Jelentősen drágulhatnak a dohánytermékek

Felülvizsgálná és megemelné az Európai Unió a dohánytermékek adóterheit. A cél, hogy ezzel is elősegítsék a dohányzás visszaszorítását a tagállamok lakossága körében.

Az Európai Bizottság egy dokumentumtervezete szerint megdupláznák a cigarettára kivetett jövedéki adó minimumát – számolt be róla a Portfolio a dokumentumot megszerző Financial Times cikkét szemlézve. Mint írják, az adóemelés jelentősen megdrágíthatja a dohányzást a kelet-európai uniós államokban. Magyarországon egy doboz cigaretta ára akár 700-800 forinttal is emelkedhet a változtatás nyomán. Ráadásul a dohánytermékek adóztatásáról szóló EU-s irányelv aktualizálásával az új típusú dohánytermékek – így például az elektromos cigaretták és a hevített dohánytermékek – adóztatását is a hagyományos cigaretták adóterheléséhez kötnék.

cigarettacsikk, dohányzás, leszokás, fiatal női kéz
A dohányzás visszaszorítása érdekében adóterheket emelne az EU. Fotó: Getty Images

Ennek oka, hogy a döntéshozók reagálni kívánnak azokra a trendekre, amelyek szerint az új típusú dohánytermékek egyre népszerűbbek a fiatalabb korosztályok körében. „Az erősebb elektromos cigaretták esetében 40 százalékos, míg a gyengébb elektromos cigaretták (párologtatási technikájú termékek) 20 százalékos jövedéki adót vetnének ki a kiszivárgott anyag javaslata szerint. A hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnek ki” – olvasható a Portfolio beszámolójában.

Az intézkedések végső célja, hogy az Európai Unió 2040-re elérje a dohányzásmentességet. Egészen pontosan az EU rákellenes terve részeként a dohányzók arányát a mostani 25-ről 20 százalékra szorítanák vissza 2025-ig az unió állampolgárai körében, majd 2040-re 5 százalék alá. Az Európai Bizottság éppen ebben a hónapban be is tiltotta az ízesített, hevített dohánytermékek használatát, hogy ezzel is gátat szabjon a termékek megugró keresletének a fiatalabb fogyasztóknál.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: