Veszélyt jelent a rovarokra a mezőgazdaság

Egyre csökken a rovarok és pókok száma a németországi erdőkben és füves területeken - állítják a kutatók. Úgy vélik, hogy az intenzív mezőgazdasági termelés a felelős az aggasztó változásokért.

A szakemberek paradigmaváltást sürgetnek a földhasználati szokásokban a lepkék, bogarak és repülő rovarok természetes élőhelyeinek megóvása érdekében - olvasható a BBC hírportálján. A kutatók több mint egymillió rovarra és pókra vonatkozó adatokat gyűjtöttek be három németországi régió több száz füves területéről és erdőségéből 2008 és 2017 között. Eredményeikből kiderült, hogy jelentősen csökkent a fajok sokszínűsége és egyedszáma, a változás legfőbb oka pedig az intenzív mezőgazdasági termelés.

mezőgazdaság, rovarok, bogarak, pókok, erdők, füves területek
mezőgazdaság, rovarok, bogarak, pókok, erdők, füves területek

Több rovar is kihalhat

Több közelmúltbeli tanulmány is bizonyos rovarfajok - például a háziméh - jelentős hanyatlásáról számolt be, különösen a fejlett gazdaságú országokban. Más rovarok - például a házilégy és a csótány - ugyanakkor felemelkedőben vannak. A rovarok hanyatlásának általános okaként a mezőgazdasági termelést, a rovarirtó szerek használatát és a klímaváltozást jelölik meg a kutatók. A mostani vizsgálat megerősíti, hogy bizonyos rovarfajok a kihalás felé tartanak.

Így rombolnak a növényvédő szerek - a részletekért kattintson ide!

Egyre világosabbá válik, hogy a rovarok pusztulása a különböző mezőgazdasági gyakorlatokkal áll összefüggésben - véli Sebastian Seibold, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa. "Tanulmányunk megerősíti, hogy a rovarok eltűnése létező probléma, és talán jóval szélesebb körű, mint azt korábban véltük, tekintve, hogy például az erdőségek rovarpopulációi is hanyatlanak" - mutatott rá a szakember. A csökkenés azonban nem csupán az intenzív termelésnek kitett területeket érinti, hanem a védetteket is. Tehát azok a térségek, amelyekre a biológiai sokféleség őrzőiként tekintünk, valójában már nem képesek ellátni a feladatukat - tette hozzá.

A rovarok megfogyatkozása jelentős hatással van az egész ökoszisztémára, mivel táplálékként szolgálnak sok madár, kétéltű, denevér és hüllő számára, továbbá központi szerepet játszanak a növények beporzásában.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció