BYETTA 5 µg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban

BYETTA 5 µg oldatos injekció előretöltött injekciós tollban betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Byetta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Byetta exenatid nevű hatóanyagot tartalmaz. Ez az injekciós gyógyszer a 2-es típusú (nem inzulin-függő) diabéteszben (cukorbetegségben) szenvedő felnőttek vércukorszintjét segít megfelelő szinten tartani.
A Byetta-t más antidiabetikus (cukorbetegség kezelésére használt) gyógyszerekkel - metforminnal, szulfonilureákkal, tiazolidindionokkal és bazális vagy hosszú hatástartamú inzulinokkal együtt alkalmazzák. Orvosa a Byetta-t eddigi kezelése kiegészítéseként írja fel Önnek, a vércukorszint megfelelő szinten tartásának elősegítése érdekében. Továbbra is tartsa be diétáját és végezzen elegendő testmozgást.
Ön azért lett cukorbeteg, mert szervezete nem termel elég inzulint ahhoz, hogy vércukorszintjét a megfelelő szinten tartsa, vagy a szervezete nem képes megfelelően felhasználni az inzulint. A Byetta-ban levő gyógyszer serkenti a szervezet inzulintermelését, ha a vércukorszint magas.
2. Tudnivalók a Byetta alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Byetta-t
- Ha allergiás az exenatidra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Byetta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- Ha szulfonilureával együttesen alkalmazza, mivel ilyen esetben a vércukorszint túl alacsonnyá válhat (hipoglikémia). Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha nem biztos benne, hogy az Ön által szedett gyógyszerek valamelyike tartalmaz-e szulfonilureát.
- A Byetta nem alkalmazható 1-es típusú cukorbetegségben vagy ún. diabéteszes ketoacidózisban (veszélyes állapot, amely cukorbetegségben fordulhat elő).
- A Byetta-t a bőr alá kell befecskendezni, nem vénába vagy izomba.
- Ha súlyos problémái vannak gyomorürülésével vagy emésztésével, a Byetta alkalmazása nem javasolt. A Byetta lassítja a gyomor ürülését, ezért az étel lassabban halad át a gyomrán.
- Mondja el kezelőorvosának, ha volt valaha hasnyálmirigy-gyulladása (pankreátitisz) (lásd 4. pont).
- Kevés a tapasztalat Byetta-val az olyan betegeknél, akiknek a testtömeg-indexe ≤ 25.
- A Byetta vesebetegségben szenvedő betegek körében történő alkalmazásával kapcsolatban kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha Ön súlyos vesebetegségben szenved vagy vesedialízis- ("művese"-) kezelésben részesül, nem javasolt a Byetta-t alkalmaznia.
Gyermekek és serdülők
A Byetta gyermekek és 18 éves kor alatti serdülők körében történő alkalmazásával kapcsolatban nincs tapasztalat, ezért a Byetta alkalmazása ebben a korcsoportban nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Byetta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy egyéb tablettáinak bevételi időpontját nem kell-e megváltoztatni, mivel a Byetta lassítja a gyomor ürülését, így befolyásolhatja azoknak a gyógyszereknek a hatását, amelyeknek gyorsan át kell haladniuk a gyomron.
Azokat a gyomorsavnak ellenálló gyógyszereket (pl. protonpumpa gátlókat), melyeknek nem szabad túl sokáig a gyomorban maradniuk, a Byetta alkalmazása előtt egy órával vagy azt követően négy órával vegye be.
Lehet, hogy bizonyos antibiotikumokat a Byetta injekció alkalmazása előtt egy órával kell bevennie. Azokat a gyógyszereket, amelyeket étellel együtt kell bevenni, célszerű olyan étkezés alkalmával beszedni, amikor a Byetta nem kerül beadásra.
Nem javasolt a Byetta együttes alkalmazása egyéb olyan, a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszerekkel, melyek a Byetta-hoz hasonló módon hatnak (pl. liraglutid és Bydureon (heti egyszeri adagolású exenatid)).
A Byetta egyidejű alkalmazása étellel vagy itallal
A Byetta alkalmazására az étkezést megelőző 60 percen (1 órán) belül kerüljön sor. (Lásd 3. pont "Hogyan kell alkalmazni a Byetta-t?") Ne alkalmazza a Byetta-t étkezés után.
Terhesség és szoptatás
Nem ismeretes, hogy a Byetta ártalmas lehet-e a magzatra. Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mivel a Byetta nem alkalmazható a terhesség ideje alatt.
Nem ismeretes, hogy a Byetta-ban levő gyógyszer kiválasztódik-e az anyatejbe. A Byetta nem alkalmazható a szoptatás ideje alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ha a Byetta-t szulfonilureával vagy inzulinnal együttesen alkalmazza, a vércukorszint túlzott mértékben lecsökkenhet (hipoglikémia alakulhat ki). A hipoglikémia ronthatja a koncentrálási képességét. Kérjük, vegye figyelembe ezt a lehetséges mellékhatást minden olyan helyzetben, ahol Önmagát vagy másokat veszélynek tehet ki (pl. autóvezetés vagy gépek kezelése).
A Byetta metakrezolt tartalmaz
A metakrezol allergiás reakciókat okozhat.
A Byetta nátriumot tartalmaz
A gyógyszer adagonként kevesebb, mint 1 millimól (23 mg) nátriumot tartalmaz, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
3. Hogyan kell alkalmazni a Byetta-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa, gyógyszerésze vagy a gondozását végző egészségügyi szakember által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
A Byetta kétféle hatáserősségben kapható: Byetta 5 mikrogramm és Byetta 10 mikrogramm. Kezelőorvosa kezdetben javasolhatja Önnek az 5 mikrogrammos Byetta napi kétszeri alkalmazását. Miután 30 napon át kapta naponta kétszer az 5 mikrogrammos Byetta-t, kezelőorvosa felemelheti az adagját napi kétszer 10 mikrogrammos Byetta-ra.
Ha Ön 70 évesnél idősebb vagy vesebetegsége van, 30 napnál hosszabb időt vehet igénybe, amíg hozzászokik az 5 mikrogrammos Byetta adaghoz, és ezért lehetséges, hogy kezelőorvosa nem emeli az adagot.
Az előretöltött injekciós tollal beadott injekció biztosítja az Ön adagját. Csak akkor változtassa meg az adagot, ha kezelőorvosa utasítja erre.
A Byetta-t naponta kétszer kell beadni, bármikor a reggeli és esti étkezés előtti 60 percben (1 órában), vagy a napi két főétkezés előtt, amelyek közt legalább 6 órának el kell telnie. Ne alkalmazza étkezés után a Byetta-t.
A Byetta-t a comb, a has vagy a felkar bőre alá kell befecskendezni (szubkután injekció). Ha Byetta-t és inzulint alkalmaz, két külön injekciót kell beadnia.
A Byetta adagjának beállításához nem szükséges naponta ellenőriznie a vércukorszintjét. Mindazonáltal, ha szulfonilurea készítményt vagy inzulint is kap, kezelőorvosa kérheti a vércukorszint ellenőrzését a szulfonilurea vagy az inzulin adagjának beállításához.
A Byetta injekciós toll alkalmazására vonatkozó utasításokat lásd a "Használati útmutató az injekciós tollhoz" című ismertetőt.
Az első használat előtt a kezelőorvosának vagy a gondozását végző egészségügyi szakembernek meg kell tanítania Önt arra, hogy hogyan kell beadni a Byetta-t.
Becton, Dickinson and Company tűk használhatók a Byetta injekciós tollhoz. A csomagolás nem tartalmaz injekciós tűket.
Minden injekció beadása során használjon új injekciós tűt, és használat után dobja ki. Ezt a gyógyszert a kezelőorvosa Önnek írta fel. Soha ne adja oda másnak a Byetta injekciós tollat.
Ha az előírtnál több Byetta-t alkalmazott
Ha túl sok Byetta-t adott be magának, azonnali orvosi kezelésre lehet szüksége. A túl nagy adagban beadott Byetta hányingert, hányást, szédülést vagy az alacsony vércukorszinttel járó egyéb tüneteket okozhat (lásd 4. pont).
Ha elfelejtette alkalmazni a Byetta-t
Ha kihagyta a Byetta egy adagját, adja be a következő adagot a kijelölt időben. Ne alkalmazzon dupla adagot és ne emelje a Byetta következő adagját az elfelejtett adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Byetta alkalmazását
Ha úgy érzi, abba kellene hagynia a Byetta alkalmazását, beszéljen kezelőorvosával. A Byetta alkalmazásának felfüggesztése hatással lehet a vércukorszintjére.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Súlyos allergiás reakciókat (ún. anafilaxia) jelentettek nagyon ritkán (10 000-ből kevesebb, mint 1 betegnél jelentkezhet).
Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha az alábbi tüneteket tapasztalja
- az arc-, a nyelv- vagy a torok feldagadása,
- nyelési nehézség,
- csalánkiütés és nehézlégzés.
Hasnyálmirigy-gyulladás (pankreátitisz) eseteiről ritkán (1000-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet) beszámoltak olyan betegeknél, akik Byetta-t kaptak. A hasnyálmirigy-gyulladás súlyos, esetlegesen életet veszélyeztető betegség lehet.
- Mondja el kezelőorvosának, ha korábban volt hasnyálmirigy-gyulladása, epeköve, alkohol- betegsége vagy nagyon magas trigliceridszintje. Ezek a betegségek növelhetik a hasnyálmirigy- gyulladás kialakulásának vagy kiújulásának az esélyét, akár kap Byetta-kezelést, akár nem.
- HAGYJA ABBA a Byetta alkalmazását, és azonnal forduljon kezelőorvosához, ha súlyos és tartós, akár hányással is kísért hasi fájdalmat érez, mivel lehetséges, hogy hasnyálmirigy-gyulladása (pankreátitisze) van.
A Byetta nagyon gyakori mellékhatásai (10-ből egynél több betegnél jelentkezhetnek):
- hányinger (a hányinger leggyakrabban a Byetta-kezelés elkezdésekor észlelhető, de idővel a legtöbb betegnél enyhül)
- hányás
- hasmenés
- alacsony vércukorszint (hipoglikémia)
Ha a Byetta-t szulfonilurea-tartalmú készítménnyel vagy inzulinnal együttesen alkalmazza, nagyon gyakran előfordulhat alacsony vércukorszint (hipoglikémia), mely általában enyhe ill. mérsékelt. Lehet, hogy csökkenteni kell a szulfonilurea-készítmény vagy az inzulin adagját, amíg Byetta-t alkalmaz. Az alacsony vércukorszint tünetei közé tartozhatnak: fejfájás, álmosság, gyengeség, szédülés, zavartság, ingerlékenység, éhség, szapora szívverés, verejtékezés és nyugtalanság. Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogyan kell kezelni az alacsony vércukorszintet.
A Byetta gyakori mellékhatásai (10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):
- szédülés
- fejfájás
- fáradtság
- gyomortáji fájdalom
- puffadás
- emésztési zavar
- fokozott verejtékezés
- hiányzó tetterő és erőtlenség
- gyomorégés
- helyi reakciók az injekció beadásának a helyén (a bőr kipirulása)
- fogyás
- étvágycsökkenés
A Byetta csökkentheti az étvágyat, az elfogyasztott táplálék mennyiségét és a testtömegét.
Ha túl gyorsan fogy (több, mint heti 1,5 kg-ot), beszélje meg kezelőorvosával, mert lehetséges, hogy ez nem tesz jót Önnek.
A Byetta nem gyakori mellékhatásai (100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet):
- szokatlan íz a szájban
- böfögés
- székrekedés
- bélgáz képződés
A Byetta ritka mellékhatásai:
- bélelzáródás
- angioödéma (az arc és a torok feldagadása)
- túlérzékenység (bőrkiütés, viszketés és a nyak, arc, száj vagy torok szöveteinek hirtelen megduzzadása)
- a veseműködés romlása
- kiszáradás, ami néha a veseműködés romlásával jár
- álmosság
- hajhullás
Ezenfelül jelentettek néhány egyéb mellékhatást (gyakoriságuk nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).
- warfarinnal történt együttes alkalmazásakor az INR- (a véralvadás mértékét jellemző) érték változását jelentették
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Byetta-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó. A már használatban lévő Byetta injekciós toll legfeljebb 25 °C-on tárolandó, 30 napig.
A fénytől való védelem érdekében helyezze vissza a kupakot az injekciós tollra. Nem fagyasztható. A megfagyott Byetta-t ki kell dobni.
Egy Byetta injekciós tollat csak 30 napig használjon. 30 nap után dobja ki a használt Byetta injekciós tollat, akkor is, ha maradt még benne gyógyszer.
A Byetta nem használható fel, ha az oldatban szemcsék jelennek meg, vagy ha az oldat zavaros vagy elszíneződött.
A Byetta injekciós tollat a tű nélkül kell tárolni. Ha rajta hagyja a tűt, a gyógyszer elszivároghat a Byetta injekciós tollból, vagy légbuborékok képződhetnek a patronban.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Byetta
- A készítmény hatóanyaga az exenatid.
- Kétféle előretöltött injekciós toll kapható: az egyik 5 mikrogramm, a másik 10 mikrogramm adag befecskendezésére alkalmas.
- A Byetta 5 mikrogramm oldatos injekció (injekció) egy adagja 5 mikrogramm exenatidot tartalmaz 20 mikroliterben.
- A Byetta 10 mikrogramm oldatos injekció (injekció) egy adagja 10 mikrogramm exenatidot tartalmaz 40 mikroliterben.
- Az injekciós oldat egy millilitere (ml) 0,25 milligramm (mg) exenatidot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: metakrezol (adagonként 44 mikrogramm a Byetta 5 mikrogramm oldatos injekcióban és adagonként 88 mikrogramm a Byetta 10 mikrogramm oldatos injekcióban), mannit, jégecet, nátrium-acetát-trihidrát, injekcióhoz való víz.
Milyen a Byetta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Byetta egy átlátszó, színtelen folyadék (oldatos injekció), ami egy injekciós tollban lévő üvegpatronba van töltve. Miután az injekciós toll kiürült, nem használhatja fel újra. Minden injekciós toll 60 adagot tartalmaz, amely 30 napra, napi két injekció beadására elég.
A Byetta egy vagy három előretöltött injekciós toll kiszerelésben kapható. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ INJEKCIÓS TOLLHOZ
1. rész MIT KELL TUDNIA A BYETTA INJEKCIÓS TOLLRÓL Először olvassa végig ezt a részt, aztán folytassa a 2. résszel (Előkészítés).
BYETTA 5 mikrogramm oldatos injekció, előretöltött injekciós tollban
(exenatid)

A BYETTA injekciós toll alkalmazása ELŐTT gondosan olvassa végig az alábbi utasításokat. Olvassa el a BYETTA injekciós toll dobozában levő betegtájékoztatót is.
Ahhoz, hogy a BYETTA előnyeit a lehető legjobban ki tudja használni, helyesen kell alkalmaznia az injekciós tollat. Ha nem követi maradéktalanul ezeket az utasításokat, az nem megfelelő adag beadásához, az injekciós toll töréséhez vagy fertőzés kialakulásához vezethet.
Ezek az utasítások nem helyettesítik az orvosával történő, az állapotával vagy a kezelésével kapcsolatos megbeszélést. Ha problémája van a BYETTA injekciós toll használatával, forduljon orvosához.
FONTOS TUDNIVALÓ A BYETTA INJEKCIÓS TOLLRÓL
- A BYETTA-t naponta kétszer kell beadni, az injekciós toll 30 napra elegendő gyógyszert tartalmaz. Nem kell kimérnie az adagokat, az injekciós toll kimér Önnek minden adagot.
- NE TÖLTSE ÁT A BYETTA INJEKCIÓS TOLLBAN LÉVŐ GYÓGYSZERT FECSKENDŐBE!
- Ha az injekciós toll bármelyik része töröttnek vagy sérültnek tűnik, ne használja a tollat.
- Ne használja mással közösen az injekciós tollat vagy a tűket, mert az kórokozók átvitelének kockázatával járhat.
- Ennek az injekciós tollnak az alkalmazása vakok és gyengénlátó betegek számára nem ajánlott.
Az injekciós toll alkalmazásában járatos személy segítségére van szükség.
- Az injekciós tűket az egészségügyi szakembereknek vagy más betegápolóknak a helyi vagy intézeti előírásoknak megfelelően kell kezelniük.
- Az injekció higiénikus beadását az egészségügyi szakember által javasolt módon végezze.
- A 2. rész utasításait csak új injekciós toll első használata előtt kövesse.
- A használati útmutató 3. része minden injekció beadására vonatkozik.
AZ INJEKCIÓS TŰKRŐL
A BYETTA injekciós tollhoz a Becton, Dickinson and Company (BD) cég által gyártott, injekciós tollhoz való tűk használhatók.
Új tűt kell használnom minden injekcióhoz?
- Igen. Ne használja újra a tűket.
- Minden injekció után azonnal távolítsa el a tűt. Ez segít megakadályozni a BYETTA szivárgását, buborékok képződését, csökkenti a tű eltömődését, és csökkenti a fertőzés veszélyét.
- Soha ne nyomja meg az injekciós toll adagológombját, ha nincs tű rajta.
Hogyan dobjam el a tűket?
- A használt tűket dobja olyan edénybe, amelynek a falát a tű nem tudja átszúrni, vagy kövesse az egészségügyi szakember ide vonatkozó tanácsait.
- Ne dobja el az injekciós tollat úgy, hogy rajta hagyta a tűt.
A BYETTA INJEKCIÓS TOLL TÁROLÁSA
Hogyan tároljam a BYETTA injekciós tollat?
- Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C között) tárolja.
- Ne fagyassza le. A megfagyott BYETTA injekciós tollat ki kell dobni.
- A már használatban lévő BYETTA injekciós toll legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A fénytől való védelem érdekében helyezze vissza az injekiós tollra a zárókupakot.
- Ne tárolja a BYETTA injekciós tollat úgy, hogy tű van rajta. Ha a tű az eszközön marad, a gyógyszer szivároghat a BYETTA injekciós tollból vagy légbuborékok képződhetnek a patronban.
Az injekciós toll és az injekciós tű gyermekektől elzárva tartandó!
Meddig használhatom a BYETTA injekciós tollat?
- Az új injekciós toll használatba vételét követően a BYETTA injekciós tollat csak 30 napig használhatja.
30 nap után dobja ki a használt BYETTA injekciós tollat, akkor is, ha marad az injekciós tollban valamennyi gyógyszer.
- Jegyezze fel az injekciós toll használatba vételének dátumát és a 30 nappal későbbi dátumot az alábbi helyekre:
Használatba vétel dátuma:
Felhasználható:
- A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a BYETTA-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hogyan kell a BYETTA injekciós tollat tisztítani?
- Szükség esetén törölje le az injekciós toll külsejét egy tiszta, nedves ruhával.
- A patron külső kupakján rendeltetésszerű használat esetén is fehér szemcsék jelenhetnek meg.
Ezek alkoholos törlővel vagy vattával eltávolíthatók.
Kérjük, olvassa el a csomagban található Betegtájékoztatót is. További információért forduljon orvosához.
2. rész ELŐKÉSZÍTÉS
Csak azt követően olvassa el és kövesse ennek a résznek az útmutatásait, miután végigolvasta az 1. részt - Mit kell tudnia a BYETTA injekciós tollról
Közvetlenül azelőtt végezze el az új injekciós toll beállítását, mielőtt először használná. Csak egyszer kövesse Az új injekciós toll beállítására vonatkozó utasításokat. A mindennapi használat alkalmával ne ismételje meg Az új injekciós toll beállítását. Ha megismétli, 30 napnál hamarabb fog elfogyni a BYETTA.


ÚJ INJEKCIÓS TOLL BEÁLLÍTÁSA - CSAK EGYSZER VÉGEZZE EL
A. LÉPÉS Ellenőrizze az injekciós tollat

- Használat előtt mosson kezet.
- Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, és győződjön meg róla, hogy az 5 mikrogrammos BYETTA injekciós tollat használja.
- Távolítsa el a kék zárókupakot.

Ellenőrizze a patronban lévő BYETTA-t. A folyadéknak tisztának, átlátszónak, színtelennek és szemcséktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja az eszközt.
Megjegyzés: Egy kis légbuborék jelenléte a patronban normális jelenség.
B. LÉPÉS Helyezze fel a tűt

- Távolítsa el a papírfület a külső tűvédő sapkáról.
- Nyomja a tűt tartalmazó külső tűvédő sapkát egyenesen az injekciós tollra, majd csavarja rá teljesen a tűt.

- Húzza le a külső tűvédő sapkát. Ne dobja el. A külső tűvédő sapkát fogja használni, amikor az injekció beadása után leveszi a tűt az injekciós tollról.

- Húzza le a belső tűvédő sapkát és dobja el. Egy kis csepp folyadék megjelenhet. Ez normális jelenség.
C. LÉPÉS Állítsa be az adagot

- Ellenőrizze, hogy az adagkijelző ablakban ez a jel látható: "jobbra mutató nyíl". Ha nem, forgassa ütközésig az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg a "jobbra mutató nyíl" jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

- Húzza ki az adagbeállító gombot ütközésig, amíg a "felfelé mutató nyíl" jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

- Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg megáll az ötös jelnél. Bizonyosodjon meg róla, hogy az aláhúzott 5-ös szám az adagkijelző ablak közepén van.
Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba az ötös jelig, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 9. pontját.
D. LÉPÉS Készítse elő az injekciós tollat

- Tartsa az injekciós tollat tűvel felfelé és magától távol.

NYOMJA BE ÉS TARTSA BENYOMVA
- A hüvelykujjával határozottan nyomja be ütközésig az adagológombot, majd tartsa benyomva, amíg lassan 5-ig számol.
- Ha nem lát folyadéksugarat vagy néhány cseppet kiürülni a tű hegyén, ismételje meg a C. és D. lépést.

- Az injekciós toll előkészítése akkor kész, ha a "felfelé mutató háromszög" jel látható az adagkijelző ablak közepén ÉS látott a tű hegyén folyadéksugarat vagy néhány cseppet ürülni.
Megjegyzés: Ha 4 alkalom után sem lát folyadékot, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 3. pontját.
E. LÉPÉS Fejezze be az új injekciós toll beállítását

- Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba ütközésig, amíg a "jobbra mutató nyíl" jel megjelenik az adagkijelző ablakban.
- Ezzel az új injekciós toll beállítása megtörtént. A mindennapi használat alkalmával ne ismételje meg a 2. rész lépéseit. Ha megismétli, 30 napnál hamarabb fog elfogyni a BYETTA.
- Ön most készen áll a BYETTA első adagjának beadására.
- Folytassa a 3. rész 3. lépésében leírt útmutatásokkal arról, hogyan adja be az első adagot.
Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 9. pontját.
3. rész MINDENNAPI HASZNÁLAT
Az új injekciós toll beállítása után minden injekció alkalmával kövesse a 3. részben leírtakat.
1. LÉPÉS Ellenőrizze az injekciós tollat

- Használat előtt mosson kezet.
- Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, és győződjön meg róla, hogy az 5 mikrogrammos BYETTA injekciós tollat használja.
- Húzza le a kék zárókupakot.

- Ellenőrizze a patronban lévő BYETTA-t.
- A folyadéknak tisztának, átlátszónak, színtelennek és szemcséktől mentesnek kell lennie. Ha nem ezt látja, ne használja az eszközt.
Megjegyzés: Egy kis légbuborék nem ártalmas és nem befolyásolja az adagot.
2. LÉPÉS Helyezze fel a tűt

- Távolítsa el a papírfület a külső tűvédő sapkáról.
- Nyomja a tűt tartalmazó külső tűvédő sapkát egyenesen az injekciós tollra, majd csavarja rá teljesen a tűt.

- Húzza le a külső tűvédő sapkát. Ne dobja el. A külső tűvédő sapkát fogja használni, amikor az injekció beadása után leveszi a tűt az injekciós tollról.

- Húzza le a belső tűvédő sapkát és dobja el. Egy kis csepp folyadék megjelenhet. Ez normális jelenség.
3. LÉPÉS Állítsa be az adagot

- Ellenőrizze, hogy az adagkijelző ablakban ez a jel látható: "jobbra mutató nyíl". Ha nem, forgassa ütközésig az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg a "jobbra mutató nyíl" jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

- Húzza ki az adagbeállító gombot ütközésig, amíg a "felfelé mutató nyíl" jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

- Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg megáll az ötös jelnél. Bizonyosodjon meg róla, hogy az aláhúzott 5-ös szám az adagkijelző ablak közepén van.
Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba az ötös jelig, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 9. pontját.
4. LÉPÉS Adja be az adagot

- Fogja meg szorosan az injekciós tollat.
- Ne fogja össze túl erősen a bőrét az injekció beadása előtt. Orvosa utasítása szerinti higiénikus injekciós technika alkalmazásával szúrja be a tűt bőrébe.

NYOMJA BE ÉS TARTSA BENYOMVA
- A hüvelykujjával határozottan nyomja be ütközésig az adagológombot, majd tartsa benyomva, amíg lassan 5-ig számol, hogy a teljes adag beadásra kerüljön.
- Tartsa benyomva az adagológombot, amikor kihúzza ki a tűt a bőréből. Lásd a GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK 4. pontját.

- Az injekció befejeződött, ha a "felfelé mutató háromszög" jel látható az adagkijelző ablak közepén.
- Az injekciós toll kész az alapállapotba történő beállításra.
Megjegyzés: Ha az injekció után néhány csepp BYETTA-t lát kiszivárogni a tűből, az adagológombot nem nyomta le teljesen. Olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 5. pontját.
5. LÉPÉS Állítsa alapállapotba az injekciós tollat

- Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba ütközésig, ekkor a "jobbra mutató nyíl" jel jelenik meg az adagkijelző ablakban.
Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot vagy az injekciós tollból folyadék szivárog, nem került a teljes adag befecsekendezésre. Olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 5. és 9. pontját.
6. LÉPÉS Vegye le és dobja el a tűt

- Minden injekció beadását követően távolítsa el a tűt.
- Óvatosan tegye vissza a külső tűvédő sapkát a tűre.

- Csavarja le a tűt.
- Tárolás előtt helyezze vissza az injekciós tollra a kék zárókupakot.

- A tűket olyan tartályba dobja ki, ami nem szúródhat át, vagy kövesse az egészségügyi szakember erre vonatkozó tanácsait.
7. LÉPÉS Tegye el az injekciós tollat a következő adag beadásáig
- Megfelelő módon tárolja a BYETTA injekciós tollat. (További információkért lásd A BYETTA injekciós toll tárolása c. pontot a használati útmutató 1. részében.)
- Amikor elérkezett az idő a következő adag beadására, folytassa a 3. rész 1. lépésével és ismételje meg az 1-7. lépéseket.
4. rész GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK
1. Minden adag beadása előtt végig kell csinálnom az "Új injekciós toll beállítása" pontban leírtakat?
- Nem. Az új injekciós toll beállítását csak egyszer, közvetlenül az injekciós toll első használata előtt kell elvégezni.
- A beállítás célja annak biztosítása, hogy a BYETTA injekciós toll a következő 30 nap alatt használatra kész állapotban legyen.
- Ha minden adag beadása előtt megismétli Az új injekciós toll beállítását, a BYETTA nem lesz elegendő 30 napra. Az új injekciós toll beállításakor elhasznált kismennyiségű BYETTA nem befolyásolja a BYETTA 30 napos adagolását.
2. Miért vannak légbuborékok a patronban?
- Egy kis buborék jelenléte normális jelenség, amely nem ártalmas, és nem befolyásolja az adagolást.
- Ha az injekciós tollat a csatlakoztatott tűvel tárolják, a patronban buborékok keletkezhetnek. Ne tárolja az injekciós tollat a csatlakoztatott tűvel együtt.
3. Mit tegyek, ha a BYETTA nem jelenik meg a tű végén, miután az Új injekciós toll beállítását négyszer próbáltam?
- Óvatosan helyezze vissza a külső tűvédőt a tűre, és távolítsa el a tűt. Csavarja le és dobja el megfelelő módon.
- Csatlakoztasson egy új tűt, és ismételje meg a használati útmutató 2. részének, az Új injekciós toll beállítása pontjának B-E lépéseit. Ha ezúttal lát néhány cseppet vagy egy folyadéksugarat kiáramlani a tű hegyén, akkor a beállítás kész.
4. Miért látok szemcséket a patronban az injekció beadása után?
- Szemcsék vagy elszíneződés jelenhet meg a patronban az injekció beadása után. Ez előfordulhat, ha a bőrt túlságosan összeszorítják, vagy ha felengedik az adagológombot, mielőtt kihúznák a tűt bőrből.
5. Miért szivárog a BYETTA a tű végén, miután beadtam magamnak az injekciót?
Egy csepp gyógyszer ott maradhat a tű végén a teljes adag beadása után is. Ez normális jelenség. Ha egynél több cseppet lát:
- Lehet, hogy nem került a teljes adag befecskendezésre. Ne adjon be újabb adagot. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mi a teendő egy részleges adag beadása esetén.
- Ennek elkerülése érdekében a következő adag beadásakor határozottan nyomja be és tartsa benyomva az adagológombot, amíg lassan 5-ig számol (lásd 3. rész, 4. lépés: Adja be az adagot).
6. Mit jelentenek a nyilak?
A nyilak azt jelentik, hogy készen áll a következő lépésre. Ezek a nyilak "jobbra mutató nyíl" "felfelé mutató nyíl" mutatják az irányt, amerre a következő lépésnél ki kell húzni vagy el kell fordítani az adagológombot. Ez a jel "felfelé mutató háromszög" azt jelenti, hogy az adagológomb be van nyomva, és az injekciós toll alapállapotba állítható.
7. Honnan tudom, hogy az injekció beadása befejeződött?
Az injekció beadása akkor fejeződik be, amikor:
- határozottan, ütközésig benyomta az adagológombot
és
- lassan 5-ig elszámolt, mialatt benyomva tartotta az adagológombot és a tű még a bőrében volt és
- a "felfelé mutató háromszög" jel látható az adagkijelző ablak közepén.
8. Hova adjam be a BYETTA-t?
A BYETTA-t a hasfalba, a combba vagy a felkarba kell beadni, az orvosa által javasolt injekciós technikával.

9. Mit tegyek, ha nem tudom kihúzni, elcsavarni vagy benyomni az adagbeállító gombot?
Ellenőrizze az adagkijelző ablakban látható jelet. Kövesse a megfelelő jelnél található lépéseket.
Ha ez a jel "jobbra mutató nyíl" van az adagkijelző ablakban:
- Húzza ki az adagbeállító gombot, amíg a "felfelé mutató nyíl" jel megjelenik.
Ha ez a jel "felfelé mutató nyíl" van az adagkijelző ablakban és az adagbeállító gombot nem lehet elfordítani:
- Lehet, hogy a BYETTA injekciós tollban lévő patronban már nincs elég folyadék egy teljes adag befecskendezéséhez. Kis mennyiségű BYETTA mindig marad a patronban. Ha a patronban már csak kevés folyadék van vagy üresnek tűnik, szerezzen be egy új BYETTA injekciós tollat.
Ha ez a jel "felfelé mutató nyíl" és az ötös egy része van az adagkijelző ablakban, és az adagbeállító gombot nem lehet benyomni:
- Az adagbeállító gombot nem fordította el megfelelően. Forgassa tovább az adagbeállító gombot, amíg az ötös megjelenik az adagkijelző ablak közepén.
Ha az ötös egy része és a "felfelé mutató háromszög" jel egy része van az adagkijelző ablakban és az adagbeállító gombot nem lehet benyomni:
- Előfordulhat, hogy a tű eldugult, elhajlott vagy rosszul van csatlakoztatva.
- Helyezzen fel új tűt. Bizonyosodjon meg róla, hogy a tű egyenesen áll és teljesen be van csavarva.
- Határozottan, ütközésig nyomja be az adagológombot. A BYETTA-nak meg kell jelennie a tű hegyén.
Ha a "felfelé mutató háromszög" jel van az adagkijelző ablakban és az adagbeállító gombot nem lehet elfordítani:
- Az adagológombot nem nyomta be kellő mértékben, és nem került a teljes adag beadásra.
Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mi a teendő az adag részleges beadása esetén.
- Kövesse ezeket a lépéseket az injekciós tollnak a következő injekció beadásához való alaphelyzetbe állításához:
- Határozottan nyomja be ütközésig az adagológombot. Tartsa benyomva az adagológombot, és számoljon lassan 5-ig. Ezután forgassa az óra járásának megfelelő irányba az adagbeállító gombot, amíg a "jobbra mutató nyíl" jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.
- Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot, előfordulhat, hogy a tű eldugult. Cserélje ki a tűt, és ismételje meg a fent leírt lépést.
- A következő adagnál határozottan nyomja be és tartsa benyomva az adagológombot, és számoljon lassan 5-ig, mielőtt kihúzná a tűt a bőréből.
Kérjük, olvassa el a mellékelt betegtájékoztatót. További információért forduljon orvosához.
A használati útmutató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:
HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ INJEKCIÓS TOLLHOZ
1. rész MIT KELL TUDNIA A BYETTA INJEKCIÓS TOLLRÓL
Először olvassa végig ezt a részt, aztán folytassa a 2. résszel (Előkészítés).
BYETTA 10 mikrogramm oldatos injekció, előretöltött injekciós tollban
(exenatid)

A BYETTA injekciós toll alkalmazása ELŐTT gondosan olvassa végig az alábbi utasításokat. Olvassa el a BYETTA injekciós toll dobozában levő betegtájékoztatót is.
Ahhoz, hogy a BYETTA előnyeit a lehető legjobban ki tudja használni, helyesen kell alkalmaznia az injekciós tollat. Ha nem követi maradéktalanul ezeket az utasításokat, az nem megfelelő adag beadásához, az injekciós toll töréséhez vagy fertőzés kialakulásához vezethet.
Ezek az utasítások nem helyettesítik az orvosával történő, az állapotával vagy a kezelésével kapcsolatos megbeszélést. Ha problémája van a BYETTA injekciós toll használatával, forduljon orvosához.
FONTOS TUDNIVALÓ A BYETTA INJEKCIÓS TOLLRÓL
- A BYETTA-t naponta kétszer kell beadni, az injekciós toll 30 napra elegendő gyógyszert tartalmaz. Nem kell kimérnie az adagokat, az injekciós toll kimér Önnek minden adagot.
- NE TÖLTSE ÁT A BYETTA INJEKCIÓS TOLLBAN LÉVŐ GYÓGYSZERT FECSKENDŐBE!
- Ha az injekciós toll bármelyik része töröttnek vagy sérültnek tűnik, ne használja a tollat.
- Ne használja mással közösen az injekciós tollat vagy a tűket, mert az kórokozók átvitelének kockázatával járhat.
- Ennek az injekciós tollnak az alkalmazása vakok és gyengénlátó betegek számára nem ajánlott.
Az injekciós toll alkalmazásában járatos személy segítségére van szükség.
- Az injekciós tűket az egészségügyi szakembereknek vagy más betegápolóknak a helyi vagy intézeti előírásoknak megfelelően kell kezelniük.
- Az injekció higiénikus beadását az egészségügyi szakember által javasolt módon végezze.
- A 2. rész utasításait csak új injekciós toll első használata előtt kövesse.
- A használati útmutató 3. része minden injekció beadására vonatkozik.
AZ INJEKCIÓS TŰKRŐL
A BYETTA injekciós tollhoz a Becton, Dickinson and Company (BD) cég által gyártott, injekciós tollhoz való tűk használhatók.
Új tűt kell használnom minden injekcióhoz?
- Igen. Ne használja újra a tűket.
- Minden injekció után azonnal távolítsa el a tűt. Ez segít megakadályozni a BYETTA kiszivárgását, buborékok képződését, csökkenti a tű eltömődését, és csökkenti a fertőzés veszélyét.
- Soha ne nyomja meg az injekciós toll adagológombját, ha nincs tű rajta.
Hogyan dobjam el a tűket?
- A használt tűket dobja olyan edénybe, amelynek a falát a tű nem tudja átszúrni, vagy kövesse az egészségügyi szakember ide vonatkozó tanácsait.
- Ne dobja el az injekciós tollat úgy, hogy rajta hagyta a tűt.
A BYETTA INJEKCIÓS TOLL TÁROLÁSA
Hogyan tároljam a BYETTA injekciós tollat?
- Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C között) tárolja.
- Ne fagyassza le. A megfagyott BYETTA injekciós tollat ki kell dobni.
- A már használatban lévő BYETTA injekciós toll legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
- A fénytől való védelem érdekében helyezze vissza az injekiós tollra a zárókupakot.
- Ne tárolja a BYETTA injekciós tollat úgy, hogy tű van rajta. Ha a tű az eszközön marad, a gyógyszer szivároghat a BYETTA injekciós tollból, vagy légbuborékok képződhetnek a patronban.
Az injekciós toll és az injekciós tű gyermekektől elzárva tartandó!
Meddig használhatom a BYETTA injekciós tollat?
- Az új injekciós toll használatba vételét követően a BYETTA injekciós tollat csak 30 napig használhatja.
30 nap után dobja ki a használt BYETTA injekciós tollat, akkor is, ha marad az injekciós tollban valamennyi gyógyszer.
- Jegyezze fel az injekciós toll használatba vételének dátumát és a 30 nappal későbbi dátumot az alábbi helyekre:
Használatba vétel dátuma:
Felhasználható:
- A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza a BYETTA-t. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Hogyan kell a BYETTA injekciós tollat tisztítani?
- Szükség esetén törölje le az injekciós toll külsejét egy tiszta, nedves ruhával.
- A patron külső kupakján rendeltetésszerű használat esetén is fehér szemcsék jelenhetnek meg.
Ezek alkoholos törlővel vagy vattával eltávolíthatók.
Kérjük, olvassa el a csomagban található Betegtájékoztatót is. További információért forduljon orvosához.
2. rész ELŐKÉSZÍTÉS
Csak azt követően olvassa el és kövesse ennek a résznek az útmutatásait, miután végigolvasta az 1. részt - Mit kell tudnia a BYETTA injekciós tollról
Közvetlenül azelőtt végezze el az új injekciós toll beállítását, mielőtt először használná. Csak egyszer kövesse Az új injekciós toll beállítására vonatkozó utasításokat. A mindennapi használat alkalmával ne ismételje meg Az új injekciós toll beállítását. Ha megismétli, 30 napnál hamarabb fog elfogyni a BYETTA.


ÚJ INJEKCIÓS TOLL BEÁLLÍTÁSA - CSAK EGYSZER VÉGEZZE EL A. LÉPÉS Ellenőrizze az injekciós tollat

- Használat előtt mosson kezet.
- Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, és győződjön meg róla, hogy a 10 mikrogrammos
BYETTA injekciós tollat használja.
- Távolítsa el a kék zárókupakot.

Ellenőrizze a patronban lévő BYETTA-t. A folyadéknak tisztának, átlátszónak, színtelennek és szemcséktől mentesnek kell lennie. Ha nem ilyen, ne használja az eszközt.
Megjegyzés: Egy kis légbuborék jelenléte a patronban normális jelenség.
B. LÉPÉS Helyezze fel a tűt

- Távolítsa el a papírfület a külső tűvédő sapkáról.
- Nyomja a tűt tartalmazó külső tűvédő sapkát egyenesen az injekciós tollra, majd csavarja rá teljesen a tűt.

- Húzza le a külső tűvédő sapkát. Ne dobja el. A külső tűvédő sapkát fogja használni, amikor az injekció beadása után leveszi a tűt az injekciós tollról.

- Húzza le a belső tűvédő sapkát és dobja el. Egy kis csepp folyadék megjelenhet. Ez normális jelenség.
C. LÉPÉS Állítsa be az adagot

- Ellenőrizze, hogy az adagkijelző ablakban ez a jel látható: "jobbra mutató nyíl". Ha nem, forgassa ütközésig az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg a "jobbra mutató nyíl" jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

- Húzza ki az adagbeállító gombot ütközésig, amíg a "felfelé mutató nyíl" jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

- Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg megáll a tizes jelnél. Bizonyosodjon meg róla, hogy az aláhúzott 10-es szám az adagkijelző ablak közepén van.
Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba a tizes jelig, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 9. pontját.
D. LÉPÉS Készítse elő az injekciós tollat

- Tartsa az injekciós tollat tűvel felfelé és magától távol.

NYOMJA BE ÉS TARTSA BENYOMVA
- A hüvelykujjával határozottan nyomja be ütközésig az adagológombot, majd tartsa benyomva, amíg lassan 5-ig számol.
- Ha nem lát folyadéksugarat vagy néhány cseppet kiürülni a tű hegyén, ismételje meg a C. és D. lépést.

- Az injekciós toll előkészítése akkor kész, ha a "felfelé mutató háromszög" jel látható az adagkijelző ablak közepén ÉS látott a tű hegyén folyadéksugarat vagy néhány cseppet ürülni.
Megjegyzés: Ha 4 alkalom után sem lát folyadékot, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 3. pontját.
E. LÉPÉS Fejezze be az új injekciós toll beállítását

- Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba ütközésig, amíg a "jobbra mutató nyíl" jel megjelenik az adagkijelző ablakban.
- Ezzel az új injekciós toll beállítása megtörtént. A mindennapi használat alkalmával ne ismételje meg a 2. rész lépéseit. Ha megismétli, 30 napnál hamarabb fog elfogyni a BYETTA.
- Ön most készen áll a BYETTA első adagjának beadására.
- Folytassa a 3. rész 3. lépésében leírt útmutatásokkal arról, hogyan adja be az első adagot.
Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 9. pontját.
3. rész MINDENNAPI HASZNÁLAT
Az új injekciós toll beállítása után minden injekció alkalmával kövesse a 3. részben leírtakat.
1. LÉPÉS Ellenőrizze az injekciós tollat

- Használat előtt mosson kezet.
- Ellenőrizze az injekciós toll címkéjét, és győződjön meg róla, hogy a 10 mikrogrammos BYETTA injekciós tollat használja.
- Húzza le a kék zárókupakot.

- Ellenőrizze a patronban lévő BYETTA-t.
- A folyadéknak tisztának, átlátszónak, színtelennek és szemcséktől mentesnek kell lennie. Ha nem ezt látja, ne használja az eszközt.
Megjegyzés: Egy kis légbuborék nem ártalmas és nem befolyásolja az adagot.
2. LÉPÉS Helyezze fel a tűt

- Távolítsa el a papírfület a külső tűvédő sapkáról.
- Nyomja a tűt tartalmazó külső tűvédő sapkát egyenesen az injekciós tollra, majd csavarja rá teljesen a tűt.

- Húzza le a külső tűvédő sapkát. Ne dobja el. A külső tűvédő sapkát fogja használni, amikor az injekció beadása után leveszi a tűt az injekciós tollról.

- Húzza le a belső tűvédő sapkát és dobja el. Egy kis csepp folyadék megjelenhet. Ez normális jelenség.
3. LÉPÉS Állítsa be az adagot

- Ellenőrizze, hogy az adagkijelző ablakban ez a jel látható: "jobbra mutató nyíl". Ha nem, forgassa ütközésig az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg a "jobbra mutató nyíl" jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

- Húzza ki az adagbeállító gombot ütközésig, amíg a "felfelé mutató nyíl" jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.

- Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba, amíg megáll a tizes jelnél. Bizonyosodjon meg róla, hogy az aláhúzott 10-es szám az adagkijelző ablak közepén van.
Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba a tizes jelig, olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 9. pontját.
4. LÉPÉS Adja be az adagot

- Fogja meg szorosan az injekciós tollat.
- Ne fogja össze túl erősen a bőrét az injekció beadása előtt. Orvosa utasítása szerinti higiénikus injekciós technika alkalmazásával szúrja be a tűt bőrébe.

NYOMJA BE ÉS TARTSA BENYOMVA
- A hüvelykujjával határozottan nyomja be ütközésig az adagológombot, majd tartsa benyomva, amíg lassan 5-ig számol, hogy a teljes adag beadásra kerüljön.
- Tartsa benyomva az adagológombot, amikor kihúzza ki a tűt a bőréből. Lásd a GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK 4. pontját.

- Az injekció befejeződött, ha a "felfelé mutató háromszög" jel látható az adagkijelző ablak közepén.
- Az injekciós toll kész az alapállapotba történő beállításra.
Megjegyzés: Ha az injekció után néhány csepp BYETTA-t lát kiszivárogni a tűből, az adagológombot nem nyomta le teljesen. Olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 5. pontját.
5. LÉPÉS Állítsa alapállapotba az injekciós tollat

- Forgassa az adagbeállító gombot az óra járásának megfelelő irányba ütközésig, ekkor a "jobbra mutató nyíl" jel jelenik meg az adagkijelző ablakban.
Megjegyzés: Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot vagy az injekciós tollból folyadék szivárog, nem került a teljes adag befecsekendezésre. Olvassa el a használati útmutató 4. részében a Gyakran feltett kérdések 5. és 9. pontját.
6. LÉPÉS Vegye le és dobja el a tűt

- Minden injekció beadását követően távolítsa el a tűt.
- Óvatosan tegye vissza a külső tűvédő sapkát a tűre.

- Csavarja le a tűt.
- Tárolás előtt helyezze vissza az injekciós tollra a kék zárókupakot.

- A tűket olyan tartályba dobja ki, ami nem szúródhat át, vagy kövesse az egészségügyi szakember erre vonatkozó tanácsait.
7. LÉPÉS Tegye el az injekciós tollat a következő adag beadásáig
- Megfelelő módon tárolja a BYETTA injekciós tollat. (További információkért lásd A BYETTA injekciós toll tárolása c. pontot a használati útmutató 1. részében.)
- Amikor elérkezett az idő a következő adag beadására, folytassa a 3. rész 1. lépésével és ismételje meg az 1-7. lépéseket.
4. rész GYAKRAN FELTETT KÉRDÉSEK
1. Minden adag beadása előtt végig kell csinálnom az "Új injekciós toll beállítása" pontban leírtakat?
- Nem. Az új injekciós toll beállítását csak egyszer, közvetlenül az injekciós toll első használata előtt kell elvégezni.
- A beállítás célja annak biztosítása, hogy a BYETTA injekciós toll a következő 30 nap alatt használatra kész állapotban legyen.
- Ha minden adag beadása előtt megismétli Az új injekciós toll beállítását, a BYETTA nem lesz elegendő 30 napra. Az új injekciós toll beállításakor elhasznált kismennyiségű BYETTA nem befolyásolja a BYETTA 30 napos adagolását.
2. Miért vannak légbuborékok a patronban?
- Egy kis buborék jelenléte normális jelenség, amely nem ártalmas, és nem befolyásolja az adagolást.
- Ha az injekciós tollat a csatlakoztatott tűvel tárolják, a patronban buborékok keletkezhetnek. Ne tárolja az injekciós tollat a csatlakoztatott tűvel együtt.
3. Mit tegyek, ha a BYETTA nem jelenik meg a tű végén, miután az Új injekciós toll beállítását négyszer próbáltam?
- Óvatosan helyezze vissza a külső tűvédő sapkát és távolítsa el a tűt. Csavarja le és dobja el megfelelő módon.
- Csatlakoztasson egy új tűt és ismételje meg a használati útmutató 2. részének, az Új injekciós toll beállítása pontjának B-E lépéseit. Ha ezúttal lát néhány cseppet vagy egy folyadéksugarat kiáramlani a tűhegyén, akkor a beállítás kész.
4. Miért látok szemcséket a patronban az injekció beadása után?
- Szemcsék vagy elszíneződés jelenhet meg a patronban az injekció beadása után. Ez előfordulhat, ha a bőrt túlságosan összeszorítják, vagy ha felengedik az adagológombot, mielőtt kihúznák a tűt bőrből.
5. Miért szivárog a BYETTA a tű végén, miután beadtam magamnak az injekciót?
Egy csepp gyógyszer ott maradhat a tű végén a teljes adag beadása után is. Ez normális jelenség. Ha egynél több cseppet lát:
- Lehet, hogy nem került a teljes adag befecskendezésre. Ne adjon be újabb adagot. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mi a teendő egy részleges adag beadása esetén.
- Ennek elkerülése érdekében a következő adag beadásakor határozottan nyomja be és tartsa benyomva az adagológombot, amíg lassan 5-ig számol (lásd 3. rész, 4. lépés: Adja be az adagot).
6. Mit jelentenek a nyilak?
A nyilak azt jelentik, hogy készen áll a következő lépésre. Ezek a nyilak"jobbra mutató nyíl" "felfelé mutató nyíl" mutatják az irányt, amerre a következő lépésnél ki kell húzni vagy el kell fordítani az adagológombot a következő lépésnél. Ez a jel "felfelé mutató háromszög" azt jelenti, hogy az adagológomb be van nyomva és az injekciós toll alapállapotba állítható.
7. Honnan tudom, hogy az injekció beadása befejeződött?
Az injekció beadása akkor fejeződik be, amikor:
- határozottan, ütközésig benyomta az adagológombot
és
- lassan 5-ig elszámolt, mialatt benyomva tartotta az adagológombot és a tű még a bőrében volt és
- a "felfelé mutató háromszög" jel látható az adagkijelző ablak közepén.
8. Hova adjam be a BYETTA-t?
A BYETTA-t a hasfalba, a combba vagy a felkarba kell beadni az orvosa által javasolt injekciós technikával.

9. Mit tegyek, ha nem tudom kihúzni, elcsavarni vagy benyomni az adagbeállító gombot?
Ellenőrizze az adagkijelző ablakban látható jelet. Kövesse a megfelelő jelnél található lépéseket.
Ha ez a jel "jobbra mutató nyíl" van az adagkijelző ablakban:
- Húzza ki az adagbeállító gombot, amíg a "felfelé mutató nyíl" jel megjelenik.
Ha ez a jel "felfelé mutató nyíl" van az adagkijelző ablakban és az adagbeállító gombot nem lehet elfordítani:
- Lehet, hogy a BYETTA injekciós tollban lévő patronban már nincs elég folyadék egy teljes adag befecskendezéséhez. Kis mennyiségű BYETTA mindig marad a patronban. Ha a patronban már csak kevés folyadék van vagy üresnek tűnik, szerezzen be egy új BYETTA injekciós tollat.
Ha ez a jel "felfelé mutató háromszög" és a tizes egy része van az adagkijelző ablakban, és az adagbeállító gombot nem lehet benyomni:
- Az adagbeállító gombot nem fordította el megfelelően. Forgassa tovább az adagbeállító gombot, amíg a tizes megjelenik az adagkijelző ablak közepén.
Ha a tizes egy része és a "felfelé mutató háromszög" jel egy része van az adagkijelző ablakban és az adagbeállító gombot nem lehet benyomni:
- Előfordulhat, hogy a tű eldugult, elhajlott, vagy rosszul van csatlakoztatva.
- Helyezzen fel új tűt. Bizonyosodjon meg róla, hogy a tű egyenesen áll és ütközésig be van csavarva.
- Határozottan, ütközésig nyomja be az adagológombot. A BYETTA-nak meg kell jelennie a tű hegyén.
Ha a "felfelé mutató háromszög" jel van az adagkijelző ablakban és az adagbeállító gombot nem lehet elfordítani:
- Az adagológombot nem nyomta be kellő mértékben, és nem került a teljes adag beadásra.
Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mi a teendő az adag részleges beadása esetén.
- Kövesse ezeket a lépéseket az injekciós tollnak a következő injekció beadásához való alaphelyzetbe állításához:
- Határozottan nyomja be ütközésig az adagológombot. Tartsa benyomva az adagológombot és számoljon lassan 5-ig. Ezután forgassa az óra járásának megfelelő irányba az adagbeállító gombot, amíg a "jobbra mutató nyíl" jel meg nem jelenik az adagkijelző ablakban.
- Ha nem tudja elforgatni az adagbeállító gombot, előfordulhat, hogy a tű eldugult. Cserélje ki a tűt, és ismételje meg a fent leírt lépést.
- A következő adagnál határozottan nyomja be és tartsa benyomva az adagológombot és számoljon lassan 5-ig, mielőtt kihúzná a tűt a bőréből.
Kérjük, olvassa el a mellékelt betegtájékoztatót. További információért forduljon orvosához.
Kiszerelés: 1x1,2 ml előretöltött adagolóeszközben Törzskönyvi szám: EU/1/06/362/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AstraZeneca AB
  • Hatóanyag: exenatid
  • ATC: Exenatide
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 25003Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 7501 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 25003 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: