Növelheti a rák veszélyét ez a gyakori fertőzés

Meglepő eredményre jutott egy nemzetközi kutatócsoport, melynek tagjai a vastagbélrák kockázati tényezőit rosszindulatú vastagbéldaganatból vett minták és állatmodellek segítségével vizsgálták.

A szalmonellózisnak, vagyis a szalmonellafertőzésnek való kitettség összefügg a korai vastagbélrák kialakulásával, és a rosszindulatú daganat méretének alakulásával - számolt be róla a sciencedaily.com egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatának eredményére hivatkozva.

daganat, vastagbélrák
A vastagbélrák műthető, de a gyors diagnózison sok múlik. Képünk illusztráció. Forrás: Getty Images

A Cell Reports Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői először egy bélrákos betegek adatain alapuló holland tanulmányt elemeztek. Megállapították, hogy a rutinszerűen végzett vastagbélrák-műtétek során vett, szalmonella elleni antitesteket tartalmazó szövetminták általában súlyosabb stádiumban lévő páciensektől származtak.

A szalmonellafertőzés nem várt következménye

A szövetmintákból izolált szalmonellatörzseket a kutatócsoport – élén Jun Sunnal, a Chicagói Illinois Egyetem professzorával – szalmonellafertőzésnek kitett, vastagbélrákos egerek tanulmányozásához használta. Megfigyelték, hogy a szalmonellózisnak kitett egerek szervezetében gyorsabban és nagyobbra nőtt a rosszindulatú daganat, mint azokéban, amelyek nem voltak kitéve az említett kórokozó támadásának.

A fertőzés során a szalmonella hatására változnak a gazdaszervezet alapvető jelátviteli útvonalai, ez okozza az onkogén átalakulást - idézte a sciencedaily.com Sunt, aki szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy még pontosabban feltárhassák a szalmonellaexpozíció és a vastagbélrák kockázata közötti összefüggést.

Közben a Sunnal együttműködő holland kutatók laboratóriumi vizsgálatok során rákos és a rákot megelőző állapotban lévő emberi sejteket kombináltak egy adott szalmonellatörzzsel, nyomon követve, hogyan és milyen mértékben változik a rosszindulatú daganat. Azt tapasztalták, hogy már egyetlen fertőzés hatással volt annak méretére és növekedésének ütemére: vagyis minden egyes fertőzés exponenciálisan növelte a sejtek átalakulásának mértékét. "A szalmonellafertőzés felgyorsította a tumor növekedését" - összegezte Sun.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak kisebb körzetekben süthet ki a nap. Többfelé várható eső, zápor, zivatar, utóbbiakra elsősorban a Dunántúlon és a Duna mentén kell számítani. A keleti, délkeleti szél az ország keleti felén megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg erős lökések is lehetnek. Késő estére 17 fok köré hűl le a levegő. Kettős fronthatás okozhat ma problémákat az arra érzékenyeknél.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra