A legfontosabb teendők rosszullét estén

Az elsősegélynyújtás és a véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Médiaunió Alapítvány, az erről szóló kampányuk szerint minden ember képes hozzájárulni az életmentéshez.

A Mentés másként – rajtad is múlik! című kampány részeként november 1. és 30. között a 2-es metró három megállójában – a Batthyány téren, a Deák Ferenc téren és a Puskás Ferenc Stadionnál – padlómatricák segítenek memorizálni azokat az egyszerű elsősegélynyújtási módokat, amelyek ismeretében bárki megmenthet egy emberéletet, mindössze néhány perc alatt – derült ki a Médiaunió Alapítvány közleményéből.

elsősegélynyújtás, életmentés, rosszullét
Bárki megmenthet egy emberéletet, mindössze néhány perc alatt. Fotó: Getty Images

A közlemény idézi Rudolf Pétert, az alapítvány kuratóriumi tagját, aki elmondta: életek múlhatnak a szívinfarktus, a stroke, a cukorbetegség tüneteinek nem szakképzett, egyszerű honpolgárként történő felismerésén. Kiemelte továbbá, hogy a véradás az egyik legkézenfekvőbb és leghathatósabb módja a segítségnyújtásnak. Csak úgy lehet feltölteni a hiányzó vérkészleteket, ha újra és minél többen – fiatalok és idősebbek – válnak rendszeres véradókká.

Mit tegyünk, ha valaki rosszul lesz?

Az alapítvány megbízásából az Ipsos Zrt. a magyar lakosok körében végzett kutatást: a válaszadók 72 százaléka életében legalább egyszer volt már elsősegély-tanfolyamon, ennek ellenére az ezer válaszadó átlagosan 2,8-ra értékelte magabiztosságát egy 5-ös skálán. A kutatásában részt vevők közel egyötöde került már olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kellett nyújtania. Az idősebbek jellemzően kevésbé magabiztosak tudásukban, ugyanakkor kevesebbszer is kerülnek olyan helyzetbe, amikor elsősegélyt kell nyújtaniuk. A fiataloknak – bár magabiztosabbnak tartják magukat – mindössze 9 százaléka merne segíteni, ha valaki elájulna mellette az utcán.

Az első és egyik legfontosabb teendő, ha valaki rosszul lesz, hogy megvizsgáljuk őt és segítséget hívjunk. Egy perc elég a jelek felismerésére, a határozott fellépésre és a segítséghívásra – emelték ki a közleményben, hozzátéve: sajnos a kutatásban részt vevők mindössze fele tudja csak helyesen a mentők hívószámát (104). Igaz, a 112-es segélyhívón keresztül is lehet segítséget kérni.  

Az időfaktor is nagyon fontos, különösen hirtelen szívleállás esetén. Öt percen belül meg kell kezdeni az újraélesztést, hogy elkerülhető legyen az idegsejtek maradandó károsodása. Ilyen esetben a laikus segítségnyújtás döntő szerepet játszik. A 2-es és 3-as metró vonalán 2013 óta minden megállóban van defibrillátor, amely szükség esetén – a forgalmi ügyeletes értesítésével vagy a vészjelző készüléken keresztül jelezve – azonnal igénybe vehető.

Kevesen vannak a rendszeres véradók

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese úgy fogalmazott: az ország véradásra alkalmas lakosságának mintegy 4 százaléka rendszeres véradó, holott minden 18 és 65 év közötti egészséges nő és férfi, akinek a testsúlya eléri az 50 kilogrammot, szerepet vállalhatna a stabil vérkészlet biztosításában. Tíz perc elegendő egy egység vér levételére. Az Ipsos-kutatás kimutatta, hogy a válaszadók több mint fele még soha nem adott vért, és mindössze 5 százaléka járul hozzá negyedéves rendszerességgel a hazai egészségügyi intézmények számára szükséges nap 1600-1800 egység vér biztosításához.

A kampányt szakértő partnerként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Vöröskereszt, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány, az Országos Vérellátó Szolgálat, a Strokeinfó Alapítvány, az UNICEF Magyarország és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata segíti.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: