A fűtési szezon előtt ezt még végezzük el

Még nem késő elvégeztetni a fűtési szezon megkezdéséhez elengedhetetlenül szükséges karbantartási munkálatokat. Ugyanis - a fűtési technológiától függetlenül - komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják vagy ha elmulasztották a rendszeres műszaki felülvizsgálatot - figyelmeztet közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Rákot okozhat a nem megfelelő fűtés - részletek itt!

A fűtési szezon hivatalosan október 15-én kezdődik, addig viszont érdemes felülvizsgáltatni a fűtőeszközöket és a kéményeket. Egy elkoszolódott kazán teljesítménye például romlik, működtetése ráadásul veszélyes is. Fontos figyelni arra, hogy a családi házakba a kéményseprő nem megy automatikusan, hanem az általunk foglalt időpontban végzi el az ingyenes ellenőrzést és tisztítást.

fűtés, fűtőtest, fűtési szezon, radiátor, kazán, biztonság, veszély
fűtés, fűtőtest, fűtési szezon, radiátor, kazán, biztonság, veszély

Ezekkel tilos fűteni!

Nem szabad háztartási hulladékkal, valamint lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, ezek ugyanis - amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki - fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. Az ilyen lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, így pedig visszaáramolhat a füst a házba. Ha valaki háztartási hulladékkal fűt, akkor már 2 hét alatt annyi korom és kátrány rakódik le a kéményben és a fűtőeszközben, mint normál fűtőanyag használata esetén egy teljes fűtési szezonban. A kémény belső falára lerakódott vastag korom- és kátrányréteg ráadásul a fűtés hatására izzani kezd - akár meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet.

Előzzük meg a tüzet és a mérgezést!

A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a fűtési időszakban megemelkedik a lakástüzek száma. Míg naponta átlagosan 16 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, a fűtési időszakban meg is duplázódhat ez a szám. A lakástüzek leggyakrabban emberi mulasztás miatt következnek be, holott könnyen megelőzhetőek lennének. Azokban a lakásokban, ahol füstérzékelő van, nem keletkezik nagyobb tűz, hiszen még annak kialakulásakor meg lehet fékezni a lángokat. Egy füstérzékelő nemcsak életet ment, hanem a keletkező károk mértékét is csökkenti.

A fűtési szezonban fokozott veszélyt jelent a szén-monoxid is. A mérgezések elkerülése érdekében - az eszközök karbantartása mellett - a lakás megfelelő szellőzéséről is gondoskodni kell, az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba pedig célszerű résszellőzőt szereltetni. A szén-monoxid ugyanis akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nincs meg a szükséges levegő-utánpótlás. Egyébként a szén-monoxid érzékelésére is van eszköz, amelynek használata életeket menthet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció