Eltűnnek a gleccserek

A globális felmelegedés miatt harminc éven belül eltűnhetnek a Spanyolország és Franciaország között magasodó Pireneusok gleccserei - figyelmeztetnek szakértők. Úgy vélik, a mozgó jégtakarók eltűnése felforgatná a helyi ökoszisztémákat, és súlyos csapást jelentene a turisztikai szektorra is.

"Nem tudunk pontos dátumot mondani, de a Pireneusok gleccserei halálra vannak ítélve" - emelte ki Pierre René gleccserkutató. A szakember és kollégái a magashegység francia oldalán lévő 15 gleccserből kilencet tanulmányoztak az elmúlt 18 évben, és eredményeik alapján úgy becsülik, hogy a térség jégárjai 2050-ig eltűnnek.

gleccser, Pireneusok, síparadicsom, jég, jégolvadás, jégtakaró, hótakaró, klímaváltozás, globális felmelegedés
gleccser, Pireneusok, síparadicsom, jég, jégolvadás, jégtakaró, hótakaró, klímaváltozás, globális felmelegedés

Zsugorodnak a jégmezők

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy az üvegházhatású gázok folyamatos kibocsátása miatt várhatóan tovább nő a globális átlaghőmérséklet, ez pedig a jégmezők visszahúzódását, a globális tengerszint emelkedését és a szélsőséges időjárási jelenségek megszaporodását eredményezi majd.

50 év alatt ennyit olvadt a jég Alaszkában - kattintson!

A melegebb és szárazabb telek következtében a mozgó jégtakarók menthetetlenül zsugorodnak és vékonyodnak. A kutatók által tanulmányozott kilenc gleccser felszíne együttesen jelenleg 79 hektár, míg 17 évvel ezelőtt 140 hektár volt, a 19. század közepén pedig még 450 hektárnyi területet foglaltak el - ma már azonban a pusztulásuk üteme folyamatosan gyorsul. 2002 óta a kilenc gleccser évente 3,6 hektárral zsugorodik.

Bajt okoz a gleccserek eltűnése

A kutatók arra is figyelmeztetnek, hogy a gleccserek eltűnése a magaslati ökoszisztémákra és biológiai sokféleségre is hatással lesz. Ahogy a hőmérséklet emelkedik és egyre több területről tűnik el a jég a gleccserek visszahúzódása miatt, a vidék sokkal inkább ki lesz téve az olyan növény- és állatfajok betelepedésének, amelyek jelenleg csak a lentebb fekvő területeken tudnak boldogulni.

Egy 2018-as jelentés szerint a Pireneusok maximális átlaghőmérséklete 1,4-3,3 Celsius-fokkal nőhet a század közepéig. Mindez megpecsételheti a térség több tucatnyi síparadicsomának sorsát.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció