Vízparti balesetek

Legkedveltebb nyári időtöltések többségének helyszíne valamilyen vízpart, illetve maga a víz. Legyen szó természetes vagy mesterséges vízről, vízpartról néhány ismerettel tisztában kell lennünk, hogy az ott töltött idő valóban kellemes emlékeket idézzen.

A napsugárzás

A meleg napok beköszöntével a vízpartok, strandok fokozatosan megtelnek. Kevesen gondolnák, hogy egy forgalmas nyári napon egy balatoni vagy egy fővárosi strandnak akár több tízezer vendége is lehet. A kellemes időtöltés alapjai közé tartozik a napsugárzás, illetve a meleg elleni védelem. A napsugarak elleni védőkrémek nem csupán az akut, égési sérülésektől óvnak, hanem a hosszabb távon kialakuló bőrdaganatoktól is. Ezekkel soha nem szabad spórolni, jó minőségű, lehetőleg magas faktorszámú naptejeket vásároljunk, vagy kenjük bőrünket rövidebb időközönként. Ugyan a napsugárzásnak számtalan előnyös tulajdonsága van (vitaminképzés, anyagcsere fokozása stb.) ma már a legtöbb bőrgyógyász azt vallja, hogy huzamosabb ideig semmiképp sem javasolt a napon tartózkodás. Különösen figyeljünk a gyerekekre, mert az ő bőrül jóval érzékenyebb. Ha még is bekövetkezik a baj és kisebb-nagyobb napégést szenvedtünk, használjunk megfelelő hámosító krémeket, hisz ne feledjük, bőrünk az elsődleges védelmet biztosítja szervezetünknek a külvilágtól.

A másik gyakori probléma a különböző hőártalmak. Ezek könnyen megelőzhetők rendszeres folyadékfogyasztással, árnyékban tartózkodással és időnkénti hűsítő fürdőzéssel. Ne feledjük, hogy napszúrást vízben is kaphatunk, ezért a legfontosabb mindig a fej védelme, sapkával vagy bármi mással. A különböző meleg okozta problémák kezelését árnyékos, hűvös helyen kezdhetjük el fokozatos folyadékitatással, fektetéssel. Szükség esetén alkalmazhatók recept nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapítók.

Tartsuk szem előtt, hogy:

 • Kerüljük a tűző napot!
 • Öltözködjünk szellősen!
 • Ügyeljünk a folyadékbevitelre, felnőtt esetében a nyári hónapokban ez kb. 2 liter!
 • Kerüljük az alkohol és a koffeintartalmú italok fogyasztását!
 • Fejünket mindig védjük a naptól!
 • Többször, mérsékelt mennyiségű ételt fogyasszunk!
 • Keressük a kiszáradás jeleit (gyengeség, szomjúság, száraz bőr és száj, sötétsárga vizelet, beesett szem, fejfájás, rossz közérzet)!

Sebzések

A vízimentők, úszómesterek leggyakrabban különböző vágott sebeket látnak el. A sebzés bekövetkezhet a vízben és a vízparton is, okozhatják felelőtlenül eldobott üvegek, konzervdobozok, de természetese anyagok, kövek, faágak is. Nem ritkán mély sebek keletkeznek. Minden esetben a legfontosabb a fertőtlenítés, majd a steril fedés. A sérült testrész ezt követően ne érintkezzen a vízzel, mert részben növeli a fertőzésveszélyt, részben csökkenti a véralvadást és a sebgyógyulást.

Mi előtt a vízbe megyünk

A vízbe menetel előtt is érdemes néhány dologra figyelnünk. Étkezés után legalább fél óráig ne menjünk, hagyjunk egy kis pihenést testünknek. Fokozatosan vizezzük be testünket, a hirtelen lehűlést, vízbe ugrást kerüljük, mert komoly kockázattal járhat. A vízben is gondoskodjunk megfelelő napsugárzás és hővédelemről naptejjel, fejfedővel. Ismeretlen vízbe soha ne ugorjunk, és kizárólag a kijelöl helyeken fürödjünk!

Ha jönnek a darazsak

A strandok sokszor hívatlan vendégei a különböző rovarok. A darazsak, méhek előszeretettel gyülekeznek az élelmiszerek, különösen a cukros ételek körül. Önszántukból nem támadnak, azonban ha veszélyt éreznek, védekeznek. Csípésük fájdalmas és bizonyos esetekben veszélyes is lehet. Legfontosabb, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat és nyugtassuk a sérültet. Sokat segíthet a hideg vizes borogatás és a kalcium-pezsgőtablettával megelőzhetjük az allergiás tüneteket. A beteg állapotát kísérjük figyelemmel. Ha allergiás reakció tüneteit látjuk, vagy ismert allergiás hívjunk mentőt, vagy vigyük orvoshoz. A csípés jelentős duzzadása, a nehéz nyelés és sok más tünet utalhat erre.

Strandtáska

A kedvenc olvasnivaló és a mobiltelefon mellett nem árt néhány dolgot a strandtáskában tartani különösen, ha többen vagy gyerekkel töltjük a napot. Ezek közé tartozik:

 • megfelelő fejvédő a napsugaraktól;
 • kellő mennyiségű folyadék;
 • naptej;
 • fertőtlenítőszer;
 • sebtapasz;
 • kalcium-pezsgőtabletta.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció