CIPROFLOXACIN-HUMAN 750 mg filmtabletta

CIPROFLOXACIN-HUMAN 750 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Ciprofloxacin-Human filmtabletta, és milyen betegség esetén alkalmazható?
A Ciprofloxacin-Human filmtabletta hatóanyaga a ciprofloxacin. A ciprofloxacin a fluorokinolonoknak nevezett csoportba tartozó antibiotikum. A ciprofloxacin a fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását. Kizárólag bizonyos baktériumtörzsekre hatásos.
Felnőttek
A Ciprofloxacin-Human filmtabletta felnőttek esetében a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható:
- légúti fertőzések
- hosszan tartó vagy kiújuló fül- vagy orrmelléküreg-fertőzések
- húgyúti fertőzések
- férfi- és női nemi szervek fertőzései
- gyomor-bélrendszeri fertőzések és hasüregi fertőzések
- bőr- és lágyrészfertőzések
- csont- vagy ízületi fertőzések
- Neisseria meningitidis baktérium okozta fertőzések megelőzésére
- a lépfene (antrax) kórokozójának belégzésekor.
- A Ciprofloxacin-Human filmtabletta olyan lázas betegek kezelésére alkalmazható, akiknek alacsony a fehérvérsejtszáma (neutropénia) és a lázat valószínűsíthetően baktériumfertőzés okozza.
- Amennyiben súlyos, vagy többféle baktérium által előidézett fertőzésben szenved, akkor a Ciprofloxacin-Human filmtabletta mellett további antibiotikumokkal is kezelhetik.
- Gyermekek és serdülők
- Gyermekek és serdülők esetében a Ciprofloxacin-Human filmtabletta - szakorvosi felügyelet mellett - a következő bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazható:
- cisztás fibrózisban szenvedő gyermekek és serdülők tüdő és hörgő fertőzései
- szövődményes húgyúti fertőzések, beleértve a vesét is érintő fertőzéseket (pielonefritisz),
- a lépfene (antrax) kórokozójának belégzésekor.
- A Ciprofloxacin-Human filmtabletta a gyermekek és serdülők egyéb specifikus súlyos fertőzéseinek kezelésére is alkalmazható, amennyiben a kezelőorvos azt szükségesnek tartja.
- 2. Tudnivalók a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedése előtt

- Ne szedje a Ciprofloxacin-Human filmtablettát:
- ha allergiás a ciprofloxacinra, egyéb kinolon készítményekre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha tizanidint szed (lásd 2. pont: "Egyéb gyógyszerek és a Ciprofloxacin-Human filmtabletta").
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha már volt veseproblémája, mert lehet, hogy a kezelést módosítani kell.
- ha epilepsziában vagy egyéb idegrendszeri betegségben szenved.
- ha korábban olyan típusú antibiotikum-kezelés során, mint például a Ciprofloxacin-Human filmtabletta készítménnyel végzett kezelés alatt ínproblémák jelentkeztek.
- ha cukorbeteg, mert a ciprofloxacinnal nagyobb a kockázata az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) kialakulásának.
- ha az izomgyengeséggel járó betegségek egyik formájában (miaszténia gráviszban) szenved, mert tünetei súlyosbodhatnak.
- ha Önnek szívproblémája van. A Ciprofloxacin-Human filmtabletta fokozott óvatossággal alkalmazható, amennyiben Ön megnyúlt QT-szakasszal született vagy előfordult már a családjában megnyúlt QT-szakasz (EKG vizsgálattal látható, mely a szívműködés elektromos felvétele), a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (különösen alacsony kálium- vagy magnézium vérszint esetén), ha erősen lelassult a szívverése (más néven bradikardia), ha gyenge a szíve (szívelégtelenség), ha korábban Önnél szívroham (miokardiális infarktus) fordult elő, ha Ön nő vagy időskorú vagy ha Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, amelyek bizonyos kóros EKG elváltozásokat okoznak (lásd 2. pont "Egyéb gyógyszerek és a Ciprofloxacin-Human filmtabletta").
- ha Önnél vagy az Ön családjában előfordult glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6PD)-hiány, mert ebben az esetben a ciprofloxacin szedése során fennállhat a vérszegénység kockázata.
- Bizonyos nemi szervi fertőzésekre a kezelőorvosa felírhat a ciprofloxacin mellé más antibiotikumot is. Amennyiben a tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát.
- A Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedése során
- Haladéktalanul tájékoztassa orvosát, ha a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedése alatt az alábbiak közül bármelyik tünetet észleli. Kezelőorvosa eldönti, hogy abba kell-e hagyni a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedését.
- Súlyos, hirtelen jelentkező allergiás reakció (anafilaxiás reakció/sokk, angioödéma). Kismértékben már az első adag bevételekor is fennáll a súlyos allergiás reakció kialakulásának esélye, amely a következő tünetekkel jár: mellkasi szorítás, szédülés, hányinger vagy ájulás előtti érzés, illetve felálláskor jelentkező szédülés. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Alkalmanként az ízületek fájdalma és duzzanata, valamint íngyulladás alakulhat ki, különösen, ha Ön idős és kortikoszteroidokkal is kezelik. Íngyulladás és ínszakadás léphet fel akár már a kezelés első 48 óráján belül, vagy akár több hónappal a Ciprofloxacin-Human-terápia abbahagyása után. Bármilyen fájdalom vagy gyulladás első jelére hagyja abba a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedését, és pihentesse a fájdalmas területet. Kerülje a szükségtelen testmozgást, mivel ez növelheti az ínszakadás kockázatát.
- Amennyiben epilepsziában vagy egyéb ideggyógyászati betegségben, például az agy vérellátási zavarában vagy agyi érkatasztrófában (sztrók) szenved, akkor központi idegrendszeri mellékhatásokat tapasztalhat. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A Ciprofloxacin-Human filmtabletta első adagjának alkalmazásakor pszichiátriai reakciók léphetnek fel. Ha depresszióban vagy pszichózisban szenved, tünetei súlyosbodhatnak a Ciprofloxacin-Human filmtablettával végzett kezelés alatt. Ritka esetekben a depresszió vagy a pszichózis öngyilkossági gondolatokig, öngyilkossági kísérletekig vagy befejezett öngyilkosságig súlyosbodhat. Ha öngyilkossági gondolatokat/szándékot tapasztal, hagyja abba a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Tapasztalhat olyan neuropátiás tüneteket, mint fájdalom, égő érzés, bizsergés, zsibbadás és/vagy gyengeség. Ha ilyet tapasztal, hagyja abba a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- Leggyakrabban cukorbetegeknél, különösen idős betegeknél számoltak be hipoglikémiáról (alacsony vércukorszint). Amennyiben ezt tapasztalja, azonnal keresse fel kezelőorvosát.
- Hasmenés alakulhat ki antibiotikumok, például a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedése során, vagy akár több héttel a kezelés abbahagyása után. Amennyiben a hasmenése súlyossá vagy tartóssá válik, vagy széklete vért vagy nyákot tartalmaz, azonnal hagyja abba a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedését, mivel ez életveszélyes lehet. Ne szedjen a bélmozgásokat leállító vagy lelassító gyógyszereket, és forduljon kezelőorvosához.
- Ha látása romlik vagy egyéb szemészeti tünetek jelentkeznek, azonnal forduljon szemészhez (Lásd 4. pont "Lehetséges mellékhatások").
- Bőre érzékenyebbé válik a napsütéssel vagy ultraibolya (UV) fénnyel szemben a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedése alatt. Kerülje az erős napfényt vagy mesterséges UV fényt, például a szoláriumozást.
- Ha vér- vagy vizeletmintát kell adnia, szóljon kezelőorvosának vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy a Ciprofloxacin-Human filmtablettát szedi.
- Ha Önnek veseproblémái vannak, közölje ezt kezelőorvosával, mivel lehetséges, hogy adagját módosítani kell.
- A Ciprofloxacin-Human filmtabletta májkárosodást okozhat. Ha olyan tüneteket észlel, mint például étvágytalanság, sárgaság (a bőr sárgás elszíneződése), sötét vizelet, viszketés, hasi érzékenység, hagyja abba a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A Ciprofloxacin-Human filmtabletta a fehérvérsejtszám és a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség csökkenését okozhatja. Ha lázzal és súlyos állapotromlással, vagy lázzal és helyi fertőzés tüneteivel (például torokfájás, garat vagy szájüregi gyulladás, húgyúti problémák) járó fertőzést tapasztal, azonnal keresse fel a kezelőorvosát. Vért fognak venni Öntől a fehérvérsejtek számának ellenőrzése, és az esetleges csökkenés (agranulocitózis) kimutatása érdekében. Fontos, hogy tájékoztassa orvosát arról, hogy ezt a gyógyszert szedi.
- Tájékoztassa a kezelőorvosát, ha Önnél vagy a családjában előfordult glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz (G6PD)-hiány, mert ebben az esetben a ciprofloxacin szedése során fennállhat a vérszegénység kockázata.
- Egyéb gyógyszerek és a Ciprofloxacin-Human filmtabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ne szedje a Ciprofloxacin-Human filmtablettát
- Tizanidinnel együtt, mivel ez mellékhatásokat okozhat, például alacsony vérnyomást és álmosságot (lásd 2. pont "Ne szedje a Ciprofloxacin-Human filmtablettát").
- A következő gyógyszerekről ismert, hogy a szervezetben kölcsönhatásba lépnek a Ciprofloxacin-Human filmtablettával. Ha a Ciprofloxacin-Human filmtablettát ezekkel a gyógyszerekkel együtt szedik, ez megváltoztathatja ezen gyógyszerek terápiás hatását. A mellékhatások kialakulásának valószínűségét is növelheti.

- Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszereket szedi:
- K-vitamin antagonisták (pl. warfarin, acenokumarol, fenprokumon vagy fluindion) vagy egyéb, szájon át szedhető véralvadásgátlók (vérhígítók)
- probenecid (köszvény kezelésére)
- metotrexát (a daganatos betegségek bizonyos típusaira, pikkelysömör és reumás ízületi gyulladás kezelésére)
- teofillin (légzési problémákra)
- tizanidin (izommerevség kezelésére szklerózis multiplexben)
- olanzapin (egy úgynevezett antipszichotikum)
- klozapin (egy úgynevezett antipszichotikum)
- ropinirol (Parkinson-betegségkezelésére)
- fenitoin (epilepszia kezelésére)
- metoklopramid (hányinger/hányás csillapítására)
- ciklosporin (bőrbetegségek, reumatoid artritisz kezelésére, illetve az immunrendszer működését csökkentő gyógyszer, pl. szervátültetés esetén)
- más gyógyszereket is szed, amelyek megváltoztathatják a szívritmust: egyes szívritmus szabályozó gyógyszerek (úgynevezett antiaritmikumok, például kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, amiodaron, szotalol, dofetilid, ibutilid), bizonyos depresszió elleni gyógyszerek (triciklusos antidepresszánsok), egyes kórokozók elleni gyógyszerek (amelyek a makrolidok csoportjába tartoznak), egyes antipszichotikumok.
- glibenklamid (cukorbetegség kezelésére)
- A Ciprofloxacin-Human filmtabletta növelheti vérében az alábbi gyógyszerek szintjét:
- pentoxifillin (keringési betegségekre)
- koffein
- duloxetin (depresszió, diabéteszes idegkárosodás vagy inkontinencia kezelésére)
- lidokain (szívbetegségek kezelésére vagy érzéstelenítésre történő alkalmazásra)
- szildenafil (pl. merevedési zavarra).
- agomelatin (depresszió kezelésére)
- zolpidem (álmatlanság és egyes agyi rendellenességek kezelésére).
- Néhány gyógyszer csökkenti a Ciprofloxacin-Human filmtabletta hatását. Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben a következő gyógyszereket szedi vagy szedni szeretné:
- savkötők
- omeprazol
- ásványianyag-pótló készítmények
- szukralfát
- polimer foszfátkötők (például szevelamer vagy lantán-karbonát)
- kalciumot, magnéziumot, alumíniumot vagy vasat tartalmazó gyógyszerek vagy ásványianyag-pótló készítmények
- Amennyiben e készítmények szedése nélkülözhetetlen, akkor a Ciprofloxacin-Human filmtablettát ezen készítmények bevételét megelőzően körülbelül két órával, vagy azt követően legalább 4 óra elteltével vegye be.
- A Ciprofloxacin-Human filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
- Hacsak nem étkezés közben veszi be a Ciprofloxacin-Human filmtablettát, ne egyen vagy igyon semmilyen tejterméket (például tejet vagy joghurtot) vagy hozzáadott kalciumot tartalmazó italt a tabletták bevételekor, mivel ezek befolyásolhatják a hatóanyag felszívódását.

- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Amennyiben lehetséges, terhesség alatt kerülje a Ciprofloxacin-Human filmtabletta alkalmazását.
- Ne szedje a Ciprofloxacin-Human filmtablettát, ha szoptat, mert a ciprofloxacin kiválasztódik az anyatejbe, és káros lehet gyermeke számára.

- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedése során csökkenhet az éberség. Néhány idegrendszeri mellékhatás előfordulhat. Ezért mielőtt gépjárművet vezetne vagy gépeket kezelne, feltétlenül tapasztalja ki, hogyan reagál szervezete a Ciprofloxacin-Human filmtablettára. Amennyiben kétsége van, beszéljen kezelőorvosával.

- 3. Hogyan kell szedni a Ciprofloxacin-Human filmtablettát?

- Kezelőorvosa elmagyarázza Önnek, pontosan mennyit, milyen gyakran, és mennyi ideig kell szednie a Ciprofloxacin-Human filmtablettából. Ez attól függ, hogy milyen típusú, és mennyire súlyos fertőzésben szenved.
- Szóljon kezelőorvosának, amennyiben vesebetegségben szenved, mert szükségessé válhat a dózis módosítása.
- A kezelés általában 5-21 napig tart, de súlyos fertőzések esetében ennél tovább is tarthat.
- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- A tablettát bőséges folyadékkal kell lenyelni. Ne rágja össze a tablettákat, mert rossz ízűek.
- Próbálja meg a tablettákat lehetőleg minden nap nagyjából ugyanabban az időben bevenni.
- A tabletták bevehetők étkezés közben vagy az étkezésektől függetlenül is. Az étkezéssel bevitt kalcium nem befolyásolja jelentős mértékben a felszívódást. Ne vegye be azonban a Ciprofloxacin-Human filmtablettát tejtermékekkel, például tejjel vagy joghurttal, vagy hozzáadott ásványi anyagokat tartalmazó gyümölcslevekkel (például hozzáadott kalciumot tartalmazó narancslével).
- Ne feledje, hogy ennek a gyógyszernek a szedése során bőséges folyadékfogyasztás szükséges.
- Ha az előírtnál több Ciprofloxacin-Human filmtablettát vett be
- Ha az előírt adagnál többet vett be, azonnal kérjen orvosi segítséget. Amennyiben lehetséges, vigye magával a tablettákat vagy a dobozt is, hogy meg tudja mutatni az orvosnak.
- Ha elfelejtette bevenni a Ciprofloxacin-Human filmtablettát
- Amint lehet, vegye be a normál adagot, majd folytassa a gyógyszer szedését előírás szerint. Ha azonban már rövidesen esedékes a következő adag bevétele, ne vegye be a kihagyott adagot, és a megszokott módon szedje tovább a gyógyszert. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Feltétlenül szedje a kúra végéig a gyógyszert.
- Ha idő előtt abbahagyja a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedését
- Fontos, hogy befejezze a kúrát még akkor is, ha pár nap után jobban érzi magát. Ha túl hamar hagyja abba a gyógyszer szedését, akkor előfordulhat, hogy fertőzése nem gyógyul meg teljesen, és a fertőzés tünetei kiújulhatnak vagy súlyosbodhatnak. Rezisztencia is kialakulhat az antibiotikummal szemben.

- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Néhány betegnél nagyon súlyos mellékhatások alakulhatnak ki. Ha Ön az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon kezelőorvosához:
- az arc, kéz, ajkak, nyelv vagy torok bedagadása, nyelési vagy légzési nehézség
- súlyos hólyagos bőrkiütés, vagy az ajkak vagy a bőr vérzése, ill. vérzés az orrból, szájból, szemből és a nemi szervekből
- súlyos hasmenés, amely néha véres vagy nyálkás
- íngyulladás vagy ínszakadás
- görcsök vagy görcsrohamok
- szokatlan fájdalom, égő érzés, bizsergés, zsibbadás vagy izomgyengeség a végtagokban (neuropátia) - lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések"
- a bőr vagy a szemfehérje besárgulása, sötét vizelet, hasi nyomásérzékenység vagy fogyás
- izomfájdalom és/vagy izomgyengeség, ízületi gyulladás és ízületi fájdalom, fokozott izomtónus vagy izomgörcs, íngyulladás vagy ínszakadás, különösen a boka hátsó részén található nagy ín (Achillesz-ín) esetében - lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések".

- Ha látása romlik, vagy bármilyen szempanasz jelentkezik Önnél, haladéktalanul forduljon szemész szakorvoshoz (lásd 2. pont "Tudnivalók a Ciprofloxacin-Human filmtabletta szedése előtt").
- Az alábbi mellékhatásokról számoltak be az alább közölt körülbelüli gyakoriságokkal:

- Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hányinger, hasmenés
- ízületi fájdalmak gyermekek esetén.
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- gombás felülfertőződés
- a fehérvérsejtek egyik típusának, az eozinofil granulociták számának megemelkedése
- csökkent étvágy
- hiperaktivitás vagy izgatottság
- fejfájás, szédülés, alvási problémák vagy ízérzészavar
- hányás, hasi fájdalom, emésztési problémák, például gyomorbántalom (emésztési zavar/gyomorégés), bélgázképződés
- bizonyos anyagok szintjének megemelkedése a vérben (transzaminázok és/vagy bilirubin)
- bőrkiütés, viszketés vagy csalánkiütés
- ízületi fájdalmak felnőttek esetén
- rossz veseműködés
- izom- és csontfájdalom, rossz közérzet (gyengeség) vagy láz
- a vérben az alkalikus-foszfatáz (egy bizonyos anyag a vérben) szintjének megemelkedése.
- Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a vastagbél antibiotikumok alkalmazásához társuló gyulladása (kolitisz) (nagyon ritka esetekben halálos lehet) (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések")
- változások a vérképben (leukopénia, leukocitózis, neutropénia, vérszegénység), a véralvadási faktorok (vérlemezkék) megnövekedett vagy csökkent mennyisége
- allergiás reakció, vizenyős duzzanat (ödéma) vagy a bőr és a nyálkahártyák gyorsan kialakuló duzzanata (angioödéma)
- csökkent vércukorszint (hipoglikémia) (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések")
- emelkedett vércukorszint (hiperglikémia)
- zavartság, dezorientáció, szorongásos reakciók, furcsa álmok, depresszió (amely öngyilkossági gondolatokhoz, öngyilkossági kísérletekhez vagy befejezett öngyilkossághoz vezethet) vagy hallucinációk
- zsibbadás, az ingerekkel szembeni szokatlan érzékenység, csökkent bőrérzékenység, remegés, görcsroham (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések") vagy szédülés
- látási problémák, beleértve a kettős látást is
- fülzúgás, hallásvesztés, halláskárosodás
- gyors szívverés (tahikardia)
- a vérerek kitágulása (vazodilatáció), alacsony vérnyomás vagy ájulás
- légszomj, beleértve az asztmás tüneteket
- májproblémák, sárgaság (kolesztatikus ikterusz) vagy májgyulladás
- fényérzékenység (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések")
- veseelégtelenség, vér vagy kristályok a vizeletben (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések"), húgyúti gyulladás
- fokozott folyadék-felhalmozódás a szervezetben vagy nagymértékű verejtékezés
- az amiláz enzim emelkedett szintje.
- Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- a csökkent vörösvértestszám egyik speciális típusa (hemolitikus anémia); a fehérvérsejtek számának veszélyes szintre való csökkenése (agranulocitózis); a fehérvérsejtek és vörösvértestek, valamint a vérlemezkék számának esése (páncitopénia), amely halálos lehet; és a csontvelő működésének gátlása, ami szintén halálos lehet (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések")
- súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás reakció vagy anafilaxiás sokk, amely halálos lehet - szérumbetegség) (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések")
- elmezavar (pszichotikus reakciók, amelyek öngyilkossági gondolatokban vagy öngyilkossági kísérletekben és befejezett öngyilkosságban tetőződhetnek) (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések")
- migrén, zavart egyensúly, bizonytalan járás (járászavar), szaglászavarok (olfaktórikus zavarok), az agyra irányuló nyomás (koponyaűri nyomásfokozódás és agydaganat tüneteit mutató nem daganetos kórkép(pszeudotumor cerebri))
- színlátási zavarok
- a vérerek falának gyulladása (vaszkulitisz)
- hasnyálmirigy-gyulladás
- májsejtelhalás (májnekrózis), amely nagyon ritkán életveszélyes májelégtelenséghez vezethet
- kismértékű, tűszúrásnyi vérzés a bőr alatt (petechiák); különféle bőrkiütések (például az akár halált is okozó Stevens-Johnson szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis)
- a miaszténia grávisz tüneteinek súlyosbodása (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").

- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- nagyfokú izgatottság (mánia) vagy túlzott optimizmus érzés és hiperaktivitás (hipománia);
- súlyos allergiás reakció úgynevezett DRESS szindróma (magas eozinofil vérsejtszámmal és a különböző szerveket érintő tünetekkel járó túlérzékenységi reakció)
- rendellenes szapora szívműködés, életveszélyes szabálytalan szívritmus, a szívritmus megváltozása (melynek neve "a QT-szakasz megnyúlása", amely a szívműködésről készült elektromos görbén, azaz EKG-n látható).
- hólyagos bőrkiütések
- véralvadásra gyakorolt hatás (K-vitamin antagonistákkal kezelt betegeknél).

- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
- A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a Ciprofloxacin-Human filmtablettát tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Ciprofloxacin-Human filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga a ciprofloxacin.
- 1 db 250 mg-os filmtabletta 250 mg ciprofloxacint tartalmaz ciprofloxacin-hidroklorid formájában.
- 1 db 500 mg-os filmtabletta 500 mg ciprofloxacint tartalmaz ciprofloxacin-hidroklorid formájában.
- 1 db 750 mg-os filmtabletta 750 mg ciprofloxacint tartalmaz ciprofloxacin-hidroklorid formájában.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, povidon, kroszkarmellóz-nátrium, vízmentes kolloid szilícium-dioxid és magnézium-sztearát. A filmbevonat hipromellózt, makrogol 400-at és a titán-dioxid nevű színezéket (E171) tartalmaz.
- Milyen a Ciprofloxacin-Human filmtabletta külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
- Ciprofloxacin-Human 250 mg filmtabletta: fehér, mindkét oldalán domború, kerek filmtabletta, az egyik oldalán "CIP 250" bevéséssel és bemetszéssel,a másik oldala sima felületű. A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.
- Kiszerelések: 8, 10, 12, 16, 20, 30, 50, 100 vagy 160 db filmtabletta dobozban.
- Ciprofloxacin-Human 500 mg filmtabletta: fehér, kapszula alakú filmtabletta, az egyik oldalán "CIP 500" bevéséssel és bemetszéssel, a másik oldala sima felületű. A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.
- Kiszerelések: 6, 8, 10, 12, 16, 20, 30, 50, 100, 120 vagy 160 db filmtabletta dobozban.
- Ciprofloxacin-Human 750 mg filmtabletta: fehér, kapszula alakú filmtabletta, az egyik oldalán "CIP 750" bevéséssel, a másik oldala sima felületű.
- Kiszerelések: 8, 10, 12, 16, 20, 30, 50, 100 vagy 160 db filmtabletta dobozban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
1. Pontosan tartsa be a szedésre vonatkozó utasításokat.
2. Az antibiotikumot ne szedje újra anélkül, hogy orvosa felírta volna Önnek, még akkor sem, ha hasonló betegséget szeretne kezelni.
3. Soha ne adja át másnak az antibiotikumot, lehet, hogy nem megfelelő az ő betegségére.
4. A kezelés végeztével a fel nem használt gyógyszereket vigye vissza a gyógyszertárba, mert így biztosítja, hogy megfelelő módon semmisítsék meg.
Kiszerelés: 10x (átlátszó buborékfóliában) Törzskönyvi szám: OGYI-T-10598/10
CIPROFLOXACIN-HUMAN 750 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
  • Hatóanyag: ciprofloxacin
  • ATC: Ciprofloxacin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 3211Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +1, +7 °C

Napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. Reggel északkeleten ködfoltok képződhetnek. Mérsékelt szél mellett 16, 21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdán a frontmentes, de melegedő idő is okozhat panaszokat. Reggel kopásos, napközben gyulladásos ízületi bántalmak léphetnek fel, emellett a fokozottan érzékenyek migrént és koncentrálási problémákat is tapasztalhatnak. Ingadozhat a vérnyomás, a délelőtti órákban rosszullét jelentkezhet. A napsütés azonban kissé ellensúlyozhatja a tüneteket. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: