Csikkek miatt bírságolnak Budán

A II. kerületben komolyan veszik a környezetvédelmet, az eldobott cigarettacsikkekért szeptembertől pénzbüntetés jár.

Szeptember eleje óta 29 bírságot szabtak ki a II. kerületben egy hét alatt cigicsikkek eldobásáért, írja a Facebookon Őrsi Gergely, a városrész polgármestere.

A bírságokat a Széll Kálmán téren, a Lövőház utcában, a Fény utcában, a Margit körúton és a Patakhegyi utcában szabták ki a városrendészek.

A kerületben szeptember eleje óta 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírság szabható ki elpöckölt cigarettacsikkek miatt. „A héten elkezdődik az egyeztetés a dohányboltokkal annak érdekében, hogy hatékonyan működhessünk együtt a köztisztaság javítása érdekében” – írta Őrsi Gergely.

Az eldobott cigarettacsikk súlyosan szennyezi a környezetet. Fotó: Getty IMages
Az eldobott cigarettacsikk súlyosan szennyezi a környezetet. Fotó: Getty IMages

Súlyosan szennyező

A világ 1,3 milliárd dohányosa a becslések szerint évente mintegy 4,5 billió cigarettacsikktől nem megfelelő módon szabadul meg, így a csikkek a leggyakrabban a környezetbe kerülő hulladékok a bolygón. A cigarettacsikk bioműanyagból, cellulóz-acetát-szálból készült szűrőt tartalmaz, amely ekkora mennyiségben súlyosan szennyezi a környezetet.

A csikkekből kimosódó kémiai anyagok elég mérgezőek ahhoz, hogy megöljék például az ezeknek 96 órán át kitett édesvízi és tengeri halak 50 százalékát. A talajba kerülő csikkek miatt 27 százalékkal csökkent a lóhere kicsírázásának esélye és 28 százalékkal rövidült a növény szárhossza. A fű esetében az előző 10, az utóbbi 13 százalékkal lett kisebb.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: