Októbertől újra emelkedik a kenyér ára

A Magyar Pékszövetség szerint a következő hónapban újra drágul majd a kenyér, mivel a liszt árának emelkedése nem állt meg. Augusztusban minden európai uniós országot maga mögé utasítva Magyarországon drágult a legjobban a kenyér, az áremelkedés több mint háromszorosa volt az átlagosnak.

Októberben tovább drágul a kenyér, ugyanis a lisztár emelkedése még nem állt meg – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke az RTL Híradónak. A liszt ára háromszorosára nőtt, nagyon nagy mértékben nőttek az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek is, ráadásul információik szerint a liszt árának emelkedése még nem állt meg, ugyanis októberben is emelést terveznek a malomipari vállalatok, mondta az elnök.

kenyér, pékáru
Úgy tűnik, vége az olcsó kenyér korszakának. Fotó: Getty IMages

Nem csak nálunk drágul

Augusztusban az Európai Unióban átlagosan 18 százalékkal nőtt a kenyér ára éves bázison, amely komoly növekedés ahhoz képest, hogy tavaly még csak 2,7 százalékkal került többe, 2020 hasonló időszakához képest. Magyarország abszolút rekorder ebben, ugyanis az áremelkedés 65,5 százalékos, amellyel nem csak az átlagot haladja meg háromszorosan, de duplája a második helyen álló Litvánia kenyérár-emelkedésének is. Egy évvel ezelőtt 4,7 százalékkal drágult a kenyér itthon szintén éves bázison.

A kenyér ára messze nálunk drágult a legnagyobb ütemben: az Eurostat adatai szerint augusztusban 66 százalékkal volt drágább a kenyér, mint egy évvel ezelőtt. A második helyezett Litvániában csupán fele ekkora volt a kenyérár-emelkedés.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16, +21 °C
Minimum: +0, +10 °C

A hajnali ködfoltokat követően közepesen felhős lesz az ég, számottevő csapadék nem várható. Megélénkül a déli, délnyugati szél, a legmelegebb órákban 16, 21 fokot mérhetünk. Szerdán nem jön front a térségünkbe. Reggel hűvös lesz, felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak, és a megfázásveszély is fennáll. A nap első felében gyakori lehet a vérnyomás-ingadozás is. Növekszik a migrénhajlam. A napsütés jótékony hatással van a hangulatra és a közérzetre, de a szél 1-2 fokkal csökkenti a hőérzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: