ARIPIPRAZOLE ZENTIVA 30 mg tabletta

ARIPIPRAZOLE ZENTIVA 30 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Aripiprazole Zentiva tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Aripiprazole Zentiva tabletta hatóanyaga az aripiprazol, és az úgynevezett antipszichotikumok csoportjába tartozik. Olyan felnőttek és 15 éves vagy idősebb serdülőkorúak kezelésére alkalmazzák, akik hallási, látási vagy érzékszervi hallucináció tüneteivel, gyanakvással, téveszmékkel, beszéd és viselkedésbeli zavarral és érzelmi elsivárosodással járó betegségben szenvednek. Ezek a betegek depressziósak, önvádlók, szorongók vagy feszültek is lehetnek.
Az Aripiprazole Zentiva tablettát olyan felnőttek és 13 éves vagy idősebb serdülők kezelésére alkalmazzák, akik egy olyan betegségtől szenvednek, melynek tünetei a túlzott feldobottság, felfokozott aktivitás, a szokásosnál kevesebb alvásigény, felgyorsult beszéd gondolatrohanással és néha kifejezett ingerlékenység. Ezen kívül felnőtteknél megelőzi az ezen állapotba történő visszaesést azoknál a betegeknél, akik az Aripiprazole Zentiva tablettával végzett kezelésre reagáltak.
2. Tudnivalók az Aripiprazole Zentiva tablettaszedése előtt
Ne szedje az Aripiprazole Zentiva tablettát

- ha allergiás az aripiprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Aripiprazole Zentiva tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbi megbetegedések bármelyikében szenved:
- magas vércukorszint (amire olyan tünetek jellemzőek, mint a kínzó szomjúság, nagy mennyiségű vizelet ürítése, étvágynövekedés és gyengeségérzés) vagy a családjában előfordult cukorbetegség
- görcsroham
- önkéntelen, rendszertelen izommozgás, különösen az arcon
- szív-, és érrendszeri megbetegések, szív-, és érrendszeri megbetegedések a családban, agyi érkatasztrófa ("sztrók") vagy átmeneti agyi vérellátási zavar ("mini" sztrók), rendellenes vérnyomás
- vérrögök vagy a családi kórtörténetben szereplő vérrögök, mivel az antipszichotikumokat összefüggésbe hozták a vérrögök kialakulásával
- korábban tapasztalt, túlzott mértékű játékszenvedély
Ha testtömeg-gyarapodás, szokatlan mozgások, a normál napi tevékenységeket akadályozó aluszékonyság, bármilyen nyelési nehézség vagy túlérzékenységi tünet fordul elő, kérjük, jelezze kezelőorvosának.
Ha Ön idősebb beteg és demenciában szenved (emlékezetkieséssel és egyéb szellemi képességek elvesztésével járó betegség), Ön vagy gondviselője/hozzátartozója feltétlenül közölje a kezelőorvossal, ha a korábbiakban szélütése (sztrók) vagy átmeneti agyi vérellátási zavara ("mini" sztrókja) volt.
Haladéktalanul közölje kezelőorvosával, ha bármilyen, olyan gondolata vagy érzése támad, hogy kárt tegyen önmagában. Az aripiprazol-kezelés során öngyilkossági gondolatokról és öngyilkos magatartásról számoltak be.
Haladéktalanul jelezze kezelőorvosának, ha magas lázzal járó izomfeszülést vagy izommerevséget, verejtékezést, megváltozott tudatállapotot vagy nagyon gyors, illetve rendszertelen szívverést észlel.
Gyermekek és serdülők
Ez a gyógyszer nem alkalmazható gyermekeknél és 13 évesnél fiatalabb serdülőknél. A gyógyszer biztonságossága és hatásossága ezeknél a betegeknél nem ismert.
Egyéb gyógyszerek és az Aripiprazole Zentiva tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek: az Aripiprazole Zentiva tabletta növelheti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a vérnyomása beállítására szolgáló gyógyszert szed.
Az Aripiprazole Zentiva tabletta más gyógyszerekkel történő együttes szedése esetén szükség lehet az Aripiprazole Zentiva tabletta adagjának módosítására. Különösen fontos megemlíteni a következőket kezelőorvosának:
- Szívritmuszavart korrigáló gyógyszerek
- Depresszió elleni gyógyszerkészítmények vagy gyógynövények, melyeket a depresszió illetve szorongás kezelésére alkalmaznak
- Gombaellenes szerek
- Bizonyos gyógyszerek, melyeket HIV-fertőzés kezelésére alkalmaznak
- Görcsoldók, melyeket az epilepszia kezelésére használnak
A szerotonin-szintet növelő gyógyszerek: triptánok, tramadol, triptofán, SSRI-k (például paroxetin és fluoxetin), triciklusos antidepresszánsok (például klomipramin, amitriptilin), petidin, orbáncfű és venlafaxin. Ezek a gyógyszerek megnövelik a mellékhatások kockázatát. Ha szokatlan tüneteket észlel, amikor ezeket a gyógyszereket az Aripiprazole Zentiva tablettával együtt szedi, kezelőorvosához kell fordulnia.
Az Aripiprazole Zentiva tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Az Aripiprazole Zentiva tabletta étkezéstől függetlenül szedhető.
Az alkoholfogyasztás kerülendő!
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A következő tünetek jelentkezhetnek olyan újszülött csecsemőknél, akiknek édesanyja Aripiprazole Zentiva tablettát szedett a harmadik trimeszterben (a terhesség utolsó három hónapjában): remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, álmosság, izgatottság, légzési problémák és táplálási zavarok.
Ha az Ön újszülött gyermekénél ezen tünetek bármelyike előfordul, tájékoztassa kezelőorvosát.
Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha szoptat.
Amennyiben Aripiprazole Zentiva tablettát szed nem szoptathat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A kezelés ideje alatt tilos gépjárművet vezetni, illetve bármilyen szerszámmal vagy géppel munkát végezni mindaddig, míg nincs tisztában azzal, hogy az Aripiprazole Zentiva tabletta milyen hatással van Önre.
Az Aripiprazole Zentiva tabletta laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Aripiprazole Zentiva tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek 15 mg naponta egyszer. Ennek ellenére kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, maximum 30 mg-ot naponta egyszer.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Ezt a gyógyszert kisebb adaggal lehet elkezdeni a belsőleges oldat (folyadék) gyógyszerformával. Az adag fokozatosan emelhető a serdülőkorúak ajánlott napi 10 mg-os adagjáig. Ennek ellenére kezelőorvosa előírhat alacsonyabb vagy magasabb adagot is, de legfeljebb 30 mg-ot naponta.
Ha az Aripiprazole Zentiva tabletta alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Az Aripiprazole Zentiva tablettát lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban szedje be. Nincs jelentősége, hogy a tablettát étkezés közben vagy étkezésen kívül szedi be. A tablettát mindig egészben, vízzel kell bevenni.
Még ha jobban is érzi magát, ne változtassa meg, illetve ne hagyja abba az Aripiprazole Zentiva tabletta napi adagjának szedését anélkül, hogy azt előzőleg kezelőorvosával megbeszélte volna.
Aripiprazole Zentiva 10 mg, 30 mg tabletta: A tablettán lévő bemetszés nem a tabletta széttörésére szolgál.
Ha az előírtnál több Aripiprazole Zentiva tablettát vett be
Amennyiben észleli, hogy az Aripiprazole Zentiva tablettából többet vett be, mint amennyit kezelőorvosa Önnek előírt (vagy, ha valaki más beszedett az Ön Aripiprazole Zentiva tablettájából), azonnal értesítse kezelőorvosát. Amennyiben nem tudja elérni kezelőorvosát, keresse fel a legközelebbi kórházat és vigye magával a készítmény dobozát!
Ha elfelejtette bevenni az Aripiprazole Zentiva tablettát
Amennyiben kihagyott egy adagot, vegye be az elfelejtett adagot amilyen gyorsan csak lehet, de ne vegyen be kétszeres adagot egy nap alatt.
Ha idő előtt abbahagyja az Aripiprazole Zentiva tabletta szedését
Ne hagyja abba a kezelést csak azért, mert jobban érzi magát. Fontos, hogy annyi ideig kapja az Aripiprazole Zentiva tablettát, ameddig azt kezelőorvosa előírta az Ön számára.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- akaratlan izomrángás vagy rángatózó mozgások
- fejfájás
- fáradtság
- hányinger
- hányás
- kellemetlen érzés a gyomorban
- székrekedés
- fokozott nyáltermelés
- szédülés
- alvászavar
- nyugtalanság
- szorongás
- álmatlanság
- remegés
- homályos látás.
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- egyes emberek megszédülhetnek, különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor vagy heves szívdobogást vagy kettős látást tapasztalhatnak.
- egyes emberek lehangoltnak érezhetik magukat.
- bizonyos embereknél megváltozott vagy fokozott szexuális érdeklődés és a vérben a prolaktin hormon szintjének emelkedése tapasztalható.
A következő mellékhatásokat az aripiprazol tabletta forgalomba hozatalát követően jelentették, de előfordulási gyakoriságuk nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- változás néhány vérsejt számában;
- szokatlan szívdobogás;
- hirtelen, megmagyarázhatatlan halál;
- szívroham;
- allergiás reakciók (pl. a száj, nyelv, arc és a torok duzzanata, viszketés, kiütés);
- magas vércukorszint, cukorbetegség kialakulása, illetve meglévő cukorbetegség rosszabbodása, ketoacidózis (ketonok a vérben és vizeletben) vagy kóma,
- alacsony nátriumszint a vérben;
- testsúlygyarapodás, testsúlycsökkenés, étvágytalanság;
- agresszió, idegesség, nyugtalanság, szorongás érzés,
- túlzott mértékű játékszenvedély;
- öngyilkossági gondolatok, öngyilkossági kísérlet és öngyilkosság;
- beszédzavar;
- görcsroham;
- szerotonin szindróma (olyan reakció, ami fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, izzadást vagy izommerevséget okozhat);
- a következő tünetek kombinációja: láz, izommerevség, szapora légzés, verejtékezés, tudatzavar és a vérnyomás, valamint a pulzusszám hirtelen megváltozása;
- ájulás;
- magas vérnyomás;
- vérrögök a vénákban, különösen a lábakban (tünetei közé tartozik a duzzanat, fájdalom és a láb vörössége), mely a véredényeken keresztül eljuthat a tüdőkbe, mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget okozva (amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz);
- gégefő körüli izmok görcse;
- élelmiszerek véletlen félrenyelése tüdőgyulladás veszélyével, nyelési nehézség; hasnyálmirigy- gyulladás;
- májelégtelenség, májgyulladás, a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése, normálistól eltérő májfunkciót értékelő laboratóriumi vizsgálati eredmények;
- hasi és gyomortáji kellemetlen érzés, hasmenés;
- bőrkiütés és fényérzékenység;
- szokatlan hajhullás illetve a hajszálak elvékonyodása, fokozott verejtékezés;
- izommerevség vagy izomgörcsök, izomfájdalom, gyengeség;
- akaratlan vizeletürítés, vizelési nehézség;
- elhúzódó és/vagy fájdalmas merevedés;
- a testhőmérséklet-szabályozás zavara vagy túlhevülés;
- mellkasi fájdalom;
- kezek, bokák vagy lábfejek duzzanata.
Idős, demenciában szenvedő betegeknél az aripiprazol szedésének ideje alatt több halálos kimenetelű esetet is jelentettek. A fentieken kívül szélütést vagy átmeneti agyi vérellátási zavart jelentettek.
További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
Tizenhárom éves vagy annál idősebb serdülőkorúak hasonló típusú mellékhatásokat és hasonló gyakorisággal tapasztaltak, mint a felnőttek, kivéve az álmosságot, kontrollálhatatlan izomrángatózást vagy akaratlan mozdulatokat, nyugtalanságot és fáradtságot, melyek nagyon gyakoriak voltak (10 beteg közül 1-nél többet érinthet), valamint a felhasi fájdalmat, szájszárazságot, megnövekedett szívfrekvenciát, testtömeg-gyarapodást, megnövekedett étvágyat, izomrángatózást, kontrollálhatatlan végtagmozgást és szédülés érzést - különösen fekvő vagy ülőhelyzetből történő felállásnál - melyek gyakoriak voltak (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Aripiprazole Zentiva tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után (EXP, Felhasználható) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Aripiprazole Zentiva tabletta?

A készítmény hatóanyaga az aripiprazol. Egy tabletta 5 mg/10 mg/15 mg/30 mg aripiprazolt tartalmaz.
Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kroszpovidon, hidroxipropil-cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszkarmellóz-nátrium, magnézium-sztearát.
Milyen az Aripiprazole Zentiva tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az Aripiprazole Zentiva 5 mg tabletta fehér - tört-fehér, kerek, lapos, metszett szélű, nem bevont, kb. 6 mm átmérőjű tabletta, az egyik oldalán "5" bevéséssel és a másik oldalán sima.
Az Aripiprazole Zentiva 10 mg tabletta fehér - tört-fehér, kerek, nem bevont, kb. 8 mm átmérőjű tabletta, az egyik oldalán "10" bevéséssel és a másik oldalán mélynyomású felezővonallal.
Az Aripiprazole Zentiva 15 mg tabletta fehér - tört-fehér, kerek, lapos, metszett szélű, nem bevont, kb. 8,8 mm átmérőjű tabletta, az egyik oldalán "15" bevéséssel és a másik oldalán sima.
Az Aripiprazole Zentiva 30 mg tabletta fehér - tört-fehér, kapszula alakú, nem bevont, kb. 15,5 x 8 mm méretű tabletta, az egyik oldalán "30" bevéséssel és a másik oldalán mélynyomású felezővonallal.
Kiszerelés: 14, 28, 49, 56 vagy 98 tabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: EU/1/15/1009/017
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Zentiva k.s.
  • Hatóanyag: aripiprazole
  • ATC: Aripiprazole
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 17423Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)