A magzatokra is hat a légszennyezettség

Egészen a magzatot védő méhlepényig (placentáig) eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő - derült ki egy új tanulmányból.

Az autókból, gyárkéményekből és egyéb forrásokból származó, apró részecskékkel teli szennyezett levegő minden ember egészségére veszélyt jelen. A várandós nők esetében azonban a koraszülés és az alacsony születési súly esélyét is növeli. Ennek okát viszont egyelőre nem tudják biztosan a kutatók. Az egyik elmélet szerint a részecskék leülepednek a kismamák tüdejében, és potenciálisan ártalmas gyulladást eredményeznek. Belga szakemberek azonban most egy másik lehetséges magyarázatot ismertettek.

várandósság, méhlepény, terhesség, placenta, baba, magzat, légszennyezettség, rossz levegő,
A méh nem mindentől védi meg a babát. Fotó: iStock

Veszélyben a babák?

Állatokon végzett korábbi vizsgálatok során a kutatók már felismerték, hogy a részecskék képesek eljutni a placentához, ám a mostani tanulmány volt az első, amely emberi méhlepénynél is kimutatta a jelenséget.

A Hasselti Egyetem kutatói egy újfajta szkennelési technikát alkalmazva vizsgálták meg újdonsült édesanyák placentáját. A méhlepényeken részecskeszennyeződést, pontosabban koromszerű lerakódást figyeltek meg. A részecskék a méhlepény magzathoz legközelebbi részén halmozódtak fel, közel a köldökzsinórhoz. A minták 10 erősen szennyezett, illetve 10 kevésbé szennyezett területen élő édesanyától származtak. A szakemberek azt látták, hogy minél magasabb levegőszennyezettségnek volt kitéve az édesanya a terhesség ideje alatt, annál nagyobb mennyiségű részecske rakódott le a placentán.

Az, hogy a lerakódás jelen van a placentán, már önmagban egy fontos felfedezés. Az eredmények azonban nem bizonyítják, hogy a korom áthatolt a placentán és elérte a magzatot, illetve a lerakódásnak bármilyen negatív hatása lenne - jegyezte meg a Pittsburghi Egyetemen szakértője, Yoel Sadovsky, aki nem vett részt a vizsgálatban. "A következő kérdés az, hogy mekkora mennyiség kell ezekből a szénrészecskékből ahhoz, hogy kárt okozzanak" - tette hozzá.

A termékenységre is kihat a rossz levegő

Ahogy korábban már megírtuk, a terméketlenségi arány világszerte egyre nő, és ennek egyik fő oka a légszennyezettség lehet. Egy májusban publikált tanulmány szerint ugyanis a szennyezett levegő károsíthatja a hímivarsejteket. A kutatók úgy vélik, a levegőben szálló 2,5 mikron részecskeátmérőjű (2,5 PM) vagy annál kisebb mikroszkopikus por- és koromszemcsék a herék sejtjeinek működéséhez kapcsolódó gének változását idézhették elő.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)