CIRCADIN 2 mg retard tabletta

CIRCADIN 2 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Circadin és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Circadin hatóanyaga, a melatonin, a szervezet által termelt, természetes hormonok csoportjába tartozik.
A Circadin önmagában adva az 55 éves vagy idősebb betegeknél fellépő, nem kielégítő minőségű alvással jellemezhető ún. elsődleges álmatlanság (legalább egy hónapon keresztül fennálló elalvási vagy átalvási nehézség, vagy nem kielégítő, nem elég pihentető minőségű alvás) rövid távú kezelésére javasolt alkalmazni. Az "elsődleges álmatlanság" azt jelenti, hogy az álmatlanságnak nincs azonosítható oka, példul orvosi, mentális vagy környezeti oka.
2. Tudnivalók a Circadin szedése előtt
Ne szedje a Circadint
- ha allergiás a melatoninra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Circadin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ha májproblémákban vagy veseproblémákban szenved. A Circadin hatását májproblémákban vagy veseproblémákban szenvedő betegeken nem vizsgálták, a Circadin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, mivel annak szedése nem javasolt.
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette arra, hogy bizonyos cukrokra érzékeny.
- Ha korábban arra figyelmeztették, hogy autoimmun betegségben szenved (amelynél a szervezetet a saját immunrendszere "támadja" meg). A Circadin hatását autoimmun betegségben szenvedő betegeken nem vizsgálták, ezért a Circadin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, mivel annak szedése nem javasolt.
- A Circadin hatására álmosnak érezheti magát, ezért legyen óvatos, ha az álmosság érinti, mert gyengítheti egyes feladatok elvégzésének képességét, például a járművek vezetését.
- A dohányzás csökkentheti a Circadin hatékonyságát, mert a dohányfüst összetevői növelhetik a melatonin májban való lebontását.
Gyermekek és serdülők
A gyógyszer 0 és 18 év közötti gyermekeknek nem adható, mivel nem náluk nem vizsgálták, és ismeretlenek a hatásai.
Egyéb gyógyszerek és a Circadin
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ezek közé a gyógyszerek közé tartoznak:
- Fluvoxamin (depresszió és kényszerbetegségek kezelésére), pszoralének (bőrbetegségek, pl. pikkelysömör kezelésére), cimetidin (gyomorpanaszok, például fekélyek kezelésére), kinolinok és rifampicin (bakteriális fertőzések kezelésére), ösztrogének (pl. fogamzásgátló vagy hormonpótló kezelés) és karbamazepin (epilepszia kezelésére).
- Adrenerg agonisták/antagonisták (például az ereket szűkítő egyes vérnyomás-szabályozó gyógyszerek, az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő szerek, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek), opiát agonisták/antagonisták (például drogfüggőség kezelésére használt gyógyszerek), prosztaglandin gátlók (például nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek), antidepresszáns gyógyszerek, triptofán és az alkohol.
- A benzodiazepinek és a nem benzodiazepin típusú altatók (altatóként használt gyógyszerek, mint a zaleplon, zolpidem és zopiklon).
- Tioridazin (skizofrénia kezelésére) és az imipramin (depresszió kezelésére).
A Circadin egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Circadint étkezés után vegye be. Ne fogyasszon alkoholt a tabletta bevétele előtt, annak bevételekor vagy az után, mert az csökkenti a készítmény hatásosságát.
Terhesség és szoptatás
Ne szedje a Circadint, ha terhes, ha azt gondolja, hogy terhes, ha terhességet tervez, vagy ha szoptat. A gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Circadin álmosságot okozhat. Amennyiben ezt tapasztalná, ne vezessen járművet és ne dolgozzon gépekkel. Ha az álmosság tartósan fennáll, kérje orvosa tanácsát.
A Circadin laktóz-monohidrátot tartalmaz.
A Circadin laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Circadint?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja 1 tabletta Circadin (2 mg) naponta, szájon át, étkezés után, az esti lefekvés előtt 1-2 órával. A kezelést ezzel az adaggal legfeljebb 13 hétig lehet folytatni.
A Circadin tablettát egészben nyelje le, ne törje össze vagy felezze el.

Ha az előírtnál több Circadint vett be

Ha véletlenül túl sok gyógyszert vett be, haladéktalanul forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. A javasolt napi adag túllépésekor álmosnak érezheti magát.

Ha elfelejtette bevenni a Circadint

Amennyiben elfelejtette bevenni a tablettát, még lefekvés előtt vegye be, amint ez eszébe jut, vagy - ezt az adagot kihagyva - várja meg, míg a következő adag esedékessé válik, és a megszokott módon folytassa a gyógyszer szedését.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Circadin szedését
Semmilyen káros következménye nincs annak, haa kezelést félbeszakítják vagy idő előtti abbahagyják. A Circadin szedésének befejezése után nem lépnek fel megvonási tünetek.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha az alábbi súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához:
Nem gyakori: (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- mellkasi fájdalom.
Ritka: (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- eszméletvesztés vagy ájulás,
- szív eredetű erős mellkasi fájdalom, ún. angina pektorisz,
- szívdobogásérzés,
- depresszió,
- látászavar,
- homályos látás,
- zavartság,
- forgó jellegű szédülés,
- vörösvértestek jelenléte a vizeletben,
- a fehérvérsejtek számának csökkenése a vérben,
- a vérlemezkék számának csökkenése a vérben, ami növeli a vérzés vagy a zúzódás kockázatát,
- pikkelysömör.
Ha az alábbi nem súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, forduljon orvoshoz:
Nem gyakori: (100 beteg közül legfeljebb1 beteget érinthet)
Ingerlékenység, idegesség, nyugtalanság, álmatlanság, szokatlan álmok, rémálmok, szorongás, migrén, fejfájás, levertség (fáradtság, energiahiány), fokozott tevékenykedéssel járó nyugtalanság, szédülés, fáradtság, magas vérnyomás, felhasi fájdalom, emésztési zavar, szájfekély, szájszárazság, hányinger, a vér összetételének megváltozása, ami a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződését okozhatja, a bőr gyulladása, éjszakai verejtékezés, viszketés, bőrkiütés, száraz bőr, végtagfájdalom, a változó kor tünetei, gyengeség, szőlőcukor kiválasztása a vizelettel, túl sok fehérje a vizeletben, kóros májfunkciós vizsgálati eredmények és testsúlygyarapodás.
Ritka: (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
Övsömör (herpesz zoszter), magas vérzsírszint, alacsony kálciumszint a vérben, alacsony nátriumszint a vérben, kedélyváltozás, erőszakos viselkedés, izgatottság, sírás, stressz tünetek, kora hajnali ébredés, fokozott nemi vágy, rosszkedv, memóriazavar, figyelemzavar, álomszerű állapot, nyugtalan láb szindróma, rossz minőségű alvás, bizsergés, fokozott könnyezés, felálláskor vagy üléskor jelentkező szédülés, hőhullámok, savas gyomornedv visszafolyása a nyelőcsőbe (savas reflux), gyomorprobléma, a szájnyálkahártya felhólyagosodása, nyelvfekély, gyomorrontás, émelygés, hányás, kóros bélhangok, bélgázosság, fokozott nyálelválasztás, kellemetlen lehelet, kellemetlen hasi érzés, gyomorpanaszok, a gyomornyálkahártya gyulladása, ekcéma, bőrvörösség, a kéz bőrének gyulladása, viszkető bőrkiütés, köröm-rendellenesség, ízületi fájdalom, izomgörcsök, nyaki fájdalom, éjszakai lábikragörcs, a hímvessző hosszan tartó merevedése, amely fájdalommal járhat, a dülmirigy gyulladása, fáradtság, fájdalom, szomjúság, nagymennyiségű vizelet ürítése, éjszakai vizelés, a májenzimek szintjének emelkedése, a vér elektrolitjainak kóros szintje és kóros laboratóriumi vizsgálati eredmények.

Gyakorisága nem ismert:
(a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg) Túlérzékenységi reakció, a szájnyálkahártya vagy a nyelv duzzadása, bőrduzzadás, rendellenes tejelválasztás.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Circadint tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP.) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C -on tárolandó.. Az eredeti csomagolásban tárolandó a fénytől való védelem érdekében.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Circadin
- A készítmény hatóanyaga a melatonin. A retard tabletta 2 mg melatonint tartalmaz.
- Egyéb összetevők (segédanyagok): B-típusú ammónium-metakrilát-kopolimer,
kalcium-hidrogén-foszfát-dihidrát, laktóz-monohidrát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, síkpor (talkum), magnézium-sztearát.
Milyen a Circadin külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Circadin 2 mg-os retard tabletta fehér- törtfehér színű, kerek, mindkét oldalán domború tabletta. A kartondoboz 7, 20 vagy 21 tablettát tartalmaz buborékcsomagolásban, vagy pedig egy kartondoboz két buborékcsomagolás csíkot tartalmaz, egyenként 15 tablettával (30 tablettás csomag). Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 21x Törzskönyvi szám: EU/1/07/392/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: RAD Neurim Pharmaceuticals
  • Hatóanyag: melatonin
  • ATC: Melatonin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 5500Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)