Aggasztó, mivel nem törődnek a gazdag országok

Afrika szegényebb országai a legtöbb tehetős ország előtt járnak a tiszta levegő egészségügyi előnyeinek felismerésében.

Egy felmérés a többi között Nigériát, Elefántcsontpartot, Malit, Togót és Ghánát is előkelő helyen említi azon országok között, amelyek az ENSZ-nek benyújtott, éghajlatváltozást kezelő terveikben kitérnek a légszennyezés problémáira. A Globális Klíma- és Egészségügyi Szövetség (GCHA) jelentése szerint az első tizenöt országból tizennégy alacsony vagy közepes jövedelemmel rendelkező ország, az élen Kolumbiával és Malival.

Az ENSZ-nek benyújtott 170 terv közül csupán 51 említette a légszennyezés káros hatásait, tehát vagy 6 milliárd ember él olyan országban, amelynek nagyobb figyelemmel kellene lennie a tiszta levegő és az éghajlat kapcsolatára. Számos országban pedig annak ellenére magas a légszennyezésből fakadó halálozások száma, hogy ezen országok jól szerepeltek a felmérésen.

szmog, légszennyezettség, Los Angeles látkép
Kevés figyelem jut a kültéri légszennyezettség elleni küzdelemre a világ országaiban. Fotó: Getty Images

„Az, hogy több tervezetből is kimaradt a légszennyezés kérdésköre, nagy kihagyott lehetőség a bolygó, az emberek és a gazdaság számára” – mutatott rá Jessica Beagley, a GCHA egyik vezetője. A GCHA jelentése szerint a megújuló energia vagy a főzéshez használt tisztább tüzelőanyag alkalmazása – és az így tisztább levegő – javíthatja az olyan problémáktól szenvedők állapotát, mint az asztma és különféle szívbetegségek.

Egy közelmúltban közzétett, a globális levegőminőség finanszírozási helyzetéről szóló jelentés kimutatta, hogy 2015 és 2021 között az összes nemzetközi fejlesztési támogatás mindössze 1 százaléka – mintegy 6300 milliárd forint – ment csak egyértelműen a kültéri levegőszennyezés elleni küzdelemre, és ez idő alatt a nemzetközi éghajlatvédelemért fenntartott pénzek csupán 2 százalékát fordították a probléma megoldására. A GHCA szakértői szerint a pénzügyi támogatás hiánya a légszennyezés csökkentésének elérése felé az egyik legnagyobb akadály, így ezt sürgősen orvosolni kell.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

Délnyugat felől vastagabb felhősáv érkezik, amely szakadozik, gomolyosodik, és emellett is erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, általában több órára kisüt a nap. Többfelé, és akár több hullámban várható zápor, zivatar, délután délnyugaton heves zivatar is lehet. A délies szél megélénkül, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 29 fok között valószínű, nyugatról kelet, délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Fronthatásokra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra