Szelektív hulladékgyűjtés: hogyan csináljuk jól?

A szelektív hulladékgyűjtés a környezettudatos élet egyik legalapvetőbb eleme. Bár nem nehéz jól csinálni, néhány dologra azért oda kell figyelni. Melyek a legfontosabb szabályok?

Kiderült, honnan jön a legtöbb műanyagszemét .

"A szelektív hulladékgyűjtés elsődleges célja a vegyes hulladék mennyiségi csökkentése. Ezzel azonos törekvés természetesen az is, hogy a szelektíven gyűjtött anyagokat minél nagyobb hatékonysággal és mennyiségben visszaforgathassuk a gazdaságba. Így ugyanis csökkenthető az elsődleges nyersanyagok kitermelése: olyan anyagok segítségével elégíthetők ki bizonyos alapanyagigények, amik tulajdonképpen már rendelkezésre állnak" - magyarázta Kanozsai Gábor, a Budapesti Közművek hulladékos divíziójának főosztályvezetője, aki példákkal is illusztrálta a folyamat hasznosságát.

Aki környezettudatosan él, az a hulladékot is szelektíven gyűjti.
Aki környezettudatosan él, az a hulladékot is szelektíven gyűjti. Fotó: Fülöp Máté

"Azzal, hogy szelektíven gyűjtjük a reklám- vagy kartonpapírt, primer alapanyagot tudunk kiváltani, hiszen repapírt, azaz újrahasznosítható papírt biztosítunk az ipar számára. Ami a műanyagot illeti, a műanyagtermékek előfeldolgozást, előkezelést követően újragranulálhatóak, és műanyaggyártási alapanyag képezhető belőlük" - tudtuk meg Kanozsai Gábortól. Majd hozzátette, hogy az üveg gyakorlatilag korlátlanul újrahasznosítható, hiszen az üvegolvasztással az ismételt feldolgozás és az üvegelőállítás is biztosítható. A fémeknél ugyanez a helyzet. Akárhányszor újraolvaszthatóak, ebben az esetben kohászati technológiára van szükség.

Kanozsai szerint Budapest speciális helyzetben van, mert itt a kommunális hulladék nagyságrendileg 60 százaléka szintén hasznosul, csak nem anyagában, hanem energetikai módon. A fővárosban működik egy hulladékhasznosító mű, ahol a kommunális hulladékból távhőt, villamos energiát lehet előállítani. 2020-ban például 494 ezer tonna kommunális hulladék keletkezett Budapesten, ebből 370 ezer tonna energetikai hasznosítására került sor.

A szelektív hulladékgyűjtés elsődleges célja, hogy csökkenjen a vegyes hulladék mennyisége.
A szelektív hulladékgyűjtés elsődleges célja, hogy csökkenjen a vegyes hulladék mennyisége. Fotó: Fülöp Máté

Olvassa el a cikksorozat további cikkeit is!

A PET-palack jöhet, a porszívócső nem

Arra a kérdésre, hogy a magyarok mennyire "jók" a szelektív hulladékgyűjtésben, a főosztályvezető úgy válaszolt: elég vegyes a kép. A budapesti adatok azt mutatják, hogy a papírral nincs baj. A papíranyagáram nagy tisztaságú, nagyságrendileg 96 százalékos - ez azt jelenti, hogy a kék színű papírgyűjtőkbe szinte csak azt dobják bele az emberek, ami oda való (újságok, folyóiratok, füzetek, könyvek, hullámpapírok, csomagolópapírok, kartondobozok).

Budapesten 2022. január elsejétől fontos változás lépett életbe a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban: a tetrapak-csomagolást a papírgyűjtő helyett a kevert csomagolási hulladékok számára kijelölt tárolóba kell helyezni.

A kevert csomagolási hulladék, aminek a sárga színű gyűjtőkben a helye, ugyanakkor némileg problémásabb. Ezekbe a gyűjtőkbe a többi között különböző fóliákat, PET-palackokat , sörös alumíniumdobozokat, vastartalmú konzervdobozokat, illetve italos kartondobozokat, azaz tetrapak-csomagolást lehet tenni. Sokan azonban nincsenek tisztában a pontos szabályokkal, ezért dobnak bele a sárga színű gyűjtőkbe "műanyag" címszó alatt például kerti bútort, virágkaspót vagy porszívócsövet. Ez pedig a számokon is meglátszik: a kevert csomagolási hulladék esetében a haszonanyag-tartalom (az értéket képviselő hulladék) 40, az idegenanyag-tartalom (a nem oda való anyag) pedig 60 százalék.

Sokak számára nem egyértelmű, mit lehet a kevert csomagolási hulladékok közé dobni.
Sokak számára nem egyértelmű, mit lehet a kevert csomagolási hulladékok közé dobni. Fotó: Fülöp Máté

A nem megfelelő tárolóban gyűjtött hulladék egyébként amellett, hogy pluszköltséget jelenthet a szolgáltatónak, nagymértékben lecsökkenti a rendelkezésre álló gyűjtési kapacitást is. A példánál maradva, ha a kerti bútort a kevert csomagolási hulladékok közé tesszük, jóval kevesebb hely jut a műanyag palackoknak vagy konzerveknek. Ennek logisztikai vonzata is van, hiszen a szolgáltató nem azt gyűjti össze és szállítja el, amit kellene. És bár a hulladékok leválogatásánál nem feltétlenül az számít, hogy mekkora mennyiséggel lehet dolgozni, anyagi szempontból az nagyon fontos, hogy a leválogatandó hulladékmennyiség haszonanyag-tartalma minél magasabb legyen. Csak így lehet ugyanis költséghatékonyan működtetni a teljes gyűjtési-feldolgozási láncot.

Tapossa laposra!

A gyűjtési kapacitást nemcsak azzal tudjuk pazarolni, hogy nem figyelünk arra, mi hova való. Hiába tesszük bele a kartondobozt a papírgyűjtőbe, ha előtte nem próbáljuk meg úgy összehajtani, összevágni, hogy ne foglalja el a hely nagy részét. Apropó helytakarékosság! A PET-palackokat, italos kartondobozokat is mindig tapossuk laposra, mielőtt kidobjuk - és nem csupán azért, hogy több hely legyen a tárolóban. Ha a hulladék összegyűjtését, szállítását végző jármű úgy gyűjti be a flakonokat, dobozokat, hogy tele vannak levegővel, az anyaghalmaz ellenállása egy idő után akkora lesz, hogy képtelenség megfelelően összetömöríteni. Emiatt pedig kevesebb hulladékot lehet elszállítani.

Számos problémát generálhat, ha nem megfelelő helyre dobjuk a hulladékot.
Számos problémát generálhat, ha nem megfelelő helyre dobjuk a hulladékot. Fotó: Fülöp Máté

Honnan hová? A szelektív hulladék útja "A gyűjtőedénybe helyezett hulladékot a gyűjtőjárművek leürítik - itt fontos megjegyezni, hogy a különböző típusú hulladékért különböző járművek jönnek -, majd elszállítják előkezelésre. Anyagáramonként eltérő, melyikkel milyen tevékenységet végeznek: ha szükséges, válogatják, ha szükséges, bálázzák. A következő állomás a hulladékhasznosító létesítmény - papír esetében például papírgyár, műanyagnál például granulálóüzem -, ahol hasznosítják a hulladékot, vagyis olyan gyártási alapanyagterméket készítenek, ami visszakerül a gazdaságba" - világított rá a folyamat részleteire Kanozsai Gábor.

Amennyiben olyannyira szennyezett a hulladék, hogy kidobás előtt nem tudjuk megfelelően megtisztítani, inkább a kommunális gyűjtőben helyezzük el. Klasszikus példa erre a pizzásdoboz, valamint a chipses zacskó. A papírtörlő is csak akkor mehet a szelektívbe, ha kizárólag vizet itattunk fel vele, és nem sütés/főzés után maradt zsiradékot. Kiemelendő továbbá, hogy a tévhitekkel ellentétben sem a CD- és DVD-lemez, sem pedig a használt papír zsebkendő nem gyűjthető szelektíven. Előbbi azért, mert nem hagyományos műanyagból (PET), hanem alumíniummal bevont polikarbonátból készül, utóbbi pedig biológiailag veszélyes anyagokat hordozhat, főleg most, a koronavírus-járvány idején.

A legjobb hulladék az, ami meg sem képződik

A főosztályvezető úgy gondolja, a hulladékgazdálkodás alfája és az ómegája tulajdonképpen a tudatos fogyasztói társadalom. A legjobb hulladék ugyanis az, ami meg sem képződik, ezt pedig tudatos fogyasztással lehet elérni. Hozzátette ugyanakkor, hogy az alternatív lehetőségek felkutatása és kihasználása is fontos. "Budapesten jelenleg két újrahasználati központot is működtetünk, ezek nagyjából olyanok, mint a használtcikk-piacok. Bárki leadhatja a megunt, de még megfelelő állapotú, működőképes használati tárgyait (bútorok, könyvek, sportszerek), akinek pedig szüksége van valamire, az jelképes összegért elviheti."

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra