alkalmazása idős korban
Idős betegek kezelését különösen alacsony adagolással kell kezdeni, ezt követően is csak kisléptékű emeléssel szabad adagjaikat a szükséges terápiás szintig emelni.
Gyermekek és serdülők
A Clozapine Gerot alkalmazása 16 év alatti életkorban nem ajánlott, mivel biztonságossága és hatékonysága e korcsoportban nem bizonyított.
Egyéb gyógyszerek és a Clozapine Gerot
Clozapine Gerot -kezelés folyamán kérje ki orvosa véleményét, mielőtt bármely egyéb gyógyszert alkalmazna. Ez vonatkozik a receptköteles és a vény nélkül beszerezhető gyógyszerekre is, különösen azokra, melyek hatását a Clozapine Gerot fokozza (pl. az alkohol tartalmú készítmények, altatók, nyugtatók, allergia elleni gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők).
Egyéb gyógyszerek, mint pl. az antibiotikumok, a depresszió, görcsök vagy gyomorfekély kezelésére szolgáló szerek, valamint bizonyos gomba- és vírus elleni gyógyszerek befolyásolhatják a Clozapine Gerot hatását.
A klozapin nem alkalmazható egyidejűleg más csontvelő károsító szerekkel, amelyek csökkentik a fehérvérsejt számot, mint
- Karbamazepin (epilepszia ellenes gyógyszer)
- Egyes antibiotikumok (szulfonamidok, kloramfenikol)
- Egyes fájdalomcsillapítók (fenilbutazon)
- Penicillamin (ízületi gyulladás kezelésére)
- Citotoxikus (kemoterápiában alkalmazott) szerek
- Tartós hatású (depot) antipszichotikus injekciók
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Clozapine Gerot egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A Clozapin Gerot tablettát étkezés közben vagy étkezéstől függetlenül is beveheti.
A kezelés időtartama alatt alkoholt fogyasztani tilos.
A kávé fogyasztás vagy túlzott cigarettázás szintén befolyásolja a Clozapine Gerot hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A Clozapine Gerot tabletta terhesség időszakában csak az orvos körültekintő megfontolás alapján hozott, erre vonatkozó döntése esetén szedhető, ezért terhességének gyanújáról vagy terhességéről haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát.
Ha az anya a terhesség utolsó három hónapjában (trimeszterében) alkalmazta a klozapint, az újszülöttben a következő tünetek fordulhatnak elő: remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, nyugtalanság, légzési problémák, táplálkozási nehézség. Ha gyermekén a fenti tünetek bármelyikét észleli, keresse fel gyermekorvosát.
Közölje orvosával, gyógyszerészével, ha szoptat. A Clozapine Gerot hatóanyaga átjut az anyatejbe és hatással lehet a csecsemőjére, ezért a Clozapine Gerot -kezelés ideje alatt nem szoptathat.
Termékenység
Egyéb antipszichotikumról klozapinra való átállítás eredményeként visszatérhet a normál menstruáció. Ezért fogamzóképes korú nőknek hatékony fogamzásgátlást kell alkalmazniuk.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Clozapine Gerot, főleg a kezelés első időszakában, álmosságot okozhat. Ezért alkalmazásának első szakaszában - egyénenként meghatározandó ideig - járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban az orvos egyedileg határozza meg a tilalom mértékét.

Clozapine Gerot laktózt tartalmaz
A 25 mg-os készítmény 48 mg, az 50 mg-os 96 mg, a 100 mg-os 192 mg tejcukrot (laktóz-monohidrátot) is tartalmaz tablettánként.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Clozapine Gerot-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Gondosan olvassa el a tájékoztatót, mielőtt a Clozapine Gerot szedését elkezdené. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Clozapine Gerot dózisát az orvos egyénileg állapítja meg. A megfelelő hatás eléréséhez szigorúan tartsa be az orvos utasítását és semmilyen körülmények között se vegyen be az előírtnál nagyobb vagy kisebb adagot.
Ha az előírtnál több Clozapine Gerot -ot alkalmazott
Azonnal hívja fel orvosát vagy gyógyszerészét, ha úgy gondolja, hogy az előírtnál véletlenül nagyobb adag Clozapine Gerot -ot vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Clozapine Gerot-ot
Ha elfelejtette bevenni a soron következő adagot, amint eszébe jut, azonnal pótolja azt, kivéve, ha a következő adag bevételéig már 4 óránál kevesebb idő van hátra. Ebben az esetben a következő adagot a szokott időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Clozapine Gerot szedését
Ne hagyja abba a Clozapine Gerot szedését anélkül, hogy kezelőorvosával előzetesen beszélt volna! Amennyiben 2 napnál hosszabb ideig nem vette be a Clozapine Gerot-ot, keresse fel kezelőorvosát, hogy a szükséges adagolást ismételten beállítsa. Nélküle ne kezdje el az ismételt gyógyszerszedést!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha a Clozapine Gerot -kezelés során szokatlan tüneteket észlel, még akkor is, ha véleménye szerint ez nem függ össze a gyógyszer szedésével.
A Clozapine Gerot legsúlyosabb mellékhatásai a fertőzésveszély megnövekedéséhez vezető fehérvérsejtszám csökkenés. Előfordulhatnak továbbá görcsök; láz; főleg a kezelés kezdetén felálláskor vérnyomásesés, ájulás.
Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1beteget érinthetnek):
Mellékhatásként leggyakrabban álmosság, szédülés, túlzott nyáltermelődés, székrekedés, szapora szívverés fordulhat elő.
Ha szívverése nyugalmi állapotban is gyors és szabálytalan, esetleg ehhez még felületes légzés és a lábfej vagy lábszár duzzadása járul, azonnal forduljon orvosához.
Székrekedés súlyosbodása esetén keresse fel orvosát.
Továbbá ha a gyógyszer szedése során láz, torokgyulladás, meghűlés, influenzaszerű tünetek vagy egyéb fertőzésre utaló tünetek jelentkeznek azonnal a kezelést előíró orvoshoz kell fordulni.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
hányinger, hányás, étvágytalanság, szájszárazság, súlygyarapodás, vizeletürítési vagy visszatartási nehézség, akaratlan mozgások, merevség, homályos látás, fejfájás, görcsök, fehérvérsejtszám csökkenés, EKG változások, vérnyomásemelkedés, vérnyomásesés felálláskor, ájulás, emelkedett májenzim értékek a vérben, láz, izzadás.
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Fehérvérsejt hiány (agranulocitózis), neuroleptikus malignus szindróma (magas lázzal, éberség csökkenésével, izommerevséggel járó állapot).

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
A Clozapine Gerot -kezelés során ritkán: zavartság, nyugtalanság, delírium, nyelési nehézség, szívritmuszavarok, keringés összeomlása, szívizomgyulladás (miokarditisz), szív körüli izom gyulladása (perikarditisz), szív körüli folyadékgyülem, magas cukorértékek a vérben, vérrögképződés (tromboembólia), étel aspiráció, májgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, a kreatin-foszfokináz enzim magas értéke a vérben -fordulhatnak elő.
A nagymértékű szomjúság, szájszárazság és nagy mennyiségű vizelet ürítése a vércukorszint megemelkedését jelezheti. Amennyiben ilyen tüneteket észlel, azonnal keresse fel orvosát.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
A vérlemezkék számának megnövekedése a vérben, a száj, nyelv, végtagok kontrollálatlan mozgása (tardív diszkinézia), nyálmirigy (parotisz) megnagyobbodás, légzési nehézség, a megemelkedett vércukorértékekből adódó komplikáció, mint ketoacidózis, kóma, trigliceridek és koleszterin magas értéke a vérben, a szívizom rendellenessége (kardiomiopátia), szívmegállás, bélelzáródás, súlyos májbetegség (májnekrózis) vesegyulladás, tartós, fájdalmas erekció (priapizmus), bőrreakciók, hirtelen halál.
Nem ismert mellékhatások (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Vérrögképződés a vénákban, különösen a lábakban (tünetei lehetnek a láb megdagadása, fájdalma, vörössége), amely a véráram útján tovább sodródhat a tüdőkbe, mellkasi fájdalmat, nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal kérjen orvosi segítséget!
Újszülötteknél előfordulhatnak elvonási tünetek.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Clozapine Gerot -ot tárolni?

Legfeljebb 30 °C -on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/ Felh.) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Clozapine Gerot?
- A készítmény hatóanyaga 25 mg, 50mg, ill. 100 mg klozapin tablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, talkum, kukoricakeményítő, povidon, hidegen duzzadó keményítő, laktóz-monohidrát.
Milyen a Clozapine Gerot tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Clozapine Gerot 25 mg tabletta:
Sárga, kerek, lapos metszett élű tabletta, mindkét oldalán bemetszéssel és az egyik oldalán
"CPN 25" jelöléssel. A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.
Clozapine Gerot 50 mg tabletta:
Sárga, kerek, lapos metszett élű tabletta, mindkét oldalán bemetszéssel és az egyik oldalán
"CPN 50" jelöléssel. A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.
Clozapine Gerot 100 mg tabletta:
Sárga, kerek, lapos metszett élű tabletta, mindkét oldalán bemetszéssel és az egyik oldalán
"CPN 100"jelöléssel. A tabletták egyenlő adagokra oszthatók.
Csomagolás:
Clozapine Gerot 25 mg, 50 mg, ill. 100 mg tabletta
20db, 50db, 100 db tabletta PVC/PVDC/Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 50x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9007/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: G.L. Pharma
  • Hatóanyag: clozapine
  • ATC: Clozapine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1241 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)