Veszélyt jelent a rovarokra a mezőgazdaság

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken - állítják a kutatók. Úgy vélik, hogy az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az aggasztó változásokért.

A szakemberek paradigmaváltást sürgetnek a földhasználati szokásokban a lepkék, bogarak és repülő rovarok természetes élőhelyeinek megóvása érdekében - olvasható a BBC hírportálján . A kutatók több mint egymillió rovarra és pókra vonatkozó adatokat gyűjtöttek be három németországi régió több száz füves területéről és erdőségéből 2008 és 2017 között. Eredményeikből kiderült, hogy jelentősen csökkent a fajok sokszínűsége és egyedszáma, a változás legfőbb oka pedig az intenzív mezőgazdasági termelés.

mezőgazdaság, rovarok, bogarak, pókok, erdők, füves területek
Veszélyt jelent a rovarokra az intenzív mezőgazdasági termelés. Fotó: iStock

Több rovar is kihalhat

Több közelmúltbeli tanulmány is bizonyos rovarfajok - például a háziméh - jelentős hanyatlásáról számolt be, különösen a fejlett gazdaságú országokban. Más rovarok - például a házilégy és a csótány - ugyanakkor felemelkedőben vannak. A rovarok hanyatlásának általános okaként a mezőgazdasági termelést, a rovarirtó szerek használatát és a klímaváltozást jelölik meg a kutatók. A mostani vizsgálat megerősíti, hogy bizonyos rovarfajok a kihalás felé tartanak.

Így rombolnak a növényvédő szerek - a részletekért kattintson ide!

Egyre világosabbá válik, hogy a rovarok pusztulása a különböző mezőgazdasági gyakorlatokkal áll összefüggésben - véli Sebastian Seibold, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa. "Tanulmányunk megerősíti, hogy a rovarok eltűnése létező probléma, és talán jóval szélesebb körű, mint azt korábban véltük, tekintve, hogy például az erdőségek rovarpopulációi is hanyatlanak" - mutatott rá a szakember. A csökkenés azonban nem csupán az intenzív termelésnek kitett területeket érinti, hanem a védetteket is. Tehát azok a térségek, amelyekre a biológiai sokféleség őrzőiként tekintünk, valójában már nem képesek ellátni a feladatukat - tette hozzá.

A rovarok megfogyatkozása jelentős hatással van az egész ökoszisztémára, mivel táplálékként szolgálnak sok madár , kétéltű, denevér és hüllő számára, továbbá központi szerepet játszanak a növények beporzásában.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)