CITALOPRAM-TEVA 20 mg filmtabletta

CITALOPRAM-TEVA 20 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Citalopram-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Hogyan fejti ki a hatását a Citalopram-Teva?
A Citalopram-Teva az úgynevezett szelektív szerotoninvisszavétel-gátló (SSRI) hangulatjavítók (antidepresszívumok) csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek az agyi szerotoninszint növelésével fejtik ki hatásukat. Az agyi szerotoninrendszer zavarának kulcsfontosságú szerepet tulajdonítanak a depresszió és az ahhoz hasonló betegségek kialakulásában.

Milyen betegségekben alkalmazzák a Citalopram-Teva-t?
A citaloprámot, mely a Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta hatóanyaga, a depresszió kezelésére, majd az állapot javulása után a tünetek kiújulásának megakadályozására is alkalmazzák.
Visszatérő depresszióban a Citalopram-Teva hosszú távon az újabb depressziós epizódok előfordulásának kivédésére is alkalmazható.

A Citalopram-Teva az agorafóbiával (szabad térségben való tartózkodáskor támadó rosszullét) vagy anélkül jelentkező pánikzavarok kezelése során is kedvező hatású.

Kezelőorvosa más okból kifolyólag is rendelhet Önnek Citalopram-Teva-t. Amennyiben bármilyen kérdése van azzal kapcsolatban, hogy miért írtak fel Önnek Citalopram-Teva-t, beszéljen kezelőorvosával.


2. Tudnivalók a Citalopram-Teva szedése előtt

Ne szedje a Citalopram-Teva-t
- ha allergiás a citaloprámra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha egyéb, az úgynevezett monoamin-oxidáz gátlók (MAO-gátlók) csoportjába tartozó gyógyszert is szed. A MAO-gátlók közé tartozik többek között a fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid, tranilcipromin, moklobemid (melyet depresszióban alkalmaznak). A MAO-gátló szelegilint (melyet Parkinson-kórban alkalmaznak) lehet szedni Citalopram-Teva filmtablettával együtt, de csak legfeljebb napi 10 mg-os adagban;
- ha linezolid (MAO-gátló antibiotikum) kezelésben részesül, kivéve, ha szoros megfigyelés alatt tartják, és ellenőrzik a vérnyomását;
- a MAO-gátló kezelés befejezése után még 2 hetet kell várni a Citalopram-Teva-kezelés megkezdésével. A moklobemid-terápia befejezése után ez a várakozási idő egy nap.
- a Citalopram-Teva-kezelés befejezését követően bármely MAO-gátló gyógyszer szedésének megkezdéséig egy hétnek kell eltelnie.
- ha Önnek születése óta szabálytalan a szívritmusa vagy előfordult már Önnél szabálytalan szívritmus (EKG-felvételen látható változás; az EKG egy olyan vizsgálat, mely segítségével a szív működését értékelik);
- ha Ön szívritmuszavarra szed gyógyszereket, vagy olyan gyógyszereket használ, amelyek hatással lehetnek a szívritmusra (lásd 2. "Egyéb gyógyszerek és a Citalopram-Teva" pontot).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Citalopram-Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát bármilyen egészségügyi problémájáról, különös tekintettel az alábbiakra:
- ha mániás epizódjai vagy pánikbetegsége van;
- ha depressziós epizódokkal járó elmezavarban (úgynevezett pszichózis) szenved;
- ha máj-, vagy veseműködése károsodott. Kezelőorvosa ilyenkor módosíthatja a gyógyszer adagolását;
- ha cukorbeteg. A Citalopram-Teva-kezelés megváltoztathatja a cukorháztartást. Előfordulhat, hogy az inzulin és/vagy a vércukorszint-csökkentő gyógyszerek adagját módosítani kell;
- ha epilepsziás. A Citalopram-Teva-kezelést le kell állítani, ha görcsrohamok lépnek fel vagy a görcsrohamok gyakoribbá válnak (lásd még a 4. "Lehetséges mellékhatások" pontot);
- bizonyos vérzési rendellenességek esetén, vagy ha Ön terhes (lásd "Terhesség, szoptatás és termékenység");
- ha a nátriumszint a vérében alacsony;
- ha úgynevezett elektrokonvulzív-kezelésben részesül;
- ha Önnek szívproblémái vannak vagy voltak, illetve ha a közelmúltban szívinfarktuson esett át;
- ha Önnek alacsony a nyugalmi szívritmusa és/vagy elhúzódó, súlyos hasmenés és hányás, vagy vízhajtók használata következtében sóhiánya lehet;
- ha Ön gyors vagy szabálytalan szívritmust, ájulást vagy felálláskor szédülést tapasztal, melyek a szív rendellenes működésére utalhatnak;
- ha szemészeti problémái vannak, mint a glaukóma (megnövekedett nyomás a szemben) bizonyos típusai.
- ha Önnek olyan betegsége van, amelyet buprenorfinnal (vagy buprenorfin és naloxon kombinációjával) kezelnek. Ezeknek a gyógyszereknek a Citalopram-Teva-val együtt történő alkalmazása szerotonin-szindrómához vezethet, amely akár életveszélyes is lehet (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Citalopram-Teva").

Kérjük, azt is jelezze orvosának, ha a fent említettek valamelyike korábban igaz volt Önre.

Megjegyzés
Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel kezelőorvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy az egy helyben maradás (ülés/állás) okozhat nehézséget. Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Az olyan gyógyszerek, mint a Citalopram-Teva (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszív kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
- ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évesnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának
beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és serdülők
A Citalopram-Teva alkalmazása általában nem javallott gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél. Tájékoztatjuk, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 évesnél fiatalabb betegeknél megnő az alábbi mellékhatások kockázata: öngyilkossági kísérlet, öngyilkossági gondolatok és ellenséges magatartás (elsősorban agresszivitás, ellenkezés és düh). Ennek ellenére az orvos 18 évesnél fiatalabb betegnek is felírhat Citalopram-Teva-t, ha úgy látja, hogy a beteg érdekét szolgálja. Amennyiben a kezelőorvos 18 évesnél fiatalabb betegnek írt fel Citalopram-Teva-t, és Ön ezt meg szeretné vele beszélni, akkor kérjük, menjen vissza kezelőorvosához. Amennyiben 18 évesnél fiatalabb, Citalopram-Teva-t szedő betegnél a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, vagy azok súlyosbodnak, erről tájékoztassa kezelőorvosát. Ezen kívül figyelembe kell venni, hogy a gyógyszernek a gyermekek és serdülők növekedésére, érésére, kognitív és viselkedési fejlődésére vonatkozó hosszú távú biztonságossága egyelőre nem bizonyított.

A betegségre vonatkozó speciális információk
A depresszió, illetve az ahhoz hasonló betegségek kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan a javulás Citalopram-Teva-kezelés mellett sem azonnal következik be. A kezelés megkezdése után több hét is eltelhet, amíg javulást tapasztal.
A pánikbetegség kezelésénél általában 2-4 hétre van szükség a javulás bekövetkeztéig.
A kezelés elején néhány betegnél fokozott szorongás léphet fel, ami azonban elmúlik, ha a kezelést tovább folytatja. Ezért nagyon fontos, hogy pontosan kövesse az orvosa utasítását, és ne hagyja abba a kezelést, illetve ne változtassa meg az adagolást anélkül, hogy ezt orvosával is egyeztetné.

Olykor a depresszió és a pánikzavar tünete lehet az öngyilkossági vagy önkárosítási gondolat. Előfordulhat, hogy ezek a tünetek mindaddig fennállnak vagy rosszabbodnak, amíg a gyógyszer teljes antidepresszív hatása ki nem alakul. Ez leginkább olyan 30 éves kor alatti fiatal felnőtteknél valószínű, akik korábban még nem szedtek hangulatjavító gyógyszert (antidepresszívumot).

Néhány mániás depresszióban szenvedő beteg hangulata mániás fázisba fordulhat át, amit a szokatlan és gyorsan változó gondolatok, az indokolatlan vidámság és a fokozott fizikai aktivitás jellemez. Ha ilyet tapasztal, keresse fel kezelőorvosát!

A kezelés első heteiben előfordulhat nyugtalanság vagy nehézséget okozhat az egy helyben maradás (ülés/állás). Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha ezeket a tüneteket tapasztalja!

Előfordulhat, hogy ezeket a tüneteket Ön észre sem veszi, ezért hasznos lehet megkérni egy barátját vagy hozzátartozóját, hogy figyelje a viselkedésében esetleg bekövetkező változásokat.

Kérjük, azonnal értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórházat, ha a kezelés alatt aggasztó gondolatokat, élményeket észlel, vagy bármilyen más, fent említett tünetet tapasztal!

Egyéb gyógyszerek és a Citalopram-Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással, és ez súlyos mellékhatások kialakulásához vezethet.

Tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha az alábbi készítmények bármelyikét szedi:
- Úgynevezett nem szelektív monoamin-oxidáz gátló (MAO-inhibitor - fenelzin, iproniazid, izokarboxazid, nialamid és tranilcipromin hatóanyag-tartalmú) gyógyszerek. Az ezekkel a gyógyszerekkel történő kezelés befejezése után 14 napot kell várnia, hogy elkezdhesse a Citalopram-Teva szedését. A Citalopram-Teva-kezelés befejezése után 7 napot kell várnia, hogy ezeket a gyógyszereket elkezdhesse szedni.
- Úgynevezett reverzibilis, szelektív MAO-A gátló (moklobemid hatóanyag-tartalmú) gyógyszerek (ezeket a depresszió kezelésére alkalmazzák).
- Linezolid hatóanyag-tartalmú antibiotikumok.
- Lítium (a mániás-depressziós betegség megelőzésére és kezelésére alkalmazott készítmény) és triptofán. Imipramin és dezipramin (mindkettőt depresszió kezelésére alkalmazzák).
- Úgynevezett irreverzibilis MAO-B gátlók, szelegilin-tartalmú (a Parkinson-kór kezelésére alkalmazott) gyógyszerek; ezek növelik a mellékhatások fellépésének kockázatát. A szelegilin adagja nem haladhatja meg a napi 10 mg-ot.
- Metoprolol (magas vérnyomás és/vagy szívbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer); a metoprolol vérszintje megemelkedik, de a metoprolol fokozott hatását vagy mellékhatásokat nem jelentettek.
- Flekainid és a propafenon (szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott gyógyszerek).
- Szumatriptán és más hasonló (migrén kezelésére alkalmazott) gyógyszerek, illetve tramadol és buprenorfin (erős fájdalom csillapítására alkalmazott készítmény), valamint buprenorfin és naloxon kombinációja (kábítószerfüggőség kezelésére szolgáló szerek) - ezek növelik a mellékhatások kialakulásának kockázatát; amennyiben bármilyen szokatlan tünetet észlel a kombináció alkalmazása során, keresse fel kezelőorvosát.
- Cimetidin, nagy adagban alkalmazva (gyomorfekély kezelésére); a Citalopram-Teva vérszintje megemelkedhet, a Citalopram-Teva mellékhatásainak fokozódását azonban nem tapasztalták.
- Flukonazol (gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer); a Citalopram-Teva vérszintjének növekedését eredményezheti.
- Vérlemezke-működést befolyásoló gyógyszerek (pl. egyes antipszichotikumok, acetilszalicilsav - fájdalomcsillapítóként alkalmazzák, nem szteroid gyulladásgátlók - reumás megbetegedések kezelésére alkalmazzák); vérrögképződést gátló gyógyszerek (mint pl. dipiridamol, tiklopidin) enyhén növelik a vérzési rendellenességek kialakulásának veszélyét.
- Orbáncfű (hiperikum perforátum) (depresszióban alkalmazott gyógynövénykészítmény) - a Citalopram-Teva-val együtt alkalmazva a mellékhatások kockázata megnövekedhet.
- Meflokin (a malária kezelésére alkalmazott gyógyszer), bupropion (a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer) és tramadol (erős fájdalmak csillapítására alkalmazott gyógyszer) - a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt.
- szkizofrénia, pszichózis kezelésében alkalmazott gyógyszerek (neuroleptikumok, pl. riszperidon, tioridazin és haloperidol) a görcsküszöb csökkentésének lehetséges kockázata miatt, és antidepresszívumok.

A Citalopram-Teva-t ne szedje egyidejűleg:
Ha Ön szívritmuszavarokra szed gyógyszert vagy olyan gyógyszereket szed, melyek befolyásolhatják a szívritmust; pl. IA, III. osztályba tartozó antiaritmiás gyógyszerekkel, úgynevezett antipszichotikumokkal (pl. fenotiazin-származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsokkal, bizonyos antimikrobás gyógyszerekkel (pl. sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eritromicin, pentamidin, antimaláriás gyógyszerek, főként halofantrin), bizonyos antihisztaminokkal (asztemizol, mizolasztin). Ha bármilyen kérdése van a fentiekkel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához.

A Citalopram-Teva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A filmtabletta hatását a táplálék nem befolyásolja. A Citalopram-Teva 20 mg filmtabletta és az alkohol között kölcsönhatást nem mutattak ki, mindamellett a kezelés alatt az alkohol fogyasztása nem ajánlott.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Terhes nők rendszerint nem szedhetik a Citalopram-Teva-t, valamint szoptatni sem szabad a kezelés ideje alatt, kivéve, ha az orvosával megbeszélték az ezzel járó előnyöket és kockázatokat.

Tájékoztatjuk, hogy amennyiben terhessége utolsó 3 hónapjában a Citalopram-Teva szedését egészen a szülésig folytatja, újszülöttjénél a következő tünetek jelentkezhetnek: légzészavar, a bőr kékes elszíneződése, görcsrohamok, testhőmérséklet-változások, táplálási nehézség, hányás, alacsony vércukorszint, izommerevség vagy izomgyengeség, élénkebb reflexek, remegés, izgalom, ingerlékenység, közönyösség (letargia), állandó sírás, aluszékonyság és alvászavarok. Azonnal forduljon orvosához, ha az újszülöttnél a fentiek közül bármelyik tünetet észleli!

Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Citalopram-Teva-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés a Citalopram-Teva-val, megnövekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertóniának (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik.
Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki, azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy kezelőorvosával.

Ha Ön a terhességének vége felé veszi be a Citalopram-Teva-t, röviddel a szülés után megnövekedhet az erős hüvelyi vérzés kockázata, különösen, ha az Ön kórelőzményében előfordult vérzési zavar. Kezelőorvosának vagy a szülésznőjének tudnia kell, hogy Citalopram-Teva-t is szed, hogy tanácsot tudjon adni Önnek.

Szoptatás
A citaloprám kis mennyiségben átjut az anyatejbe, így fennáll a kockázata annak, hogy hat a csecsemőre is. Ha Ön szedi a Citalopram-Teva filmtablettát, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdene szoptatni!

Termékenység
Állatkísérletekben a citaloprám negatívan befolyásolta az ondó minőségét.
Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A citaloprám csak kismértékben vagy mérsékelten befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. A pszichoaktív gyógyszerek ronthatják az ítélőképességet és vészhelyzetekben a reakciókészséget. A Citalopram-Teva általában nem álmosít, ennek ellenére, ha a kezelés elején szédül vagy álmossá válik, mindaddig ne vezessen gépjárművet, és kerülje a szerszámok/gépek használatát, amíg ezek a tünetek fennállnak.


3. Hogyan kell szedni a Citalopram-Teva-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek
Depresszió
A szokásos adag 20 mg naponta. Ezt az adagot szükség esetén kezelőorvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Pánikzavar
A kezelés első hetében a kezdőadag 10 mg naponta, majd egy hét után az adag napi 20-30 mg-ra emelhető. Ezt az adagot szükség esetén kezelőorvosa maximum napi 40 mg-ra emelheti.

Idősek (65 év felett)
Idős betegek esetén az adagot az ajánlott adag felére kell csökkenteni, azaz napi 10-20 mg-ra. Idős betegek rendszerint nem kaphatnak naponta 20 mg-nál többet.

Különleges kockázattal rendelkező betegek
Májpanaszokkal rendelkező betegek maximálisan adható napi adagja 20 mg.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A Citalopram-Teva alkalmazása nem javallt gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél. További információkat illetően lásd a 2. "Tudnivalók a Citalopram-Teva szedése előtt" pontot.

Hogyan és mikor kell szedni a Citalopram-Teva-t?
A Citalopram-Teva 20 mg filmtablettát egyszeri adagban a nap bármely szakában, étkezéstől függetlenül lehet bevenni.

A kezelés időtartama
A depresszió és pánikbetegség kezelésére alkalmazott más gyógyszerekhez hasonlóan, a Citalopram-Teva filmtablettánál is néhány hétbe telhet, amíg bármilyen javulást tapasztal. Akkor is folytassa a Citalopram-Teva szedését, ha időbe telik, amíg állapotában bármiféle javulást tapasztal.
Soha ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy azt kezelőorvosával először meg ne beszélte volna.
A kezelés időtartama egyénre szabott, rendszerint legalább 6 hónap. A filmtabletta szedését mindaddig folytassa, amíg azt kezelőorvosa javasolja. Kezelőorvosa megkérdezése nélkül akkor se hagyja abba a gyógyszer szedését, ha jobban érezné magát. A tünetek mögött álló alapbetegség ugyanis hosszú ideig fennállhat, ezért ha túl korán hagyja abba a kezelést, a tünetei visszatérhetnek.

Visszatérő depresszióban szenvedő betegeknél a folyamatos, néha több évig tartó kezelés segít az új depressziós epizódok megelőzésében.

Ha az előírtnál több Citalopram-Teva-t vett be
Amennyiben úgy gondolja, hogy Ön vagy bárki más túl sok Citalopram-Teva filmtablettát vett be, haladéktalanul lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával! Még abban az esetben is tegye ezt meg, ha nem mutatkoznak rosszullét vagy mérgezés jelei. Az orvoshoz vagy a kórházba vigye magával a Citalopram-Teva dobozát.

A túladagolás tünete lehet: életet veszélyeztető szívritmuszavar, görcs, szívritmusváltozás, álmosság, kóma, hányás, remegés, vérnyomáscsökkenés, vérnyomás-emelkedés, hányinger, szerotonin-szindróma (lásd 4. pont), nyugtalanság, szédülés, pupillatágulat, izzadás, a bőr elkékülése, szapora és mély légvétel (hiperventilláció).

Ha elfelejtette bevenni a Citalopram-Teva-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Amennyiben egy adagot elfelejt bevenni és még aznap lefekvés előtt eszébe jut, vegye be mihamarabb. A következő nap a szokásos módon folytassa a gyógyszer szedését.
Ha csak éjszaka vagy másnap jut eszébe, az elfelejtett adagot hagyja ki, és a szokott módon folytassa a gyógyszerszedést.

Ha idő előtt abbahagyja a Citalopram-Teva szedését
Mindaddig ne hagyja abba a Citalopram-Teva szedését, amíg kezelőorvosa azt nem javasolja. Amennyiben Ön a javasolt kezelés végére ért, a kezelést általában a Citalopram-Teva adagját néhány hét alatt fokozatosan csökkentve ajánlott befejezni.

A gyógyszer alkalmazásának hirtelen megszakítása az alábbi enyhe és átmeneti tüneteket okozhatja: szédülés, bőrzsibbadás/bizsergés, alvászavarok (élénk álmok, rémálmok, álmatlanság), szorongás, fejfájás, hányinger, hányás, verejtékezés, nyugtalanság vagy izgatottság (agitáció), remegés, zavartság vagy tájékozódási zavar (dezorientáció), érzékenység vagy ingerlékenység, hasmenés (híg széklet), látászavarok, szívdobogásérzés (palpitáció). A javasolt kezelés befejezésekor ezért a gyógyszerszedés hirtelen abbahagyása helyett a Citalopram-Teva adagját néhány héten keresztül fokozatosan ajánlott csökkenteni.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ezek a mellékhatások általában néhány hetes kezelést követően megszűnnek. Fontos tudnia, hogy több az alábbiakban felsorolt panasz lehet az Ön betegségének tünete is, ami állapotának javulásával ugyancsak enyhülni fog.

Néhány betegnél az alábbi súlyos mellékhatásokat jelentették.
Amennyiben az alábbiak közül bármelyik tünetet tapasztalja, azonnal hagyja abba a Citalopram-Teva szedését és forduljon kezelőorvosához:
- 38 °C feletti testhőmérséklet, nyugtalanság, izgatottság, zavartság, hallucinációk, kóma, fokozott verejtékezés, remegés és hirtelen izomrángások, a reflexek túlműködése, fokozott izomfeszülés, az izmok akaratlan, ritmikus összehúzódása (beleértve a szemmozgató izmokat); ezek a tünetek a ritkán előforduló, úgynevezett szerotonin szindróma jelei lehetnek, amelyet több antidepresszívum együttadásakor tapasztaltak.
- bőr-, nyelv-, ajak- vagy arcduzzanat, illetve légzési vagy nyelési nehézség (allergiás reakció).
- rendellenes vérzés, beleértve a gyomor-bélrendszeri vérzést is.
- öngyilkos vagy önkárosító gondolatok fennmaradása, vagy rosszabbodása (lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt).

Ritka, de súlyos mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
Amennyiben az alábbi tüneteket észleli, haladéktalanul hagyja abba a Citalopram-Teva szedését, és keresse fel kezelőorvosát:
- alacsony nátriumszint a vérben, ami fáradtságot, zavartságot és izomrángást okozhat (hiponatrémia).
- gyors és szabálytalan szívritmus, ájulás - melyek a torsade des pointes néven ismert életveszélyes állapotnak lehetnek a tünetei.

A következő mellékhatások gyakran enyhék, és rendszerint néhány napos kezelést követően megszűnnek. Fontos tisztában lennie azzal, hogy több itt felsorolt panasz a betegsége tünete is lehet, melyek állapotának javulásával ugyancsak enyhülnek.
Amennyiben a mellékhatások zavaróvá válnak, vagy néhány napnál tovább tartanak, keresse fel kezelőorvosát!

A szájszárazság növeli a fogszuvasodás veszélyét, ezért a szokásosnál többször mosson fogat.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthetnek):
- álmosság;
- alvászavar;
- fokozott verejtékezés;
- szájszárazság;
- hányinger;
- fejfájás.

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- csökkent étvágy;
- nyugtalanság (agitáció);
- csökkent szexuális érdeklődés;
- szorongás;
- idegesség;
- zavart állapot;
- szokatlan álmok;
- remegés;
- kéz vagy lábbizsergés, -zsibbadás;
- szédülés;
- figyelemzavar;
- fülcsengés (tinnitusz);
- ásítás;
- hasmenés;
- hányás;
- székrekedés;
- bőrviszketés;
- izom- és ízületi fájdalom;
- férfiaknál előfordulhatnak erekciós és ejakulációs problémák;
- nőknél orgazmuszavar;
- fáradtság;
- bőrbizsergés, zsibbadás;
- testsúlycsökkenés.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- bőrvérzési rendellenesség (hajlam a beütött bőr bekékülésére);
- fokozott étvágy;
- agresszió;
- én-idegen érzések (deperszonalizáció);
- hallucináció;
- mánia;
- ájulás;
- pupillatágulat;
- gyors szívverés;
- lassú szívverés;
- csalánkiütés;
- hajhullás;
- bőrkiütés;
- fényérzékenység;
- vizelési nehézség;
- bő menstruációs vérzés;
- kar- és lábduzzadás;
- testsúlynövekedés.

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- görcsök;
- akaratlan mozgások;
- ízérzékelési zavarok;
- vérzés;
- láz;
- májgyulladás (hepatitisz).

Néhány beteg beszámolt az alábbi mellékhatásokról (az alábbi mellékhatások gyakorisága nem ismert):
- önkárosítási vagy öngyilkossági gondolatok, lásd szintén a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot;
- a vérlemezkeszám csökkenése, amely növeli a vérzés, illetve a zúzódások kockázatát;
- túlérzékenység (bőrkiütés);
- nehézlégzést vagy szédülést okozó súlyos allergiás reakció;
- a vizeletmennyiség növekedése;
- alacsony káliumszint a vérben (hipokalémia), amely izomgyengeséget, izomrángást, vagy szívritmuszavart okozhat;
- pánikroham;
- fogcsikorgatás;
- nyugtalanság;
- szokatlan izommozgások vagy izommerevség;
- kellemetlen nyugtalanságérzet vagy képtelenség az egyhelyben ülésre (akatízia);
- látászavar;
- alacsony vérnyomás;
- orrvérzés;
- vérzési zavarok, beleértve a bőr- és nyálkahártyavérzést (ekhimózis);
- hirtelen kialakuló bőr- és nyálkahártya-duzzanat;
- fájdalmas erekció;
- tejcsorgás férfiaknál és nem szoptató nőknél;
- hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés;
- gyomor- és/vagy bélvérzés;
- szabálytalan menstruációs periódus;
- kóros májfunkciós értékek;
- csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek;
- szabálytalan szívritmus.
- erős hüvelyi vérzés röviddel a szülés után (poszt partum vérzés); további információkért lásd a "Terhesség, szoptatás és termékenység" részt a 2. pont alatt.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Citalopram-Teva-t tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:/EXP:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Citalopram-Teva?
- A készítmény hatóanyaga a citaloprám.
20,0 mg citaloprámot tartalmaz (24,99 mg citaloprám-hidrobromid formájában) filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: vízmentes szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz, mannit.
Filmbevonat: hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E171).

Milyen a Citalopram-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán bemetszéssel ellátott, majdnem szagtalan filmbevonatú tabletta.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

30 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9474/01
CITALOPRAM-TEVA 20 mg filmtabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
    • Hatóanyag: citalopram
    • ATC: Citalopram
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 793Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 167 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 619 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A napközben átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szelet erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.