Koronavírus: súlyos éhínséget okoz a járvány

Az ENSZ által közzétett becslés szerint feltehetően további csaknem hétmillió gyerek fog szenvedni a világban alultápláltság miatt a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági és társadalmi válság következtében.

Sóvárgás, éhség, éhezés. Ezek a különbségek Az evés nem mindig a tápanyag-utánpótlásról szól, de vannak esetek, amikor már annak is nagyon örülnénk. Az élelem utáni sóvárgás, az éhségérzet és az éhezés megtapasztalása három nagyon különböző dolog. Bemutatjuk őket.

A COVID-19-világjárvány előtt 47 millió gyerek szenvedett az alultápláltság, a testsúlyvesztés és a vészes soványság következményeitől - hangsúlyozta az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja. A járvány miatt ez a szám az 54 milliót is elérheti a válság első tizenkét hónapjában, ami havonta újabb tízezer gyerek halálával járhat, elsősorban Fekete-Afrikában és Ázsiában - olvasható az UNICEF közleményében.

"Hét hónappal ezelőtt jelentették az első COVID-19-fertőzötteket, és egyre világosabb, hogy a világjárvány következményei több kárt okoznak a gyermekeknek, mint maga a betegség" - fogalmazott Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: "Nőtt a szegénység és csökkent az élelmiszerbiztonság. Sok létfontosságú élelmiszerellátási lánc megszakadt. Az élelmiszerárak az egekbe szöktek. Ennek eredménye, hogy a gyerekek élelmezése romlott, és nőni fog az alultápláltsági arány."

A világjárvány súlyosbítja a gyerekek alultápláltságát.
A világjárvány súlyosbítja a gyerekek alultápláltságát. Fotó: Getty Images

Az UNICEF a becslést a The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent elemzésre alapozza. "A COVID-19-világjárvány által a legfiatalabb gyermekek táplálkozására gyakorolt mély hatásnak vélhetően nemzedékeken átnyúló következményei lesznek" - vélik a kutatók, akik szerint ez "gátolja ezeknek a gyermekeknek a növekedését és fejlődését".

Azonnali cselekvésre szólítanak fel

A szintén a The Lancetben közzétett nyílt levelükben az UNICEF és három másik szakosított ENSZ-szervezet - az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) és az Élelmezési Világprogram (WFP) - azonnali cselekvésre szólítanak fel. Az ENSZ-szervezetek 2,4 milliárd dollárra (708,7 milliárd forint) becsülik a veszélyeztetett gyermekek megvédéséhez szükséges összeget. Azt írták, közösen kell összegyűjtenünk a pénzeszközöket és az élelmezésre szánt beruházásokat, hogy ki tudjuk védeni a COVID-19-válság és a gyermekek éhezésére és alultápláltságára gyakorolt hatásait.

A koronavírus-járvány miatt éjszakai kijárási tilalom van Antwerpenben - a részleteket elolvashatja társportálunk, az nlc.hu cikkében.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)