Vöröskereszt: 97 millióan nyújtanak segítséget

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom az egyik legnagyobb segítő szervezet a világon, melynek munkáját 97 millióan segítik. A szervezet célja, hogy megvédje az emberi életet és egészséget, biztosítsa a tiszteletet minden ember számára, és csökkentse az emberi szenvedést.

A Vöröskeresztet 1859-ben alapította egy svájci üzletember, Henry Dunant, aki a solferinói csata után érkezett az olasz kisvárosba. A csatában mintegy 40 000 katona halt vagy sebesült meg, és ezeket a katonákat alig látta el valaki, a szenvedésüket senki nem enyhítette.
Dunant a szomszédos falu lakosaiból önkéntes segélycsapatokat szervezett, amelyek nemzetiségre való tekintet nélkül vettek részt az ápolásban, segítségnyújtásban. Dunant ennek az élménynek a hatására hozott létre egy olyan szervezetet 1863-ban, melynek elsődleges feladata a harctéren megsebesült katonák ellátása önkéntesek bevonásával lett. A Vöröskereszt azóta világméretű mozgalommá nőtte ki magát, mely évente közel 160 millió ember életét könnyíti meg valamilyen módon.

Balatoni elsősegély

A méltán népszerű Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat önkénteseinek munkáját már okostelefon alkalmazás is segíti. Tudjon meg többet, kattintson!

A Mozgalom több önálló szervezetet foglal magában, melyek egymástól függetlenül működnek, de az alapelvek, a közös célok, a szimbólumok és az irányító szervek összekötik őket. Beletartozik a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC), amely a svájci semlegesség alapján közvetítő a konfliktusokban és felügyeli a humanitárius jogok betartását (hadifoglyok, sebesültek, letartóztatottak, polgári lakosság, kulturális és egészségügyi intézmények védelme).

1863-ban alapították Genfben. A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Föderációját (IFRC) 1919-ben alapították, és napjainkban ez koordinálja a 188 nemzeti tagszervezetet. Ezek szinte minden országban megtalálhatóak, ott önállóan működnek, és a helyi sajátosságoknak, igényeknek és lehetőségeknek megfelelő munkát végeznek. Az ICRC és az IFRC eddig háromszor kapta meg a Nobel-békedíjat.

A Mozgalom működését hét alapelv határozza meg: az emberiesség, a semlegesség, a pártatlanság, a függetlenség, az önkéntesség, az egység és az egyenlőség. A Mozgalom legfontosabb célja, hogy vallási meggyőződésre, rasszra, nemzetiségre, osztályra vagy politikai nézetekre való tekintet nélkül minden rászorulónak, szenvedőnek segítséget nyújtson, megóvja az emberi életet és egészséget, biztosítsa az embereknek kijáró tiszteletet, csökkentse és megelőzze az emberi szenvedést.

A Vöröskereszt szervezi meg a véradást is

A Vöröskereszt szervezi meg a véradást is


Ezeknek az alapelveknek megfelelően az ICRC legfontosabb feladata a fegyveres konfliktusok áldozatainak a támogatása, az életük és a méltóságuk védelme, többek között a harcokban megsebesültek ellátásának megszervezése, a hadifoglyokkal való megfelelő bánásmód ellenőrzése, a fegyveres konfliktusokban eltűntek felkutatása, a civil lakosság védelmének és ellátásának megszervezése, illetve a közvetítés a szembenálló felek között.

A helyi szervezetek munkáját nagy mértékben befolyásolják az adott ország törvényei, illetve az igények és a lehetőségek. A szervezetek feladatai közé tartozik például a katasztrófahelyzetekben való segítségnyújtás, a szociális segítségnyújtás, az oktatás (például elsősegély-ismeretek oktatása), a elsősegélynyújtás és mentőszolgálat, a véradás megszervezése, a keresőszolgálat (melyben a háborúkban, természeti katasztrófákban eltűnt embereket kutatják fel, de üzeneteket is közvetítenek olyan esetekben, amikor más kommunikációs lehetőségek nincsenek).

A helyi szervezetek bizonyos helyzetekben más országok szervezeteivel is együttműködhetnek, illetve nemzetközi szinten is segítséget nyújthatnak a rászorulóknak, például nagy természeti katasztrófák idején.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag