Hetente megeszünk egy kupaknyi műanyagot

Nagyjából 20 kilogrammnyi mikroműanyagot fogyaszt el egy ember az élete során - derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) közelmúltban megjelent tanulmányából.

Az elmúlt ötven évben drasztikusan megnőtt a műanyagtermelés, ez pedig az olcsó, eldobható termékek széleskörű használatához vezetett. Ezek az egyszerhasználatos műanyagok azonban pusztító hatással vannak a környezetre: elárasztják a tengerpartokat és megfullasztják a tengeri élővilágot. Ezek a műanyagok nem bomlanak le biológiailag, csupán apró részecskékre darabolódnak fel. A mikroműanyagok pedig eljutnak mindenhová, beleértve a táplálékláncot is.

műanyag, műanyagszemét, hulladék, mikroműanyag, műanyagrészecskék, tápláléklánc,
műanyag, műanyagszemét, hulladék, mikroműanyag, műanyagrészecskék, tápláléklánc,

Ijesztően sok műanyagot eszünk meg

Hosszú szenvedést okoz a műanyag - a részletekért kattintson ide!

Egy hét alatt egy ember egy műanyagflakon kupakjának megfelelő mennyiségű - azaz nagyjából 5 grammnyi - műanyagot fogyaszt el. A műanyagrészecskéket főként a palackozott vizekkel visszük be a szervezetünkbe, valamint olyan ételekkel, mint a kagylók és rákfélék. Ezeket az állatokat ugyanis általában egészben, vagyis az emésztőrendszerükben lévő műanyagokkal együtt fogyasztjuk el.

Mindez azt jelenti, hogy egy hónap alatt nagyjából 21 gramm, egy évtized során pedig akár 2,5 kilogramm mikroműanyag is bekerülhet egy ember szervezetébe. Egy emberélet alatt ez körülbelül 20 kilogramm mikroműanyagot jelent, ami nagyjából két nagyméretű kukának megfelelő mennyiség.

Aggódnunk kellene?

A kutatók szerint egyelőre nem tudni, hogy ezeknek a mikro- és nanoműanyagoknak az elfogyasztása milyen hatással van az emberi egészségre. "Annyit tudunk, hogy ezek bekerülnek a szervezetünkbe és fennáll a lehetősége, hogy mérgezést okoznak. Ez pedig kétség kívül okot ad az aggodalomra" - mondta Thava Palanisami, az ausztráliai Newcastle Egyetem munkatársa, aki részt vett a WWF tanulmányának elkészítésében.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció