Internetes csalók leselkednek a véradókra

Senki sincs biztonságban az adathalászoktól: a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a bankok ügyfelei után immár a véradók személyes adataihoz is megpróbáltak hozzáférni illetéktelenek.

Az utóbbi hetekben több bejelentés érkezett az Országos Vérellátó Szolgálathoz (OVSZ), miszerint a véradó állomások nevében illetéktelenek próbáltak meg adatokhoz hozzájutni adatvesztésre, adategyeztetésre való hivatkozással. Az OVSZ felhívja a figyelmet, hogy a donoradatok hiánytalanul rendelkezésére állnak, így sem adatgyűjtést, sem adategyeztetést nem folytat, a telefonos megkeresésektől pedig teljes mértékben elhatárolódik - írja a Magyar Idők.

Hogyan ismerhetjük fel, ha át akarnak minket verni a neten? Részletek itt.

Információbiztonsági szakemberek szerint az adathalászatnak ez a formája ma már viszonylag ritka, a kibertérben a felhasználók megtévesztésével elkövetett támadások játsszák a főszerepet, a csalók általában az internetezők adatait igyekeznek tömegesen megkaparintani - idézi a lap a Biztonságportált.

A csalók az internetezők adatait igyekeznek tömegesen megkaparintani
A csalók az internetezők adatait igyekeznek tömegesen megkaparintani

A közelmúltban megszaporodtak az ilyen kísérletek a magyarországi nagybankok ügyfelei ellen is. Eddig négy pénzintézetet vettek célba - a Raiffeisen Bankot, a Budapest Bankot, az OTP-t, valamint az Erste Bankot. Adathalászok próbálkoztak hozzáférni vásárlók adataihoz nemrég a Facebookon indított hamis nyereményjátékkal is a Tesco nevével visszaélve.

Az év egyik legsúlyosabb kibertámadása azonban a BKK-t érte, amelynek egyrészt feltörték az online jegyrendszerét és a közbringa-rendszerét is, több ezer felhasználó adatait megszerezve. Másrészt túlterheléses támadást indítottak az e-jegyrendszer ellen.

Az egyik számítógépes biztonsági megoldásokat kínáló cég, a Kaspersky Lab által az év elején készített kutatás szerint a kiberbűnözés minden évben milliárdos veszteséget okoz a felhasználóknak. Ezek a károk többek között személyes és pénzügyi adatok eltulajdonításából, illetve közvetlen pénzügyi csalásokból adódnak.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: