Részleges napfogyatkozás: súlyos szemkárosodást okozhat

Veszélyes, sőt akár súlyos szemkárosodást, vakságot is okozhat, ha valaki a Napot szabad szemmel nézi!

Nem nyújt megfelelő védelmet a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem.

Ezek a leggyakoribb szemsérülések, amelyek gyors ellátására is adunk tanácsot. Kattintson! Ugyancsak kockázatos távcsövön, látcsövön vagy a fényképezőgép keresőjén át figyelni a jelenséget. Fontos, hogy a gyermekekre is vigyázzunk, ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, ha a részleges napfogyatkozást velük együtt szeretnénk megfigyelni.

A napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerűbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el. Ekkor egy kartonlapba kisméretű lyukat készítünk (például gombostűvel átlyukasztjuk) és a Nap képét ezzel vetítjük ki pl. egy fehér papírlapra. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget, ezért különösen ajánljuk azoknak, akik gyermekeknek kívánják a jelenséget bemutatni.

Forrás: ÁNTSZ, 2015

Azokat a kisgyermekeket, akik nem képesek még felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt lehetőleg tartsuk olyan fedett helyen, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni!

A Nap közvetlenül csak speciálisan erre a célra készült szűrőszemüvegekkel nézhető! Ha nem biztos abban, hogy a szűrőszemüveg megfelelő védelmet nyújt, vagy bármilyen kétsége van annak biztonságosságáról - ne használja azt!

Mielőtt a szűrőszemüveget használni kezdi:

- olvassa el a gyártó használati utasítását figyelmesen;

- győződjön meg arról, rendelkezik-e a szűrőszemüveg megfelelő minősítéssel;

- ellenőrizze, nem sérült-e a szűrő.

Ha a szűrő sérült, ne használja!

Tartsa a szűrőszemüveget mindkét szeme elé mielőtt a Napra nézne és ne vegye le addig, míg el nem fordul a naptól! A megfelelő szűrőn keresztül a napnak elég halványan, az égnek pedig teljesen feketének kell látszania, ha nem így lenne, akkor ne használja azt.

Optikai eszközökkel (pl. távcső, látcső, fényképezőgép) soha ne nézze a Napot, akkor sem, ha visel szűrőszemüveget.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső