Mire jó a vénás értorna?

Hosszú távon a kezeletlen visszeresség súlyos szövődményeket okozhat. E kockázat csökkentésében a rendszeres és célzott torna éppúgy hatékony, mint a fellépő panaszok enyhítésében.

Magyarországon a munkavállalók fele végez álló- vagy ülőmunkát az Eurostat 2017-es adatai szerint. Ez a fajta statikusság a visszeresség kialakulásának egyik legfőbb olyan életmódbeli rizikófaktora, amelyet akaratlagosan tudunk befolyásolni. Szintén e körbe tartozik az általánosságban vett fizikai inaktivitás, továbbá a túlsúly és a dohányzás. Ebből is jól látható tehát, hogy a probléma megelőzésében és kezelésében miért jut fontos szerep a mozgásnak.

A vénák abban az esetben képesek ugyanis zökkenőmentesen elszállítani a vért a szív felé, ha az érfal elég rugalmas, a vénabillentyűk képesek megakadályozni a vér visszaáramlását, illetve jól működik az ereket körülvevő izmok izompumpája. A rendszeres mozgás ez utóbbi tényezőt erősíti. Mind a prevenciónak, mind a már panaszokat, például fájdalmat vagy gyakori lábdagadást is kiváltó visszeresség kezelésének szerves részét képezhetik azok a mozgásformák, amelyek az alsó végtagokat bírják munkára, így akár az úszás, a séta vagy a tánc. Emellett minden este érdemes elvégezni néhány célzott gyakorlatot is a lábak vérkeringésének javítására.

Alsó végtagjainkat naponta érdemes megtornáztatni a visszeres panaszok enyhítéséért
Alsó végtagjainkat naponta érdemes megtornáztatni a visszeres panaszok enyhítéséért. Fotó: iStock

Vénás torna a jobb keringésért

Az alábbiakban egy rövid, fekve elvégezhető gyakorlatsor lépéseit vesszük sorra. Kezdésként feküdjünk tehát hanyatt a padlón (szőnyegen vagy szivacson), karjainkat tegyük a törzsünk mellé, lábainkat pedig nyújtsuk ki egyenesen. Ha elhelyezkedtünk, szorítsuk össze a térdeinket, tartsuk ki pár másodpercig, majd lazítsuk el magunkat. Végezzük el ezt tíz alkalommal, majd ugyancsak tízszer egymás után húzzuk össze a lábujjainkat, mintha markolni akarnánk velük, majd terpesszük szét, ahogy csak tudjuk. Ezután (ismét tíz ismétléssel) előbb feszítsük le a lábfejünket, aztán hajlítsuk vissza, amennyire lehet. A következő feladathoz emeljük fel kissé lábainkat, lehetővé téve ezáltal, hogy bokából körözni tudjunk a lábfejünkkel. A körzést mindkét irányba ismételjük meg tíz-tíz alkalommal.

Miután mindennel végeztünk, húzzuk fel a térdeinket. Zárt bokával nyissuk ki és zárjuk be a térdeket egymás után ötször, a következő lépésben pedig zárt térdekkel döntsük le jobbra és balra is lábainkat öt-öt alkalommal. Maradva ebben a pozícióban, végezhetünk egy kevés biciklizést is, mielőtt áttérnénk az utolsó, nyújtott lábbal végzendő gyakorlatra. Ehhez emeljük fel felváltva a lábainkat, és mind emelés, mind leengedés közben integessünk a lábfejünkkel. Lábanként tíz-tíz alkalommal ismételjük meg a feladatot.

A vénás torna előnye

Hogyan lehet véglegesen megszabadulni a visszeres panaszoktól? Részletek itt.

A fent részletezett gyakorlatsort érdemes naponta elvégezni, ezáltal ugyanis nagyban javíthatjuk a vénás keringést alsó végtagjainkban. Fontos megemlíteni, hogy idővel a kezeletlen visszérbetegség nemcsak rendkívül kellemetlen esztétikai gondokat okoz, hanem rokkantsághoz, munkaképtelenséghez is vezethet. Mivel a nyirokáramlás is gyengül, a szövetek közötti térben ragadó méreganyagok gyulladásos folyamatokat indíthatnak be, aminek talaján végül lábszárfekély jöhet lére. Súlyos esetekben trombózis is felléphet szövődményként, fontos tehát hangsúlyozni, mennyire fontos a megelőzésre törekvő szemlélet. Napi 15-20 perc szabadidő nem nagy ár azért, hogy némi tornázással elejét vegyük a későbbi egészségügyi bajoknak, ráadásul a mozgás már rövid távon is enyhíti a vénás problémák nyomán fellépő panaszokat.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)